Zorgeloze Televisieavonden met de Beste Antenneversterker

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Schrijf hier een catchy zin, zodat mensen het hele artikel lezen en niet terug gaan naar de zoekresultaten.

Zorgeloze Televisieavonden met de Beste Antenneversterker

Heb je moeite om een goed signaal van je tv-netwerkzender te krijgen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een onderbreking van het signaal zijn, de zendmast kan te ver weg zijn voor je tv-antenne, enzovoorts. De beste antenneversterker is je redder in nood.

Antenneversterkers, ook wel tv-signaalversterkers genoemd, verbeteren het ontvangst van je antenne en helpen een beter signaal te verzenden naar de tv of tv's die je op het apparaat hebt aangesloten. Dit doen ze door het signaal meer kracht te geven.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over het product, plus een top 5 met de beste antenneversterkers! 👇

Infrarood verlenger

Infrarood verlenger
Gewicht: 38 g
Maximale frequentie: 30 Hz
Minimale frequentie: 60 Hz
Type input/output: USB
Bekijk op Bol.comPijltje

Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X Splitter 4 uitgangen

Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X  Splitter 4 uitgangen
Materiaal: Synthetisch
Gewicht: 410 g
Maximale frequentie: 1218 Hz
Minimale frequentie: 5 Hz
Type input/output: F connector
Bekijk op Bol.comPijltje

HMV41 Hirschmann

HMV41 Hirschmann
Gewicht: 713 g
Maximale frequentie: 1218 Hz
Minimale frequentie: 5 Hz
Type input/output: F connector
Bekijk op Bol.comPijltje

Beste antenneversterker koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het vinden van de beste antenneversterker is geen gemakkelijke taak, aangezien er een groot aantal vergelijkbare apparaten is met vergelijkbare specificaties, maar totaal verschillende prestaties.

Een eerste gouden tip: plaats antenneversterkers zo dicht mogelijk bij de signaalbron, zodat je interferentie en andere ongemakken vermijdt die zich voordoen tijdens de reis naar je tv.

Wat is een antenneversterker?

Een antenneversterker is een elektronisch apparaat dat in de schakeling van een antenne is opgenomen of dat je aan een antenne toevoegt om de prestaties ervan te verbeteren. De versterker versterkt het signaal dat van de zendmast komt en verbetert zo een zwak signaal.

Versterkers helpen signaalverlies te beperken als bijvoorbeeld de antenne op meerdere tv's is aangesloten of als de kabel van de antenne naar de tv extra lang is. Met een betere ontvangst geeft je tv een beter beeld en een helderder geluid weer. Een versterker is ook essentieel om signalen vanuit één installatie naar meerdere apparaten te distribueren.

Het is belangrijk te weten dat antenneversterkers ruis niet wegfilteren; alles wat de antenne oppikt, wordt versterkt, inclusief ruis. In sommige gevallen werken versterkte antennes beter als de versterker is uitgeschakeld.

Waarom heb ik ontvangstproblemen?

Slecht ontvangst is vervelend, zeker als je net een nieuwe digitale antenne hebt. Dan moet hij toch perfect werken? Helaas is dat niet altijd het geval. Hier is waarom je niet altijd het beste ontvangst hebt, zelfs met je nieuwe antenne:

  • Tv-wandpunten. Als je meerdere tv-wandpunten hebt geïnstalleerd, splits je in feite het signaal. Als het te zwak wordt, breekt het af, afhankelijk van hoe sterk het signaal aanvankelijk was.
  • Afstand tot tv-signaalzenders. Als je ver weg woont van de dichtstbijzijnde tv-signaalzenders, is de kans kleiner dat je een sterk signaal krijgt.
  • Interferentie. Als je in een heuvelachtig gebied woont of grote gebouwen in de buurt hebt, blokkeren deze wellicht het signaal.
  • Defecte antenne. Soms heb je te maken met een defecte digitale antenne of een installatiefout. Dit kan de oorzaak zijn van ontvangstproblemen, vooral als je ontvangst beter was voordat je een nieuwe antenne installeerde.

Voordelen van antenneversterkers

Beter signaal

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je een beter signaal krijgt. Soms, ook al heb je veel betaald voor je kabelaansluiting, krijg je niet de signaalsterkte die je verdient.

Het toevoegen van een signaalversterker helpt je om een beter signaal te krijgen. In het beste geval krijg je een signaal dat geen elke vorm van ruis en vervorming in het geluid en beeld van je tv vertoont. 💪

Helder netwerk

Een antenneversterker transformeert je signaal in een krachtiger signaal, wat je uiteindelijk een helder en zuiver netwerkontvangst oplevert.

In tegenstelling tot vroeger krijg je nu geen wazige beelden en vervormd geluid als je tv-signaal slecht is; je krijgt tegenwoordig een zwart scherm.

Slecht ontvangst op een oude tv

Welke soorten antenneversterkers zijn er?

Mastversterker

Een mastversterker monteer je aan de mast en versterkt het signaal dat rechtstreeks van de antenne komt. Het voordeel hiervan is dat de versterker het signaal op het sterkste punt versterkt als het van de antenne komt.

Een mastversterker zet de stroomvoorziening om van 220 volt naar 12 of 24 volt. De signaalsterktetoename ligt tussen 30 en 40 decibel (dB), maar sommige genereren tot 50 dB. Installeer de versterker zo dicht mogelijk bij de antenne om te voorkomen dat hij een zwak signaal ontvangt.

Ze zijn echter alleen geschikt voor terrestrische televisie. De frequenties die nodig zijn om een satellietsignaal van bijvoorbeeld een satellietontvanger te versterken, zijn niet compatibel.

DTT

Digital terrestrial television (DTT) is de meest gebruikte type tv-dienst in de wereld. DDT verving de oude analoge tv-dienst die uit slechts enkele kanalen bestond. Met DTT ontvang je veel meer standaardkanalen, enkele HD-kanalen en radiodiensten.

Zorg er ook voor dat je geen apparaten installeert tussen de voorversterker en de voeding. Deze kunnen de spanning blokkeren die via de kabel omhoog wordt gestuurd om de versterker van stroom te voorzien, wat resulteert in een verminderd signaal.

Binnenversterkers

Een binnenversterker gebruikt men wanneer een signaal aan meerdere tv's wordt geleverd of om een zwak signaal te versterken voor een specifiek apparaat. Plaats de binnenhuisversterker zo dicht mogelijk bij je televisie.

Een binnenversterker genereert een signaalverhoging van 16 dB tot 24 dB. Er zijn ook lijnversterkers voor binnenshuis, die het signaal versterken dat al door een grote installatie wordt versterkt. Deze modellen bereiken een versterking tot 40 dB en zijn geschikt voor satelliet- en terrestrische televisie.

Frequentie

Een televisie-antenne is een antenne die speciaal is ontworpen voor de ontvangst van door de lucht uitgezonden televisiesignalen. De frequenties zenden uit van ongeveer 47 tot 250 MHz en 470 tot 960 MHz in verschillende landen. Zorg ervoor dat je een versterker zoekt die werkt op de frequentie die je nodig hebt.

Uitgangen

Weten hoeveel uitgangen je nodig hebt, is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Je hoeft alleen maar de ingangen te zoeken op de televisies die je wilt aansluiten en een toestel te kopen met hetzelfde aantal uitgangen.

Het is daarom heel belangrijk dat je het aantal uitgangen afstemt op je behoeften. Als je bijvoorbeeld drie televisies hebt, is het niet de moeite waard een versterker met meer dan drie uitgangen te kopen.

Broer en zus kijken naar tv

Verhouding tussen vermogen en kwaliteit

Tv-antenneversterkers versterken het signaal door het meer kracht te geven, niet door de kwaliteit ervan te verbeteren.

Dit betekent dat als de kwaliteit slecht is, een versterker het signaal van slechte kwaliteit beter zichtbaar maakt. Een antenneversterker zal je ontvangstkwaliteitsproblemen niet oplossen en kan ze zelfs verergeren.

Wel vangt hij signaalverliezen – als gevolg van kabelweerstand en het splitsen van signalen naar meerdere tv's – op.

Andere manieren om je signaal te versterken

Voordat je een versterker toevoegt, zijn er nog enkele opties om te overwegen. Je kunt je signaal wellicht ook verbeteren door:

  • Je antenne te verplaatsen. Soms is het verplaatsen van je antenne naar een andere locatie, het aanpassen van de richting, of een beetje hoger plaatsen al genoeg om beter ontvangst te krijgen.
  • Je antenne te upgraden. In sommige gevallen verbetert een grotere antenne je ontvangst al – of schakel over op een digitale antenne-installatie als je nog een oudere analoge antenne hebt.

De 5 beste antenneversterkers onder elkaar

1. Infrarood verlenger

1. Infrarood verlenger
Gewicht: 38 g
Maximale frequentie: 30 Hz
Minimale frequentie: 60 Hz
Type input/output: USB

2. Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X Splitter 4 uitgangen

2. Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X  Splitter 4 uitgangen
Materiaal: Synthetisch
Gewicht: 410 g
Maximale frequentie: 1218 Hz
Minimale frequentie: 5 Hz
Type input/output: F connector

3. HMV41 Hirschmann

3. HMV41 Hirschmann
Gewicht: 713 g
Maximale frequentie: 1218 Hz
Minimale frequentie: 5 Hz
Type input/output: F connector

4. Goodlux infrarood verlenger

4. Goodlux infrarood verlenger
Gewicht: 43 g
Maximale frequentie: 34 Hz
Minimale frequentie: 60 Hz
Type input/output: USB

5. Braun Telecom Ziggo splitter POA 01-UPC

5. Braun Telecom Ziggo splitter POA 01-UPC
Gewicht: 67 g
Maximale frequentie: 2000 MHz
Minimale frequentie: 5 MHz
Type input/output: USB , USB 2.0 A

Veelgestelde vragen over antenneversterkers

📺 Waarvoor dient een antenneversterker?

Tussen de antenne en de tv zit meestal een behoorlijke afstand. Ergens langs deze afstand, ontstaat gemakkelijk interferentie, wat het signaal verzwakt. Een versterker overbrugt de kloof tussen beide, zonder het gebruik van een kabel. Hij versterkt het signaal en zorgt ervoor dat het signaal je televisie beter bereikt.

🏠 Wat is de beste plaats om een mastversterker te installeren?

Installeer de versterker zo dicht mogelijk bij de antenne. Meestal krijg je er een U-boutklem bijgeleverd, die je aan de antennemast bevestigt. Leg vervolgens een kabel aan vanaf de uitgang van de versterker, meestal met het opschrift "TV OUT" of iets dergelijks. Dit moet de kabel zijn die vanuit het gebouw naar buiten loopt.

🛠️ Waarom heb ik een antenneversterker nodig?

Een versterker werkt om zwakke signalen in je antenne te corrigeren. Dit is vooral belangrijk bij digitale tv, want als het signaal niet sterk genoeg is, krijgt je helemaal geen beeld of geluid. Vroeger, voor de digitale tv, kreeg je een vervaagd beeld te zien als je een zwakker signaal had.

Welke antenneversterker moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste antenneversterkers. Zo kun jij de beste keus maken.

GewichtMaximale frequentieMinimale frequentieType input/output
1Infrarood verlenger38 g30 Hz60 HzUSB
2Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X Splitter 4 uitgangen410 g1218 Hz5 HzF connector
3HMV41 Hirschmann713 g1218 Hz5 HzF connector
4Goodlux infrarood verlenger43 g34 Hz60 HzUSB
5Braun Telecom Ziggo splitter POA 01-UPC67 g2000 MHz5 MHzUSB , USB 2.0 A

Infrarood verlenger

Gewicht: 38 g

Maximale frequentie: 30 Hz

Minimale frequentie: 60 Hz

Type input/output: USB

Ziggo antenne signaal versterker Technetix FRA-752X Splitter 4 uitgangen

Gewicht: 410 g

Maximale frequentie: 1218 Hz

Minimale frequentie: 5 Hz

Type input/output: F connector

HMV41 Hirschmann

Gewicht: 713 g

Maximale frequentie: 1218 Hz

Minimale frequentie: 5 Hz

Type input/output: F connector

Goodlux infrarood verlenger

Gewicht: 43 g

Maximale frequentie: 34 Hz

Minimale frequentie: 60 Hz

Type input/output: USB

Braun Telecom Ziggo splitter POA 01-UPC

Gewicht: 67 g

Maximale frequentie: 2000 MHz

Minimale frequentie: 5 MHz

Type input/output: USB , USB 2.0 A

Conclusie

Een antenneversterker corrigeert zwakke signalen in je antenne. Net als een audioversterker die een zacht geluid veel luider maakt, maakt een antenneversterker een zwak signaal sterk genoeg om kanalen, beelden en geluid op je digitale tv uit te zenden.

Houd er rekening mee dat deze apparaten de kwaliteit van het signaal niet verbeteren, maar alleen de distributie van het signaal verbeteren. Bedankt voor het lezen en hopelijk bezorgt een antenneversterker je zorgeloze televisieavonden! 🙏

Was dit artikel behulpzaam?