De Beste Volautomatische Koffiemachine voor Kakelverse Koffie

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Het bewijs dat comfort en kwaliteit elkaar niet uit hoeven te sluiten.

De Beste Volautomatische Koffiemachine voor Kakelverse Koffie

Een volautomatische koffiemachine verenigt het beste van twee werelden. Enerzijds profiteer je van gemak: net als bij een koffiepadapparaat vergt het koffiezetten slechts één druk op de knop. Anderzijds is je kopje koffie bijzonder smaakvol, omdat je – net als bij een pistonmachine – verse koffiebonen gebruikt. ☕

Ik dook in de materie om jou te helpen met het vinden van de beste automatische koffiemachine. Daarbovenop staat er een top vijf voor je klaar. Lees snel verder!

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 250 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1450 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Volautomatische koffiemachine koopgids: hoe maak je de beste koop?

De beste volautomatische koffiemachines hebben een breed scala aan mogelijkheden. Dikke kans dat het aanbod dan ook doet duizelen. Om de zoektocht te vergemakkelijken, licht ik in de onderstaande koopgids in de belangrijkste eigenschappen uit. 👇

Waarom een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatische koffiemachine heeft een reeks voordelen vergeleken met andere soorten koffiezetapparaten. Als ik hem bijvoorbeeld tegenover een Senseo-apparaat leg – toch wel het schoolvoorbeeld van gemak – ervaar ik eenzelfde mate van comfort. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop te drukken.

Daar staat tegenover dat een volautomatische koffiemachine met verse koffiebonen werkt. Met bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat zet je over het algemeen prima koffie, maar echte koffiepuristen geven nagenoeg altijd de voorkeur aan een koffiezetapparaat met bonen. Koffiebonen geven een intensere en vollere smaak en unieke aroma's.

Bovendien hangt aan het gebruik van koffiebonen een lager prijskaartje dan aan het gebruik van cups. Een kopje koffie met koffiebonen kost gemiddeld € 0,09 en een originele Nespresso-cups kost gemiddeld € 0,41 per stuk. Een flink verschil!

Een kleine kanttekening hierbij is dat er goedkopere alternatieven zijn voor Nespresso-cups. Die kosten gemiddeld € 0,23. Dat is nog steeds een aardig verschil. Bovendien hebben ze niet dezelfde smaak en kunnen sommige cups zelfs schade aan een Nespresso-apparaat aanbrengen.

Nog een voordeel van koffiebonen: je draagt een steentje bij aan een betere planeet. Cups zijn namelijk een behoorlijke aanslag op het milieu, onder andere omdat ze zeer moeilijk te recyclen zijn.

Zijn er dan geen nadelen? Voor de aanschaf van een volautomatische koffiemachine moet je dieper in de buidel tasten dan voor een koffiepad- of cupapparaat. Dit verdien je mogelijk op den duur terug, maar je moet het wel willen en kunnen investeren.

Een volautomatische koffiemachine is ook niet geschikt als je zelf de volledige regie over de smaak je kopje koffie wilt behouden. In dat geval kom je uit bij een pistonmachine uit, die men ook wel een halfautomatische koffiemachine noemt.

Je hebt dan naast een koffiemachine nog een losse koffiemolen nodig, of je moet voor een model gaan met een ingebouwde molen. Deze kost nóg meer.

Wat is het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachine?

Het is enigszins verwarrend, maar een espressomachine en een koffiemachine zijn in principe hetzelfde en worden door de de meeste websites als synoniemen gebruikt.

Melkopschuimer

De meeste volautomatische koffiemachines hebben een melkopschuimer. Zo geniet je vanuit het comfort van je eigen huis ook van melkspecialiteiten als cappuccino en latte macchiato. Er zijn drie manieren van melkschuim bereiden:

  • Een melkreservoir is de eenvoudigste manier van melkschuim bereiden. Je hoeft hierbij niets zelf te doen: het apparaat regelt het zelf. Soms kun je wel zelf de hoeveelheid melk en de mate van stomen instellen. Een melkreservoir moet je zelf schoonmaken, en dat is in veel gevallen een ietwat omslachtige klus.
  • Een melkslang zit tussen een melkreservoir en een stoompijpje in. Het slangetje zuigt melk op om er melkschuim van te maken. Ondanks dat de machine het slangetje automatisch schoonspoelt, doe je er goed aan om hem zelf ook regelmatig schoon te maken.
  • Met een stoompijpje schuim je de melk handmatig op vanuit een melkkan. Dit is meer werk, maar je behoudt wel de controle over de hoeveelheid en de dichtheid van het melkschuim. Mogelijk duurt het eventjes voordat je dit volledig in de vingers hebt. Melkbereiding via een stoompijpje kost het meeste tijd, maar het schoonmaken ervan is wel gemakkelijk.

Als je een liefhebber van koffie met melk bent, is het ook goed om te weten of de machine een enkele of een dubbele boiler heeft. Bij een dubbele boiler is het mogelijk om tegelijkertijd koffie te zetten en melk op te schuimen.

Is er geen melkopschuimer aanwezig, maar drink je je bakkie wel graag met melk? Dan is het aanschaffen van een losse melkopschuimer het overwegen waard. De beste melkopschuimer geeft verassend goed melkschuim.

koffiemachine zet cappuccino met melk uit melkreservoir

Pompdruk

Met de pompdruk doelt men op de druk waarmee het water door de machine naar de koffie loopt. De gouden standaard in de koffiewereld is 9 bar.

Kies dus in ieder geval voor een machine die deze pompdruk weet te bereiken. De meeste volautomatische koffiemachines hebben een maximale druk van 15 bar.

Maalschijven

In een volautomatische koffiemachine kunnen verschillende soorten maalschijven zitten. De opties onderscheiden zich van elkaar op het gebied van vorm en materiaal.

Metalen maalschijven zijn het liefst voor de portemonnee, maar slijten op den duur wel en wekken een zekere mate van hitte op tijdens het malen. Onnodige hitte beïnvloedt de smaak van de koffie, al zal de 'normale' koffiedrinker dat misschien niet eens proeven.

Keramische maalschijven zijn doorgaans prijziger dan hun tegenhanger, maar zijn wel zeer slijtvast en wekken geen hitte op tijdens het malen.

Platte maalschijven genereren een gelijkmatige maling, maar wekken ook meer hitte op tijdens het malen. Conische maalschijven genereren minder hitte, maar hebben een iets ongelijkmatigere maling en zijn in verhouding duurder.

Inhoud van de koffie- en waterreservoirs

Wie fanatiek koffiedrinkt, kiest liever voor een volautomatische koffiemachine met een groot koffiebonen- en waterreservoir. Hier moet je uiteraard wel plek voor hebben: zulke machines zijn minder compact.

Waterreservoirs beginnen bij 1 liter en lopen op tot wel 3 liter. Voor het zetten van een standaard kopje koffie is gemiddeld 0,2 liter water nodig, maar de machine gebruikt het water ook om de leidingen schoon te spoelen.

Het gemiddelde koffiebonenreservoir heeft ruimte voor 250 gram aan bonen, waarbij de hoeveelheid koffie die het apparaat precies gebruikt, bepaalt hoelang je hiermee doet.

Fijnstellen van je koffie

Dat een volautomatische koffiemachine met veel gemak komt, houdt niet in dat je de koffie helemaal niet naar eigen smaak kunt fijnstellen.

Zo is er, afhankelijk van het model, de mogelijkheid om in te stellen hoeveel koffiemaling en hoeveel water de machine gebruikt voor je koffie. Daarnaast zijn de watertemperatuur en de maalgraad mogelijk instelbaar. Dit laatste is bij volautomaten zeer gebruikelijk.

De maalgraad van koffie houdt – heel simpel gezegd – in hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden.

Dit bepaalt weer hoe snel het water door de maling stroomt en dat heeft een behoorlijke invloed op de uiteindelijke smaak van je bakkie. Espresso heeft een fijne maling nodig, filterkoffie een grove.

Onderhoud

De beste volautomatische koffiemachines hebben een automatisch reinigings- en/of ontkalkingssysteem. In dit geval hoef je alleen een reinigingsoplossing of -tablet toe te voegen aan het water in het reservoir, waarna het apparaat zichzelf volledig reinigt.

Dit doe je gemiddeld eens per drie maanden, maar dit hangt af van hoe hard het water in je omgeving is. Nog handiger dan dit zelf onthouden, is een indicatielampje dat aangeeft wanneer het tijd is voor een ontkalk- of reinigingsbeurt.

Is dat niet aanwezig, dan is het in ieder geval handig als onderdelen als de zeteenheid en de opvangbak van de koffiemachine vaatwasbestendig zijn, zodat je ze niet handmatig hoeft schoon te maken.

De vraag is echter of dit altijd goed is: het hete water en de chemicaliën die een vaatwasser gebruikt, zijn niet altijd even lief voor dit soort onderdelen.

Daarbij spoelt haast elke koffiemachine ook zijn leidingen schoon met water na elke zetbeurt, wat de boel ook helpt schoon te houden.

Sommige koffiemachines hebben geen reinigingssysteem, maar loodsen je wel stap voor stap door het ontkalken heen via het display of een app.

Slimme koffiemachines

Als een model met een bijbehorende app komt en verbinding maakt met wifi, noemt men dit een slimme koffiemachine. Dit levert nóg meer gemak op.

Beeld je maar in: vanuit bed stel je in welke koffiedrank je wilt, waarna het apparaat de koffie zet en je een melding krijgt in bed wanneer de koffie klaar is. Ook onthoudt de app je favoriete instellingen – en mogelijk die van je huisgenoten – en begeleiden ze je bij het onderhoud. Zo vind je video's en gebruiksaanwijzingen omtrent het lopende houden van de machine.

Staar je echter niet blind op een app. Zie het meer als een leuk extraatje: je moet tenslotte nog steeds je koffie zelf halen en de machine vullen met water en koffie.

De 5 beste volautomatische koffiemachine onder elkaar

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 250 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1450 W

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

4. Philips 2200 EP2231/40

4. Philips 2200 EP2231/40
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 3
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 0,275 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

5. Krups Espressovolautomaat Automatic zwart

5. Krups Espressovolautomaat Automatic zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 260 gram
Druk van de pomp: 15
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter inhoud
Vermogen: 1450 W

Veelgestelde vragen over volautomatische koffiemachines

Hoe lang gaat een volautomatische koffiemachine mee?

Dat hangt sterk af van het merk, model en gebruik. Gemiddeld gaat een volautomatische koffiemachine zes jaar mee.

Wat is het verschil tussen een volautomatische en een halfautomatische koffiemachine?

Waar een volautomatische koffiemachine al het werk voor je uit handen neemt, moet je bij een halfautomatische koffiemachine zelf de bonen malen. Door het bepalen van de maalgraad en de hoeveelheid water en bonen heb je zelf invloed op de smaak. Hiervoor is enige kennis vereist. Wie de voorkeur geeft aan gemak, kiest liever voor een volautomaat.

Welke soorten bonen zijn er voor een volautomatische koffiemachine?

Er zijn twee populaire soorten koffiebonen: arabicabonen en robustabonen. Arabicabonen zijn mild, zacht en hebben fruitige tonen. Dit is ideaal voor beginnende koffiedrinkers. Robustabonen zijn sterker en bevatten meer cafeïne. Deze bonen hebben een nootachtige smaak. Robustabonen kom je zelden alleen tegen: ze zitten meestal in melanges verwerkt, en in instant koffie.

Welke volautomatische koffiemachine moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste volautomatische koffiemachine. Zo maak jij de beste keus!

Type melkopschuimerAantal programma'sInhoud waterreservoirKoffiebonen reservoirDruk van de pompAutomatisch ontkalkingssysteemVermogen
1Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – ZwartStoompijpje41,8 liter inhoud275 gram15Ja1500 W
2De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B ZwartStoompijpje51,8 liter inhoud250 gram15Ja1450 W
3Philips LatteGo 3200 series EP3246/70Automatisch met melkreservoir51,8 liter inhoud275 gram15Ja1500 W
4Philips 2200 EP2231/40Automatisch met melkreservoir31,8 liter inhoud0,275 gram15Ja1500 W
5Krups Espressovolautomaat Automatic zwartStoompijpje51,7 liter inhoud260 gram15Ja1450 W

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 4

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 275 gram

Druk van de pomp: 15

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 5

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 250 gram

Druk van de pomp: 15

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1450 W

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 5

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 275 gram

Druk van de pomp: 15

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

Philips 2200 EP2231/40

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 3

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 0,275 gram

Druk van de pomp: 15

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

Krups Espressovolautomaat Automatic zwart

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 5

Inhoud waterreservoir: 1,7 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 260 gram

Druk van de pomp: 15

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1450 W

Conclusie

Een volautomatische koffiemachine is ideaal als je verzot bent op kakelverse koffie en waarde hecht aan gemak. Hopelijk heb je nu alle kennis in huis om de beste volautomatische koffiemachine te scoren.

Onthoud: je wilt vooral kijken naar de maalschijven, wat je zoal kunt en wilt instellen, en de melkopschuimmethode! Als je nog twijfelt, raad ik je aan om de top vijf hieronder zeker eens te bekijken.

Laat vooral even weten wat jouw favoriete volautomatische koffiemachine is. Mocht je de voorkeur geven aan een goede filterkoffiezetapparaat of de beste inbouwkoffiemachine, dan horen we dat natuurlijk ook graag!

Was dit artikel behulpzaam?