Houd Makkelijk en Snel een Oogje in het Zeil met de Beste Voorhoofdthermometer
Je weet dat het goed zit als zelfs het ziekenhuis er gebruik van maakt!
Voordat wetenschappers ook maar iets wisten over ziekteverwekkers en koorts, was het al duidelijk dat onze temperatuur belangrijk is. Inmiddels is bekend dat het één van de belangrijkste vitale functies is. Een oogje in het zeil houden kan daarom geen kwaad – en daar is de beste voorhoofdthermometer de aangewezen kandidaat voor!
Voorhoofdthermometers zijn snel, betrouwbaar, makkelijk in gebruik en hygiënisch. Meer hierover lees je in de koopgids die ik heb samengesteld om je te helpen bij het maken van de beste keuze. Maar eerst: de eerste drie van de vijf die je tegenkomt in dit artikel. ⤵️
Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer
Bintoi® XE200
Bintoi® X200
Voorhoofdthermometer koopgids: hoe maak je de beste koop?
Als we denken aan het meten van de belangrijkste vitale functies, denken we al snel aan een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. En hoewel de bloedcirculatie absoluut een van de belangrijkste vitale functies is, is je lichaamstemperatuur er ook één van.
Een goede thermometer heeft daarom net zoveel recht op een plekje in je medicijnenkastje als de beste bloeddrukmeter.
Om je lichaamstemperatuur te meten, gebruik je een van meerdere typen thermometers. Een voorhoofdthermometer is de juiste keuze als je houdt van een snelle, makkelijke en betrouwbare meting.
Hoe dit precies zit en waar je op dient te letten bij de aankoop van de beste voorhoofdthermometer lees je in deze koopgids. 👇
De werking van voorhoofdthermometers
Een voorhoofdthermometer meet de temperatuur van je voorhoofd. Dit type thermometer werkt met infrarood, net als een oorthermometer.
De infraroodtechnologie van een voorhoofdthermometer werkt door de temperatuur te meten van het bloed dat door de grote temporale slagader stroomt. Deze thermometers behoren tot de tijdelijke slagaderthermometers, ook wel temporale arteriethermometers genoemd.
Hier zit een behoorlijk complexe techniek achter, maar het enige wat jij doet, is de thermometer op de juiste plek op of voor het voorhoofd houden en op een knopje drukken. De voorhoofdthermometer doet de rest. ✅
De exacte werking van de voorhoofdthermometer verschilt per type. Het ene type schuif je over het voorhoofd, het andere druk je zachtjes tegen de slaap en weer een ander type houd je een bepaalde afstand van het voorhoofd af.
Waarom een voorhoofdthermometer?
Er zijn verschillende thermometers met verschillende manieren om je lichaamstemperatuur te meten. Waar we vroeger de kwikthermometers kenden, kennen we tegenwoordig de digitale en infraroodthermometers.
Digitale thermometers gebruik je, afhankelijk van het model, onder de tong, onder de oksel of rectaal. Infraroodthermometers gebruik je in het oor of op het voorhoofd.
Het voordeel van infraroodthermometers is dat ze relatief snel de temperatuur meten. Bij digitale thermometers duurt het meestal even voordat de juiste temperatuur af te lezen is.
Het grootste voordeel van voorhoofdthermometers vergeleken met oorthermometers is de toepasbaarheid en hygiëne. Voorhoofdthermometers zijn bijvoorbeeld ideaal te gebruiken bij slapende of onrustige baby's en kinderen. 👶
Ook kies je bij voorhoofdthermometers tussen contactloze en niet-contactloze thermometers. Oorthermometers maken altijd contact met de binnenkant van het oor. Geen contact is echter altijd hygiënischer. Daarnaast kan aanwezig oorsmeer de uitslag van een oorthermometer beïnvloeden. Gelukkig kom je dat niet tegen op je voorhoofd!
Bovendien is het bewezen dat temporale arteriethermometers de nauwkeurigste niet-invasieve vorm is om de lichaamstemperatuur te meten.
Wel zijn voorhoofdthermometers gevoelig voor bepaalde (omgevings)factoren, waardoor de uitslag in sommige gevallen minder nauwkeurig is. Zo kan een zeer koude ruimte of overvloedig zweet op het voorhoofd de uitslag beïnvloeden, maar bij correct gebruik zijn ze bijna net zo nauwkeurig als digitale rectale thermometers.
Kortom: ze zijn snel, veilig, pijnloos, accuraat en veroorzaken geen ongemak. Dat laatste kunnen we bijvoorbeeld niet altijd van rectale thermometers zeggen ... 😳
Meetbereik en responstijd
Het meetbereik omvat de minimaal en maximaal te meten temperatuur. De meeste voorhoofdthermometers beschikken over een meetbereik tussen de 20 °C en 45 °C. Dit is voor het meten van de lichaamstemperatuur prima, anders is er iets behoorlijk mis.
Wil je met de thermometer ook de temperatuur van vloeistoffen of oppervlakken meten? Kies dan voor een meetbereik tussen de 0 °C en 100 °C.
Andere temperaturen meten
Sommige voorhoofdthermometers meten zowel de lichaamstemperatuur als de temperatuur van objecten. Dit pas je in de praktijk bijvoorbeeld toe door de temperatuur van het potje verwarmde babyvoeding te meten.
De responstijd is de tijd die de thermometer nodig heeft om de lichaamstemperatuur te meten. Meestal doet een voorhoofdthermometer dit binnen 3 seconden, maar de snelheid varieert van 1 tot 5 seconden.
Betrouwbaarheid
Voor het nauwkeurigste resultaat is correct gebruik essentieel. Lees voor het gebruik daarom altijd de handleiding van de voorhoofdthermometer. 🧐
Naast het juiste gebruik, zijn er nog wat andere zaken om op te letten. Er gaat nog weleens door de wandelgangen dat voorhoofdthermometers niet betrouwbaar zijn, maar dat is niet terecht.
Er bestaan inderdaad minder betrouwbare voorhoofdthermometers, maar ook juist zeer betrouwbare thermometers. Het is niet voor niets zo dat ze steeds vaker in ziekenhuizen verschijnen.
Let bij de aankoop van een voorhoofdthermometer op eventuele certificaten en keurmerken. Zo is een CE-markering belangrijk, omdat dit aangeeft dat het product voldoet aan de wettelijke eisen.
Daarnaast zijn er keurmerken die aangeven dat de thermometer ook in ziekenhuizen gebruikt wordt. In dit geval zit je goed, want deze thermometers hebben een maximale afwijking van 0,2 °C en zijn daarmee zeer nauwkeurig en betrouwbaar.
Geheugenfunctie
Sommige voorhoofdthermometers beschikken over een geheugenfunctie. Deze thermometers slaan de resultaten op van vorige metingen.
Het is dan mogelijk om de vorige metingen te bekijken, waardoor je ziet of de lichaamstemperatuur schommelt of juist gelijk blijft gedurende de ziekteperiode. Ook is het hiermee mogelijk om je gemiddelde temperatuur in gezonde toestand te bepalen. Dat is een handig geweten, omdat je zo een idee krijgt van wanneer je je zorgen moet maken over jezelf.
Niet iedereen zit namelijk altijd rond de 37 °C. Sommigen hangen rond de 36,5 °C wanneer ze gezond zijn, of juist een graadje hoger.
Hoeveel metingen de thermometer opslaat, hangt af van het aantal geheugenplaatsen. Ook bestaan er thermometers met verschillende gebruikersprofielen, zodat je van elke gebruiker de vorige metingen los van elkaar opslaat. 👨👩👦👦
Display
Op het display van de voorhoofdthermometer lees je de gemeten temperatuur af. Voor mensen die slechtziend zijn, is een display met grote en duidelijke cijfers aan te raden en verlichting van het scherm draagt bij aan de zichtbaarheid in het donker.
Bovendien maken veel voorhoofdthermometers gebruik van een kleurensysteem, meestal aangeduid als koortswaarschuwing. Je ziet dan aan de hand van de kleur avn het display of het gaat om een normale temperatuur, een verhoogde temperatuur of koorts.
In sommige gevallen maakt de koortswaarschuwing van een thermometer geen gebruik van kleuren, maar van een pieptoon. Via een toonindicatie vertelt de thermometer je of de gemeten temperatuur goed is of niet.
Een pieptoon kan ook zonder koortswaarschuwing handig zijn. Als je je eigen lichaamstemperatuur meet, is het niet mogelijk om tegelijkertijd het display te zien. Een pieptoon klinkt dan om aan te geven dat de meting voltooid is.
Waterdichtheid
Er bestaan waterdichte voorhoofdthermometers. Een thermometer die waterdicht is, maak je eenvoudig schoon met water. Een spatwaterdichte thermometer kan tegen spetters, maar kan niet volledig onder water. 💦
Of – en in hoeverre – een thermometer waterdicht is, achterhaal je aan de hand van een eventueel IP-certificaat. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers, waarvan het eerste cijfer staat voor bescherming tegen aanraking en stof en het tweede voor bescherming tegen water. Hoe hoger die cijfers, hoe beter de bescherming.
Als er geen IP-waarde vermeld staat, is het product niet getest op stof- en waterdichtheid en is het niet zeker of de thermometer stof- en/of waterdicht is en, zo ja, in hoeverre.
Opbergen van de voorhoofdthermometer
Als de voorhoofdthermometer niet waterdicht is, bewaar hem dan op een vochtvrije plek. Leg de thermometer ook altijd op een stofvrije plek die niet te heet of te warm is. Leg hem niet in de volle zon en ook niet in een koude schuur in de winter.
Slimme voorhoofdthermometers
Slimme voorhoofdthermometers gebruik je in combinatie met een bijhorende app. Je verbindt de thermometer, meestal via bluetooth, met een app op je telefoon of tablet. 📱
In sommige apps is het enkel mogelijk om vorige metingen te zien. Dit is een overzichtelijke manier om je meetgeschiedenis in te zien en je bent niet beperkt in het aantal metingen dat je opslaat, maar een aantal apps gaan een stapje verder.
Zo bestaan er apps die je een melding sturen om je te herinneren aan een volgende meting of waarbij je bepaalde factoren (bijvoorbeeld toegediende medicatie) toevoegt om een completer beeld te krijgen.
Fahrenheit en Celsius
Bijna iedere thermometer in Nederland meet in graden Celsius (°C). Graden Fahrenheit (°F) zie je voornamelijk in de Verenigde Staten. Controleer van tevoren waar de voorhoofdthermometer gebruik van maakt, want anders ben je iedere meting bezig met omrekenen van Fahrenheit naar Celsius.
Combinatiemeter
Naast dat sommige voorhoofdthermometers ook de temperatuur van objecten meten, bestaan er ook voorhoofdthermometers die je gebruikt als voorhoofdthermometer én als oorthermometer. 👂
De bediening is verder hetzelfde, maar waterdichtheid is hierbij misschien nuttiger dan bij reguliere voorhoofdthermometers.
De 5 beste voorhoofdthermometers onder elkaar
1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer
2. Bintoi® XE200
3. Bintoi® X200
4. Infrarood oor en voorhoofdthermometer lichaam voor baby- kinderen & volwassenen-digitale koortsthermometer-incl. batterijen +NL handleiding
5. Luxyana® AETR1F1B Thermometer Lichaam
Veelgestelde vragen over voorhoofdthermometers
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over voorhoofdthermometers. Heb je na het lezen hiervan nog een brandende vraag? Laat het ons dan weten via het feedbackformulier onderaan deze pagina!
🤑 Wat kost een voorhoofdthermometer?
De goedkoopste voorhoofdthermometers heb je al vanaf zo’n € 10,-; de duurste varianten kosten ongeveer € 50,-. Je betaalt bij een voorhoofdthermometer voor de functies die erop zitten, maar ook voor de nauwkeurigheid.
Houd hier rekening mee bij de aankoop en kies niet voor het goedkoopste model als je graag een zeer nauwkeurige meting hebt.
🌡️ Waarom meet je je lichaamstemperatuur?
Je lichaamstemperatuur is een van de vier belangrijkste vitale functies en geeft je inzichten over je gezondheid. Als je koorts hebt, is dit een belangrijke indicator voor griep of andere soorten ziekten.
🤒 Wat is een gezonde lichaamstemperatuur?
De gezonde lichaamstemperatuur verschilt per persoon. Vroeger was 37 °C de norm, maar inmiddels blijkt dit achterhaald. Met de norm van 37 °C spraken we bij 38 °C van verhoging en vanaf 40 °C van hoge koorts.
Om te achterhalen wat de gezonde temperatuur van je lichaam is, is het belangrijk om regelmatig je temperatuur te meten wanneer je je goed voelt. Pak het gemiddelde van deze metingen en tel er 1 °C bij op voor verhoging en 3 °C voor zware koorts.
Welke voorhoofdthermometer moet ik kopen?
Dat ligt aan jou en je budget; iedereen is uniek! Wel heb ik hieronder een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste voorhoofdthermometer. Zo maak jij de beste keuze!
Geluidssignaal bij koorts | CE markering | Geluidssignaal bij einde meting | Locatie van meting | Watervast | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer | Ja | Zichtbaar | Ja | Voorhoofd , Oor | Nee | Bekijk op Bol.com |
2 | Bintoi® XE200 | Ja | Zichtbaar | Ja | Voorhoofd , Oor | Nee | Bekijk op Bol.com |
3 | Bintoi® X200 | Ja | Zichtbaar | Ja | Voorhoofd , Oor | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | Infrarood oor en voorhoofdthermometer lichaam voor baby- kinderen & volwassenen-digitale koortsthermometer-incl. batterijen +NL handleiding | Ja | Zichtbaar | Ja | Oor , Voorhoofd | Nee | Bekijk op Bol.com |
5 | Luxyana® AETR1F1B Thermometer Lichaam | Ja | Zichtbaar | Ja | Voorhoofd | Nee | Bekijk op Bol.com |
Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee
Bintoi® XE200
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee
Bintoi® X200
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee
Infrarood oor en voorhoofdthermometer lichaam voor baby- kinderen & volwassenen-digitale koortsthermometer-incl. batterijen +NL handleiding
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Oor , Voorhoofd
Watervast: Nee
Luxyana® AETR1F1B Thermometer Lichaam
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd
Watervast: Nee
Conclusie
Voor welke voorhoofdthermometer kies je? Een simpel model voor jezelf die je een grove schatting geeft of een luxe-uitvoering voor het gehele gezin met gebruikersprofielen, een bijhorende app en certificaten die de nauwkeurigheid aantonen?
Welke je ook kiest, je lichaamstemperatuur (en daarmee indirect je gezondheid) meten is altijd een goed idee! Bedankt voor het lezen en ik hoor het graag als je nog vragen of opmerkingen hebt. 🙂