Beter Water Creëren met de Beste Waterontharder

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Het is geen toveren!

Beter Water Creëren met de Beste Waterontharder

Hard water zorgt voor een droge huid, dof haar, hogere energiekosten en een kortere levensduur van huishoudelijke apparaten. Met de beste waterontharder zet je hard water om in zacht water. Hiermee verdwijnen alle nare gevolgen van hard water als sneeuw voor de zon.

Er zijn veel verschillende types op de markt. Via dit artikel help ik je een handje bij het kiesproces. Je vindt hier een handige koopgids en de top 5 beste waterontharders. Lees snel verder en laat de magie beginnen! ✨

Waterontharder.com

Waterontharder.com
Afmetingen: 6 x 10 cm
Geschikt voor aantal personen: 8
Materiaal behuizing: 100% gerecycled Aluminium
Product gewicht: 1 kg
Type waterontharder: Magnetisch
Bekijk op Bol.comPijltje

Aanbieding! Magnetische Waterontharder

Aanbieding! Magnetische Waterontharder
Afmetingen: 4,5 x 5,5 cm
Geschikt voor aantal personen: 6
Materiaal behuizing: Aluminium
Product gewicht: 150 g
Type waterontharder: Magnetisch
Bekijk op Bol.comPijltje

MSF-5000 Magnetische Waterontharder

MSF-5000 Magnetische Waterontharder
Afmetingen: 5,5 x 4,5 cm
Geschikt voor aantal personen: 6
Materiaal behuizing: Neodymium
Product gewicht: 90 g
Type waterontharder: Magnetisch
Bekijk op Bol.comPijltje

Waterontharder koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je hard water in huis hebt, kun je daar nare gevolgen van ervaren. Het kan bijna niet anders dan dat je een waterontharder in huis wil hebben. Als je je zoektocht al bent gestart, weet je waarschijnlijk dat het vinden van de beste waterontharder knap lastig kan zijn. 😓

Er zijn ontzettend veel keuzes te maken en je moet maar net weten waar de benoemde producteigenschappen voor staan.

Geen zorgen! In deze koopgids vertel ik je alles wat te weten valt over waterontharders, zodat je straks precies weet welke waterontharder je moet hebben. Wie weet staat die wel in onze top 5!

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder wordt ook wel waterontkalker of waterverzachter genoemd. De naam spreekt bijna voor zich: het is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. Hard water heeft redelijk wat nadelen vergeleken met zacht water.

Hard water is water met een bepaalde hoeveelheid mineralen die kalkaanslag veroorzaken. Voorbeelden van deze mineralen zijn calcium en magnesium. De hoeveelheid hiervan bepaalt hoe hard je water is.

Waterhardheid drukt men uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger de Duitse hardheid, hoe harder het water is en hoe meer kalkaanslag het veroorzaakt.

Kalkaanslag is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan het een droge huid veroorzaken, bijdragen aan dof haar en zorgen voor een dof resultaat nadat je iets hebt schoongemaakt. Zeep werkt minder effectief met hard water dan met zacht water, waardoor je ook snel meer schoonmaakmiddel verbruikt.

Daarnaast vormt kalkaanslag een isolerende laag, waardoor het een negatieve invloed heeft op apparatuur en leidingen en zelfs de levensduur hiervan kan verkorten.

Kalkaanslag leidt ook tot een lager energierendement. De isolerende laag houdt warmte vast in de leidingen, waardoor er minder warmte vrijkomt. Het kost daardoor meer energie om je huis te verwarmen als er sprake is van veel kalkaanslag in je leidingen.

Een persoon draait de verwarmingsknop op de hoogste stand

De waterhardheid van het water in je woning hangt af van het leidingwater. In Nederland hebben we meer dan 200 verschillende bronnen waaruit leidingwater wordt opgewekt, waardoor de hardheid van het leidingwater verschilt per regio en woonplaats. Gelukkig kun je online checken hoe hard het water in jouw omgeving precies is.

Waterhardheid verdelen we onder in 5 categorieën. Die staan in de tabel hieronder. De gemiddelde waterhardheid in Nederland is ongeveer 8 dH en valt daarmee onder zacht- tot middelhard water.

WaterhardheidDuitse graden (dH)
Zeer zacht water0 - 4 dH
Zacht water4 - 8 dH
Middelhard water8 - 12 dH
Hard water12 - 18 dH
Zeer hard water18 - 30 dH

De methoden van waterontharding

Hoe een waterontharder werkt, hangt af van het systeem dat de waterontharder gebruikt. Er zijn 2 bekende methodes:

Werking met ionenuitwisseling

Waterontharders die werken op basis van ionenuitwisseling komen het meest voor. Hierbij wordt hard water door een cilinder geleid met daarin kunstharsbolletjes. Ionen zoals calcium en magnesium in het water die kalkvorming veroorzaken, hechten zich aan de bolletjes van kunsthars.

Na verloop van tijd zijn de bolletjes verzadigd – er is dan geen ruimte meer voor de mineralen om zich te hechten aan de bolletjes. De waterontharder moet de bolletjes in dat geval reinigen, zodat de mineralen zich er weer aan kunnen hechten. Dit proces noemen we regenereren. ♻️

Bij de regeneratie wordt het harde water met de bolletjes naar een zoutreservoir gespoeld. Het zout verwijdert de aanzetting van de ionen. Het zoute water legt daarna zijn laatste reis af naar het riool. Een waterontharder op basis van ionenuitwisseling heeft dan ook altijd een rioolaansluiting nodig.

Er zijn allerlei factoren die meespelen bij het regeneratieproces, zoals wanneer dit plaats vindt. Dit is per model verschillend; hier kom ik later nog op terug.

Werking zonder zout

Alhoewel de meeste waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling en daaropvolgend ook met zout, zijn er methodes die dit niet gebruiken. Deze verwijderen de kalk niet, maar behandelen de kalk zo dat het zich niet meer afzet tegen je leidingen en andere apparaten. De hardheid van het water blijft hetzelfde.

Deze methodes lossen de kalkdeeltjes op in het stromende water en gaat zo kalkafzet tegen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de leidingen en voor een hoger energierendement, maar de kalk in het water behoudt ook zijn negatieve effecten zoals het eerdergenoemde doffe effect. Er zijn meerdere soorten op de markt, waarop ik wederom zometeen terugkom.

Soorten waterontharders

Om het nog even wat moeilijker te maken, zijn er ook per methode verschillende soorten waterontharders om uit te kiezen...😅

No worries, ik leg je per methode de verschillende soorten uit, zodat jij uiteindelijk precies weet waar je allemaal uit kunt kiezen.

Soorten en opties bij waterontharders op basis van ionen uitwisseling

Laten we beginnen bij de 'echte' waterontharders: de waterontharders op basis van ionen uitwisseling. Zoals eerder vermeld gebeurt dit proces automatisch, maar wanneer dit gebeurt en hoe dit in gang wordt gezet, hangt af van het model.

Bij waterontharding op basis van ionen hechten de kalkvormende stoffen zich aan de harsbolletjes. Zodra deze verzadigd zijn, wordt de ontharder geregenereerd. Wanneer de bolletjes verzadigd zijn, hangt af van de volgende aspecten:

  • De hardheid van het water. Hoe meer kalkvormende stoffen per een bepaalde hoeveelheid water, hoe meer stoffen zich hechten aan de bolletjes bij die hoeveelheid.
  • Het watergebruik van het huishouden. Hoe meer water een huishouden gebruikt, hoe meer kalkvormende stoffen langs het kunsthars stromen en zich vasthechten.
  • Capaciteit van de ontharder. Hoe meer hardbolletjes er zijn, hoe meer kalkvormende stoffen zich kunnen hechten voordat de bolletjes verzadigd raken.
Een blauwe waterontharder

De hamvraag: hoe weet de waterontharder wanneer het tijd is voor de regeneratie? Daar zijn meerdere technieken voor. Het wordt bepaald door tijd of volume of een combinatie hiervan.

Bij regeneratie op basis van tijd (tijdgestuurd) start het regeneratieproces na een vast aantal dagen op een specifiek, vooraf ingesteld tijdstip. Hierbij houdt de ontharder geen rekening met het watergebruik of de verzadiging van de harsbolletjes.

Het kan dus zomaar zijn dat de onthardingscapaciteit verbruikt is voordat het proces plaatsvindt, waardoor er een periode hard water gebruikt wordt. Ook kan het zijn dat het regenereren start ruim voordat de volledige capaciteit benut is, met als gevolg verspilling van water en zout. Deze techniek zie je vooral bij oudere en goedkopere waterontharders.

Bij regeneratie op basis van volume (volumegestuurd) wordt tijdens de installatie bepaald bij welk watervolume de bolletjes volledig verzadigd zijn. Zodra dit volume bereikt is, start de regeneratie. Dit is de zuinigste optie, omdat het water pas wordt afgevoerd wanneer de capaciteit optimaal benut is.

Wel is het zo dat het vooraf ingestelde watervolume meestal wordt bereikt terwijl iemand water gebruikt. Omdat de regeneratie pas plaatsvindt nadat dat volume bereikt is, vindt verder waterverbruik plaats met hard, onbehandeld water – totdat het watergebruik stopt. Daarna start de regeneratie.

Dit laatste kun je tegen te gaan door te kiezen voor een waterontharder met twee onthardingscilinders. Zodra de eerste cilinder start met regenereren, levert de andere cilinder zacht water. Deze wisselen elkaar af. Zo heb je altijd zacht water en maak je gebruik van de zuinigste optie. Dit zie je helaas ook terug in de aanschafprijs. 💸

Ook is er regeneratie op basis van volume en tijd (uitgestelde volumegestuurd). Dit zie je meestal bij waterontharders met één cilinder. Bij deze techniek zit je niet met een periode met hard water, zoals je dat ziet bij waterontharders met regeneratie op basis van volume met één cilinder.

De volledige capaciteit van de cilinder wordt opgesplitst in de operationele capaciteit en de reservecapaciteit. Zodra de operationele capaciteit bereikt is, start de ontharder het regeneratieproces op de ingestelde tijd en gebruikt die tot die tijd de reservecapaciteit.

Het regenereren vindt hoe dan ook op dat tijdstip plaats, ongeacht hoeveel liter er nog over is van de reservecapaciteit. Bij meer gebruik dan de reservecapaciteit kan het voorkomen dat je toch nog wat hard water gebruikt. Bij minder verbruik wordt niet de volledige capaciteit benut. Dat is minder gunstig voor je waterverbruik en daardoor minder zuinig.

Je hebt overigens ook types die regenereren op basis van volume en tijd die in plaats van een vaste hoeveelheid zout te gebruiken, de hoeveelheid zout afstemmen op de daadwerkelijke verzadiging van de volledige capaciteit.

Hierbij verbruikt het regeneratieproces alsnog al het water van de cilinder, maar verbruikt het niet meer zout dan nodig. Dit scheelt in de kosten van de aanschaf van het zout, maar dit type waterontharder is in aanschaf vaak duurder.

Voordelen

Regeneratie op basis van tijd 

  • Goedkoop in aanschaf
  • Geen omkijken naar instellingen

 

Regeneratie op basis van volume 

  • 1 Cilinder: zuinig
  • 2 Cilinders: zuinig én geen hard water

 

Regeneratie op basis van volume en tijd

  • Optimaal in te stellen
  • Goedkoper dan 2 cilinders

Nadelen

Regeneratie op basis van tijd

  • Zout- en waterverspillend
  • Mogelijk een periode met hard water

 

Regeneratie op basis van volume 

  • 1 Cilinder: periode met hard water
  • 2 Cilinders: duurder om aan te schaffen

 

Regeneratie op basis van volume en tijd

  • Soms een periode met hard water
  • Minder zuinig

Iets anders dat je nog tegen zal komen bij waterontharders op basis van ionenuitwisseling, is mechanische en elektronische regeneratie. 👇

Mechanische regeneratie is simpeler en werkt op waterdruk. Je vindt deze vooral bij regeneratie op basis van volume. Er zit een soort draaischroef in de ontharder die draait zodra er water langs stroomt en op die manier het volume registreert.

Dit type werkt geheel zelfstandig wat veel mogelijkheden biedt qua plaatsing, maar heeft minder instelmogelijkheden dan de elektronische regeneratie.

Elektronische regeneratie gebruikt elektriciteit, wat zorgt voor energiekosten en minder mogelijkheden wat betreft de plaatsing. Dit type biedt wel meer instellingsmogelijkheden. Zo zie je dit type vaker bij regeneratie op basis van volume en tijd en kun je de regeneratie vaak op afstand bedienen via een app op je smartphone, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Soorten en opties bij waterontharders zonder zout

Waterontharders zonder zout, ontharden het water niet. Ze koppelen de kalkvormende stoffen aan andere stoffen waardoor de kalk zich mengt in het water en zich niet kan hechten aan de wanden, waardoor er geen kalkaanslag ontstaat.

Stromende kraan, vooraanzicht

Er zijn 4 types waterontharders zonder zout:

Allereerst is er waterontharding met een CO2-injectie. Zo'n waterontharder injecteert CO2 in het leidingwater, waardoor er een chemische reactie volgt waarbij kalk en CO2 worden omgezet in calciumwaterstofcarbonaat. Deze stof is oplosbaar in water en hecht zich niet aan leidingen of apparatuur. Deze methode is niet geschikt voor loden leidingen.

Ook heb je waterontharders met polyfosfaten. In dit geval stroomt het water door een soort ingebouwd patroon waar polyfosfaat oplost in het water en zich mengt met de aanwezige calcium en magnesium, waardoor het zich niet kan afzetten in de leidingen.

Daarnaast zijn er waterontharders met zinkanode. Hierbij monteer je een tussenstuk op je waterleiding. In dit tussenstuk vindt een stroomopwekking plaats waardoor er zinkionen vrijkomen die de kalkvormende stoffen neutraliseren.

En dan is er nog magnetische waterontharding. Dit is de meeste populaire wateronthardingsmethode zonder zout. Hierbij ontstaat er een magnetisch veld in de leidingen die de samenstelling van de stoffen in het water veranderen, waardoor de kalk niet afzet. Het is echter een relatief nieuwe methode die nog niet 100% bewezen effectief is.

In tegensteling tot de eerste 3 ontharders zonder zout, kent de magnetische waterontharder verschillende subtypes. In principe zijn ze allemaal hetzelfde, maar ze variëren in kracht en daarmee in effectiviteit.

De magneetsterkte wordt gemeten in Tesla of Gauss. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Tesla/Gauss, hoe krachtiger de magneet en hoe effectiever de ontharder.

Installatie

Om gebruik te maken van welke waterontharder dan ook, moet je deze eerst installeren. Dit kun je zelf doen of laten doen door een installateur. Met het eerste ben je meer tijd kwijt, maar bespaar je ook geld, mits je het goed doet natuurlijk. Hieronder beschrijf ik per wateronthardersoort de installatie.

Bruine gereedschapsriem met gereedschap op een houten ondergrond

Waterontharder op basis van ionenuitwisseling

De installatie begint met de juiste plaatsing. Meestal wordt een waterontharder geïnstalleerd in de badkamer, de kelder of in de berging. Houd er rekening mee dat de ontharder niet te dichtbij een warmtebron geplaatst wordt, dat er een afvoer aanwezig is en het apparaat waterpas moet hangen.

Bij waterontharders met een elektronische regeneratie, moet er ook een stroomaansluiting aanwezig zijn. Nu is het tijd voor de installatie zelf. 🔧

Aansluiten van de bypass

Bijna iedere waterontharder van dit soort wordt geleverd met een bypass. Hiermee kun je de waterontharder tijdelijk uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de tuin te besproeien met onverzacht water.

Dit komt de duurzaamheid ten goede, omdat het stopzetten van het onthardingsproces ervoor zorgt dat de harsbolletjes minder snel verzadigd raken, waardoor het regeneratieproces later plaats hoeft te vinden.

De installatie van de bypass gaat als volgt:

  • Sluit de hoofdkraan van de waterleiding af en laat al het water uit de leiding lopen met een aftapkraan.
  • In sommige gevallen kun je een tussenstuk van de leiding loskoppelen, anders moet je een deel van de leiding uitslijpen om de bypass te bevestigen tussen de leidingen.
  • Nu koppel je de bypass aan de leiding. Als alle gekoppelde delen goed vastzitten, is het watercircuit weer gesloten.
  • Je kunt het water weer aansluiten, waarna je de leidingen schoonspoelt.

Aansluiten van de waterontharder

Nu is het tijd om de waterontharder te installeren. Hier heb je twee flexibele slangen nodig: één die het water van de bypass naar de waterontharder leidt en één die vanaf de waterontkalker naar de leidingen loopt die je woning van het water voorzien.

Aansluiten van de afvoer

Zoals eerder beschreven, moet het water dat gebruikt is voor het regeneratieproces afgevoerd worden naar het riool. Hiervoor moet je een afvoerslang aansluiten die leidt naar de riolering.

Om – de mogelijke ontplofbare 💥 – gassen met nare geurtjes vanuit het riool te voorkomen, moet je een sifon plaatsen. Deze plaats je als verbindingsstuk tussen de afvoerslang en de afvoerbuis die op het riool aangesloten zit.

Aansluiten van de overloop

Iedere waterontharder op basis van ionenuitwisseling heeft een overloopaansluiting. Wanneer het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt, wordt het overtollige water via deze overloop afgevoerd naar de riolering. De overloopslang bevestig je aan het zoutreservoir en koppel je aan de afvoer.

De waterontharder in werking stellen

Nu is het tijd om het apparaat zijn werk te laten doen. Allereerst open je de bypasskraan en sluit je de aan- en afvoerkraan. Daarna verwijder je de lucht uit de leidingen en het gehele circuit op de volgende manier:

  • Open een aftapkraan en sluit daarna de bypasskraan aan, waardoor de druk wegvalt.
  • Nu open je de aanvoerkraan en kort daarna langzaam de afvoerkraan.
  • Wacht tot het waterniveau in de waterontharder tot één centimeter boven het zoutniveau gestegen is.
  • Het systeem is nu ontlucht, dus sluit de aftapkraan en zet de bypasskraan weer open en je taak zit erop!

Dit is de volledige installatie van de waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Klinkt dit nu als kant-en-klare 'abrakadabra' voor jou? 😵‍💫 Dan is het aan te raden de installatie uit te laten voeren door een erkende installateur.

Dit kost wat geld, maar wanneer de installatie fout verloopt, kan dit zowel voor problemen als extra kosten zorgen. Geld betalen voor een installateur klinkt dan zo gek niet meer.

De installatie van een waterontharder zonder zout

De installatie van een waterontharder zonder zout is een stuk simpeler. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een afvoer aan te sluiten. Bij waterontharders met polyfosfaten en die met zinkanode, moet je enkel de ontharder aansluiten als koppelstuk op de waterleiding.

Dit doe je door een tussenstuk in de leiding te verwijderen of door er een deel uit te slijpen, waarna je het apparaat er tussen zet en koppelt aan de leiding. Dit kun je eventueel zelf doen, maar je kunt ook hierbij kiezen voor een installateur.

Let op!

Bij een waterontharder met polyfosfaten is het van het belang dat het water dat er doorheen stroomt koud is. Plaats deze dan ook niet in de directe omgeving van een warmte bron. Weet je niet zeker of de ruimte geschikt is? Meet dan de temperatuur met de beste slimme thermostaat.

Bij waterontharding met een CO2-injectie wordt de installatie uitgevoerd door een gespecialiseerde firma.

De installatie van een magnetische waterontharder is nóg simpeler. Deze hoeft je niet te plaatsen tussen twee leidingen. Deze kun je met een beetje handigheid zelf bevestigen rond de buis van je waterleiding. Hoe je dit doet, zie je in de onderstaande video. 👇

Onderhoud van een waterontharder

Net als bijna ieder ander apparaat, heeft ook een waterontharder onderhoud nodig voor een optimale werking en een lange levensduur. Ook hier maken we weer onderscheid tussen de waterontharders op basis van ionenuitwisseling en waterontharders zonder zout.

Onderhoud van waterontharders op basis van ionenuitwisseling

Dit type waterontharder gaat makkelijk 15 jaar mee, maar het is geen uitzondering als een waterontharder 20 tot 25 jaar meegaat. Om dit te realiseren is regelmatig onderhoud belangrijk. Dit doe je door het zout tijdig bij te vullen en door gemiddeld één keer per jaar een check-up uit te voeren.

Dit kun je zelf (gedeeltelijk) doen of je kunt dit laten uitvoeren door een vakman. Als je het laat uitvoeren door een vakman, beginnen de kosten bij ongeveer € 60. Dit loopt op wanneer er onderdelen vervangen moeten worden of er meer werk nodig is..

Ten eerste meet je de waterhardheid om er zeker van te zijn dat de waterontharder zijn werk nog goed uitvoert. Wanneer het water hard is, betekent het dat er iets niet goed functioneert.

De waterhardheid zelf meten

De hardheid van je water kun je zelf meten. Dit doe je door een klein afsluitbaar potje o.i.d te pakken. Hierin doe je ongeveer 15 tot 20 ml water in. Voeg hieraan enkele druppels groene zeep toe. Sluit het portje en schud het.

Wanneer er veel schuim ontstaat, is het water hoogstwaarschijnlijk zacht. Wanneer er sprake is van minimale schuimvorming, is het water waarschijnlijk hard.

Het is essentieel dat de onderdelen van de waterontharder in goede staat zijn. Deze moet je (laten) nalopen op eventuele schade en slijtage en tijdig (laten) reinigen. Als een onderdeel niet in de juiste staat verkeert of niet juist functioneert, is het tijd voor vervanging.

Omdat er daarnaast water door de ontharder stroomt, kunnen zich in het apparaat bacteriën vormen. Die bacteriën kunnen uiteindelijk in je drinkwater terecht komen. Om dit te voorkomen is grondige reiniging en desinfectering geboden.

Naast het reinigen van de waterontharder zelf, is ook de reiniging van het zoutreservoir van belang. Het zout kan aankoeken wat de werking van de ontharder zal verminderen.

Als laatst moet het apparaat goed afgesteld zijn om een optimale werking te garanderen. Hierbij kijkt men naar het zoutverbruik en andere meetpunten, zoals de hardheid van het water. Aan de hand hiervan stel je (of een monteur) het apparaat correct af.

Naast het kiezen tussen het onderhoud zelf uitvoeren of het laten uitvoeren van het onderhoud, kun je ook kiezen voor een onderhoudscontract. Je hebt dan – buiten het af en toe bijvullen van het zout – geen verder omkijken naar het onderhoud. Wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt krijg je een seintje en plan je samen een afspraak in.

Tevens zit er dikwijls een garantie bij het onderhoudscontract inbegrepen. Als je apparaat defect is, voeren zij de reparatie kosteloos uit.

Reperateur staat met een vrouw in de keuken bij een lopende kraan

Het onderhoud van waterontharders zonder zout

Niet alleen de installatie van een waterontharder zonder zout is minder complex, ook het onderhoud hiervan is makkelijker.

  • Waterontharders met een CO-injectie vergen weinig onderhoud. Het CO₂-patroon dat dit type heeft, dient na een verbruik van 100 m³ water vervangen te worden. Dat is bij een gemiddeld verbruik van een gezin van 4 personen ongeveer één keer per jaar. De kosten van het laten verwisselen van het patroon liggen doorgaans rond de € 75.
  • Waterontharders met polyfosfaten vergen ook nauwelijks onderhoud. Het patroon moet om het half jaar vervangen worden en dat kost ongeveer € 11.
  • Waterontharding met zinkanode heeft helemaal geen onderhoud nodig.
  • Magnetische waterontharders hebben evenmin onderhoud nodig.

Heb ik een waterontharder nodig?

Het feit dat je tot zo ver dit artikel hebt gelezen, beantwoordt wellicht de vraag al. Toch is het niet in iedere situatie nodig. Bij een waterhardheid van 12 dH of meer is een waterontharder aan te raden. Check de waterhardheid van jouw regio op de eerdergenoemde site, of vraag hem op bij je gemeente om hier een idee van te krijgen.

Ook als de waterhardheid onder 12 dH ligt, kun je baat hebben van een waterontharder. Vanaf 2,7 dH beginnen de deeltjes in hard water zich af te zetten in de leidingen.

Het wettelijke minimum van drinkwater is 5,6 dH. Kalk bevat mineralen die gezond voor ons zijn, waardoor te zacht water niet aan te raden is. Neem de aanschaf van een waterontharder in overweging wanneer de hardheid van het leidingwater in jouw woning hoger is dan 6 dH.

Een waterontharder heeft veel voordelen:

  • Minder energiekosten. De aanzetting van kalk op waterleidingen zorgt allereerst voor een laag aan de binnenzijde. Deze laag zorgt ervoor dat er in verhouding minder water door het leidingssysteem stroomt, dus ook door de verwarming. Minder warm water betekent minder warmteafgifte. Daarnaast werkt deze laag isolerend, waardoor de warmte wordt vastgehouden in de leidingen en er wederom minder warmte vrijkomt. Op deze manier wordt het energierendement steeds lager, wat leidt tot hogere stookkosten. Het voorkomen van de kalkafzet bespaart energie.
  • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten. Huishoudelijke apparaten die water gebruiken, lijden onder de afzetting van kalk. De kalkaanslag kun je verwijderen door te spoelen met azijn, maar hierdoor slijt het apparaat eerder. Door de kalkaanslag tegen te gaan, verleng je de levensduur van je apparaten.

Bovenstaande voordelen heb je met iedere waterontharder. Onderstaande voordelen vallen weg bij waterontharders zonder zout. Deze verwijderen de kalk immers niet, maar gaan enkel de aanzet van kalk tegen.

  • Minder verbruik van schoonmaakmiddelen. Zeep en dergelijke schoonmaakmiddelen werken effectiever met zacht water. Bij zacht water heb je minder schoonmaakmiddelen nodig om het gewenste resultaat te behalen dan bij hard water. Ook hier bespaar je mee. 
  • Lichamelijke voordelen. Van hard water droogt je huid sneller uit, wat op zichzelf weer negatieve gevolgen heeft op huidaandoeningen als eczeem. Niet alleen is het beter voor je huid, maar ook voor je haar: waar je haar door hard water een doffe glans krijgt, laat zacht water je haar meer glanzen.
  • Beter voor het milieu. Er zijn mensen die beweren dat een waterontharder slecht is voor het milieu vanwege het zout dat in de riolering terecht komt, maar deze hoeveelheid valt te verwaarlozen.

Dit laatste geldt al helemaal omdat het gebruik van een waterontharder op meerdere manieren juist goed is voor het milieu.

Je gebruikt minder zeep, je apparaten gaan langer mee en je gebruikt minder energie. Daarnaast zijn er mensen die flessenwater boven kraanwater verkiezen, vanwege de smaak van de kalk. Met zacht water bespaar je niet alleen de kosten van de flessen water, maar gebruik je ook minder plastic.

En de nadelen? Tja, die zijn er niet echt. Niet zolang je het water niet zachter maakt dan 5,6 dH. De enige nadelen die te noemen zijn, zijn de kosten en het bijvullen van het regeneratiezout.

Dit eerste kun je zien als een investering, want op de langere termijn bespaar je juist kosten met een waterontharder. En dit tweede kan als nadelig worden gezien omdat de zakken zout vaak 10 tot 25 kilo wegen. Maar dan heb je gelijk wel een work-out verricht. 💪

Kosten waterontharder

De aanschafkosten van een waterontharder lopen uiteen van € 30 tot € 2000. Dit is een aanzienlijk verschil en dat komt omdat er grote verschillen zitten tussen de diverse waterontharders. En bij een aantal soorten waterontharders zijn er ook nog installatie- en onderhoudskosten.

Hieronder zie je per soort de kosten van zowel de aanschaf als het onderhoud.

Kosten van waterontharders op basis van ionenuitwisseling

Bij iedere waterontharder die werkt met ionenuitwisseling, hangt de prijs af van de opties zoals capaciteit, het aantal cilinders (1 of 2) en het type regeneratie (op basis van tijd, volume of een combinatie hiervan). Daarbovenop komen de kosten van het onderhoud en de installatie. Daarentegen bespaar je ook kosten met waterontharders die deze methode gebruiken.

De aanschafprijs van een mechanische waterontharder begint bij ongeveer € 700, wat kan oplopen tot ongeveer € 1900. De aanschafprijs van een elektronische waterontharder begint bij € 900 en loopt op tot € 2000. De exacte prijs is afhankelijk van de eerdere genoemde opties.

Kosten van waterontharders zonder zout

Ook hier komen er naast de kosten van aanschaf nog kosten bij voor onderhoud en eventueel voor de installatie. De prijzen van waterontharders zonder zout liggen doorgaans lager dan die van waterontharders op basis van ionenuitwisseling. Echter bespaar je met dit type ook minder.

De prijs van een waterontharder met een CO₂-injectie ligt doorgaans tussen € 1500 en € 2000. Dit is niet voordeliger dan een waterontharder op basis van ionenuitwisseling, maar het onderhoud voor dit type kost in sommige gevallen wel minder.

Een waterontharder met polyfosfaten kost gemiddeld € 100 à € 150 en heeft relatief lage onderhoudskosten. Voor een zinkanode waterontharder betaal je tussen de € 500 en € 1500 en deze heeft geen onderhoudskosten.

En een magnetische waterontharder koop je al vanaf € 30 en deze heeft ook geen onderhoud nodig. Maar de effectiviteit van deze ontharder is nog niet helemaal bewezen.

De 5 beste waterontharders onder elkaar

1. Waterontharder.com

1. Waterontharder.com
Afmetingen: 6 x 10 cm
Geschikt voor: De Amfa4000® waterontharder alternatief is geschikt voor alle type waterleidingen. Alle maten waterleidingen van 12 t/m 42mm. Geschikt voor een woonhuis tot 8 personen.
Geschikt voor aantal personen: 8
Geschikt voor leiding met diameter: 12 mm , 15 mm , 22 mm , 28 mm , 38 mm , 42 mm
Materiaal behuizing: 100% gerecycled Aluminium
Product gewicht: 1 kg
Type waterontharder: Magnetisch
Verpakkingsinhoud: Amfa4000 waterontharder alternatief tywrap Handleiding

2. Aanbieding! Magnetische Waterontharder

2. Aanbieding! Magnetische Waterontharder
Afmetingen: 4,5 x 5,5 cm
Geschikt voor: Alle type buizen.
Geschikt voor aantal personen: 6
Geschikt voor leiding met diameter: 12 mm , 38 mm , 28 mm , 22 mm , 15 mm
Materiaal behuizing: Aluminium
Product gewicht: 150 g
Type waterontharder: Magnetisch
Verpakkingsinhoud: - Waterontharder in aluminium case - Twee schroeven - Inbussleutel

3. MSF-5000 Magnetische Waterontharder

3. MSF-5000 Magnetische Waterontharder
Afmetingen: 5,5 x 4,5 cm
Geschikt voor: De SAFIO MSF-5000 magnetische waterontharder is geschikt voor zowel kunstof-aluminium als koperen waterleidingen, met een diameter van 12 mm tot 38 mm. Huishoudens tot 6 personen.
Geschikt voor aantal personen: 6
Geschikt voor leiding met diameter: 12 mm , 38 mm , 15 mm , 22 mm , 28 mm
Materiaal behuizing: Neodymium
Product gewicht: 90 g
Type waterontharder: Magnetisch
Verpakkingsinhoud: 1 Waterontharder. 2 M4 inbusbouten 30mm. 1 Inbussleutel. Handleiding vermeld op de verpakking.

4. Ease Electronicz Magnetische Waterontharder 15.000 Gauss

4. Ease Electronicz Magnetische Waterontharder 15.000 Gauss
Afmetingen: 7,5 x 7,5 cm
Geschikt voor: De Ease Electronicz LZS-15.000 magnetische waterontharder is geschikt voor zowel kunststof-aluminium als koperen waterleidingen, met een diameter van 12 mm tot 38 mm. Huishoudens tot 6 personen.
Geschikt voor aantal personen: 12
Geschikt voor leiding met diameter: 12 mm , 15 mm , 22 mm , 28 mm , 38 mm , 42 mm
Materiaal behuizing: Neodymium
Product gewicht: 650 g
Type waterontharder: Magnetisch
Verpakkingsinhoud: 1x Ease Electronicz LZS-15.000 waterontharder 1x Inbussleutel 2x M4 Inbusbouten 1x Luxe anti-magneet doos

5. MSF-7000 Magnetische Waterontharder

5. MSF-7000 Magnetische Waterontharder
Afmetingen: 8,7 x 11 cm
Geschikt voor: De MSF-7000 magnetische waterontharder is geschikt voor zowel kunstof/aluminium als koperen waterleidingen, met een diameter 15mm tot 60mm. Grotere locaties tot 30 personen.
Geschikt voor aantal personen: 30
Geschikt voor leiding met diameter: 60 mm , 12 mm , 15 mm , 22 mm , 28 mm , 38 mm , 42 mm
Materiaal behuizing: Neodymium
Product gewicht: 1 kg
Type waterontharder: Magnetisch
Verpakkingsinhoud: 1 Waterontharder. 4 M8 inbusbouten 60mm. 1 Inbussleutel.

Veelgestelde vragen over waterontharders

Toch nog vragen over waterontharders, of heb je juist behoefte aan een snelle samenvatting? Antwoorden en het laatstgenoemde vind je hieronder!

❓ Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat kalkvorming en diens gevolgen voorkomt. Dit doet het apparaat door de kalkvormende stoffen uit het water te filteren of door de samenstelling hiervan te veranderen, waardoor het zich niet meer af kan zetten in de waterleidingen.

💧 Wat is hard water?

Hard water is water met een bepaalde hoeveelheid kalkvormende stoffen. Hard water bevat relatief veel kalk, wat zich af kan zetten in waterleidingen en in huishoudapparaten die water gebruiken. Kalk vermindert de werking hiervan en verkort de levensduur. Ook zorgt het voor een droge huid, dof haar en een minder effectieve werking van schoonmaakproducten.

📊 Welke waterontharders zijn er?

Allereerst maken we onderscheid tussen onthardingsmethodes met zout en zonder zout. De eerste methode filtert de kalkvormende stoffen uit het water en voorkomt daarmee ieder gevolg van kalk. De tweede methode verwijdert de kalk niet, maar voorkomt de aanzetting van kalk op leidingen en apparaten.

Beide methodes hebben weer verschillende types waterontharders om uit te kiezen. De methode met zout zie je bij elektronische- en mechanische waterontharders met ieder zijn eigen opties. De methode zonder zout zie je bij waterontharders met een CO₂-injectie, met polyfosfaten, met zinkanode en bij magnetische waterontharders.

✅ Heb ik een waterontharder nodig?

Dat hangt af van de hardheid van je water. Bij een waterhardheid boven 6 Dh kun je baat hebben bij een ontharder en bij een hardheid boven 12 Dh raadt men een ontharder aan. Een waterontharder heeft vele voordelen, zoals een lager energierendement, een langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is beter voor het milieu.

Welke waterontharder moet ik kopen?

Dat hangt geheel af van jouw behoeftes en budget. De keuze is reuze en er is voor ieder wat wils, dus ook voor jou! Hieronder heb ik een tabel voor je met de belangrijkste specificaties van de waterontharders. Misschien helpt dit je met je keuze. 😉

AfmetingenGeschikt voor aantal personenMateriaal behuizingProduct gewichtType waterontharderVerpakkingsinhoud
1Waterontharder.com6 x 10 cm8100% gerecycled Aluminium1 kgMagnetischAmfa4000 waterontharder alternatief tywrap Handleiding
2Aanbieding! Magnetische Waterontharder4,5 x 5,5 cm6Aluminium150 gMagnetisch- Waterontharder in aluminium case - Twee schroeven - Inbussleutel
3MSF-5000 Magnetische Waterontharder 5,5 x 4,5 cm6Neodymium90 gMagnetisch1 Waterontharder. 2 M4 inbusbouten 30mm. 1 Inbussleutel. Handleiding vermeld op de verpakking.
4Ease Electronicz Magnetische Waterontharder 15.000 Gauss7,5 x 7,5 cm12Neodymium650 gMagnetisch1x Ease Electronicz LZS-15.000 waterontharder 1x Inbussleutel 2x M4 Inbusbouten 1x Luxe anti-magneet doos
5MSF-7000 Magnetische Waterontharder 8,7 x 11 cm30Neodymium1 kgMagnetisch1 Waterontharder. 4 M8 inbusbouten 60mm. 1 Inbussleutel.

Waterontharder.com

Afmetingen: 6 x 10 cm

Geschikt voor aantal personen: 8

Materiaal behuizing: 100% gerecycled Aluminium

Product gewicht: 1 kg

Type waterontharder: Magnetisch

Verpakkingsinhoud: Amfa4000 waterontharder alternatief tywrap Handleiding

Aanbieding! Magnetische Waterontharder

Afmetingen: 4,5 x 5,5 cm

Geschikt voor aantal personen: 6

Materiaal behuizing: Aluminium

Product gewicht: 150 g

Type waterontharder: Magnetisch

Verpakkingsinhoud: - Waterontharder in aluminium case - Twee schroeven - Inbussleutel

MSF-5000 Magnetische Waterontharder

Afmetingen: 5,5 x 4,5 cm

Geschikt voor aantal personen: 6

Materiaal behuizing: Neodymium

Product gewicht: 90 g

Type waterontharder: Magnetisch

Verpakkingsinhoud: 1 Waterontharder. 2 M4 inbusbouten 30mm. 1 Inbussleutel. Handleiding vermeld op de verpakking.

Ease Electronicz Magnetische Waterontharder 15.000 Gauss

Afmetingen: 7,5 x 7,5 cm

Geschikt voor aantal personen: 12

Materiaal behuizing: Neodymium

Product gewicht: 650 g

Type waterontharder: Magnetisch

Verpakkingsinhoud: 1x Ease Electronicz LZS-15.000 waterontharder 1x Inbussleutel 2x M4 Inbusbouten 1x Luxe anti-magneet doos

MSF-7000 Magnetische Waterontharder

Afmetingen: 8,7 x 11 cm

Geschikt voor aantal personen: 30

Materiaal behuizing: Neodymium

Product gewicht: 1 kg

Type waterontharder: Magnetisch

Verpakkingsinhoud: 1 Waterontharder. 4 M8 inbusbouten 60mm. 1 Inbussleutel.

Conclusie

Hard water omzetten in zacht water door middel van chemische reacties, magnetische krachten en de uitwisseling van ionen... Dat klinkt toch echt als het verrichten van magische handelingen, maar het is de realiteit.

Onthardingsmethodes, regeneratiesprocessen, CO₂-injecties ... Het klinkt als een heus laboratorium, maar het kan allemaal plaatsvinden in jouw woning.

Je hebt hiervoor enkel een waterontharder nodig. Dat daar een hoop bij komt kijken is na het lezen van dit artikel wel duidelijk. Maar het is dan, als het goed is, ook duidelijk waar jij op moet letten bij de aanschaf van dit wonderlijke apparaat. Misschien staat je toekomstige waterontharder wel in de tabel hieronder!

Laat jij ons hieronder even weten of je geholpen bent met dit artikel?

Was dit artikel behulpzaam?