De Beste Torenventilator Bedien Je op Afstand

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Altijd en overal een verfrissend briesje.

De Beste Torenventilator Bedien Je op Afstand

Op warme zomerdagen is het geen overbodige luxe om de beste torenventilator in huis te hebben voor een verkoelende bries! 💨

Een rechtopstaande, verticale constructie die van links naar rechts beweegt verplaatst de lucht snel, zonder al te veel energie te verbruiken of veel plaats in te nemen.

Bovendien bieden torenventilatoren voor huishoudelijk gebruik een grote verscheidenheid aan functies en ventilatorstanden, zoals de Dyson AM07. Ontdek hieronder waartoe een torenventilator allemaal in staat is!

#1 Dyson AM07
Dé beste torenventilator van 2022

Onze score: 9,0

dyson torenventilator am07

De Dyson AM07 is alleen al vanwege de esthetiek en het ontwerp een klasse apart binnen de koeltechnologie.

Hij ziet er cool uit, draait om zijn eigen as, bedien je vanop afstand en hij projecteert een indrukwekkend vloeiende straal koele lucht door de hele kamer. 

Aantal ventilatorstanden: 10
Geluidsniveau: 64 dB
Afstandsbediening: Ja

Timer: Ja
Scherm: Nee
Zelfdraaiend: Ja

#2 Honeywell HYF290  
Beste koop torenventilator van 2022

Onze score: 8,8

honeywell hyf290 zijzicht

De slanke moderne vorm van de Honeywell HYF290 maakt hem aantrekkelijk voor elke interieur.

Dit in combinatie met zijn QuietSet-technologie – waarmee je de geluids- en koelingsopties regelt – en een goede prijs maakt van deze Honeywell de beste koop torenventilator van dit moment!

Aantal ventilatorstanden: 8
Geluidsniveau: 53 dB
Afstandsbediening: Ja

Timer: Ja
Scherm: Ja
Zelfdraaiend: Ja

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste torenventilators in een oogopslag

 1. Dyson AM07 - Dit is de beste torenventilator van dit moment.
 2. Honeywell HYF290 - Beste torenventilator onder de €100.
 3. Dyson Pure Cool Tower - Beste torenventilator en luchtreiniger in één.
 4. Solis Easy Breezy - Beste torenventilator met laag geluidsniveau.
 5. Vornado NGT425-EU - Beste torenventilator voor stabiliteit.

Wat is beter: een ventilator op een voetstuk of een torenventilator?

Ventilatoren op een voetstuk hebben grote bladen die bovenop een voetstuk staan (een standaard die meestal in hoogte verstelbaar is). Ze zijn perfect voor luchtcirculatie in grotere kamers, omdat ze een groter oppervlak hebben waaruit de lucht stroomt.

Torenventilatoren zijn verticaal en rechthoekig gebouwd in de vorm van een toren. Ze zijn perfect voor appartementen en kleine kamers waar de ruimte beperkt is, maar ze zijn meestal ook krachtig genoeg om een frisse bries door een grotere kamer te blazen.

In het algemeen hebben torenventilatoren gunstigere kenmerken dan ventilatoren op een voetstuk. Als je een ventilator met een timer of een luchtzuiveraar nodig hebt, is de kans groter dat je die op een torenventilator vindt.

Torenventilatoren hebben ook meer variaties in stijl en grootte en zijn doorgaans stiller dan ventilatoren op een voetstuk. 🤫

De beste torenventilator, gedetailleerd.


#1 Dyson AM07
Dé beste torenventilator van 2022

Aantal ventilatorstanden: 10
Geluidsniveau: 64 dB
Afstandsbediening: Ja
Timer: Ja
Scherm: Nee
Zelfdraaiend: Ja

De Dyson AM07 is iets meer dan een meter hoog en slechts 19 centimeter breed, wat betekent dat hij in elke hoek van elke kamer past en opgaat in de achtergrond.

Deze torenventilator verplaatst dankzij het innovatieve ontwerp meer lucht dan veel van zijn competitie, en de minimalistische maar gedurfde vormgeving laat hem mooi aansluiten op zo'n beetje elk interieur.

De AM07 heeft geen ventilatorbladen, wat hem ook nog eens zeer veilig maakt als je kleine kindjes in huis hebt, nieuwsgierige huisdieren of gewoon een hekel hebt aan ventilatorbladen schoonmaken.

am07 dyson torenventilator wit

Nog een voordeel van ventilatoren zonder bladen is dat ze minder elektriciteit verbruiken. Omdat de motoren geen honderden omwentelingen per minuut van grote bladen hoeven te maken, zijn ze veel efficiënter.

De Dyson AM07 beschikt over de air multiplier-technologie, welke voor een gelijkmatige luchtstroom zorgt vergelijkbaar met die van een constante windbries. De lucht stroomt door het kanaal in het voetstuk via een gebogen pad, en komt naar buiten uit kleine spleten van 16 millimeter rondom het frame van de ventilator.

De afstandsbediening is mooi en functioneel ontworpen. Deze heeft veel weg van een Apple-afstandsbediening in termen van comfort, grootte en esthetiek.

De Dyson draait 90 graden rond zijn eigen as, waardoor hij lucht door de hele kamer verplaatst als je hem in een hoek zet. Op de laagste stand creëer je een verfrissend briesje wat ideaal is voor 's nachts, terwijl de hoogste standen een ongelooflijk krachtige luchtstroom creëren!

Dyson heeft ook een indrukwekkende functie om de afstandsbediening niet kwijt te raken: het apparaat is namelijk magnetisch. Je legt hem gewoon op de bovenkant van de ventilator en hij blijft plakken.

De onderkant van het apparaat fungeert ook als bedieningspaneel als je toevallig de afstandsbediening niet bij de hand hebt. Je kunt alle tien ventilatorstanden doorlopen door de aan- en uit-knop ingedrukt te houden.

Over het geheel genomen is de Dyson AM07 een ongelooflijk staaltje techniek. Met zijn gemiddeld geluidsniveau van 64 dB is hij zeker niet de stilste op de markt, maar hij blinkt wel uit op gebied van functionaliteit.

Wat we goed vinden:

 • Zeer veilig, omdat hij geen ventilatorbladen heeft
 • Je hebt keuze tussen maar liefst 10 ventilatorstanden
 • De air multiplier-technologie zorgt voor een gelijkmatige luchtstroom

Wat we minder goed vinden:

 • Niet de stilste torenventilator op de markt
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

#2 Honeywell HYF290
Beste koop torenventilator 2022

Aantal ventilatorstanden: 8
Geluidsniveau: 53 dB
Afstandsbediening: Ja
Timer: Ja
Scherm: Ja
Zelfdraaiend: Ja

De Honeywell HYF290 torenventilator is zeer stijlvol, licht en compact. Hierdoor neem je hem gemakkelijk op en verplaats je hem eenvoudig van ruimte naar ruimte.

Er zitten lampjes aan de bovenkant van de ventilator die het vermogen, de snelheidsinstelling en de timer aangeven.

Bovenop het toestel zit ook een magnetische uitsparing waarin je de afstandsbediening gemakkelijk opbergt als je hem niet gebruikt.

honeywell hyf290

Terwijl veel ventilatoren slechts 3 ventilatorstanden hebben, heeft deze Honeywell er 8. Met 8 standen heb je meer controle over de output en dus ook het geluidsniveau.

Het is niet de krachtigste ventilator op de markt, dus hij past het best in kleinere kamers die niet zo een overvloedige luchtstroom nodig hebben.

Er is verder een functie aanwezig om de ventilator rond zijn as te laten draaien die je aan en uit kunt zetten, ook met de afstandsbediening. Het is ook mogelijk om een timer in te stellen die de ventilator automatisch uitschakelt.

De afstandsbediening van de Honeywell HYF290 is vrij eenvoudig. Er zit alleen geen verlichting op, dus in het donker is het een uitdaging om de juiste knop te vinden. Hij heeft drie knoppen: aan/uit, timer en windsnelheid.

Helaas kun je de verlichting of de dimmer niet met de afstandsbediening bedienen, evenmin de timerfunctie. Gebruik de knoppen op de ventilator zelf om deze instellingen te wijzigen.

Er zijn 4 timeropties, namelijk 1, 2, 4 en 8 uur. Deze stel je in met intervallen van 15 minuten of een uur. Vergeleken met torenventilatoren uit het topgamma is dit een basisniveau van functies.

Wat we goed vinden:

 • Veel mogelijkheden dankzij de 8 ventilatorstanden
 • Zeer eenvoudig te bedienen

Wat we minder goed vinden:

 • Niet de krachtigste torenventilator

#3 Dyson Pure Cool Tower
Beste torenventilator en luchtreiniger in één

Aantal ventilatorstanden: 10
Geluidsniveau: 60,4 dB
Afstandsbediening: Ja
Timer: Ja
Scherm: Ja
Zelfdraaiend: Ja

De luchtkwaliteit in je huis is van groot belang. Verontreinigende stoffen en stoffen in de buitenlucht vinden vaak hun weg naar binnen door open deuren en ramen en door bepaalde airconditioningsystemen die vuile lucht naar binnen zuigen.

Dyson brengt de Pure Cool luchtreiniger en torenventilator in één op de markt als een efficiënte luchtzuiveringsoplossing die de luchtkwaliteit binnenshuis drastisch verbetert. 

dyson pure cool tower wit 2018

Deze Dyson reinigt je kamer grondig door allergenen, stoffen en virussen uit de lucht te filteren.

De Dyson Pure Cool vertrouwt op twee filters om gassen, geuren en zwevende deeltjes te verwijderen. De HEPA-filter (HEPA 13) vangt hierbij tot 99,95% van de vervuilende stoffen. De actieve koolstoffilter neutraliseert geuren en zorgt voor een frisse geur.

HEPA 13

Het HEPA 13-filter is een luchtfilter van medische kwaliteit die alle deeltjes van 0,21 micron (1 micron is 0,001 millimeter) en groter verwijdert met een efficiëntie van 99,95%. Gewone luchtreinigers gebruiken H11- en H12-standaard HEPA-filters, die deeltjes van 0,3 micron opvangen met een efficiëntie van 85% tot 95%.

De Dyson Pure Cool is uitgerust met sensoren die zijn ontworpen om veranderingen in de luchtkwaliteit te detecteren en daarop af te stemmen. Informatie wordt zowel op het lcd-paneel als in de Dyson Link app (voor Android en iOS) weergegeven.

Met deze app bewaak je de luchtkwaliteit door middel van real-time rapportage van vervuilende stoffen. Naast de luchtkwaliteit en vervuilingsniveaus bekijk je ook de schommelingen in temperatuur en vochtigheidsgraad van de ruimte. Is het bijvoorbeeld te droog, dan zet je een de beste luchtbevochtiger in.

Bij deze torenventilator krijg je standaard een HEPA-filter, afstandsbediening en een koolstoffilter. De HEPA-filter vervang je best jaarlijks om kwalitatieve luchtreiniging te behouden. De app houdt ook de levensduur van het filter bij en waarschuwt je wanneer het tijd is voor vervanging.

Smartphone bedient de Dyson torenventilator via een app

Je kunt ook kiezen uit een groot aantal graden waarmee deze torenventilator rond zijn as draait – van 45 graden tot 350 graden!

Er zijn tenslotte 10 ventilatiestanden om uit te kiezen, dus voor elke situatie heb je een bijhorende stand. De nachtmodus bijvoorbeeld activeert stille instellingen voor een vrijwel geruisloze werking. Deze modus dimt ook het lcd-scherm van het apparaat.

Wat we goed vinden:

 • De HEPA-filter (HEPA 13) vangt tot 99,95% van vervuilende stoffen
 • Draait tot 350 graden rond zijn eigen as
 • Compatibel met een app

Wat we minder goed vinden:

 • Je dient de HEPA-filter jaarlijks te vervangen
 • Hij is erg aan de prijs

#4 Solis Easy Breezy
Beste torenventilator met laag geluidsniveau

Aantal ventilatorstanden: 3
Geluidsniveau: 44,8 dB
Afstandsbediening: Ja
Timer: Ja
Scherm: Ja
Zelfdraaiend: Ja

Deze Solis Easy Breezy torenventilator ziet er strak uit en zijn naam is hem op het lijf geschreven.

Zonder moeite zorgt hij voor een verfrissende bries doorheen de hele kamer. Deze torenventilator is perfect voor zowel kleine als grote ruimtes, thuis en op kantoor, dankzij zijn slanke en compacte design en zijn veelzijdige mogelijkheden.

solis easy breezy met deurtje open

Er zijn 3 verschillende standen die je kunt personaliseren. Zo stel je de snelheid in op laag, gemiddeld of hoog. Hij beschikt ook over 3 voorgeprogrammeerde functioneringsmodi (normaal, natuurlijk en slaapmodus). Bij elke modus hoort een bijpassend ventilatieniveau en dus ook een ander geluidsniveau.

In slaapmodus blaast hij bijvoorbeeld zachter dan bij de twee andere programma’s en is hij zodoende stiller. De swingfunctie (rotatie rond zijn eigen as) zorgt voor een optimale luchtverspreiding.

De grote voordelen hiervan zijn dat de ventilator niet continu in dezelfde richting blaast en dat de lucht zich sneller en gelijkmatig verdeelt. De Easy Breezy beschikt ook over een timerfunctie, waardoor de al energiezuinige Solis nóg energie-efficiënter is. Je beslist namelijk zelf wanneer de ventilator uitvalt.

Met een gemiddeld geluidsniveau van 44,8 dB, stoort deze Solis torenventilator in geen enkele leef- of werkruimte.

De kamertemperatuur lees je af op het verlichte schermpje aan de voorzijde van de ventilator. Het scherm is voorzien van knoppen, waarmee je eenvoudig door de programma's navigeert. De Easy Breezy laat zich ook op afstand bedienen met de meegeleverde ultradunne infrarood-afstandsbediening.

Wat we goed vinden:

 • Past in elke ruimte dankzij zijn slanke en compacte design
 • Het is een zeer stille torenventilator

Wat we minder goed vinden:

 • Slechts 3 verschillende ventilatorstanden

#5 Vornado NGT425-EU
Beste torenventilator voor stabiliteit

Aantal ventilatorstanden: 5
Geluidsniveau: 52 dB
Afstandsbediening: Ja
Timer: Ja
Scherm: Ja
Zelfdraaiend: Nee

De Vornado NGT425-EU torenventilator brengt luchtcirculatietechnologie naar een hoger niveau met zijn Versa-Flow instelbare luchtstroom.

Versa-Flow maakt het mogelijk om een brede spanwijdte van luchtstroom te creëren. De constante luchtstroom elimineert de noodzaak om de ventilator rond te laten draaien, omdat het grote luchtvolume continu door de kamer beweegt. Dit zorgt voor een stille, comfortabele circulatie in de hele kamer.

vornado ngt425 eu torenventilator

De krachtige motor produceert een groot volume aan luchtverplaatsing en stuwt de lucht meer dan 100 meter ver!

Om het vermogen te leveren dat nodig is om alle lucht in je kamer te laten circuleren, heeft Vornado een voet ontworpen die de torenventilator goed ondersteunt en stabiliseert, om te voorkomen dat hij wiebelt.

Daarnaast heeft deze torenventilator nog heel wat te bieden, namelijk 5 snelheden, aanraakgevoelige bediening, een energiebesparende auto-off timer, eenvoudig te reinigen luchtinlaatrooster en een afstandsbediening.

Stabiele voet van de Vornado NGT425-EU

De automatische timer van 1 tot 8 uur zorgt ervoor dat je de torencirculatiepomp op een efficiënte, energiebesparende manier gebruikt.

Met de aanraakgevoelige bedieningselementen op de ventilator kies je uit de verschillende snelheidsinstellingen, en met de afstandsbediening bedien je hem van waar je maar wilt.

Wat we goed vinden:

 •  Deze torenventilator heeft een brede spanwijdte van luchtstroom
 • Hij stuwt lucht tot wel 100 meter ver!

Wat we minder goed vinden:

 • Draait niet rond zijn as

Koopgids

Er zijn bepaalde zaken die belangrijk zijn om op te letten bij je aankoop van een torenventilator. Loop even de koopgids door om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet! 👇🏻

Unieke kenmerken van hoogwaardige torenventilators

Topklasse torenventilatoren beschikken over indrukwekkende specificaties die de algehele functionaliteit verbeteren. Natuurlijk hangt hier ook een prijskaartje aan, maar vaak zijn die extra functionaliteiten het waard!

Ze worden geleverd met functies zoals toegang met afstandsbediening, ultrastille luchtstroom, meerdere draaisnelheden en -patronen, instelbare luchtstroomrichting, timers, luchtzuivering, meerdere ventilatorsnelheden. Daarnaast zijn ze super licht en slank, wat ook een dikke bonus is.

Ondanks deze extra's zijn high-end torenventilatoren nog steeds relatief eenvoudig te bedienen, dus je hoeft geen genie te zijn om er een te bezitten.

Torenventilator in een slaapkamer in beeld

Geluid

Hoe stiller de torenventilator is, hoe beter, vooral als je de ventilator 's nachts op een lage snelheid gebruikt. Let op de aangegeven decibels bij het product. Om je enkele voorbeelden te geven:

 • 30 dB: Ritselende bladeren, zachte muziek, gefluister
 • 40 dB: Gemiddeld huiselijk geluid
 • 60 dB: Normaal gesprek, achtergrondmuziek
 • 70 dB: Lawaai op kantoor, geluid in de auto bij 60 km/u
 • 75 dB: Stofzuiger, gemiddelde radio
 • 80+ dB: Zwaar verkeer, lawaaierig restaurant, elektrische grasmaaier

Boven de 85 dB?

Sla dat product liever over, want geluidsniveaus boven de 85 dB zijn schadelijk voor je gehoor!

Als je hem in een winkel koopt, vraag dan of je hem kunt horen voordat je hem koopt; controleer op dreunende, zeurende of storende geluiden. Aangezien torenventilatoren kleinere bladen hebben, zijn ze sowieso meestal stiller dan andere ventilatortypes.

De meeste produceren een laag zoemend geluid in tegenstelling tot het luidere suizende geluid van ventilatoren met grotere bladen. Het geluid is meestal niet luid genoeg om een gesprek te verstoren of je slaap te belemmeren.

Verstelbaarheid

De mogelijkheid om de graden waarmee de torenventilator rond zij as draait te verstellen geeft je meer controle over hoe en waar je de ventilator gebruikt.

Door de hoek te vergroten, bereikt de ventilator een groter deel van de kamer, terwijl je met een kleine hoek weer heel specifiek bepaalt tot waar de ventilator mag blazen. Dit is handig als je liever een indirecte bries hebt, zeker als de ventilatorsnelheid hoog staat.

Indien je een stevig briesje in je gezicht wilt, laat je de ventilator niet of minimaal rond zijn as draaien, zodat je optimaal geniet van de directe luchtverplaatsing. Wil je dat die lucht nog wat extra gekoeld wordt? Ga dan voor een goede aircooler of de beste mobiele airco!

Torenventilator in een woonkamer in beeld

Ventilatorstanden

Sommige ventilatoren hebben voorgeprogrammeerde modi (zoals natuurlijk of slaapstand), waarin de ventilatorsnelheid varieert om een natuurlijke bries te simuleren.

Sommige ventilatoren hebben ook een reductiemodus, waarin de ventilator na 30 minuten overschakelt op de laagste snelheid. Dit is handig als je de ventilator 's nachts in je slaapkamer gebruikt.

Op een warme nacht wil je misschien gaan slapen met de ventilator aan, maar je wilt natuurlijk niet dat hij te veel lawaai maakt. Een stille modus is dan handiger dan de ventilator gewoon op lage snelheid te zetten.

Afstandsbediening

Een afstandsbediening is handig om instellingen aan de andere kant van de kamer te wijzigen. Sommige hebben een wifi-functie, zodat je alle functies van de torenventilator via een app bedient.

Timer

Sommige modellen hebben een timer om de ventilator na een bepaalde periode uit te schakelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld de ventilator het eerste deel van de nacht nog wat wilt laten koelen, maar op het tijdstip dat jij dat wenst, valt hij uit. Een timer is dus handig om energie te besparen!

Bladen of geen bladen

Een torenventilator zonder bladen is gemakkelijk schoon te maken en is geschikt voor een huis met kleine kinderen.

Ventilatoren met bladen trekken na verloop van tijd bovendien stof aan, dus let erop dat het model goed ontworpen is en niet vervelend om schoon te maken.

Luchtreinigingsfunctie

Sommige torenventilators zijn uitgerust met een HEPA-filter en een koolstoffilter om de verspreiding van stof, geurtjes en andere kleine deeltjes in de omgeving tegen te gaan en op te vangen. Dit komt de luchtkwaliteit in je huis ten goede!

De beste torenventilators

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Dyson AM07Allround9,0Bekijk hem hier
Honeywell HYF290Prijs-kwaliteit8,8Bekijk hem hier
Dyson Pure Cool TowerLuchtzuivering8,5Bekijk hem hier
Solis Easy BreezySporters8,3Bekijk hem hier
Vornado NGT425-EUKleinere budgets8,0Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🌡Kan je de omgevingstempratuur verlagen met een torenventilator?

Een ventilator kan de temperatuur van een kamer niet verlagen. De ventilator zorgt er alleen voor dat het koeler aanvoelt door de lucht te verplaatsen. Dit verfrissende briesje voert vocht van onze huid af en koelt ons daarmee af.

💨 Kan je lucht reinigen met een torenventilator?

Een torenventilator met luchtreinigingsfunctie verwijdert muffe lucht, maar reinigt ook rook, schimmel, verontreinigende stoffen en (stof)deeltjes uit de lucht in je huis.

🧽 Hoe maak je een torenventilator met bladen schoon?

Spuit met een bus perslucht (bijvoorbeeld voor het schoonmaken van toetsenborden) op de bladen van de ventilator om opgehoopt stof en ander vuil los te maken. Gebruik een stofzuiger om de ventilatorbladen volledig stofvrij te maken.

Conclusie

De beste torenventilators zijn super licht en slank, bedien je met een afstandsbediening, stel je in via een timer en hebben een groot aantal personaliseerbare ventilatorstanden. Er zijn er zelfs die compatibel zijn met een app en de lucht reinigen!

Welke torenventilator het best bij jou past, hangt volledig af van je wensen. Laat je ons weten als je dé torenventilator voor jou hebt gevonden? Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?