Alles Over Viaplay: Wat Is Het en Hoe Scoor Je een Viaplay-Aanbieding?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nóg een streamingdienst? Jazeker!

Alles Over Viaplay: Wat Is Het en Hoe Scoor Je een Viaplay-Aanbieding?

Er is een nieuwe streamingdienst in town: Viaplay. Krijgt Netflix er serieuze concurrentie bij? In dit artikel vertel ik je alles over deze dienst, die uit Zweden is komen overwaaien. Ook doe ik uit de doeken hoe je een Viaplay-aanbieding vindt.

Wat is Viaplay?

Viaplay is een videostreamingdienst van de Nordic Entertainment Group (NENT). De dienst zag in 2007 in Zweden het levenslicht en werd later ook in andere landen beschikbaar, zoals Denemarken, Noorwegen en Polen. Sinds maart 2022 verovert Viaplay de Nederlandse markt. NENT kondigde bovendien een uitrol naar een aantal extra landen in 2023 uit.

Content van Viaplay

Het paradepaardje van het Nederlandse platform is de Formule 1, maar het platform zendt ook wedstrijden uit van prestigieuze voetbalcompetities als de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. De rechten voor verschillende vrouwenvoetbalcompetities, de Professional Darts Corporation, snooker, pool en MMA maken het sportaanbod compleet. ⚽

Hoewel sport een groot deel van de allure van de streamingdienst vormt, is er ook meer dan genoeg andere content in de vorm van de films, series en documentaires. Denk bijvoorbeeld aan de films Django Unchained, Basic Instinct en Bridget Jones's Diary en de series Community en The Shield.

Viaplay biedt niet alleen content van derden aan, maar heeft ook eigen titels: Viaplay Originals. De meeste hiervan zijn Zweeds, maar er zijn grootse plannen voor Nederlandse content. De eerste Nederlandse productie van Viaplay is Dragons’ Den, het populaire programma's waarin beginnende ondernemers op zoek gaan naar investeerders.

Het zit er dik in dat Viaplay het contentaanbod in de (nabije) toekomst flink uitbreidt. Zo heeft het platform laten weten mee te willen bieden om de uitzendrechten van de Eredivisie. Dit is nog wel toekomstmuziek, want tot 2025 liggen de rechten bij ESPN. Stay tuned dus.

Waar en hoe kijk je Viaplay?

Viaplay is beschikbaar op de meeste smart tv's, de meeste browsers en als app op smartphone en tablets die draaien op Android en iOS. Het wordt aanbevolen om de laatste versie van je Chrome-, Firefox- of Edge-browser te downloaden.

Aan een laptop of pc hangen de volgende eisen:

WindowsmacOS
BesturingssysteemWindows 7 of hogerApple OSX 10.9 (Intel-gebaseerd) of nieuwer
Kloksnelheid processor1,6 GHz of snellerIntel Core™ Duo-processor van 1,83 GHz of sneller
RAM-geheugen512 MB1 GB

Je mag twee streams tegelijkertijd open hebben en tot vijf apparaten gebruiken binnen een periode van 24 uur. Met een abonnement stream je Viaplay overal in de Europese Unie en Noorwegen.

Offline content downloaden is voor bepaalde titels mogelijk op mobiele apparaten. Houd er rekening mee dat dit van je opslagruimte afsnoept. Een film neemt tussen 2 en 3 GB in en een aflevering van een serie tussen de 700 MB en 2 GB.

viaplay aanbod op tablet die wordt vastgehouden

Beeldkwaliteit van Viaplay

Viaplay zendt de uitzendingen op dit moment uit in Full HD-kwaliteit (1080p). Om hier daadwerkelijk van te kunnen genieten, heb je een apparaat nodig die deze resolutie ondersteunt. Bij de beste oled-tv of qled-tv hoef je je daar geen zorgen te maken. 📺

Vooralsnog geen 4K (ook wel Ultra HD genoemd) bij Viaplay dus, ondanks dat het platform deze beeldkwaliteit wél in Zweden en Noorwegen aanbiedt. Volgens Head of Sports Marco Zwaneveld komt dit door het uitzenden van live sport. Het zou technisch ingewikkelder zijn om dit in 4K-kwaliteit uit te zenden.

Ook concurrenten als Netflix en Disney+ bieden – bij bepaalde abonnementsvormen en bepaalde titels – 4K-kwaliteit aan. Nog een puntje van verbetering voor Viaplay dus!

Hoe krijg je Viaplay?

Via de website of app van Viaplay sluit je een abonnement af. Als je voor de maandelijks opzegbare variant kiest, betaal je elke maand € 13,99, bij een jaarabonnement betaal je € 10,49 per maand. Dat is een korting van 25%, maar je kunt bij deze laatste optie niet tussentijds opzeggen.

Daarnaast werkt Viaplay samen met Ziggo, KPN of T-Mobile. Ben je aangesloten bij een van deze providers, dan kun je het abonnement toevoegen aan je tv- of internetpakket. Ik leg je hieronder uit hoe dit werkt. 👇

Viaplay bij Ziggo, KPN of T-Mobile

Klanten van Ziggo, KPN of T-Mobile voegen het abonnement eenvoudig toe aan hun pakket. Dat is niet alleen handig, het kan – afhankelijk van de provider – zelfs voordeel opleveren! De links hieronder verwijzen naar de pagina's waarop je leest hoe het in zijn werk gaat.

  • KPN. Je krijgt elke maand € 12,50 korting als je internet, mobiel, tv en Viaplay combineert. Deze korting bestaat uit tot € 7,50 korting op mobiel en € 5 entertainmentkorting, mits je dit nog niet voor een andere dienst gebruikt.
  • Ziggo. Op moment van schrijven biedt Ziggo geen specifieke korting op Viaplay aan. Wel krijg je als je overstapt naar Ziggo de eerste zes maanden 50% korting op je Ziggo-pakket, waar je Viaplay aan kunt toevoegen. Dit kan iets zijn om in gedachten te houden tijdens het internet vergelijken.
  • T-Mobile. Je krijgt de eerste maand 50% korting op het abonnement en als je het combineert met ESPN compleet ontvang je elke maand € 6,49 combikorting.

Conclusie

Ik hoop dat het na het lezen van dit artikel duidelijk is wat Viaplay is, wat deze dienst aanbiedt en hoe je het krijgt.

Hiermee kun je zelf afwegen of het voor jou de prijs waard is en als je enthousiast bent, kun je het binnen no-time vanaf je apparaat kijken: of dat nu met je laptop, smartphone, de beste 85 inch tv (of een ander formaat) is. Met een goede Viaplay-aanbieding is het in ieder geval het proberen waard!

Was dit artikel behulpzaam?