Windows 10 Start Niet Op? Geen Reden voor Paniek!

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Windows 10 Start Niet Op? Geen Reden voor Paniek!

Je begint je werk- of schooldag. Je hebt net je koffie gepakt en start je desktop of laptop op. Maar in plaats van het vertrouwde Windows 10 inlogscherm, zie je niets. Het is een modern spookverhaal 👻: Windows 10 start niet op.

Helaas is dit vaker de realiteit dan we zouden willen. Hoe zorg je ervoor dat je weer verder kan werken? Dat lees je in dit artikel!

Blijf rustig

Wanneer je vertrouwde computer niet opstart, schiet je waarschijnlijk meteen in de stress. "Wat als hij niet meer opstart? Ben ik al mijn bestanden kwijt?" Het belangrijkste is om rustig te blijven, want de kans is groot dat een van onderstaande oplossingen de oplossing is.

De oplossingen in deze lijst staan op volgorde van impact op je apparaat en moeilijkheidsgraad van uitvoeren. Begin daarom bovenaan de lijst, want wellicht lost een van de eerste oplossingen jouw probleem al op!

Voor alle oplossingen geldt bovendien: als je het zelf niet kan uitvoeren, breng je desktop of laptop naar een specialist. Wilt dat ook niet baten, dan kun je altijd nog voor een nieuwe laptop gaan!

Legend Notebook X2 14,1 inch

Legend Notebook X2 14,1 inch
Schermgrootte: 14.1 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Bol.com

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB
Bekijk op Bol.com

Asus X415EA-EB1510W grijs

Asus X415EA-EB1510W grijs
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Coolblue

#1 Controleer je beeldscherm

Wanneer je werkt op een desktop, moet je je beeldscherm meenemen in je overwegingen. Controleer of er lichtjes branden op je beeldscherm en of de helderheid hoog genoeg staat ingesteld.

Als je een ander beeldscherm tot je beschikking hebt, dan kun je proberen dat beeldscherm aan te sluiten op je desktop. Heb je een laptop waarvan het scherm het niet meer doet? Dan werkt deze oplossing ook.

Krijg je wel beeld op een ander beeldscherm? Dan kan het zijn dat je eerste beeldscherm en/of een van de kabels kapot is. Vervang deze kabels en start je apparaat en je primaire scherm opnieuw op (indien het om een desktop gaat). Als je nu beeld krijgt, dan ligt het aan de kabel. Nog geen beeld? Dan is het beeldscherm waarschijnlijk kapot.

Bij een laptop ligt dit wat moeilijker. Als een extern scherm het wel doet, maar je eigen scherm niet, bekijk dan de volgende oplossingen of neem contact op met een reparatiecentrum of de winkel waar je de laptop hebt gekocht (indien je garantie niet is verlopen).

Voeding van een desktop

#2 Controleer de voeding of batterij

Wanneer je desktop of laptop niet helemaal opstart, kan dat liggen aan de voeding of batterij van het apparaat. Kijk daarom of de stroomkabel goed in het apparaat zit.

Zat de kabel er al goed in? Probeer dan de stroom er volledig af te halen. Haal de stroomkabel eruit en in het geval van een voeding van een desktop, zet de schakelaar van de voeding uit.

Voordat je de stroom er weer aanhangt, houd je de aan-uitknop van je apparaat 10-30 seconden ingedrukt. Dit heet 'powercycling' en schakelt alle onderdelen in je desktop of laptop uit. Vervolgens hang je het apparaat aan de stroom en start je opnieuw op.

#3 Het loskoppelen van externe apparatuur

Elke desktop en laptop heeft externe apparatuur aangesloten, zoals een muis of internetkabel. Schakel je apparaat uit en haal alle aansluitingen uit je apparaat, behalve de stroomkabel en de kabel waarmee het scherm is verbonden aan je desktop (als het om een desktop gaat).

Start je apparaat op en kijk of Windows 10 opstart. Als je systeem volledig opstart, dan ligt het probleem bij één of meerdere van de externe apparaten.

Om erachter te komen welke dit is, schakel je het systeem uit. Hang vervolgens één van de externe apparaten eraan en start je apparaat opnieuw op. Doe dit totdat Windows 10 niet opstart.

Het apparaat dat je als laatste eraan hebt gehangen is waarschijnlijk de veroorzaker van het probleem, óf je hebt teveel externe apparaten aangesloten.

Om te controleren welke van de twee het is, wissel je he laatst aangesloten extern apparaat met een ander extern apparaat. Start Windows 10 nu wel op, dan is dat ene externe apparaat het probleem. Start Windows 10 niet op, dan is de hoeveelheid aangesloten apparatuur het probleem.

#4 Controleer het opslagmedium

Als het opslagmedium waarop Windows 10 is geïnstalleerd defect is, dan start Windows niet op. Om te controleren of dit het geval is, verwijder je het opslagmedium. Er zijn twee verschillende opslagmedia in desktops en laptops, namelijk HDD's en SSD's.

Let op!

Voor het verwijderen van je harde schijf moet je je desktop of laptop openmaken. Hiermee verlies je eventueel de garantie op het apparaat. Controleer dit vooraf goed!

Open je desktop en vind het opslagmedium waarop Windows 10 is geïnstalleerd. De meeste harde schijven vind je in de bodem van een desktop terug, terwijl een SSD vaak aan de wand van de pc-toren (zie onderstaande afbeelding) of op het moederbord is bevestigd.

Een desktop geopend van de zijkant met de videokaart, SSD en koeltoren zichtbaar

Verwijder de HDD of SSD voorzichtig en verbind deze met een ander apparaat. Hiervoor heb je een SATA-naar-usb-kabel nodig of je verbind het opslagmedium intern met een SATA-kabel in een andere desktop.

Werkt je HDD of SSD ook niet als je het op een ander apparaat aansluit? Dan is de kans groot dat deze defect is en vervangen moet worden.

#5 Opstarten in veilige modus

Het opstarten van je desktop of laptop in veilige modus betekent dat Windows opstart met enkel de programma's die Windows écht nodig heeft.

Als Windows 10 opstart na het uitvoeren van deze stap, dan ligt het probleem bij een (recent) geïnstalleerd programma. Door dit programma te verwijderen en opnieuw op te starten, start Windows weer opnieuw op.

'Kies een optie' in het Windows herstelscherm

Wanneer Windows 10 niet opstart, opent het Windows herstelscherm automatisch na drie keer opstarten (zie bovenstaande afbeelding). Wanneer dit scherm niet opent, dan heb je een herstelstation of een bootable usb-stick nodig. Om deze te kunnen maken heb je toegang nodig tot een ander apparaat met Windows 10.

'Geavanceerde opties' in het Windows herstelscherm

Klik in dit scherm op Problemen oplossen en vervolgens op Geavanceerde opties. Onder geavanceerde opties klik je op Opstartinstellingen en daarna op Opnieuw opstarten. Nadat je desktop of laptop opnieuw is opgestart, krijg je de keuze tussen de standaard veilige modus of de veilige modus waarmee je je internet kan gebruiken in veilige modus.

Welke je kiest maakt niet uit, maar je hebt geen toegang tot het internet bij de keuze voor de standaard veilige modus. Als Windows 10 normaal opstart, dan ligt het waarschijnlijk aan een recent geïnstalleerd programma. Door deze te verwijderen start Windows 10 buiten de veilige modus weer op.

#6 Automatische opstartreparatie

Vanuit de Windows herstelomgeving heb je de mogelijkheid om een automatische opstartreparatie uit te voeren. Tijdens een automatische opstartreparatie wordt onder andere gecontroleerd op problemen met partities, systeembestanden en stuurprogramma's.

De automatische opstartreparatie staat onder Problemen oplossen > Geavanceerde opties. Klik vervolgens op Opstartherstel en laat Windows 10 de reparaties uitvoeren. Als er problemen zijn gevonden en opgelost, start Windows 10 weer normaal op.

#7 Systeemherstel

Een systeemherstel is mogelijk als Windows 10 al een herstelpunt heeft gemaakt in het verleden. Dit is een back-up van een eerdere toestand van Windows 10. Je controleert of je een herstelpunt op je apparaat hebt door in de Windows herstelomgeving naar Problemen oplossen > Geavanceerde opties te gaan. Vervolgens klik je op Systeemherstel.

Nadat het apparaat opnieuw is opgestart, log je in op je Windows-account. Nu krijg je een lijst met herstelpunten te zien. Selecteer het recentste herstelpunt en volg de stappen op je scherm.

Zie je geen herstelpunten? Dan is de optie om dit automatisch aan te maken niet aangezet op Windows 10 en kan je geen gebruik maken van deze oplossing.

#8 De versie van Windows terugdraaien

Deze oplossing is vergelijkbaar met een systeemherstel bij #7. Je draait Windows 10 hierbij terug naar een eerdere versie.

Het verschil is dat een systeemherstel niet per definitie een vorige versie van Windows 10 is, zoals dat bij deze oplossing wel het geval is. Windows terugdraaien kan slechts binnen 10 dagen na de laatst uitgevoerde update, omdat de back-up hierna wordt verwijderd.

Het terugdraaien van de vorige versie van Windows 10 doe je via hetzelfde scherm als bij de vorige twee oplossingen. Onder Geavanceerde opties klik je op Updates verwijderen. Bij het terugdraaien verwijdert het systeem applicaties en systeeminstellingen, maar blijven persoonlijke bestanden behouden.

#9 De opdrachtprompt

De opdrachtprompt is een programma in Windows waarin je commando's (opdrachtregels) invoert. De gemiddelde Windows-gebruiker zal weinig uitvoeren in dit programma, maar toch is de opdrachtprompt een uiterst krachtig hulpmiddel.

De opdrachtprompt open je in dezelfde omgeving als in de vorige vier oplossingen. Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt. Dit opent onderstaand scherm. Vanuit hier voer je de volgende twee oplossingen uit.

Het opdrachtprompt scherm

Opdrachtprompt: bcdboot

'Bcdboot' is het commando dat alle benodigde opstartbestanden kopieert naar de systeempartitie, waardoor Windows mogelijk weer opstart. Hiervoor is het belangrijk dat je de letter van de partitie waarop Windows 10 is geïnstalleerd kent, omdat je deze moet invoeren.

In de opdrachtprompt voer je het volgende commando in: bcdboot x:\windows /l nl-nl De letter 'x' verander je in de juiste letter van jouw Windows-partitie. Druk op enter en wacht tot je het bericht 'Boot files succesfully created' ziet. Nu start je je apparaat opnieuw op.

Opdrachtprompt: sfc

'Sfc' staat voor 'system file checker'. Waar de vorige oplossing enkel de bootbestanden controleert, kijkt dit commando naar alle systeembestanden. Het kan namelijk zijn dat een ander systeembestand is beschadigd, waardoor Windows niet meer wilt opstarten. Vul de volgende opdrachtregel in de opdrachtprompt in:

  • sfc /scannow /offbootdir=x:\ /offwindir=y:\windows

De 'x' achter 'offbootdir' vervang je door de schijfletter waarop de boot directory staat en de 'y' achter 'offwindir' door de schijfletter waarop Windows 10 staat geïnstalleerd. Vaak is dit dezelfde letter, maar dit hangt af van hoe de indeling van je opslagmedia is.

#10 BIOS resetten

De kans dat je deze stap moet uitvoeren is klein, aangezien wijzigingen in de BIOS nauwelijks voorkomen. Als je recent aanpassingen hebt gemaakt in de BIOS, voer dan deze stappen uit. In alle andere gevallen raad ik af om zelf je BIOS te resetten, omdat dit juist voor meer problemen kan zorgen.

Je opent je BIOS door in het startscherm van je apparaat de juiste knop in te drukken. Welke knop dit is, verschilt per moederbordmerk.

De meest voorkomende toetsen zijn F1, F2, F10, ESC of DEL, maar meestal staat de juiste toets op je scherm weergeven voor Windows 10 opstart. Houd er rekening mee dat niet elke BIOS-scherm hetzelfde eruit ziet als de afbeelding hieronder.

BIOS Scherm van een HP laptop

In het BIOS venster ga je naar het 'Exit' tabblad. Druk op enter en je krijgt verschillende opties te zien om je apparaat opnieuw op te starten. Kies hier voor 'load default settings'. Door deze optie te kiezen worden de fabrieksinstellingen van de BIOS geladen en start het apparaat opnieuw op.

#11 Windows 10 opnieuw installeren

Als geen enkele oplossing werkt, dan zit er niets anders op dan Windows 10 opnieuw te installeren.

Als Windows 10 nog niet werkt nadat je hem opnieuw hebt geïnstalleerd, dan is de kans groot dat een of meerdere onderdelen in je desktop of laptop kapot zijn. Een harde schijf sneuvelt vaak als eerste, dus een nieuwe SSD is wellicht een goede optie om de levensduur van je laptop te verlengen!

Samsung 870 EVO 2,5 inch geen kleur 2

Samsung 870 EVO 2,5 inch geen kleur 2
Leessnelheid SSD (max.): 560 MB/s
Schrijfsnelheid SSD (max.): 530 MB/s
Opslagcapaciteit: 1 TB
Type SSD: 3d v-nand (MLC)
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Kingston A400 - 960 GB

Kingston A400 - 960 GB
Leessnelheid SSD (max.): 500 MB/s
Schrijfsnelheid SSD (max.): 450 MB/s
Opslagcapaciteit: 960 GB
Type SSD: Triple Level Cell
Bekijk op Bol.com

Samsung 870 QVO Interne SSD geen kleur

Samsung 870 QVO Interne SSD geen kleur
Leessnelheid SSD (max.): 540 MB/s
Schrijfsnelheid SSD (max.): 530 MB/s
Opslagcapaciteit: 2 TB
Type SSD: 3d v-nand (MLC)
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

#12 Heeft niets gewerkt?

Heb je alle oplossingen geprobeerd en start Windows 10 nog niet op? Dan is de kans groot dat een onderdeel van de hardware van je desktop of laptop kapot is. Deze kun je natuurlijk laten repareren, maar in het geval van een laptop – waarin tegenwoordig steeds meer zit vastgelast op het moederbord – kan het tijd zijn voor een nieuwe laptop.

Er komt veel kijken bij het aanschaffen van een nieuwe laptop, want je wilt waar voor je geld krijgen. Sommige mensen willen de beste laptop met touchscreen hebben, terwijl anderen aan een budgetlaptop genoeg hebben.

Conclusie

Hopelijk helpt een van deze oplossing en start Windows 10 weer op zoals je gewend bent. Heb je nog vragen of opmerking over de oplossingen in deze lijst? Dan horen we daar hieronder graag meer over. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?