Met De Beste Ventilator Heb Je Optimale Verkoeling

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Je redding in de zomer.

Met De Beste Ventilator Heb Je Optimale Verkoeling

In de zomermaanden is een goede ventilator onmisbaar. Ben je op zoek naar een kersvers exemplaar? In dit artikel vind je de 5 beste ventilatoren van dit moment én een handige koopgids, zodat je precies weet je waar je op moet letten tijdens je zoektocht.

Bodin 354269

Bodin 354269
Type ventilator: Statiefventilator
Vermogen: 50 Watt
Geluidsniveau: 50 dB
Diameter: 40cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Bodin 354265

Bodin 354265
Type ventilator: Statiefventilator
Vermogen: 50 Watt
Geluidsniveau: 64,3 dB
Diameter: 40cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Honeywell HT900E

Honeywell HT900E
Type ventilator: Vloerventilator
Vermogen: 40 Watt
Geluidsniveau: 39 dB
Diameter: 25cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Ventilator koopgids: hoe maak je de beste koop?

De kans is groot dat je een ventilator in huis wilt halen voor de verkoeling die het biedt. Maar wist je dat ventilatoren nog veel meer voordelen hebben? Zo ververst het de lucht, wat onder andere vervelende luchtjes verleden tijd maakt.

Iedereen heeft baat bij een ventilator, maar hoe kies je nu een goed exemplaar? Met deze koopgids word je hopelijk wijzer!

zwarte ventilator

Wat voor soort ventilator wil je?

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Welke het meest geschikt is voor jou, hangt vooral af van de plek waar je hem wilt neerzetten. Ik zet de soorten hieronder uiteen.

Tafelventilator

De naam verklapt het al: een tafelventilator leent zich goed om op een tafel (of bureau) te zetten. Dit type ventilator heeft dan ook een compact formaat. Dit soort ventilatoren zijn handig omdat je ze overal neer kunt zetten en ze gericht kunnen blazen. Wel is dit type doorgaans minder krachtig.

Een staande ventilator

Een staande ventilator noemt men ook wel een statiefventilator en plaats je op de vloer. Deze ventilator is dan ook groter dan de tafelventilator, maar ook krachtiger.

Torenventilator

De torenventilator plaats je – net als de staande ventilator – op de vloer. Dit type ventilator lijkt op een toren en dankt daar de naam aan. Mensen die voor een torenventilator kiezen doen dit vaak vanwege het design. Het ziet er net iets strakker uit dan de staande ventilator.

Vloerventilator

De vloerventilator is het meest krachtig van de modellen. Deze plaats je in principe op de vloer, maar het is ook mogelijk om hem aan de muur te bevestigen.

Platfondventilator

Een plafondventilator hang je – niet geheel verrassend – aan het plafond. Je ziet dit type ventilator veel op kantoren, slaapkamers en openbare gelegenheden terug. Waar je een tafelventilator en een staande variant kunt opbergen, is een plafondventilator vastgemonteerd.

plafondventilator tegen houten plafond

Vermogen

Het vermogen lees je af aan het wattage van de ventilator. Hoe hoger het aantal watt, hoe meer vermogen. Hieruit volgt dat meer vermogen tot meer blaasvermogen leidt. Let wel op: als een ventilator een klein formaat heeft, heeft deze minder watt nodig.

Een ventilator zal nooit de hele ruimte verkoelen, al heeft hij nog zo'n enorm vermogen. Hij wekt de illusie alleen van verkoeling door warme lucht rond te blazen, maar we kennen allemaal het gevoel dat volgt nadat de ventilator niet meer op ons gericht staat. Voor koeling van een volledige ruimte heb je de beste mobiele airco nodig, of een goede aircooler!

Maximale geluidsniveau

Ventilatoren kunnen behoorlijk wat lawaai maken. Als je hier last van hebt en een exemplaar zoekt die (redelijk) stil is, moet je op het maximale geluidsniveau letten. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Minder is hierbij beter. Over het algemeen beschouwt men het aantal decibel als volgt:

  • Tot 20 dB: zeer stil
  • 20 tot 40 dB: stil
  • 40 tot 50 dB: gemiddeld.
  • 60 tot 70 dB: luid
  • 70 dB en hoger: zeer luid

Met deze voorbeelden krijg je een idee van hoe hard een bepaald geluidsniveau is:

  • 10 dB is te vergelijken met ademhaling;
  • 20 dB is te vergelijken met een druppelende kraan;
  • 30 dB is te vergelijken met een bibliotheek;
  • 50 dB is te vergelijken met een gemiddeld gesprek in huis;
  • 80 dB is te vergelijken met een vaatwasmachine.

Het is vaak zo dat een ventilator met een hoog vermogen meer geluid maakt. Bij een stiller exemplaar lever je dus mogelijk in op kracht. Kijk dus ook altijd naar het vermogen.

Axiaal- en radiaalventilatoren

Men onderscheidt axiaal- en radiaalventilatoren. Bij een axiaalventilator verplaatst de luchtstroom zich in de lengterichting (axiaal) van de aandrijfas.

Een radiaalventilator zuigt de lucht axiaal aan de aandrijfas aan, buigt het om en blaast het dwars op de lengterichting (radiaal) uit. Laatstgenoemde is krachtiger, maar ook groter, zwaarder en luider.

Aantal snelheden

Het aantal snelheden verschilt per model. Soms is het er maar één, soms zijn het er meer dan twintig. De ene keer heb je misschien meer snelheid nodig dan de andere, dus is het wel zo prettig als je kunt kiezen. Hoe meer snelheidsstanden, hoe meer vrijheid je hebt om de ventilator naar wens in te stellen.

zilveren ventilator buiten

Oscilleren en neigen

Met oscilleren bedoelt men het van naar links naar rechts blazen van de lucht. Kortom: het draaien van de ventilator. Hierdoor wordt de lucht goed verspreid en verkoelt de ventilator de hele ruimte. Het gros van de ventilatoren heeft deze functie, maar het is toch altijd goed om even dubbel te checken.

Iets wat zeker niet alle ventilatoren kunnen, is neigen. Hierbij blaast de ventilator de lucht van boven naar beneden. Je ziet dat vooral bij luxere modellen en torenventilatoren.

Timer

Bij ventilatoren met een timer stel je in dat de ventilator op een bepaald moment aan- of uit wordt geschakeld. Dit is bijvoorbeeld handig als je de ventilator in je slaapkamer hebt staan.

Je kunt dan met een gerust hart in slaap vallen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de ventilator de hele nacht aan blijft staan. Ook kun je ervoor zorgen dat de ventilator al aanstaat op het moment dat je thuiskomt van werk.

Met of zonder afstandsbediening

Als je de ventilator niet direct naast je hebt staan, is het wel zo fijn als je hem kunt bedienen zonder dat je daarvoor naar de ventilator hoeft toe te lopen. Een ventilator met afstandsbediening biedt uitkomst. Sommige modellen zijn nog een stukje geavanceerder en bedien je via een app op een smartphone.

zwarte ventilator in buitenlucht

Luchtreinigende functie

Sommige ventilatoren hebben een luchtreinigende functie. Dit is vooral een aanrader voor mensen met allergieën. Dit wordt ook aangeduid als een ionisatiefunctie. Hierbij vallen de stofdeeltjes door elektrische lading op de grond in plaats van dat ze door de lucht zweven.

Een ander manier waarop een ventilator de lucht reinigt is met een HEPA-filter. Dit is een speciaal filter die de stofdeeltjes uit de lucht zuivert.

Verwarmingsfunctie

Sommige ventilators bieden niet alleen verkoeling, maar ook verwarming. Hierdoor gebruik je de ventilator zelfs in de winter. Aan deze ventilatoren zit vaak wel een hoger prijskaartje. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de verwarmingsfunctie veel meer energie kost.

Extra veilige ventilator

Een extra veilige ventilator kan een verstandige optie zijn als je kinderen of huisdieren hebt. De bladen van een 'normale' ventilator zijn gevaarlijk voor nieuwsgierige kindervingers en hondensnoeten.

Bij extra veilige ventilatoren zijn de bladen daarom afgedekt met een grille. Daaruit volgt dat er ook ventilatoren zonder grille te krijgen zijn.

De 5 beste ventilatoren onder elkaar

1. Bodin 354269

1. Bodin 354269
Type ventilator: Statiefventilator
Vermogen: 50 Watt
Geluidsniveau: 50 dB
Diameter: 40cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3

2. Bodin 354265

2. Bodin 354265
Type ventilator: Statiefventilator
Vermogen: 50 Watt
Geluidsniveau: 64,3 dB
Diameter: 40cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3

3. Honeywell HT900E

3. Honeywell HT900E
Type ventilator: Vloerventilator
Vermogen: 40 Watt
Geluidsniveau: 39 dB
Diameter: 25cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3

4. Bodin 354152 Tower Fan

4. Bodin 354152 Tower Fan
Type ventilator: Torenventilator
Vermogen: 60 Watt
Geluidsniveau: 54,2 dB
Diameter: 0cm
Afstandsbediening: Ja
Aantal snelheden: 3

5. Bodin 354235

5. Bodin 354235
Type ventilator: Tafelventilator
Vermogen: 35 Watt
Diameter: 30cm
Afstandsbediening: Nee
Aantal snelheden: 3

Veelgestelde vragen over ventilatoren

Kun je een ventilator in de badkamer zetten?

Het is mogelijk om een ventilator in de badkamer te zetten. Door de hoeveelheid vocht is het juist extra belangrijk om een badkamer goed te luchten. Anders krijg je namelijk mogelijk te maken met schimmel. Het beste is om voor een speciale badkamerventilator te kiezen.

Wat kost een ventilator per uur?

Als het op stroomverbruik aankomt, verbruikt een ventilator weinig energie. Volgens Milieu Centraal kost een ventilator €2 per 200 uur. Dat is €0,01 cent per uur. Let er wel op dat dit mogelijk meer of minder kan zijn door het vermogen van je ventilator.

Hoe werkt een bladloze ventilator?

De meeste ventilators maken gebruiken van ventilatorbladen, maar een bladloze ventilator werkt zonder. Deze ventilatoren werken met een afzuigsysteem in de behuizing. Een bladloze ventilator is veiliger én makkelijker schoon te maken. Zeker voor mensen met kinderen en huisdieren biedt de bladloze ventilator uitkomst.

Welke ventilator moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste ventilatoren! Zo kun jij de beste keuze maken.

Type ventilatorVermogenGeluidsniveauDiameterAfstandsbedieningAantal snelheden
1Bodin 354269Statiefventilator50 Watt50 dB40cmNee3
2Bodin 354265Statiefventilator50 Watt64,3 dB40cmNee3
3Honeywell HT900EVloerventilator40 Watt39 dB25cmNee3
4Bodin 354152 Tower FanTorenventilator60 Watt54,2 dB0cmJa3
5Bodin 354235Tafelventilator35 Watt54,2 dB30cmNee3

Bodin 354269

Type ventilator: Statiefventilator

Vermogen: 50 Watt

Geluidsniveau: 50 dB

Diameter: 40cm

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 3

Bodin 354265

Type ventilator: Statiefventilator

Vermogen: 50 Watt

Geluidsniveau: 64,3 dB

Diameter: 40cm

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 3

Honeywell HT900E

Type ventilator: Vloerventilator

Vermogen: 40 Watt

Geluidsniveau: 39 dB

Diameter: 25cm

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 3

Bodin 354152 Tower Fan

Type ventilator: Torenventilator

Vermogen: 60 Watt

Geluidsniveau: 54,2 dB

Diameter: 0cm

Afstandsbediening: Ja

Aantal snelheden: 3

Bodin 354235

Type ventilator: Tafelventilator

Vermogen: 35 Watt

Geluidsniveau: 54,2 dB

Diameter: 30cm

Afstandsbediening: Nee

Aantal snelheden: 3

Conclusie

Ik hoop dat je nu weet waar je op moet letten bij de aankoop van een ventilator. Naast het type ventilator, zijn onder andere het wattage, het maximale geluidsniveau en de extra functies van belang.

Hieronder vind je nog een keer de beste ventilatoren van dit moment. Als je op de link klinkt, krijg je meer informatie en bestel je de ventilator direct, mits je geïnteresseerd bent. Laat het ons vooral weten als je een gloednieuwe ventilator hebt gescoord!

Was dit artikel behulpzaam?