De Beste Elektrische Step: Plezier, Gemak, Comfort en Vervoer in één!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Wie dacht dat steppen enkel is weggelegd voor kinderen heeft het mis!

De Beste Elektrische Step: Plezier, Gemak, Comfort en Vervoer in één!

Met de beste elektrische step ervaar je vervoer op zijn best: het is makkelijk, comfortabel, duurzaam en bovendien leuk! Het kopen van een elektrische step levert je op langere termijn zelfs winst op, je betaalt immers geen brandstofkosten. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Lees dan vooral verder.

In dit artikel vind je een koopgids die je alle informatie over elektrische steps geeft en de bovenstaande punten bevestigt. Ook vind je hier onze top 5 om je te helpen aan de beste elektrische step voor jou, zodat je de voordelen van dit vervoermiddel straks zelf ervaart! 🤩

BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart

BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart
Actieradius: 10 tot 20 km
Minimale stuurhoogte: 82 cm
Maximale stuurhoogte: 93 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem , Verstelbaar stuur
Product gewicht: 9.5 kg
Maximale snelheid: 12 km/h
Wielmaat: 138 mm
Bekijk op Bol.com

Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar

Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar
Actieradius: 10 tot 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg
Minimale stuurhoogte: 105.5 cm
Maximale stuurhoogte: 105.5 cm
Type banden: Massieve banden achter, luchtbanden voor
Step opties: Handrem , Inklapbaar , Voetrem
Product gewicht: 10.7 kg
Maximale snelheid: 25 km/h
Wielmaat: 8 Inch
Bekijk op Bol.com

Ampes M365 Pro Elektrische Step

Ampes M365 Pro Elektrische Step
Actieradius: Meer dan 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg
Minimale stuurhoogte: 35 cm
Maximale stuurhoogte: 120 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem , Inklapbaar
Product gewicht: 12.5 kg
Maximale snelheid: 25 km/h
Wielmaat: 8.6 Inch
Bekijk op Bol.com

Elektrische step koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een elektrische step is een step met een motor die de step aandrijft of ondersteunt. Het is een praktisch en leuk vervoermiddel, maar bij het kiezen van de beste elektrische step komt behoorlijk veel kijken waardoor het kiezen niet altijd even praktisch of leuk is.

De regelgeving voor elektrische steps

Ondanks dat we steeds meer elektrische steps op de weg zien, zijn de meeste elektrische steps niet legaal voor gebruik op de openbare weg in Nederland. Dit komt omdat er geen specifieke wet is voor zogenaamde LEV’s (lichte elektrische voertuigen) waartoe de elektrische steps behoren.

Er zijn twee voorwaarden waarmee de elektrische step wel legaal de openbare weg op kan: de step is goedgekeurd door de RDW of heeft trapondersteuning.

Momenteel behoren elektrische steps in Nederland tot de bijzondere bromfietsen. Deze keurt de RDW goed en pas daarna is de step toegestaan op de openbare weg. De meeste producenten van elektrische steps beginnen hier niet aan, waardoor veel steps niet weglegaal zijn.

Wanneer de motor de elektrische step niet volledig aandrijft, maar alleen ondersteunt, is het mogelijk wel legaal voor op de openbare weg. Dit zijn elektrische steps met trapondersteuning en deze vallen dan onder een andere regelgeving.

Bekijk vooraf goed de regelgeving voor elektrische steps van het land waarin je deze gebruikt. Hoewel de regels in het buitenland meestal minder strikt zijn en het gebruik van illegale elektrische steps in Nederland gedoogd is, loop je het risico op een fikse boete en de inbeslagname van je step.

Twee voeten staan voor een op de weg gespoten symbool van een elektrische step

Een nieuw beleidskader voor elektrische steps

Elektrische steps horen tot de LEV's: lichte elektrische voertuigen. De komst van de LEV’s bracht een probleem met zich mee: ze vielen onder geen enkele bestaande wetgeving. Daarom is in 2019 een tijdelijk kader opgesteld onder de noemer ‘bijzondere bromfietsen’. 

Achter de toelating van bijzondere bromfietsen op de openbare weg zit in een ingewikkeld proces. Veel fabrikanten beginnen hier niet aan, waardoor er op dit moment weinig elektronische steps zijn waarmee je op de openbare weg mag rijden. Dit is al een lange tijd een gevoelig dossier.

Het eerder aangekondigde kader voor lichte elektrische voertuigen is inmiddels rond en zal naar verwachting per 01-01-2023 ingaan.

Met dit nieuwe kader komt een eenduidige regelgeving van de LEV’s en zal enkel nog de RDW de goedkeuring doen wat ervoor zorgt dat het proces achter toelating makkelijker is, meer fabrikanten dit proces aangaan en meer steps legaal te gebruiken zijn op de Nederlandse openbare weg.

Rijden met een elektrische step

Vrijwel iedere elektrische step werkt hetzelfde. Om te beginnen met rijden zet je jezelf af met je voet, zoals je ook bij een niet-elektrische step doet. Vervolgens duw je op de gashendel aan het stuur, et voilà: je rijdt op een elektrische step! 🥳

Stoppen doe je op twee manieren. Veel elektronische steps remmen op de motor: wanneer je stopt met gas geven, remt de step automatisch. Ook is er altijd minstens één fysieke rem. Meestal zit deze bij het stuur en/of als pedaal boven het achterwiel.

Daarnaast beschikken een aantal elektronische steps over versnellingen waardoor je meer controle hebt over de snelheid, maar bij de meeste steps regel je de snelheid met het gashendel.

Man in wit shirt met een bezorgtas op zijn rug rijdt op een zwarte elektrsiche scooter voor een glazen gebouw

Waarom koop je een elektrische step?

Een elektrische step is ideaal in onderstaande situaties:

 • 🌆 Je woont in de stad en legt regelmatig korte stukken af. Met een elektrische step rijd je gemakkelijk door het verkeer heen.
 • 🏠 Je woont buiten de stad en legt een grotere afstand af om iets te doen of te halen in het dorp. Met de elektrische step overbrug je deze afstand zonder al te veel moeite.
 • 🚈 Je gaat frequent met het openbaar vervoer. Een elektrische step neem je makkelijk mee in het ov en gebruik je om het eerste of laatste stukje af te leggen.
 • 🏖️ Je gaat op vakantie en hebt daar geen eigen vervoer. Eenmaal op bestemming leg je je ontdekkingsreis makkelijk af met de step; door de stad of op de camping.

Een elektrische step is niet alleen flexibel, wendbaar en makkelijk te gebruiken in meerdere situaties, het is ook nog eens een milieuvriendelijk vervoermiddel! Een elektrische fiets is ook milieuvriendelijk, maar minder mobiel. Toch betekent dit niet dat een elektrische step per se een betere optie is dan een elektrische fiets. 

Naast het feit dat je eerst een elektrische step moet zien te verkrijgen die legaal de openbare weg op mag, zijn er nog enkele regels om rekening mee te houden. Zo dien je minimaal 16 jaar te zijn, rijdt de step maximaal 25 kilometer per uur en is het verplicht om de step te verzekeren

Als je hier niet op zit te wachten, ben je beter af met een elektrische fiets. De beste elektrische fiets is comfortabel en makkelijk in gebruik. Ook bestaan er elektrische fietsen die inklapbaar zijn, waardoor ze bijna net zo mobiel zijn als een elektrische step!

Typen elektrische steps

Naast de ‘normale’ elektrische step zijn en nog twee typen om uit te kiezen: een elektrische step met trapondersteuning en een elektrische step met zadel.

Een elektrische step met trapondersteuning versnelt alleen wanneer je zelf stept. De step ondersteunt je beweging, net als een elektrische fiets.

Dit type valt niet meer onder de regelgeving voor bijzondere bromfietsen, maar onder de regelgeving voor elektrische fietsen. Het is hierdoor makkelijk om een legale elektrische step te kopen, maar je stept wel zelf.

Een elektrische step met zadel is vooral comfortabel als je langere afstanden aflegt zodat je niet de gehele reis staat. De keuze voor een zadel gaat wel iets ten koste van de actieradius van je step.

Man in rood shirt sleutelt aan een elektrische step in een tuin met een zwembad

(Technische) eigenschappen

De accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de step. Er zijn enkele dingen die hierbij meespelen, te beginnen met de accucapaciteit. Dit bepaalt in grote mate de actieradius.

De accucapaciteit is te vergelijken met de tankinhoud van een auto. Meestal geldt: hoe groter de accucapaciteit, des te verder je stept zonder de accu tussendoor op te laden.

Een accu met grote accucapaciteit heeft wel wat nadelen: het duurt meestal langer om op te laden, is over het algemeen relatief zwaar en is doorgaans duurder dan een accu met een lagere capaciteit. 

Ook de actieradius is belangrijk. Dit is de afstand die je met een volledig geladen accu aflegt. Zoals aangegeven, speelt de accucapaciteit hier een grote rol in, maar dit is niet het enige: niet iedere accu gaat even zuinig met energie om.

Als er meer weerstand is voor de step, zoals door wind, verbruikt de accu meer energie om vooruit te komen. Ook dit verkleint de actieradius. De actieradius staat aangegeven in afstand. Houd er wel rekening mee dat dit gebaseerd is op gunstige omstandigheden.

Let daarnaast op de oplaadtijd. Een grotere accucapaciteit leidt meestal ook tot een langere oplaadtijd. Een andere factor hiervan is de laadmogelijkheid.

Iemand sluit een kabel aan op de accu van een elektrische step

De motor

De motor drijft de step aan en is daarmee een onmisbaar onderdeel. Er zijn twee soorten motoren: een naafmotor en een motor met tandwieloverbrenging. Een naafmotor is een motor ingebouwd in de as van het wiel.

Het voordeel van een naafmotor is dat er minder onderdelen zijn om kapot te gaan en elektrische steppen met deze motor elektrische energie genereren tijdens het remmen. De energie die je terugwint, is minimaal, maar toch mooi meegenomen! 👍

Een motor met tandwieloverbrenging bestaat uit een voortandwiel, een achtertandwiel en een ketting of riem. De motor drijft het voortandwiel aan en via de ketting draait het achtertandwiel mee. Dit systeem is ouder en daarom doorgaans goedkoper, maar gaat ook sneller kapot. 

Een ketting of een riem?

Een motor met een ketting is betrouwbaarder en duurzamer dan een motor met een riem. Tegelijkertijd produceert een ketting behoorlijk meer geluid dan een riem.

Daarnaast speelt het vermogen van de step een grote rol. Het zegt iets over de ‘kracht’ van de step. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt en hoe hoger het wattage, hoe sneller je accelereert en (in sommige gevallen) ook hoe sneller de step is. 

Het geldt in sommige gevallen, omdat een in Nederland legale elektrische step niet harder rijdt dan 25 kilometer per uur, onafhankelijk van het vermogen. Het vermogen speelt in dit geval vooral een rol in de acceleratie en in hoe makkelijk (of niet) je een heuvel op stept.

Een step met een hoger vermogen is meestal duurder dan een step met een lager vermogen, kies daarom voor een step met niet meer vermogen dan je denkt nodig te hebben.

Voor volwassenen is een vermogen van minstens 300 watt aan te raden. Als je op redelijk vlakke wegen rijdt en graag snel optrekt, adviseer ik een step met een vermogen van minimaal 500 watt. Wanneer je veel heuvels op gaat, kies dan voor een minimaal vermogen van 750 watt.

De valkuil van het vermogen

Het is nogal lastig om het vermogen van elektrische steps met elkaar te vergelijken, omdat sommige fabrikanten het nominaal vermogen vermelden.

Het nominaal vermogen is het vermogen tijdens een bepaald moment. Dit moment kan 2 seconden zijn, maar ook 30 seconden of zelfs continu. Het aangegeven vermogen kan afwijken van het daadwerkelijke vermogen. 

Stel: bij de ene elektrische step staat een vermogen van 750 watt en bij een soortgelijke step staat een vermogen van 600 watt.

Het is goed mogelijk dat de steps hetzelfde gemiddelde vermogen hebben, maar de eerste fabrikant een piekmoment heeft genoteerd en de tweede een vermogen dat de step continu haalt. 

Over het algemeen ligt het genoteerde vermogen dicht bij het daadwerkelijke vermogen, maar het kan geen kwaad om dit goed uit te zoeken en recensies te lezen. 

Bandentype

De wielen van de step gaan rond en rond en er zijn drie aspecten die hierbij meespelen. Bij het kiezen van de juiste banden dien je rekening te houden met het type band, de grip van de band en de afmetingen van de band.

close up van een band van een step

Laten we beginnen bij het type band. Er zijn luchtbanden en massieve banden. Luchtbanden zijn gevuld met lucht. Deze absorberen de trillingen tijdens het rijden, maar gaan ook sneller lek.

Massieve banden bestaan volledig uit rubber en zijn niet gevuld met lucht. Deze gaan niet zomaar kapot en zijn ideaal voor offroad en slechte wegen. Het massieve materiaal vangt geen klappen en trillingen op waardoor het minder comfortabel en stabiel is. 

Kijk ook naar het eventuele profiel van de banden. Dit bepaalt de grip. Gladde banden geven minder weerstand en steps met gladde banden hebben daarom een grotere actieradius.

Banden met profiel hebben meer grip op de weg en zijn beter te gebruiken op slechte wegdekken en wanneer je goede klimcapaciteiten van de step vereist.

Allerlaatst spelen de afmetingen van de band mee. Hoe groter de band in diameter, hoe meer prestaties en comfort je step biedt, maar dit heeft ook een groter stroomverbruik tot gevolg.

Hoe breder de band, hoe meer controle en evenwicht, maar hoe meer wrijving waardoor de band minder lang meegaat.

Vering

De vering draagt bij aan het comfort tijdens het rijden van je step. Een lichte vering is prima voor gebruik op vlakke en gladde wegen, maar zodra je hiermee over ongelijke ondergronden rijdt, is de kans groot dat je de rit als oncomfortabel ervaart.

Kies voor een zwaardere vering als je veel op ongelijke ondergronden rijdt. Een zwaardere vering dan nodig kan geen kwaad, maar bij een lichtere vering dan nodig ervaar je al snel ongemak. 😅

Het remsysteem

Er zijn in de basis vijf soorten remsystemen: schijfremmen, rollerbrakes, voetremmen, regeneratieve remmen en elektronische remmen. 👇

 • Schijfremmen: hierbij rem je door te knijpen in de remhendel aan het stuur. De remblokken zetten hierbij druk op de remschijf die in het midden van het wiel zit. Door de wrijving die ontstaat, komt de step tot stilstand. Dit systeem werkt ook goed bij nat weer of een slag in het wiel. 
 • Rollerbrakes: zodra je bij dit systeem remt, worden in het midden van het wiel zogenaamde rollers naar buiten geduwd waardoor de step tot stilstand komt. Dit systeem is bijna net zo betrouwbaar als de schijfrem, maar is complexer in onderhoud. 
 • Voetremmen: bij een voetrem zit er een soort spatbord boven het achterwiel van de step. Deze werkt als een pedaal. Om te remmen plaats je je voet op het pedaal dat vervolgens tegen het wiel aan komt waardoor deze tot stilstand komt. 
 • Regeneratieve remmen: deze rem activeer je met een schakelaar op de step. Met dit systeem wint de step energie terug tijdens het remmen. Dit systeem zie je bijna nooit als enige remsysteem, omdat het niet effectief genoeg is.
 • Elektronische remmen: deze remmen lijken op de regeneratieve remmen, maar je wint er geen energie mee terug.
Vinger van een man wijst naar het remsysteem van het achterwiel van een elektrische step

Bovenstaande remmen staan op volgorde van meest tot minst effectief. Let naast het type rem, ook op het aantal remmen. Een rem kan het begeven en meerdere remmen bevorderen de veiligheid.

Kwaliteit

Niet alleen de (technische) eigenschappen bepalen de kwaliteit van de step, het materiaal en de constructie doen dit ook.

De meeste elektrische steps hebben een aluminium frame. Het voordeel hiervan is dat het een zeer licht, degelijk en duurzaam materiaal is dat niet snel kapotgaat. Het nadeel is het prijskaartje.

Een goedkopere optie is staal. Dit is zwaarder en minder duurzaam, maar ook flexibeler waardoor het trillingen beter opvangt.

Kijk ook goed naar de constructie van het frame en de vork. Dunne bladen buigen of breken sneller dan buizen of dikkere bladen.

De juiste step voor je lichaam

Een elektrische step zorgt dat je makkelijk en comfortabel op je eindbestemming aankomt, als de step althans geschikt is voor je lichaam, anders is de rit minder comfortabel of nog erger: de step haalt het niet tot aan de eindbestemming. Sla deze stap daarom vooral niet over.

Man en vrouw rijden beide op een zwarte elektrische step. De step van de vrouw is kleiner dan die van de man.

Er is voor iedereen een juiste step, licht of zwaar, kort of lang. Het belangrijkste is dat de step je lichaamsgewicht kan dragen, zodra je gewicht de gewichtslimiet van de step nadert, nemen de prestaties van je step af. 📉

Het merendeel van de elektrische steps ondersteunen een maximumgewicht van minstens 100 kilo, maar veel steps ondersteunen ook een gewicht tot 120 kilo.

Zorg ervoor dat je een step kiest met een juiste gewichtslimiet. Ik raad aan om een step te kiezen met een gewichtslimiet van minstens 10 kilo meer dan je lichaamsgewicht, zodat de prestaties van de step goed tot zijn recht komen.

Wat ook van belang is, is een juiste hoogte van het stuur. Dit maakt het verschil tussen een comfortabel ritje en een bezoek aan de fysiotherapeut.

Een te laag stuur is oncomfortabel en een te hoog stuur geeft minder controle over de step. Maar wat is de juiste hoogte? De vuistregel is dat als het stuur tussen je heupen en je middel komt wanneer je op het dek van de step staat het de juiste hoogte is.

Hieronder vind je een tabel die je helpt met het bepalen van de juiste stuurhoogte.

Lichaamslengte (in cm)Stuurhoogte (in cm)
150 - 15579 - 90
155 - 16090 - 93
160 - 16593 - 96
165 - 17096 - 99
170 - 17599 - 102
175 - 180102 - 105
180 - 185105 - 108
185 - 190108 - 111
190 - 195111 - 114
195 - 200114 - 117

Tenslotte zijn er nog verschillende dek-afmetingen. Dit zijn de afmetingen van de plank waarop je staat. Het dek is doorgaans groot genoeg voor de voeten van de meeste mensen, maar controleer dit wel. 

Bredere dekken zijn comfortabeler, maar maken de step groter en daarmee lastiger om mee te nemen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Gebruikscriteria 

Er zijn enkele onderdelen die extra belangrijk zijn onder bepaalde omstandigheden. 

Allereerst speelt de bodemvrijheid hierbij een rol. Dit is de afstand tussen de grond en het laagste punt van het dek. Een lagere bodemvrijheid zorgt voor een lager zwaartepunt wat resulteert in stabielere ritten, maar dit is niet geschikt wanneer je over veel oneffen en hobbelige oppervlakken rijdt. 

Man gebruikt een rode elektrische step offroad waarbij grond onder het achterwiel wegvliegt

Wanneer je geregeld offroad rijdt of veel rijdt over oneffen ondergronden, raad ik een hogere bodemvrijheid aan. Ook zijn een goede vering en brede, massieve banden met veel profiel hiervoor beter. 

Wanneer je verwacht veel op heuvels te rijden, is een hoog vermogen en banden met veel profiel aan te raden.

En ben je van plan de step te gebruiken bij regen of nat weer? Denk daar dan twee keer over na. Het gebruik van een elektrische step in nat weer is over het algemeen geen aanrader, maar een paar druppels doen je step niet smelten. 😜

Er zijn zelden waterdichte steps te vinden. Steps die waterdicht zijn, hebben een IP-certificering, maar naast het feit dat dit uitzonderlijk is, is deze bescherming meestal ook niet optimaal.

Het is beter om de step niet te gebruiken bij nat weer. Als dit wel het geval is, vermijd dan diepe plassen en modder. Zorg ook dat er geen vloeistof bij de batterij kan komen. En mocht het hard regenen? Zoek dan dekking. 

Overige aandachtspunten

Twee vrouwen lopen een trap en dragen beide een ingeklapte elektrische step

Naast al het bovenstaande vind je hieronder nog een aantal aandachtspunten.

 • 💡 Verlichting: voor optimale veiligheid is goede verlichting onmisbaar. Het beste is een step met een voor- en achterlicht. Heeft de step geen licht? Schaf deze dan zelf aan. Ook verlichting onder de step en reflectoren op de step verhogen de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid.
 • 🛍️ Beschikbare accessoires: accessoires zoals een helm of slot zijn meestal niet inbegrepen en kun je zelf kopen. Maar er bestaan ook accessoires die bij een specifiek model horen, zoals een zadel of een mandje. Wil je mogelijk uitbreiden, bekijk dan de beschikbare accessoires voor het model.
 • 📱 Gebruik van een app: veel elektrische steps werken samen met een app. In die app beheer je zaken zoals het blokkeren van de motor voor extra diefstalbeveiliging en zie je het aantal resterende kilometers.
 • 💪 Draagbaarheid: het belang hiervan hangt af van hoe frequent je de step draagt en meeneemt. Een licht en compact model draagt bij aan de draagbaarheid. Let daarom op het gewicht, de mogelijkheid om de step in te klappen, en de afmetingen van de (ingeklapte) step.
 • 🖥️ Display: een aantal steps hebben een display. Hierop zie je de huidige snelheid, het batterijniveau en beheer je zaken zoals de versnelling van de step.
 • 💨 Snelheid: er zijn elektrische steps die snelheden halen van wel 80 kilometer per uur. Deze steps zijn illegaal in Nederland. Legale steps in Nederland hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. In het buitenland of op eigen terrein gelden andere regels.
 • 🔋 Vervangbare accu: een accu heeft een levensduur en deze komt ooit aan zijn einde. Als de accu niet te repareren of te vervangen is, heb je geen andere optie dan het kopen van een nieuwe step. Een nieuwe accu is doorgaans goedkoper dan een nieuwe step. Bekijk daarom of de accu vervangbaar is.

Budget

De vraag: “Hoeveel kost een elektrische step?”, is soortgelijk aan: “Hoeveel kost een auto?”. Er is niet makkelijk antwoord op te geven, omdat er ontzettend veel factoren meespelen in de prijs: de actieradius, het vermogen, de kwaliteit, de extra mogelijkheden, noem maar op.

Idealiter koop je de step die aan al je wensen voldoet. Realistisch gezien is dit niet altijd mogelijk vanwege het prijskaartje dat daaraan hangt. Er bestaan verschillende prijsklassen. 👇

Er zijn elektrische steps beschikbaar vanaf 100 euro. Dit gaat dikwijls om een elektrische step voor kinderen. Deze hebben een lager gewichtslimiet, een lager stuur en minder mogelijkheden, en zijn daarom niet geschikt voor volwassenen. Een elektrische step voor volwassenen ligt tussen de 300 en 3000 euro.

De meeste budget-steps voor volwassenen zijn te vinden vanaf zo’n 300 euro. Deze presteren prima, maar als je liever een step hebt uit de middenklasse betaal je al snel rond de 500 euro. Elektrische steppen uit het hogere segment kosten al gauw 1000 euro of meer

Hoeveel een elektrische step kost, hangt af van je wensen en je budget. Wel is het zo dat je met een duurdere elektrische step de kans vergroot dat je hem langer bezit en er een betere ervaring mee hebt.

Stappenplan

Drie elektrische steppen in een winkel met op de achtergrond een man en vrouw die ernaar kijken

Ik ben me ervan bewust dat je een hele hoop informatie krijgt in deze koopgids en dat je daardoor misschien het overzicht kwijt bent. Om je een handje te helpen, heb ik een stappenplan voor je. 

De exacte volgorde hangt af van wat je het belangrijkst vindt. Als je een vast budget hebt, raad ik aan om eerst alle steps te schrappen die buiten je budget vallen. Heb je een flexibel budget? Dan doe je dit als laatst.

Ben je van plan om de step op de openbare weg gebruiken? Zorg dan ook gelijk dat de steps in je selectie legaal de weg op mogen.

Verder raad ik deze volgorde aan:

 • Type elektrische step: bedenk wat voor soort elektrische step je wil. Liever een elektrische step met trapondersteuning of liever niet? Heb je de voorkeur voor een zadel of sta je liever?
 • Gebruikscriteria: ga na in welke situaties je de step gebruikt, zodat je weet waar de step minstens aan moet voldoen en welke onderdelen het belangrijkst zijn.
 • (Technische) eigenschappen: dit zegt het meest over de functionaliteit van de step. Bepaal welke eigenschappen je het belangrijkst vindt en die aansluiten op je gebruik.
 • Juiste step voor je lichaam: je hebt nu al een selectie met de basis, nu is het zaak om ervoor te zorgen dat de step ook geschikt is voor je lichaam.
 • Overige aandachtspunten: welke van de overige aandachtspunten vind je belangrijk en welke maken je niet zoveel uit? Nu iedere step in je selectie al voldoet aan je wensen (in de basis), is het tijd om voorkeur voor de extra’s uit te spreken.
 • Kwaliteit: de kwaliteit is van belang voor de levensduur van je step. Nu je een selectie aan steppen hebt die voldoen aan alle criteria, is het wel zo fijn als je er ook lekker lang van geniet.
 • Uiterlijk: een step met functie én looks, wat wil je nog meer?

Zoals ik al zei, is de exacte volgorde afhankelijk van je prioriteiten. Vind je het uiterlijk het belangrijkst, dan begin je hiermee in plaats van dat je ermee eindigt.

Dit stappenplan is een houvast die je misschien een stapje verder helpt, maar als je het liever anders doet, is dit niet minder goed. Het is maar een suggestie. 😉

De 5 beste elektrische steppen onder elkaar

1. BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart

1. BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart
Actieradius: 10 tot 20 km
Minimale stuurhoogte: 82 cm
Maximale stuurhoogte: 93 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem , Verstelbaar stuur
Maximale snelheid: 12 km/h

2. Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar

2. Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar
Actieradius: 10 tot 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg
Minimale stuurhoogte: 105.5 cm
Maximale stuurhoogte: 105.5 cm
Type banden: Massieve banden achter, luchtbanden voor
Step opties: Handrem , Inklapbaar , Voetrem
Maximale snelheid: 25 km/h

3. Ampes M365 Pro Elektrische Step

3. Ampes M365 Pro Elektrische Step
Actieradius: Meer dan 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg
Minimale stuurhoogte: 35 cm
Maximale stuurhoogte: 120 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem , Inklapbaar
Maximale snelheid: 25 km/h

4. Kick&Move Elektrische Step E Scooter

4. Kick&Move Elektrische Step E Scooter
Actieradius: Meer dan 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 120 kg
Maximale stuurhoogte: 114 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem
Maximale snelheid: 25 km/h

5. Stay-on Aovo M365 Pro Elektrische

5. Stay-on Aovo M365 Pro Elektrische
Actieradius: Meer dan 20 km
Maximaal belastbaar gewicht: 120 kg
Minimale stuurhoogte: 85 cm
Maximale stuurhoogte: 118 cm
Type banden: Massieve banden
Step opties: Handrem , Inklapbaar
Maximale snelheid: 25 km/h

Veelgestelde vragen over elektrische steps

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over elektrische steps. Heb je toch nog een brandende vraag, laat het ons dan weten!

👧 Zijn er elektrische steps voor kinderen?

Er zijn elektrische steps voor kinderen. Deze zijn kleiner, hebben een lager gewichtslimiet en hebben over het algemeen een lagere actieradius en snelheid.

Om met een elektrische step op de Nederlandse openbare weg te mogen rijden, dien je minimaal 16 jaar te zijn of de step gaat niet harder dan 6 kilometer per uur.

🕵 Kan ik een elektrische step zelf laten keuren?

Als je een elektrische step hebt die niet gekeurd is door de RDW, is het mogelijk om zelf de step te laten keuren. Er zijn particulieren die je elektrische step keuren voor rond de 300 euro. Het is daarbij wel van belang dat de step voldoet aan de voorwaarden van toelating, zoals de maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

🚈 Kan een elektrische step gratis mee in het openbaar vervoer?

Een ingeklapte elektrische step neem je gratis mee in de trein. Is de step niet inklapbaar? Dan ben je verplicht om een fiets-treinkaartje te kopen. Voor andere openbare vervoerders verschillen de regels, maar de meeste vervoerders beschouwen elektrische steps als persoonlijke bagage waarvoor je niet betaalt.

🔒 Kan ik een elektrische step fysiek op slot doen?

Het merendeel van de elektrische steps zet je op slot met een hangslot. Hier zit dan een speciale aansluiting voor aan de step, of je kunt het slot door de wielen steken. Daarnaast zijn er veel elektrische steps waarbij je de motor blokkeert via de app voor extra diefstalbeveiliging.

Man in pak zet een elektrische step op slot met een hangslot

Welke elektrische step moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste elektrische steps. Zo maak jij de beste keus!

ActieradiusMinimale stuurhoogteMaximale stuurhoogteType bandenStep optiesMaximaal belastbaar gewicht
1BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart10 tot 20 km82 cm93 cmMassieve bandenHandrem , Verstelbaar stuur
2Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar10 tot 20 km105.5 cm105.5 cmMassieve banden achter, luchtbanden voorHandrem , Inklapbaar , Voetrem100 kg
3Ampes M365 Pro Elektrische StepMeer dan 20 km35 cm120 cmMassieve bandenHandrem , Inklapbaar100 kg
4Kick&Move Elektrische Step E ScooterMeer dan 20 km35 cm114 cmMassieve bandenHandrem120 kg
5Stay-on Aovo M365 Pro ElektrischeMeer dan 20 km85 cm118 cmMassieve bandenHandrem , Inklapbaar120 kg

BluMill Elektrische Step Voor Kinderen zwart

Actieradius: 10 tot 20 km

Minimale stuurhoogte: 82 cm

Maximale stuurhoogte: 93 cm

Type banden: Massieve banden

Step opties: Handrem , Verstelbaar stuur

Denver Elektrische Step Volwassenen Topsnelheid 25KM/U 300W Inklapbaar

Actieradius: 10 tot 20 km

Minimale stuurhoogte: 105.5 cm

Maximale stuurhoogte: 105.5 cm

Type banden: Massieve banden achter, luchtbanden voor

Step opties: Handrem , Inklapbaar , Voetrem

Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg

Ampes M365 Pro Elektrische Step

Actieradius: Meer dan 20 km

Minimale stuurhoogte: 35 cm

Maximale stuurhoogte: 120 cm

Type banden: Massieve banden

Step opties: Handrem , Inklapbaar

Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg

Kick&Move Elektrische Step E Scooter

Actieradius: Meer dan 20 km

Minimale stuurhoogte: 35 cm

Maximale stuurhoogte: 114 cm

Type banden: Massieve banden

Step opties: Handrem

Maximaal belastbaar gewicht: 120 kg

Stay-on Aovo M365 Pro Elektrische

Actieradius: Meer dan 20 km

Minimale stuurhoogte: 85 cm

Maximale stuurhoogte: 118 cm

Type banden: Massieve banden

Step opties: Handrem , Inklapbaar

Maximaal belastbaar gewicht: 120 kg

Conclusie

Bij het kopen van een elektrische step komt zoveel kijken – van de wetgeving, de technische eigenschappen tot de juiste afmetingen – dat je makkelijk door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik hoop dat de koopgids in dit artikel je het overzicht biedt en je een stapje dichter bij de beste elektrische step brengt. Wellicht staat die wel in de top 5 hieronder. 😉

Bedankt voor het lezen, en mocht je nog op- of aanmerkingen hebben, laat het ons dan weten via het feedbackformulier onderaan de pagina!

Was dit artikel behulpzaam?