Energiezuinig Drogen met de Beste Warmtepompdroger

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Zo is drogen een fluitje én een fractie van een cent!

Energiezuinig Drogen met de Beste Warmtepompdroger

🎶 "Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de beste warmtepompdroger". 🎶

Waarom? Omdat warmtepompdrogers de energiezuinigste wasdrogers zijn en een hele hoop opties bieden om je wasgoed perfect te drogen, zonder dat je al te veel moeite doet. Wasgoed drogen is niemands favoriete bezigheid, daarom kun je het beter zo plezierig mogelijk maken.

Hoe dit precies zit, lees je in koopgids van in dit artikel. Ook vind je hier onze top 5, zodat je straks de beste keuze maakt!

Beko DS73311BXBD

Beko DS73311BXBD
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer | Opvang in reservoir
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

AEG T8DE86ES

AEG T8DE86ES
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S2

Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S2
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Warmtepompdroger koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een warmtepompdroger is een wasdroger die de was droogt met een warmtepompsysteem. Het is de één van de drie verschillende soorten wasdrogers. Dit type wasdroger is relatief nieuw en wint het duidelijk op het gebied van energieverbruik. 

Is het de beste wasdroger van allemaal? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en van de warmtepompdroger zelf. Er zijn een hoop aspecten om te overwegen bij de aankoop van een warmtepompdroger.

Deze aspecten neem ik in deze koopgids allemaal met je door, zodat je na het lezen ervan de beste keuze maakt! 🤩

Een man zit met zijn wasgoed voor een droger en wasmachine en stop zijn wasgoed erin

De werking van een warmtepompdroger

In tegenstelling tot andere wasdrogers, maakt een warmtepompdroger geen gebruik van een verwarmingselement. Een warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en koelmiddel.

De pomp zet het koelmiddel van gasvorm om naar vloeibare vorm. Hierbij komt warmte vrij die de luchtstroom naar de droogtrommel verwarmt. Deze (droge) warme luchtstroom trekt vocht uit de kleding en neemt dit op. Zo ontstaat vochtige lucht

De vochtige lucht komt vervolgens weer terecht bij het warmtepompsysteem waar het koelmiddel de warme vochtige lucht koelt. Hierbij onttrekt het vocht zich uit de lucht en ontstaat condens.

Het condens komt in de afvoer of in een reservoir terecht. De droge lucht die achterblijft, verwarmt de pomp opnieuw. Dit proces herhaalt zich tot de was droog is.

Waarom kiezen voor een warmtepompdroger?

Er bestaan drie soorten wasdrogers: luchtafvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Een luchtafvoerdroger verwarmt de lucht met een warmte-element en voert de vochtige lucht af naar buiten met een slang. Dit zijn de minst energiezuinige types en deze zie je bijna niet meer.

Een condensdroger lijkt qua werking op een warmtepompdroger, maar werkt met een verwarmingselement en herbruikt de lucht niet.

Een droger tegen een muur met daarnaast een mand en een houten trap

Een warmtepomp verbruikt veel minder energie dan een verwarmingselement en het herbruiken van de lucht draagt een steentje bij aan de energiezuinigheid van warmtepompdrogers.

Het lage energieverbruik is lekker voor je portemonnee en goed voor het milieu. Dit is al een enorm pluspunt van warmtepompdrogers, maar hier houdt het niet bij op. 

Warmtepompdrogers drogen je kleding op relatief lage temperaturen. Het drogen van je kleding duurt daarom langer, maar je kleding slijt hierdoor ook minder snel waardoor het langer meegaat. Geduld is een schone zaak. 😉

Nog een fijne bijkomstigheid is dat enkele warmtepompdrogers overal te plaatsen zijn. Dit geldt alleen voor modellen die gebruik maken van een condensreservoir en niet van een condensafvoer. Dit is fijn als er sprake is van beperkte plaatsingsmogelijkheden.

Overigens is het in het geval van een beperkte plaatsingsmogelijkheid ook een optie om te kiezen voor een was-droogcombinatie met een warmtepomp. Dit is een wasmachine en een warmtepompdroger in één. Deze sluit je wel aan op de waterleiding, maar hierdoor heb je maar één machine nodig in plaats van twee.

Waterafvoer

Ik had het al enkele keren over de waterafvoer van een warmtepompdroger. Er zijn hiervoor drie mogelijkheden: een condensreservoir (condensbak), een condensafvoer of de keuze tussen beide.

Bij een condensreservoir komt het vocht dat uit de kleding onttrokken is, terecht in een reservoir. Dit reservoir leeg je in principe wanneer deze vol raakt, maar ik raad je aan om het na iedere droogbeurt te doen om nare luchtjes te voorkomen. 

Een warmtepompdroger met condensafvoer sluit je met een condensafvoerslang aan op een vaste waterafvoer. Het voordeel hiervan is dat er geen sprake is van een reservoir dat je telkens dient te legen. Het nadeel hiervan is dat je beperkt bent in de plaatsing van de wasdroger.

Vochtuitstoot

Bij iedere wasdroger is er sprake van vochtuitstoot. Dit is vochtige lucht die vrijkomt in de kamer. Een hoge vochtuitstoot vergroot de kans op schimmels. Als je muren na zoveel droogbeurten ineens niet meer wit zijn, is dat geen aangename verrassing. 😲

Door een lage vochtuitstoot te kiezen, beslaan je ramen niet of minder snel en heb je geen last van schimmel op je muren.

Beslagen ramen met witte gordijntjes ervoor

Zeker in een kleine ruimte is een zeer lage vochtuitstoot belangrijk. Een zeer lage vochtuitstoot is een uitstoot van 5% of minder, een wasdroger met een lage vochtuitstoot verliest 6 tot 10% vocht en een gemiddelde vochtuitstoot is een uitstoot van 11% of meer.

Af en toe spreken fabrikanten niet van vochtuitstoot maar condensatie-efficiëntie. Dit is het gedeelte vocht dat de wasdroger niet uitstoot. Bij een vochtuitstoot van 5% is de condensatie-efficiëntie 95% procent. 

De laadcapaciteit

De laadcapaciteit, ook wel aangeduid als het vulgewicht, geeft aan hoeveel wasgoed je in één keer in de trommel droogt. Het is een belangrijke en mogelijk doorslaggevende factor van een wasdroger. 

De laadcapaciteit, aangeduid in kilo, varieert doorgaans tussen de zes en negen kilo, maar een enkele keer kom je een model tegen met een iets kleinere of grotere laadcapaciteit. 

De ideale laadcapaciteit hangt af van het huishouden en de grootte van de inhoud. Een huishouden van zes personen heeft meer wasgoed dan een huishouden bestaande uit één persoon. Ook neemt een hoeslaken meer ruimte in beslag dan een shirt.

Hieronder staat een algemene vuistregel. 👇

  • Minder dan 6 kilo: 1 persoon en kleine wasjes.
  • 6 kilo: 1 tot 2 personen.
  • 7 kilo: 2 tot 3 personen.
  • 8 kilo: 3 tot 4 personen.
  • 9 kilo: ongeveer 5 personen.
  • Meer dan 9 kilo: meer dan 5 personen.

Houd er rekening mee dat de ideale laadcapaciteit ook afhangt van de grootte van de lading. Als je op dagelijkse basis een wasje draait, heb je een kleinere laadcapaciteit nodig dan wanneer je de was van de hele week opspaart.

Man in blauw shirt stopt wasgoed in een droger

Let er bovendien op dat de laadcapaciteit ook te groot kan zijn. Een wasdroger is het efficiëntste en het zuinigste als de trommel bijna helemaal vol zit. Bijna helemaal, omdat een klein beetje ruimte overhouden goed is voor de luchtcirculatie, wat weer bijdraagt aan de (energie)efficiëntie.

Het beste kies je voor een laadcapaciteit die iets groter is dan die van de wasmachine, tenzij je je wasmachine nooit helemaal vult. Maak in dat geval een schatting van de capaciteit als je de wasmachine helemaal zou vullen en kies voor een wasdroger met een iets grotere capaciteit.

Droogprogramma’s

Iedere warmtepompdroger biedt verschillende droogprogramma’s en ook hiervoor geldt weer dat dit een belangrijke en mogelijk doorslaggevende factor is. 

Zo bestaan er droogprogramma’s speciaal voor het type wasgoed dat je droogt. Denk hierbij aan een programma voor beddengoed, sport- of outdoorkleding, delicate stoffen of voor het behoud van specifieke kleuren.  

Ook zijn er verschillende droogtegraden

  • Strijkdroog: hierbij blijft de was licht vochtig, waardoor het makkelijker is om je kledingstukken te strijken na het drogen. 
  • Kastdroog: dit zorgt dat de kleding droog genoeg is om direct in de kast te hangen.
  • Extra droog: dit programma is voor het drogen van dikker wasgoed dat anders lastiger droogt. 

Daarnaast zijn er enkele programma’s die bijdragen aan het gebruikersgemak. Zo beschikken veel warmtepompdrogers over een anti-kreukfunctie of een stoomfunctie, maar er bestaan zelf wasdrogers met een anti-allergieprogramma of een opfrisprogramma. De keuze is reuze. 👍

Niet alles kan in de wasdroger. In kleding zit daarom een kledinglabel om te vertellen of het product geschikt is voor de wasdroger of niet. Controleer dit voordat je je kleding ermee droogt. Het zou immers zonde zijn als je favoriete oversized trui er in een kindermaatje uitkomt.

Close-up van het kledinglabel van een kledingstuk

Extra functies en opties

Naast de verschillende droogprogramma’s, bestaan er functies en opties die bijdragen aan de efficiëntie en het gebruikersgemak van de warmtepompdroger. 

Zo dragen sensoren bij aan zowel de efficiëntie als het gebruikersgemak. De ingebouwde sensoren detecteren de vochtigheidsgraad van het wasgoed en daar past de wasdroger zich op aan. Hierdoor staat die niet langer aan dan nodig en hoef je ook niet elke keer te controleren of de was al droog is. 

Maar er zijn nog veel meer opties. Iedere warmtepompdroger beschikt over een pluizenfilter. Deze vangt het stof op dat vrijkomt bij het drogen. Het is handig als deze verwijderbaar is, zodat je hem makkelijker reinigt. Dit geldt ook voor het eventuele condensreservoir; wel zo makkelijk als je deze eenvoudig verwijdert. 😌

Ook led-indicatoren zijn handig. Deze geven bijvoorbeeld aan wanneer je de pluizenfilter dient te reinigen of wanneer het condensreservoir vol zit. Sommige wasdrogers beschikken zelfs over trommelverlichting. Dit verlicht de trommel bij het in- of uitladen. 

Daarnaast is een timerfunctie zeer praktisch. Hiermee start je de machine op een gewenst tijdstip. Ook kan een kinderslot in sommige gevallen bruikbaar zijn. Misschien vind je omkeerbare deuren juist ontzettend belangrijk. Daarmee kies je zelf of de deur naar links of naar rechts opent. Wederom genoeg keuze.

Bediening

Close-up van de bediening van een droger

Er bestaan drie mogelijke bedieningen. De eerste optie is bediening door middel van knoppen. Simpel, maar het doet zijn werk. 

De tweede optie is bediening via een (led)display. Het voordeel van een display is dat het strak oogt en overzichtelijk is.

De derde optie is bediening via een app. Deze smarttechnologie tref je vooral aan bij warmtepompdrogers uit het hogere segment en is zeer handig. Zo bedien je de wasdroger op afstand. Bij sommige modellen is het zelfs mogelijk om de wasdroger te starten wanneer je niet thuis bent. 🤳

Energiezuinigheid

Warmtepompdrogers zijn de energiezuinigste wasdrogers op de markt. Je denkt daarom wellicht dat het niet nodig is om op het energieverbruik te letten. En hoewel iedere warmtepompdroger behoorlijk zuinig is, is het wel verstandig om naar het verbruik te kijken; het energieverbruik verschilt onderling. 

Bij een warmtepompdroger staat meestal het energieverbruik per jaar (uitgedrukt in kWh) weergeven, maar het werkelijke verbruik kan hiervan afwijken, omdat het afhangt van het aantal droogbeurten en welke programma’s je verbruikt.

Wel is het jaarverbruik gemeten met een standaardtest. Het is mogelijk om de energiezuinigheid van verschillende warmtepompdrogers met behulp van dit gegeven met elkaar te vergelijken.

Papiertje met daarop meerdere energielabels wijst energielabel A aan

Daarnaast zegt het energielabel ook iets over het energieverbruik. Hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, des te energiezuiniger het apparaat. Een warmtepompdroger heeft doorgaans energielabel A.

Af en toe kom je nog een warmtepompdroger tegen met energielabel A+, A++ of A+++. Vanwege het nieuwe energielabel verdwijnen deze in de toekomst, maar voor nu geldt, hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger het apparaat.

Geluid

Je denkt er in eerste instantie misschien niet aan, maar het geluidsniveau van een warmtepompdroger is in veel gevallen belangrijk om rekening mee te houden. 

In hoeverre het geluidsniveau van belang is, hangt af van de plaats van de wasdroger. In een apart washok in de schuur zal het geluid niet zomaar overlast bezorgen, maar als deze in de buurt van bijvoorbeeld je slaapkamer staat, is het een ander verhaal. 😅

Het geluidsniveau is uitgedrukt in decibel en hoe hoger het aantal decibel, des te luider het geluid. Het geluidsniveau van warmtepompdrogers is doorgaans relatief laag en varieert ongeveer tussen de 60 en 70 decibel. De verschillen lijken misschien klein, maar bij elke toename van drie decibel, ervaar je het geluid dubbel zo intens.

Er bestaan warmtepompdrogers met anti-vibratiewanden. Deze hebben een speciaal patroon op de wanden dat de trilling en het geluid van de wasdroger vermindert.

Bouwkwaliteit en onderhoud

De bouwkwaliteit zegt iets over de levensduur van de warmtepompdroger. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan de bouwkwaliteit.

Close-up van een droger met een openstaande deur

Een hoge bouwkwaliteit begint met roestvrijstalen (RVS) onderdelen. Een roestvrijstalen trommel slijt minder snel, waardoor je wasgoed langer mooi blijft en bij roestvrijstalen deurscharnieren is de kans op roest kleiner, waardoor de deur soepel open en dicht blijft gaan.

Ook een behuizing met een beschermlaag van metaal en emaille draagt bij aan de bouwkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de behuizing minder snel beschadigt of verkleurt. 

Daarnaast raad ik een koolborstelloze motor aan. Naast het feit dat koolborstelloze motors relatief weinig energie verbruiken, slijten deze ook minder snel doordat er geen koolborstels aanwezig zijn.

Bovendien is het onderhouden van de warmtepompdroger van belang voor de werking en de levensduur van de wasdroger. 🛠️

Reinig het pluizenfilter en het waterreservoir op tijd (hierbij helpt de reeds besproken led-indicator). Haal ongeveer één keer per maand een doekje over de binnenkant en buitenkant van de wasdroger, maak de afvoerslang af en toe schoon en maak ook de condensor regelmatig schoon.

Sommige warmtepompdrogers beschikken over een zelfreinigende condensor. Deze spoelt tijdens het drogen automatisch de condensor van de warmtepomp schoon, deze hoef je dan zelf niet meer te reinigen.

Dit doe je anders ongeveer elke twee tot drie maanden. Haal het stof voorzichtig los met een wasdrogerborstel en zuig het hardnekkige vuil op met een stofzuiger. 

Allerlaatst is het belangrijk dat de wasdroger waterpas staat en dat je de afvoerslang elke 5 jaar vervangt.

Service en onderdelen

De meeste warmtepompdrogers komen met de onderdelen die nodig zijn, maar het komt wel eens voor dat een wasdroger met condensafvoer geleverd wordt zonder condensafvoerslang. Controleer dit vooraf.

Man met pet zit gehurkt bij een rode gereedschapskoffer en voert onderhoud op een droger uit

Controleer ook welke service inbegrepen is. Er zit standaard garantie op de wasdroger, en als de warmtepompdroger stuk is, wens je een goede reparatieservice.

We maken onderscheid tussen drie verschillende services: on-site repair, pick-up and return service, en carry-in.

Bij on-site repair komt een monteur langs op locatie. Bij pick-up and return halen ze je wasdroger op en brengen ze hem weer gepareerd terug en bij carry-in zorg je zelf dat de wasdroger op de plek van reparatie komt.

Design

Wat je mooi vindt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hoewel het design van een warmtepompdroger niet zo belangrijk is als de functionaliteit ervan, is het zeker niet geheel onbelangrijk. Al helemaal niet als de wasdroger in het zicht staat: het ook wil ook wat. 😍

De 5 beste warmtepompdrogers onder elkaar

1. Beko DS73311BXBD

1. Beko DS73311BXBD
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer | Opvang in reservoir

2. AEG T8DE86ES

2. AEG T8DE86ES
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer

3. Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S2

3. Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S2
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer

4. Beko DR8534 GX0- Warmtepompdroger

4. Beko DR8534 GX0- Warmtepompdroger
Geluidsniveau drogen: 66 dB
Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer | Opvang in reservoir

5. Samsung DV71TA000TE

5. Samsung DV71TA000TE
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer

Veelgestelde vragen over warmtepompdrogers

Bij warmtepompdrogers komt een hele hoop kijken. Het is dan ook niet gek dat dit wat vragen oproept. Als je nog een vraag hebt, hoop ik dat die hieronder beantwoord staat. Anders hoor ik graag van je via het feedbackformulier onderaan deze pagina. 😊

💰 Wat kost een warmtepompdroger?

De prijs van een warmtepompdroger begint bij zo’n 400 euro en loopt op tot ruim 1500 euro. De meeste warmtepompdrogers kosten tussen de 500 en 800 euro. Doorgaans geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer opties en functies de wasdroger heeft en hoe meer je bespaart in gebruikskosten.

Een grote laadcapaciteit, een zeer zuinig energielabel, veel programma's en functie die de efficiëntie en het gebruikersgemak verhogen, een hoge bouwkwaliteit en dat allemaal in een mooi jasje. Je legt er behoorlijk wat geld voor neer, maar je krijgt er ook wat voor terug.

⏱️ Hoelang duurt het drogen met een warmtepompdroger?

De relatief lage temperatuur waarmee een warmtepompdroger droogt, zorgt ervoor dat het langer duurt voordat het wasgoed droog is. Afhankelijk van het droogprogramma en de grootte van de lading, duurt het zo’n 2 tot 4 uur per beurt. Dit duurt ongeveer twee keer zo lang dan bij andere wasdrogers.

🔥 Is een warmtepompdroger brandveilig?

De wasdroger staat hoog op het lijstje van woningbrandoorzaken. Wel is het risico op brand door een warmtepompdroger kleiner dan door andere wasdrogers, omdat een warmtepompdroger op een relatief lage temperatuur droogt. Door regelmatig het juiste onderhoud uit te voeren verklein je het brandgevaar.

Welke warmtepompdroger moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste warmtepompdroger. Zo maak jij de beste keus!

Geluidsniveau drogenType condensafvoer
1Beko DS73311BXBD65 dBMet slang via waterafvoer | Opvang in reservoir
2AEG T8DE86ES65 dBOpvang in reservoir | Met slang via waterafvoer
3Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S265 dBOpvang in reservoir | Met slang via waterafvoer
4Beko DR8534 GX0- Warmtepompdroger66 dBMet slang via waterafvoer | Opvang in reservoir
5Samsung DV71TA000TE 65 dBMet slang via waterafvoer

Beko DS73311BXBD

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer | Opvang in reservoir

AEG T8DE86ES

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer

Samsung warmtepompdroger DV80T5220AW/S2

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Type condensafvoer: Opvang in reservoir | Met slang via waterafvoer

Beko DR8534 GX0- Warmtepompdroger

Geluidsniveau drogen: 66 dB

Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer | Opvang in reservoir

Samsung DV71TA000TE

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Type condensafvoer: Met slang via waterafvoer

Conclusie

Wat is volgens jou de beste warmtepompdroger? Welke laadcapaciteit, programma's, bediening en extraatjes heeft die? Hopelijk heb je daar na het lezen van de koopgids het antwoord op.

Twee dingen zijn in ieder geval zeker: de warmtepompdroger die je kiest, is energiezuinig en "grote wasjes, kleine wasjes, laat maar lekker draaien" krijg je niet meer uit je hoofd. 😜

Was dit artikel behulpzaam?