Je Router Instellen: Hoe Doe Je Dat?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Dit klusje is sneller geklaard dan je denkt.

Je Router Instellen: Hoe Doe Je Dat?

Internet is niet meer weg te denken uit het gemiddelde westerse huishouden. De ruggengraat van deze internetverbinding is natuurlijk de router. De router instellen is dan natuurlijk ook geen geheel onbelangrijke taak. Geen idee hoe dit moet?

Vrees niet! Wellicht heb je de beste router op de markt; wellicht heb je een budget optie. De stappen in het proces ontlopen elkaar hoe dan ook slechts een beetje tussen de verschillende merken.

Dus, vraag je je af: "hoe kom ik in mijn router?" en "hoe stel ik mijn router in?" Dan ben je bij het juiste adres.

Woordje vooraf

Ten eerste: wat is een router? De router, in ieder geval het gemeenschappelijke thuisnetwerkapparaat dat wij gewoonlijk een router noemen, is het stuk netwerkhardware dat de communicatie tussen je lokale thuisnetwerk – zoals je pc's en andere aangesloten apparaten – en het internet mogelijk maakt.

Een router is de eerste veiligheidsmaatregel tegen inbraak in een netwerk. Het inschakelen van het hoogste beveiligingsniveau op de router is dan ook de beste manier om je computersysteem en informatie te beschermen tegen cyberaanvallen.

Naast deze snelle definitie, geef ik ook een paar tips mee omtrent de beste plek voor je router voor we aan de haal gaan met het meer technische werk:

  • Zet je router het liefst op een zo hoog mogelijke plek;
  • Zorg ervoor dat er niet van alles omheen staat/ligt zodat het signaal niet wordt belemmerd;
  • Zet vooral geen storende apparatuur zoals magnetrons of babyfoons in de buurt van de router.

Zijn een modem en een router hetzelfde?

Nee, een modem en een router zijn twee verschillende apparaten. Een modem maakt contact met de internetprovider; een router zorgt voor het wifi-signaal in je huis. De internetprovider levert meestal een modem-router, een twee-in-een-apparaat. Deze meegeleverde apparaten zijn vaak vooraf ingesteld en soms zijn zelfs de stekkers al aangesloten.

Je router instellen

Router aansluiten

We beginnen met de bekabeling. Je router heeft namelijk twee interfaces:

  • Lokaal – Dit is het lokale, thuis- of kantoorgebaseerde netwerk
  • Extern – Dit is het internet in zijn geheel
achterkant van een router

Wat betreft de externe interface, heeft jouw router misschien één enkele verbinding met de aanduiding 'DSL' die gebruik maakt van een RJ12-telefoonverbinding. Deze verbinding maakt verbinding met het telefoonnetwerk via een breedbandfilter.

De router heeft een aansluiting met het label DSL die via een RJ12-connector wordt aangesloten op een microfilter en vervolgens op je telefoonlijn (ADSL). Denk er altijd aan de microfilter te gebruiken, want zonder deze werkt hij niet of slechts met tussenpozen.

Je kunt ook een (vaak rode) RJ45-breedband/WAN-aansluiting hebben. Deze wordt gebruikt om verbinding te maken met een losse kabel- of glasvezelmodem. Voor glasvezel en kabel gebruik je deze WAN-aansluiting van de router om verbinding te maken met je kabel- of glasvezelmodem via een standaard ethernetkabel.

Op lokaal vlak zul je een wifi-interface en ethernetaansluitingen vinden. Vanaf de ethernetaansluitingen kun je een bekabelde verbinding maken met je apparatuur (al dan niet via een adapter of verloopkabel). Misschien zie je ook een paar usb-aansluitingen.

Hoe kom ik in mijn router?

Om de configuratie-instellingen van de router te wijzigen, moet je inloggen op de router. Dit kan op verschillende manieren:

  • Met behulp van een computer die is aangesloten op de router met een usb-kabel.
  • Met behulp van een computer verbonden met een ethernetkabel en een browser.
  • Een computer gebruiken die is aangesloten via wifi en een browser. Dit is de meest gebruikelijke vorm van inloggen. Om verbinding te maken via wifi moet je de SSID (Service Set Identifier) van de router weten, die bij de documentatie moet worden geleverd. Je kunt de SSID later wijzigen. Je moet ook het wifi-wachtwoord weten. Deze vind je over het algemeen in de handleiding of op de sticker op de achterkant of onderkant van de router.

Als je eenmaal verbonden bent, is het tijd om daadwerkelijk in te loggen op de router.

Open je browser en voer het IP-adres van je router in in je adresbalk. Dit IP-adres kan per merk verschillen. Bij deze een lijstje van bekende router-merken en ISP's en hun bijbehorende IP-adressen:

Staat die van jou er niet tussen? Kijk dan in de handleiding van je router of op het etiket. Op een van deze plekken zul je het IP-adres kunnen vinden.

Vervolgens moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Als je de instellingen nog nooit eerder hebt gewijzigd, moet je nu een door de fabrikant ingestelde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. (Sommige routers vereisen overigens geen gebruikersnaam en wachtwoord.)

Je vindt de standaard gebruikersnaam en wachtwoordinstelling in de gebruikershandleiding van je router. Soms staat deze informatie ook op de bovengenoemde sticker op de router.

  • 'Admin' is de meest voorkomende gebruikersnaam.
  • 'Admin', 'password' of '1234' zijn de meest voorkomende wachtwoorden.
  • Portforward heeft een lijst van alle router merken en modellen met hun bijbehorende inloggegevens. Gebruik CTRL + F of CMD + F om het merk van jouw router te zoeken om jezelf wat tijd te besparen.

Eenmaal ingelogd verschijnt er een pagina met een aantal tabbladen, veelal in het Engels. Wellicht zie je bij jouw router de optie om van taal te wisselen. Aangezien niet alle routers deze optie echter hebben, hanteer ik de Engelse begrippen.

WiFi-router op tafel

De router instellen

De eerste pagina is meestal een soort overzicht van systeeminformatie, zoals het merk en model van de router, de inlogtijd, de aangesloten apparaten, het IP-adres, enzovoorts. Vanaf dit punt worden de verschillen tussen de verscheidene router-merken duidelijker.

Maak je echter geen zorgen: de algemene richtlijnen gelden zijn niet merk-specifiek; je vind bepaalde instellingen alleen wellicht net op een andere plek, of de naam van een specifieke instelling is bij merk A anders dan bij merk B.

Het routerwachtwoord veranderen

Ik raad je aan om als eerste het wachtwoord en de gebruikersnaam van je router te veranderen. Let op: de inloggegevens van je router zijn niet hetzelfde als de inloggegevens van je wifi-netwerk! Hier kom ik later op terug.

Het is altijd veiliger om een zelfgekozen gebruikersnaam wachtwoord te gebruiken in plaats van standaard inloggegevens.

In de meeste gevallen kun je het wachtwoord (en de gebruikersnaam) van je router veranderen onder de tabbladen 'administration', 'security', 'settings', 'extras' of 'toolbox'. Neus eens rond indien je het niet direct ziet staan; deze basisinstellingen zijn niet moeilijk te vinden. De gebruikersnaam staat vermeld als datgene wat je bij het inloggen hebt ingevoerd (in veel gevallen dus 'Admin').

Wil je je wifi-inloggegevens veranderen? Lees dan nog even door! Dit leggen we je een stukje verderop nog uit.

Het draadloze netwerk configureren

Dan nu hetgene waar de meesten van jullie voor gekomen zullen zijn: het draadloze netwerk configureren. Controleer eerst je instellingen.

  • Controleer de DHCP- en DNS-instellingen van de router. Deze instellingen zijn meestal te vinden onder het menu 'Internet', 'Setup' of 'Home'. De instellingen moeten als 'Automatisch' of iets in die trant weergegeven zijn, tenzij je internetprovider andere routerinstellingen nodig heeft. In dat geval moet je hier de waarden invoeren die je internetprovider nodig heeft (deze staan in de handleiding, op de sticker of een meegeleverde brief).
  • Veel routers hebben een testknop in het Internet-menu. Klik op deze knop om te zien of je internetinstellingen correct zijn geconfigureerd indien je deze tot je beschikking hebt.

Open de vervolgens instellingen voor draadloos internet. Dit menu wordt waarschijnlijk 'Wireless', 'Wireless Settings', 'Basic Setup' of iets dergelijks genoemd. Op deze pagina vind je de instellingen 'SSID', 'Channel', 'Encryption' en andere instellingen.

  • Geef je netwerk een naam. Dit kan in het SSID-veld. Als je in dit veld een naam invoert, zie je deze naam in de lijst met beschikbare netwerken op je computer wanneer je op zoek gaat naar je wifi-netwerk. Vermeld geen persoonlijke gegevens in de naam van je netwerk, want de naam is openbaar. Zorg ervoor dat het selectievakje naast 'Enable SSID Broadcast' is aangevinkt indien van toepassing.
  • Het kanaal moet in principe op automatisch ingesteld zijn. Als er veel draadloze netwerken in je omgeving zijn, kun je router indien nodig naar een ander kanaal overschakelen. Daar kom ik richting het einde van dit artikel nog op terug.
  • Selecteer de draadloze versleutelingsmethode. Dit wordt waarschijnlijk 'Wireless Encryption' of 'Security Options' genoemd en betreft het wachtwoord voor de wifi-verbinding zelf. Hier kies je hoe het dataverkeer gecodeerd wordt. De opties op de meeste routers zijn WEP, WPA-PSK en WPA2-PSK. WPA2 is de veiligste encryptiemethode. Als al je apparaten deze methode ondersteunen, kies je deze. Oudere apparaten ondersteunen meestal geen WPA2.
  • Kies een wachtwoord. Een wachtwoord is wat je moet invoeren om verbinding te maken met het draadloze netwerk via de gekozen versleutelingsmethode. Kies een sterk wachtwoord zodat het moeilijk is om in te breken in je netwerk. Laat je netwerk nooit actief achter zonder een wachtwoord, want dan kan iedereen het gebruiken en eventueel verbinding maken met al je apparaten via het netwerk.
  • Pas de instellingen toe. Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt, druk je op 'Apply' of 'Save'. De router heeft hierna eventjes (tot een paar minuutjes) nodig om alle instellingen toe te passen voor het draadloze netwerk daadwerkelijk zichtbaar wordt vanaf je apparaten.
Serveraansluitingen

Je oude router in bridge mode zetten

Heb je nog een oude router? Deze kun je deze door hem in bridge mode te zetten, gebruiken als modem. Dit proces verschilt per merk, dus hoewel het geen moeilijk proces is, kan het geen kwaad om de helpdesk van je internetprovider te bellen. Dit zijn de globale stappen:

  • Log in op het IP-adres van de router die je in bridge-modus wilt zetten. Dit adres is te vinden op het apparaat zelf, zoals eerder vermeld. Voer het adres in in de invoerbalk van je browser en druk op enter.
  • Ga naar de instellingen van het apparaat.
  • Kies vervolgens voor Bridge, Bridged only, of Bridge Mode. Wat er staat is afhankelijk van het specifieke model. Na hiervoor te kiezen en dit op te slaan, kan het zijn dat je netwerk moet herstarten. Dit is normaal. De wifi zal niet meer werken dus zorg dat je een kabel bij de hand hebt.
  • Hierna kun je beginnen met het aansluiten van je nieuwe router. De eerste LAN-poort van je oude router (nu je modem) is het doorgeefluik voor het signaal. Plug een kabel in en leid deze naar je nieuwe router.
  • Richt vervolgens je netwerk in zoals hierboven vermeld, optimaliseer, en gebruik hierbij je nieuwe router.

Verdere tips voor een sterk wifi-signaal

Nu heb je de basisfunctionaliteiten van je router en zijn wifi-verbinding ingesteld. Hoe kun je er nu voor zorgen dat het wifi-signaal dat hieruit voortkomt ook sterk en betrouwbaar is?

Vooral als het signaal een beetje tegenvalt, is het handig om naderhand zelf een wifi-kanaal te kiezen in plaats van dit automatisch door de router te laten doen. Om je wifi-signaal te versterken zul je vooral het kanaal van de 2,4 GHz-band moeten aanpassen.

Alle wifikanalen
Illustratie door: Michael Gauthier - Creative Commons

"Waarom?" vraag je je af? Routers hebben toegang tot een aantal transmissiekanalen, ongeveer dertien. Deze kanalen verschillen licht in frequentie, ongeveer 5 MHz per keer. Kanaal 6, bijvoorbeeld, is 2,437 GHz. Deze kanalen zijn nodig om interferentie met de omringende apparatuur te voorkomen. De magnetron, de router van de buren, en haast alle andere elektrische apparaten kunnen het wifi-signaal storen.

De kanaalkeuze wordt in principe automatisch door de router gedaan. De router zoekt hierbij naar het sterkste wifi-signaal. Deze automatische kanaalinstelling kan door storingen in de omgeving escaleren. Door de router op één kanaal vast te zetten wordt de verbinding stabieler. Een nadeel is dat je wel even moet zoeken naar het beste kanaal voor het signaal. Voor het 2,4 GHz-netwerk is dit vaak kanaal 1, 6 of 11 omdat deze elkaar nét niet overlappen.

De kanaalinstelling is te vinden onder de basisinstellingen van de 2,4 GHz- of 5 GHz-band onder het 'Wireless', 'Wireless Settings', 'Basic Setup' tabblad. Als er geen internetstoringen zijn, is het aan te raden om de kanaalkeuze op automatisch te laten staan.

Verder is de locatie van de router zoals ik in het begin van het artikel al zei, niet geheel onbelangrijk. Zorg ervoor dat hij niet ingebouwd zit in bijvoorbeeld je meterkast, of van het gezelschap van je magnetron mag genieten. Routers en magnetrons (en nog een aantal andere apparaten, zoals babyfoons) kunnen namelijk niet goed met elkaar overweg. Zorg er liever voor dat je router op een hoge, centrale en vrije plek staat.

Daarnaast kun je in het geval van een wat zwak wifi-signaal ook voor een wifi-versterker kiezen. Deze pikt je wifi-signaal op en stuurt deze als het ware door naar plekken die moeilijker te bereiken zijn voor de router, zoals een zolder of andere verre hoek in je woning.

Een sterke verbinding hoort ten slotte veilig te zijn. Om je verbinding veilig te stellen, raad ik je dan ook aan de beste VPN te kiezen. Kort gezegd verbergt deze onder andere je IP-adres en locatie. Ook stelt hij je in staat om toegang te krijgen tot content die normaliter alleen in andere landen beschikbaar is, en je zelfs goedkopere vliegticketprijzen laten zien (doordat je locatie niet achterhaald kan worden)!

Conclusie

Vertel: viel het mee? Ik weet dat ik zelf peentjes zweette toen ik voor het eerst de firmware van mijn router in ging. Mijn overtuiging was dat het risico op onomkeerbare schade aan de router of mijn netwerk sterk aanwezig was, maar ik kan je vertellen dat dat niet zo was.

Routerfirmware is behoorlijk fool-proof. Schroom je dus niet om het even te verkennen, te kijken wat je er zoal mee kunt doen, en de bovenstaande stappen te volgen!

Ik hoor hieronder graag of het je gelukt is met de bovenstaande gids, of juist als je nog vragen of tips hebt. Bedankt!

Was dit artikel behulpzaam?