De Optimale Drinktemperatuur met de Beste Wijnklimaatkast

Julian Koops

Geschreven door: Julian Koops

Wijndrinken is nu eenmaal een delicate kwestie. 🍷

De Optimale Drinktemperatuur met de Beste Wijnklimaatkast

Het opslaan en rijpen der wijn vindt al decennialang plaats in wijnkelders. Logisch, want zo'n ondergrondse ruimte biedt de optimale omstandigheden voor wijn ter opslag en ontwikkeling. Nu begrijp ik natuurlijk dat je zelf niet 'even' een kelder hiervoor aanlegt. Daarom is dit het moment dat de beste wijnklimaatkast in beeld komt!

Deze kasten zorgen ervoor dat je wijnen onder ideale omstandigheden kunnen rijpen én koelt je drank tot de perfecte drinktemperatuur. Benieuwd welke bij jou past? Bekijk hieronder de top vijf en lees rustig de koopgids door!

Tomado TRW2401B

Tomado TRW2401B
Aantal flessen: 24 flessen
Netto inhoud: 66 liter
Aantal temperatuurzones: 1
Geluidsniveau: 40 dB
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)
Aantal wijnrekken: 5
Type koeltechniek: Compressor
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

MOA WC70

MOA WC70
Aantal flessen: 24 flessen
Netto inhoud: 63 liter
Aantal temperatuurzones: 1
Geluidsniveau: 45 dB
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)
Aantal wijnrekken: 5
Type koeltechniek: Compressor
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Klarstein Barossa 34 Duo

Klarstein Barossa 34 Duo
Aantal flessen: 34 flessen
Netto inhoud: 102 liter
Aantal temperatuurzones: 2
Geluidsniveau: 40 dB
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Wijnklimaatkast koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een wijnklimaatkast is bedoeld voor het opslaan en laten rijpen van je wijn. Het doel van een klimaatkast is om het ideale klimaat te creëren voor je wijn, net als in een echte wijnkelder. Denk hierbij aan een constante temperatuur, voldoende luchtvochtigheid en het afschermen van uv-straling.

Hiermee verschilt een wijnklimaatkast van een wijnkoeler. Laatstgenoemde koelt enkel je wijn, met weinig tot geen controle over de luchtvochtigheid. Heb je net een fles wijn van de supermarkt en wil je hem gauw op drinktemperatuur? Dan doet de beste slimme koelkast of een goede koel-vriescombinatie prima zijn werk.

Temperatuurzones

Rode, witte en roséwijn. Je drinkt ze allen bij voorkeur op verschillende temperaturen. Zo komen de smaken en aroma's beter tot hun recht. Daarom zijn voor wijnliefhebbers meerdere temperatuurzones een ideale uitkomst. Om je een idee te geven vind je hieronder enkele vuistregels van de optimale temperaturen van wijnen:

  • Zoete, witte, rosé en mousserende wijnen willen een temperatuur tussen de 6 en 10 ºC.
  • Fruitige en lichte rode wijnen smaken het best tussen de 10 en 12 ºC.
  • Droge witte wijnen komen het best tot hun recht tussen de 12 en 16 ºC.
  • Krachtige rode wijnen houden van 'warmte' en smaken het best tussen 15 en 18 ºC.

Ik raad het in ieder geval aan om een wijnklimaatkast te kiezen met een instelbare temperatuur tussen de 5 en 18 graden. Meerdere temperatuurzones zijn helemaal ideaal, zodat je verschillende typen wijn op hun eigen temperaturen kunt bewaren. Een witte wijn op de temperatuur van rood is niet te pruimen. 😖

Een wijnklimaatkast met een enkele temperatuurzone is perfect voor langdurige opslag en rijping van al je wijnen. Een constante temperatuur, rond de 12 en 14 ºC, is hierbij een pré.

Diverse wijnen, variërend van rosé tot donkere rode wijn

Luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid tussen de 50 en 70% wordt aangeraden, waarbij 60% ideaal is. Luchtvochtigheid hoger dan 70% veroorzaakt schimmels en schade aan de wijnlabels.

Luchtvochtigheid lager dan 50% kan je kurk doen uitdrogen. Hierdoor krimpt de kurk, wat tot lekken kan leiden. Nog erger dan dat: door het contact met zuurstof treedt oxidatie op. Je hebt vast wel eens gedacht dat een geopende fles van enkele dagen oud nog oké was, waarna je er achter kwam dat de smaak meer weg had van keukenazijn dan een kwalitatieve wijn ...

💡Wat is oxidatie?

Oxidatie treedt op wanneer wijn in contact komt met zuurstof. Hierdoor volgt een chemische reactie waardoor alcohol langzaam wordt omgezet in acetaldehyde. Wijnen kunnen hierdoor vlak of zelfs azijn-achtig smaken.

Compressor vs. thermo-elektrisch

Wijnklimaatkasten werken op basis van compressorkoeling of thermo-elektrische koeling. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen.

Een compressorkoeling pompt met de compressor een koudemiddel door het koelsysteem. Dit koudemiddel kan bestaan uit verschillende stoffen, waarbij de een energie-efficiënter is dan de ander.

Het voordeel aan compressorkoeling is dat de temperatuur constanter en controleerbaarder is vergeleken met thermo-elektrische koeling. Daarnaast is onderhoud en vervanging van onderdelen eenvoudiger dan bij thermo-elektrische systemen. Het nadeel is dat de compressor duurder is door de hogere productie- en installatiekosten. 💵

Thermo-elektrische koeling werkt door middel van het Peltier-effect en creëert een warmtestroom tussen de overgang van twee materialen. Het systeem brengt warmte over van de ene zijde naar de andere, waardoor één zijde koeler wordt.

Door de afwezigheid van bewegende onderdelen is het systeem praktisch geruisloos. Daarnaast is thermo-elektrische koeling een stuk goedkoper om te produceren en te installeren vergeleken met compressorkoeling.

Het nadeel is dat de temperatuur minder reguleerbaar is en thermo-elektrische koelers meestal niet in staat zijn lager dan 10 ºC te koelen. Ze zijn tevens duurder in gebruik, omdat ze minder energie-efficiënt zijn dan compressors.

Thermo-elektrische koeling is een degelijke en goedkope optie voor een wijnklimaatsysteem voor het opbergen van je wijn voor korte duur. Indien je wijn voor langere tijd wilt koelen en rijpen, kun je haast niet om compressorkoeling heen. 👆

Vibraties zijn funest voor je wijn

Als wijnen teveel worden blootgesteld aan vibraties stelt dit chemische reacties in werking. Hierdoor breken aroma's af en gaat de kwaliteit van de wijn in rap tempo achteruit. Plaats de wijnklimaatkast op een rustige plek en een stabiele ondergrond waar de kast eventuele vibraties absorbeert.

Het voorkomen van onnodige vibraties vraagt om een kast gemaakt van solide materialen die stevig in elkaar zit. Houten flessenrekken absorberen trillingen beter dan metalen rekken. Tevens is de compressor een bron van trillingen. Wees daarom zeker dat deze voorzien is van een demper of de mogelijkheid er eentje toe te voegen.

Een wijnkabinet met een breed scala aan wijnen

Blokkeer uv-straling

De kwaliteit van wijn wordt beïnvloed door uv-straling, en sneller dan je denkt. In witte flessen treedt dit al op na 3 uur blootstelling, en in groene flessen na 18 uur.

Daarom hebben veel wijnklimaatkasten getint glas. Het glas blokkeert uv-stralen die funest zijn voor je wijn. Hoewel ten alle tijden het advies is de kast op een plek te zetten waar geen direct zonlicht komt, is een kast met bescherming tegen uv-straling zeker een aanrader. Voorkomen is beter dan genezen luidt het devies! ☀️

Hoeveel flessen gaan erin?

Hoeveel plekken voor wijnen heb je nodig? Dat is aan jou om te bepalen. Wel adviseer ik uit eigen ervaring better safe than sorry, en 10 tot 20% boven je eigen inschatting te kiezen. Zeker langdurige opslag van wijnen zorgt dat de kast binnen mum van tijd vol zit.

Tevens is het verstandig om na te gaan of de grootte van de flessen passen in de beoogde wijnklimaatkast. In de praktijk bieden vooral compacte kasten enkel plek voor 75cl-flessen en geen bredere vormen, laat staan magnumformaat.

Isolatie

Hoe kwalitatief beter isolatiemateriaal, hoe minder koude lucht weglekt en de kast minder energie verbruikt voor een constante temperatuur. Daarnaast veroorzaakt een slechte isolatie temperatuurfluctuaties wat de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.

Hoewel ze esthetisch aantrekkelijk zijn voor het oog, zijn glazen geen toppers qua isolerend vermogen. Vooral enkel glas kan warme omgevingslucht doorlaten. Kies daarom altijd op zijn minst voor dubbel glas.

Als je van plan bent al je flessen langdurig te laten rijpen is een glasloze solide deur het enige goede antwoord als je het weglekken van koude lucht wilt beperken tot een minimum.

Geluidsniveau

Geruisloze wijnklimaatkasten zijn helaas een utopie. Gelukkig zijn de kasten tegenwoordig steeds stiller. Het aantal decibel (dB) dat je kast produceert lijkt een onbeduidend aspect, maar een constant geruis drijft je met verloop van tijd tot waanzin.

Het geluid komt voornamelijk van de ventilatoren, compressor en de koeling. Ter vergelijking: de meeste kasten produceren geluid tussen de 35 en 45 dB, waar een koelkast dit doet rond 35 dB, en een vaatwas op volle kracht rond 50 dB. 🔉 Daarnaast is de plaatsing en akoestiek van de klimaatkast van invloed op het geluid.

Een Italiaanse wijn in een koelbak op een bar

Wintersysteem

Een wintersysteem zorgt voor een constante temperatuur in je wijnklimaatkast. Dit is vooral een handige optie wanneer de kast in een omgeving staat waar de temperatuur veel fluctueert. Een wintersysteem werkt doorgaans bij temperaturen tussen de 0 en 32 ºC.

Deuralarm

Vooral bij duurdere modellen tref je een ingebouwd alarm aan die afgaat zodra de deur van je kast niet goed sluit. Een handige functionaliteit, want het ontsnappen van koele lucht zorg ervoor dat je kast harder werkt en kan je wijncollectie tevens beschadigen.

Automatisch ontdooien

Veelal gezien bij dure modellen: een ingebouwde timer die automatisch een verwarmingselement activeert om mogelijke ijslagen te ondooien.

De 5 beste wijnklimaatkasten onder elkaar

1. Tomado TRW2401B

1. Tomado TRW2401B
Aantal flessen: 24 flessen
Netto inhoud: 66 liter
Aantal temperatuurzones: 1
Geluidsniveau: 40 dB
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)
Aantal wijnrekken: 5
Type koeltechniek: Compressor

2. MOA WC70

2. MOA WC70
Aantal flessen: 24 flessen
Netto inhoud: 63 liter
Aantal temperatuurzones: 1
Geluidsniveau: 45 dB
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)
Aantal wijnrekken: 5
Type koeltechniek: Compressor

3. Klarstein Barossa 34 Duo

3. Klarstein Barossa 34 Duo
Aantal flessen: 34 flessen
Netto inhoud: 102 liter
Aantal temperatuurzones: 2
Geluidsniveau: 40 dB

4. La Nouvelle Cave by Continental Edison 12-flessen wijnkelder, draadplanken, zwart

4. La Nouvelle Cave by Continental Edison 12-flessen wijnkelder, draadplanken, zwart
Aantal flessen: 12 flessen
Aantal temperatuurzones: 1
Geluidsniveau: 26 dB
Aantal wijnrekken: 3

5. Haier HWS33GG

5. Haier HWS33GG
Aantal flessen: 33 flessen
Netto inhoud: 24,75 liter
Aantal temperatuurzones: 2
Geluidsniveau: 37 dB
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)
Aantal wijnrekken: 9
Type koeltechniek: Compressor

Veelgestelde vragen over wijnklimaatkasten

Nog brandende vragen?! Ik beantwoord hieronder degene die het vaakst gesteld worden.

🍷 Waarom heb je een wijnklimaatkast nodig?

Een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat je wijnen op de ideale drinktemperatuur gekoeld worden. Daarnaast is hij onmisbaar voor het opslaan en laten rijpen van wijnen. Een wijnklimaatkast bootst een wijnkelder na, met een ideale temperatuur, luchtvochtigheid en het afschermen van schadelijke uv-straling en vibraties.

🤔 Hoe werkt een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast reguleert de temperatuur met behulp van een compressor of thermo-elektrisch koelsysteem en monitort de luchtvochtigheid. Hierdoor krijg je de optimale temperatuur die past bij het type wijn, ook gedurende langdurige opslag.

🌡️ Welke temperatuur heeft een wijnklimaatkast nodig?

Het is aan te raden een kast met een instelbare temperatuur tussen de 5 en 18 ºC te kopen. Hiermee koel je vrijwel iedere wijn. Meerdere temperatuurzones zijn ideaal om verschillende wijnen tegelijkertijd op drinktemperatuur te hebben. Voor het rijpen van wijnen raadt men een constante temperatuur tussen 12 en 14 ºC aan.

Welke wijnklimaatkast moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste wijnklimaatkast. Zo maak jij de beste keuze!

Aantal flessenNetto inhoudAantal temperatuurzonesGeluidsniveauMinimale omgevingstemperatuurMaximale omgevingstemperatuurAantal wijnrekkenType koeltechniek
1Tomado TRW2401B24 flessen66 liter140 dBNormaal (16 graden)Subnormaal of Normaal (32°)5Compressor
2MOA WC7024 flessen63 liter145 dBNormaal (16 graden)Subnormaal of Normaal (32°)5Compressor
3Klarstein Barossa 34 Duo34 flessen102 liter240 dBNormaal (16 graden)Subnormaal of Normaal (32°)5Compressor
4La Nouvelle Cave by Continental Edison 12-flessen wijnkelder, draadplanken, zwart12 flessen102 liter126 dBNormaal (16 graden)Subnormaal of Normaal (32°)3Compressor
5Haier HWS33GG33 flessen24,75 liter237 dBNormaal (16 graden)Subtropisch (38°)9Compressor

Tomado TRW2401B

Aantal flessen: 24 flessen

Netto inhoud: 66 liter

Aantal temperatuurzones: 1

Geluidsniveau: 40 dB

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)

Aantal wijnrekken: 5

Type koeltechniek: Compressor

MOA WC70

Aantal flessen: 24 flessen

Netto inhoud: 63 liter

Aantal temperatuurzones: 1

Geluidsniveau: 45 dB

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)

Aantal wijnrekken: 5

Type koeltechniek: Compressor

Klarstein Barossa 34 Duo

Aantal flessen: 34 flessen

Netto inhoud: 102 liter

Aantal temperatuurzones: 2

Geluidsniveau: 40 dB

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)

Aantal wijnrekken: 5

Type koeltechniek: Compressor

La Nouvelle Cave by Continental Edison 12-flessen wijnkelder, draadplanken, zwart

Aantal flessen: 12 flessen

Netto inhoud: 102 liter

Aantal temperatuurzones: 1

Geluidsniveau: 26 dB

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subnormaal of Normaal (32°)

Aantal wijnrekken: 3

Type koeltechniek: Compressor

Haier HWS33GG

Aantal flessen: 33 flessen

Netto inhoud: 24,75 liter

Aantal temperatuurzones: 2

Geluidsniveau: 37 dB

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)

Aantal wijnrekken: 9

Type koeltechniek: Compressor

Conclusie

Na het lezen van deze koopgids hoop ik dat je een flink stuk wijzer bent over je aanschaf van een wijnklimaatsysteem. Ga je voor een model met meerdere koelzones voor al je favoriete wijnsoorten? En welk koelsysteem krijgt je voorkeur? Dit zijn enkele zaken om op te letten voor je je keuze maakt.

Check hieronder nog de top 5 nog eens, en laat ons weten welke het geworden is. Proost! 🥂

Was dit artikel behulpzaam?