Wat is de Beste Router voor Glasvezel?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Je laat je toch niet afremmen door een router die je glasvezel niet kan bijbenen?

Wat is de Beste Router voor Glasvezel?

Glasvezel is de heilige graal van het internet. Het is vele malen sneller dan een kabel- of DSL-verbinding. Daarnaast is de downloadsnelheid en uploadsnelheid hetzelfde. Bij kabel- of DSL-verbindingen is dit niet het geval; hierbij liggen de downloadsnelheden hoger dan de uploadsnelheden. Om dit alles optimaal te kunnen benutten, heb je de beste router voor glasvezel nodig!

#1 Netgear Nighthawk RAXE500
Dé beste router voor glasvezel van 2024

Onze score: 9,8

Netgear Nighthawk RAXE500

Hij is snel, stevig gebouwd en bovendien klaar voor de toekomst dankzij zijn 802.11ax-compatibiliteit. Schaf je dit beest aan, dan zit je de komende jaren goed.

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n/a
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Hoe glasvezel verschilt van ADSL en kabel​

Een snel overzicht ter vergelijking:

  • Het oude ADSL-netwerk haalt maximale snelheden van ongeveer 80 Mbps, wat al heel degelijk is en voor het gemiddelde huishouden nog steeds adequaat is.
  • Met de kabel kan het nog sneller: hiermee behaal je tot zo'n 200 Mbps.
  • Glasvezel haalt op dit moment wel 1000 Mbps, oftewel 1 gigabyte per seconde!

Dan gaat het bij glasvezel nog niet eens om het maximale bereik, maar om de op dit moment maximaal te behalen snelheid. De providers kunnen simpelweg nog niet meer aanbieden dan die 1 gigabyte per seconde.

In theorie haalt glasvezel een snelheid van 1 terabyte, oftewel 1000 gigabyte. Dat zijn nogal duizelingwekkende getallen die je in een gemiddeld huishouden niet tegenkomt! 🥴

Zorg voor een modem met een glasvezelaansluiting

Je moet een modem hebben waarop je de glasvezelkabel op kunt aansluiten, aangezien deze router dat niet heeft. Daarna verbind je het modem met de router, en klaar is kees!

Als alternatief kun je een router die de juiste ingang heeft in bridge mode zetten, waarna deze als modem dient. De router die je provider meelevert heeft deze ingang wellicht al, dus in dat geval je hoeft niet eens een extra apparaat te kopen.

Waarom is een goede router voor glasvezel belangrijk?

Routers hebben zelf ook een maximale snelheid, welke in feite alleen bij perfecte omstandigheden wordt gehaald. In de echte wereld heb je te maken met:

  • andere wifi-netwerken van de buren die jouw wifi-netwerk verstoren;
  • muren en deuren;
  • afstand tussen jou en de router;
  • meerdere verbonden apparaten, zoals smartphones, tv's, laptops, enzovoorts.

Al deze zaken verminderen de kwaliteit van je wifi-signaal en zo ook de snelheid van je verbinding. Mensen denken altijd dat megabits per seconde (Mbps) het belangrijkst is, maar latency (of ping) is ook uitermate belangrijk.

Als er veel gebruikers op je netwerk zijn, verlaagt dit niet alleen de internetsnelheid, omdat deze verdeeld moet worden tussen alle gebruikers, maar het laat ook je latency stijgen. Je glasvezel router 'denkt' namelijk over elk datapakket na.

Heb je geen goede router, dan groeit deze pakkettenstroom en neemt je latency toe. Een goede router voor glasvezelverbinding minimaliseert de inpact van deze gelijktijdige datastromen. Wil je daarbij een ontzettend breed wifinetwerk? Dan is een access point kopen een goed idee.

Glasvezel

Hoe werkt glasvezel?

Een kabel van glasvezel wordt, net zoals alle andere kabels voor in huis, onder de grond gelegd. De meeste ondergrondse kabels gebruiken verdeelstukken. De grote kabel splitst zich af in kleinere aftakkingen die worden aangesloten op de verschillende huizen. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gedeeld met alle andere huizen. 

Bij glasvezel werkt dit anders. Hier loopt de kabel rechtstreeks door tot in je meterkast. Het materiaal van de kabel bestaat uit een heleboel flinterdunne, speciale glasvezels.

Via dit glas geven verbonden apparaten via laserlicht digitale signalen door. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, hoe sneller de verbinding via de glasvezelkabel.

Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen. Dat is ongeveer 300.000 kilometer per seconde! 🤯 Een andere opvallende eigenschap van glasvezel is dat data met dezelfde snelheid twee kanten op reist. 

Als je data binnenhaalt, bijvoorbeeld om online tv te kijken, heet dit downloaden. Als je gegevens verstuurt, bijvoorbeeld een e-mail, dan heet dit uploaden. Bij zowel ADSL als de kabel geld dat de downloadsnelheid altijd veel hoger ligt dan de uploadsnelheid.

Bij glasvezel zijn deze snelheden gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld vanuit je huis een website wilt hosten, als je via internet op hoge kwaliteit wilt videobellen of als je een verwoede gamer bent.

Dit betekent overigens niet dat je wifi-signaal overal hetzelfde is. Heb je dikke muren of een heel groot huis, dan heb je alsnog een wifi-repeater nodig.

Iedereen moet dus over op glasvezel?

Je zou zeggen dat met zoveel voordelen iedereen glasvezel moet gaan gebruiken – al helemaal omdat de kosten redelijk vergelijkbaar zijn met die van andere opties. Hoewel het steeds beter beschikbaar wordt gemaakt voor heel Nederland, hebben buitengebieden er helaas nog niet allemaal toegang toe.

Inmiddels hebben ruim 4,1 miljoen van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens toegang tot glasvezel. Glasvezel ligt nog niet overal, omdat providers glasvezel meestal pas aangeleggen als de oude kabels vervangen moeten worden. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten en de ervaren overlast.

Om erachter te komen of je huis wel of niet beschikt over glasvezel of hier eventueel klaar voor is, doe je op het internet een postcodecheck.

Glasvezel Geïllustreerd

Is glasvezel beschikbaar voor jou, dan zie je vaak meteen een overzicht van alle providers waaruit je kunt kiezen. Niet alle providers bieden overal hun diensten aan, maar vaak is er keus uit minstens 10 aanbieders.

Hoe werkt het in de praktijk?

Het digitale landschap is namelijk in hoog tempo aan het veranderen. Tot nu toe gebruikten we internet eigenlijk vooral voor traditionele taken als browsen op internet en het kijken van filmpjes. 

Inmiddels is dat met normaliseren van content streamen, online gamen, en de opkomst van domtica, snel aan het veranderen. Internet wordt steeds belangrijker om van afstand taken uit te voeren, zoals het aan- of uitzetten van je thermostaat. 

Het is daarvoor extra belangrijk om over een stabiele en betrouwbare internetverbinding te beschikken. Glasvezel is daarvoor de beste optie. In de toekomst kunnen de eisen eventueel nog verder worden opgeschroefd met het beschikbaar worden van virtual reality voor iedereen, wat waarschijnlijk een hoge datasnelheid gaat vereisen.

De beste router voor glasvezel, gedetailleerd.


Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n/a
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Netgear Nighthawk RAXE500 ingangen

Zeg nou zelf: dit is toch een prachtige router? Natuurlijk is het uiterlijk bij lange na niet het belangrijkste, dus laten we meteen de specs induiken!

Om te beginnen met future proofing, wat gezien het steeds sneller wordende internet niet geheel onbelangrijk is! Zo ondersteunt dit model de nieuwste 802.11ax-wifi-standaard, waardoor je de komende paar jaren je router in ieder geval niet meer hoeft te vervangen.

Daarnaast vind je ook een aantal andere hedendaagse functies, zoals 4x4 MU-MIMO, waardoor er geen wachtrijen ontstaan. In dit geval betekent dat dat je maar liefst vier datastromen hebt waarvan je gebruik maakt.

Nu we het daarover hebben: onder de eerder genoemde ideale omstandigheden behaalt de RAXE500 met een ax-verbinding een topsnelheid van 4800 Mbps! De ac-verbinding blijft echter niet ver achter, dus maak je geen zorgen als je (nog) geen apparaten hebt die de ax-standaard gebruiken. 

Netgear Nighthawk RAXE500 op een houten tafel in en kamer met op de achtergrond een thuiswerkplek

Om alles uit deze router te trekken en dus ook uit je glasvezelverbinding, zul je natuurlijk wel de set-up moeten doorlopen. Gelukkig is dit gemakkelijk met de WPS-knop aan de achterkant. Als dat je te ouderwets is, heb je gelukkig ook toegang tot de Nighthawk app voor iOS of Android gebruiken!

Aan al deze tech hangt uiteindelijk een behoorlijk prijskaartje. Het is echter niet de duurste router die je kunt krijgen: de multi-room sets zoals de Netgear Orbi RBKE963 met vergelijkbare specs is vele malen duurder. Het verschil is echter dat je bij deze laatstgenoemde verzekerd bent van wifi-bereik in je hele huis. Met een alleenstaande router neemt het bereik vaak af als je een tot twee verdiepingen boven (of onder) de router zit, zo ook hier.

Wat we goed vinden:

  • Een snellere router vind je niet snel
  • De set-up is een makkie​
  • Klaar voor de toekomst dankzij 802.11ax-compatibiliteit​

Wat we minder goed vinden:

  • Geen gegarandeerde dekking door het hele huis​ zoals bij een mesh-systeem
  • Behoorlijk aan de prijs​

Koopgids

Wil je toch zelf je opties nog verkennen? Dan is het belangrijk om bij de volgende punten stil te staan. ⤵️

Je internetpakket

Beeld je je al in hoe je met een nieuwe router op het internet kunt rondrazen? Smelt je weg bij de gedachte? Wacht daar liever nog even mee, en sta eerst even stil bij de snelheid van je internetpakket.

De kans is groot dat je een van de snellere pakketten van je provider hebt gekozen, aangezien je glasvezel hebt en nu op zoek bent naar een router om daar maximaal van te profiteren. Toch bestaan ook onder de snellere pakketten verschillen in de maximale internetsnelheden die ze aan je huishouden leveren.

Moeilijk is deze kwestie niet: zoek op welke down- en uploadsnelheid je internetprovider aan je levert, en stem je router hier op.

Kies je een router die de snelheden van je provider niet kan bijbenen, dan betaal je in principe iedere maand voor internet waar je geen gebruik van kunt maken.

Ga je daarentegen voor een router waarvan de maximale snelheden die van abonnement overstijgen, dan betaal je mogelijk ook voor iets waar je geen gebruik van maakt. Wat je browser niet aan snelheid levert, kan je router ook niet bereiken.

Het enige voordeel in het laatste geval, is dat als de extra kracht van een beefy router eventueel wel ietwat kan compenseren voor het verlies aan bereik door externe factoren.

Het zit zo: een zwakkere router – die sowieso lagere maximumsnelheden haalt – levert een merkbaar trager, beperkter wifi-netwerk als het omringd is met obstakels. De speling tussen een lagere maximumsnelheid van je provider en een hogere maximumsnelheid van een krachtigere router biedt in dit geval de nodige buffer.

Obstakels?

Wifi-netwerken staan bekend voor hun gevoeligheid. Het daarbij niet om je gefoeter als het netwerk weer eens wegvalt, maar om hun gevoeligheid voor obstakels. Denk hierbij vooral aan:

  • dikke muren (vooral met beton en/of metaal)
  • aquariums of andere grote lichamen van water;
  • wifi-netwerken van buren;
  • overige apparatuur op de 2,4GHz-frequentie, zoals babyfoons en zelfs magnetrons.

Wifi-protocollen

De protocollen die je router ondersteunt zijn cruciaal!

ProtocolMax. snelheidFrequenties(MU-)MIMO?
802.11ax / wifi 6(E)9,6 Gbps2,4 en 5 GHz (én 6 GHz op Wifi 6E)Ja
802.11ac* / wifi 56,9 Gbps5 GHzJa
802.11n / wifi 4600 Mbps2,4 en 5 GHzEnkel MIMO
802.11g / wifi 354 Mbps2,4 GHzNee
802.11a / wifi 254 Mbps5 GHzNee
80211.b / wifi 111 Mbps2,4 GHzNee

Wat betekent dit voor jou in de praktijk? Welnu, je ziet dat je met de 'oudere' wifi 5 snelheden haalt die zelfs veel van de snelste pakketten van internetproviders niet aanbieden. Internetpakketten voor particulieren komt meestal niet boven de 1 Gbps uit.

Heb je dan een wifi 6 router nodig? Wellicht! Wifi 6 biedt naast superieure snelheden een paar nieuwe handigheidjes die je bij wifi 5 niet vindt. Hieronder een paar van de belangrijkste. 👇

  • Het nieuwe protocol is energiezuiniger door target wake time (TWT) te gebruiken. Dit snoeit de tijd die je perifere apparaten verbonden zijn met het netwerk aardig terug.
  • Wifi 6-netwerken zijn veiliger. Het nieuwe WPA3-protocol beschermt je netwerk nog efficiënter door onder andere je verbinding nog beter te versleutelen en directe verbinding toe te staan via QR-codes.
  • Een router die dit protocol ondersteunt bevat meer antennes, wat beamforming nog efficiënter maakt. Wat beamforming precies inhoudt, lees je verderop.
  • Orthogonal frequency-division multiples access (OFDMA) helpt de router onthouden hoeveel gebruikers verbonden zijn met ieder frequentiekanaal, en staat toe dat gebruikers zich haast zonder vertraging verbinden met de router.
  • MU-MIMO werkt nóg efficiënter onder dit protocol, omdat het meer datastreams gebruikt (8 × 8). Ook over MU-MIMO lees je hieronder meer.

Om hiervan te profiteren, moeten zowel je router als je verbonden apparatuur deze functie echter ondersteunen.

Frequentiebanden

De banden die je tegenkomt onder mainstream routers zijn 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz. Deze verschillen van elkaar in gemiddelde snelheid en bereik.

Zo is 2,4 GHz de oudste frequentieband. Deze functioneert goed over langere afstanden – je kunt dit signaal meestal nog opvangen, zelfs als je je een verdieping boven of onder de router bevindt. Onverstoord reikt dit signaal tot ongeveer 45 meter. Wel is dit signaal niet bijster snel.

5 GHz volgt deze frequentie op. Je raadt het misschien al: deze werkt op kortere afstanden, tot een meter of twintig, mits er geen grote obstakels in de weg staan. Ga je voor topsnelheden met een wifi 5-router, dan is de 5GHz-band de krachtpatser op korte afstanden.

Scoor je een wifi 6E-router? Let vooral op die 'E', want die duidt aan dat de router ook op 6 GHz werkt. Deze is ontzettend snel, maar werkt slechts over enkele meters aan afstand.

Wil je een heel huis bedekken met een net van draadloos internet? Dan kies je liever voor een mesh-router met een set satellieten om een mesh-netwerk mee op te zetten.

Meer is beter, toch?

Ja, als het om het aantal frequentiebanden gaat wel! Zo zie je vandaag de dag steeds minder single-band routers. Deze functioneren enkel op de 2,4GHz-band en leveren lage wifi-snelheden op.

Hierna volgen de dual-band routers. Deze wisselen continu tussen de 2,4GHz- en 5GHz-band, wat ze niet uiterst efficiënt maakt. De oplossing? Simultaneous dual-band routers. Gewissel is niet langer nodig, want – zoals de naam doet vermoeden – bevindt de router zich continu op beide frequenties, wat latency tegengaat.

Wat moet latency voorstellen?

In het kort gezegd staat 'latency' in de vertraging die je eventueel oploopt tussen het moment dat je data verstuurt en de router dit ontvangt (of juist andersom). Als dit zich opstapelt, komen zowel jouw apparaten als andere verbonden apparaten voor wachtrijen te staan.

Hoe zit dat dan met simultaneous tri-band routers? Die werken hetzelfde, maar dan óf met een tweede 5GHz-band, of een extra 6GHz-band. Die laatste kom je, zoals je inmiddels weet, alleen tegen bij wifi 6E-routers.

Extra's

De pret houdt hier niet op, want je komt de onderstaande leukigheidjes ook vaak tegen bij routers!

(MU-)MIMO

Dit staat voor multiple user, multiple input multiple output. Vandaag de dag is dit een belangrijke eigenschap, omdat we met steeds meer mensen en apparaten op eenzelfde wifi-netwerk zitten. Vroeger ging het misschien alleen nog om je laptop, maar nu zitten je smartphone, je slimme verlichting, je slimme thermostaat en je smart tv op hetzelfde netwerk.

Daarom is de standaard MIMO, zonder het 'multiple user' gedeelte, niet meer genoeg. Het verschil is dat een MIMO-router zich steeds met één verbonden apparaat per keer verbindt, en dan snel wisselt naar de volgende. Zo werkt hij een wachtrij af die hij in huishoudens vol wifi-apparatuur onmogelijk weg kan werken.

Liever kies je dus voor MU-MIMO. Om de precieze efficiëntie hiervan te beschrijven, gebruiken apparaten nummers om het aantal datastromen te beschrijven. Zo heb je:

  • 3 × 3 MU-MIMO, waarbij je drie datastromen hebt en de router drie gelijktijdige verbindingen onderhoud;
  • 4 × 4 heeft vier datastromen;
  • 8 × 8 heeft maar liefst acht datastromen, en vind je bij wifi 6 terug.

Beamforming

De naam spreekt al redelijk voor zich: deze technologie stuurt signalen rechtstreeks naar een of meerdere clients. Waarom is dit speciaal? Welnu, routers zenden hun signalen normaal gesproken in de rondte om zich uit.

Bij beamforming concentreert een router zich op een specifiek apparaat dat op dat moment om data vraagt (of data probeert te versturen).

Band steering

Het punt hierbij is dat de router zelfstandig aanstuurt welk apparaat met welke frequentieband verbonden is. Zo hoef je niet telkens zelf in je instellingen te duiken op de apparaten in kwestie om zelf de juiste band te kiezen.

Quality of Service (QoS)

Deze eigenschap omvat een paar zaken, maar het belangrijkste is dat het je toestaat om vanuit de router in te stellen welke verbindingen voorrang krijgen, en eventueel wanneer.

Game jij 's avonds geregeld samen met je vrienden van over de hele wereld? Dan weet je misschien hoe bloedirritant het is als je verbinding begint te haperen. Je teamgenoot klinkt als een robot in de voicechat, en uiteindelijk word je de server uitgeschopt. 🤖

Dat heeft soms niet met de verbinding zelf te maken, maar met de snelheid waarmee de router reageert op de verzoeken van je pc om data door te sturen. Met QoS voorkom je dit soort problemen in één klap.

Conclusie

Ik hoop dat het belang van glasvezel en welke router hier het beste voor is, inmiddels een stuk duidelijker is! Uiteraard heb je echter meerdere opties; die kun je terugvinden in ons artikel over de beste wifi-routers.

Heb je nog vragen, aanvullende informatie of andere suggesties? Laat het ons dan hieronder weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?