De Beste Stofzuiger Zonder Zak: Nooit Meer Zakken Kopen

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Laat die dure zakken voortaan in de schappen liggen.

De Beste Stofzuiger Zonder Zak: Nooit Meer Zakken Kopen

Met de beste stofzuiger zonder zak doe je de planeet én je portemonnee een plezier. In de koopgids verderop bespreek ik alle ins en outs van dit type stofzuiger, zodat je een weloverwogen aankoop doet – mits je zo'n apparaat wilt aanschaffen.

Daarbovenop vind je in dit artikel een top vijf van de beste stofzuigers zonder zak. Om te beginnen met de crème de la crème: de top drie. 🏆

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Draadloos: Ja
Gewicht: 3,2 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung VS15A6031R1

Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Draadloos: Ja
Gewicht: 5,4 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Dyson V10 Motorhead

Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 30
Draadloos: Ja
Gewicht: 4,7 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste stofzuiger zonder zak koopgids: hoe maak je de beste koop?

Stofzuigen is voor veel mensen allesbehalve hun favoriete klusje, maar met een goede stofzuiger maak je het in ieder geval een stuk gemakkelijker. Een stofzuiger zonder zak heeft zo zijn voordelen, die ik hieronder bespreek. Daarnaast licht ik de belangrijkste specificaties uit om je te helpen met je zoektocht naar een geschikt model.

Waarom een stofzuiger zonder zak?

Bij een stofzuiger wordt het stof niet opgeslagen in een zak, maar in een stofreservoir. Het grootste voordeel daarvan ligt voor de hand: je hoeft geen stofzuigerzakken meer te kopen.

Dit kan normaal gesproken aardig in de papieren lopen, want deze zakken zijn niet goedkoop. Een zakloze stofzuiger is bovendien niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 🌱

Dat is zeker niet het enige pluspunt aan stofzuigers zonder zak. Zo verbruiken ze doorgaans minder energie en verliezen ze hun zuigkracht niet als het reservoir vol begint te raken. Dit is bij stofzuigers met zak wél het geval.

Er zijn ook enkele nadelen. Het legen van het stofreservoir kan een vervelend klusje zijn, zeker voor mensen met allergieën. Daarnaast zijn de tegenhangers met zak in veel gevallen krachtiger, maar dat hangt ook af van het model. Tot slot ligt het geluidsniveau bij zakloze stofzuigers over het algemeen hoger.

Type stofzuigers zonder zak

Je denkt waarschijnlijk als eerste aan een steelstofzuiger, maar dat is niet het enige type stofzuiger zonder zak dat je tegenkomt.

Sledestofzuiger

De sledestofzuiger is het klassieke model – je weet wel, de soort die je achter je aan trekt. Dit type stofzuiger is doorgaans het krachtigst, maar het is wel een log en zwaar apparaat dat je achter je aan moet slepen.

Snoerloze varianten bestaan nauwelijks, dus je moet rekening houden met een stekker. Dat betekent dat er een bepaalde radius is waarin de stofzuiger functioneert (gebaseerd op de lengte van het snoer), voor je een nieuwe stekker moet zoeken.

Deze stofzuigers zijn verder het meest geschikt voor grotere huizen/gezinnen, juist omdat ze een beter en constanter zuigvermogen hebben door de constante toevoer van electriciteit. Een accu biedt flexibiliteit, maar deze loopt op den duur leeg, wat ten koste gaat van het zuigvermogen.

Steelstofzuiger

De steelstofzuiger is een langwerpig model met stofopvang in de steel. Dit type stofzuiger beweeg je vooruit in plaats van achteruit, is lichter van gewicht dan de sledestofzuiger en dikwijls snoerloos (maar niet altijd!). Hierdoor geniet je van de nodige bewegingsvrijheid.

Een steelstofzuiger is ideaal voor kleinere ruimtes – zeker omdat er vaak een ingebouwde kruimeldief inzit die je los kunt koppelen, waardoor je niet het hele apparaat hoeft te pakken voor lichte schoonmaaktaken.

Bij bepaalde gezinssamenstellingen en grotere oppervlakten kan een steelstofzuiger qua kracht tekort schieten. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een draadloze stofzuiger op accu tussendoor moet opladen.

Die batterijduur is soms teleurstellend kort: sommige modellen gaan slechts tien minuten mee. Aan de andere kant van het spectrum zijn er uitschieters van zestig minuten.

Dit hangt ook af van de zuigstand. Als je voortdurend de hoogste stand gebruikt, loopt de accu sneller leeg. Daarnaast is de oplaadtijd een punt om op te letten: dit kan uiteenlopen van een uur tot bijna zes uur.

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een relatief nieuw fenomeen: dit type stofzuiger bedient zichzelf. Klinkt ideaal, toch? Hoewel het apparaat absoluut werk uit handen neemt, zitten er helaas nog een aantal haken en ogen aan.

Niet alle modellen komen onder meubels en hoekjes en traptreden zijn vooralsnog een knelpunt. Het is daarom meer een aanvulling op je 'normale' stofzuiger dan een volledige vervanging.

Er bestaan bovendien flinke verschillen tussen de verschillende robotstofzuigers. De één stofzuigt puur op willekeur, terwijl de ander via sensoren een plattegrond van de ruimte kan maken. Sommige modellen zijn ook enkel geschikt voor kleine ruimtes. Extra oplettendheid is dus geboden als je hiervoor kiest!

Stofreservoir

Ik stipte het hierboven al aan: het legen van het stofreservoir is niet het allerleukste om te doen. Het is dus prettig als het reservoir groot genoeg is, zodat je hem niet om de haverklap hoeft te legen. De meeste stofzuigers zonder zak hebben een stofreservoir dat tussen de 0,5 tot 0,8 liter aankan.

Hoeveel voor jou voldoende is, hangt af van hoe vaak je stofzuigt en hoe groot de te stofzuigen oppervlakten zijn. Houd er wel rekening mee dat een groter stofreservoir ook een groter algeheel formaat en een hoger gewicht met zich meebrengt. Als je weinig opbergruimte hebt, dan heb je misschien niet de luxe om voor een groot reservoir te kiezen.

Vermogen

Veel mensen hebben de overtuiging dat een hoog vermogen synoniem staat aan veel zuigkracht. In de praktijk ligt dat iets ingewikkelder. Een stofzuiger met een lager vermogen kán krachtiger zijn dan een model met een hoger vermogen.

Voor een optimale zuigkracht is het onder meer belangrijk dat je het juiste opzetstuk gebruikt en de stofzuiger goed onderhoudt door het reservoir op tijd te legen, en filters tezijnertijd te vervangen.

De zuigkracht is bovendien bij veel stofzuigers instelbaar. Bij sommige vloeren, zoals het immens populaire laminaat, is een harde zuigkracht zelfs niet eens wenselijk. Je kiest dan liever niet voor de maximale stand.

Wat zegt het vermogen dan wél? Een hoog vermogen geeft vooral aan dat het apparaat veel energie verbruikt. In tegenstelling tot vaak gedacht, heeft een lager vermogen dus juíst voordelen.

Dankzij EU-wetgeving kom je stofzuigers met een heel hoog vermogen ook niet meer tegen. Sinds september 2017 mogen er geen stofzuigers meer worden gemaakt met een maximaal vermogen die hoger is van 900 watt.

Snoerlengte en actieradius

Als de stofzuiger zonder zak niet draadloos is, let dan op de snoerlengte. Dit varieert over het algemeen tussen 6 en 15 meter.

In het verlengde ervan ligt de actieradius. Dit geeft aan hoe vaak je van stopcontact moet wisselen voor het zuigen van één ruimte. Dit heeft met de snoerlengte te maken, maar ook met de lengte van de slang en de afmetingen van de stofzuiger. De actieradius ligt gemiddeld tussen 8 en 11 meter.

HEPA-filter

Elke stofzuiger heeft een filter die stof tegenhoudt. Een speciaal HEPA-filter houdt nóg meer stofdeeltjes tegen. HEPA staat voor high efficiency particulate air. Dit is zeker voor mensen met allergieën een aanrader, omdat je hiermee voor de meest schone lucht zorgt.

Hier zitten ook nog verschillen tussen: HEPA 13, HEPA 14 en HEPA 15 kom je vandaag de dag het vaakst tegen. Hoe hoger het getal, hoe beter het filter. Een HEPA 13-filter houdt 99,95% van de stofdeeltjes tegen, een HEPA 14-filter 99,995% en een HEPA 15-filter 99,9995%.

Een HEPA-filter heeft een hoger prijskaartje en moet je om de zes maanden vervangen. Dat is dus een afweging die je moet maken.

Geluidsniveau

Het is onvermijdelijk dat een stofzuiger geluid maakt, maar het ene model is een stuk luider dan de andere. Met een stillere stofzuiger voorkom je dat je huisgenoten/gezinsleden/buren stoort en luister je ondertussen naar je favoriete deuntjes om het stofzuigwerk aangenamer te maken.

Maar, wat is nu stil? Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een stofzuiger met een geluidsniveau van 60 dB of lager wordt beschouwd als een stille stofzuiger. Hoe lager, hoe beter. Tussen de 61 en 70 dB is acceptabel en niet ongewoon voor stofzuigers; alles daarboven is luid en kan als vervelend worden ervaren.

Opzetstukken

Als je de verkeerde opzetstukken gebruikt, loop je het risico op krassen op je vloer. Check altijd of het juiste opzetstuk erbij zit of eventueel los te verkrijgen zijn. Heb je een harde vloer, dan maakt de borstelkeuze minder uit. Voor overige vloeren geldt het volgende:

  • Een parketborstel leent zich door de zachte haartjes goed voor kwetsbare houten vloeren.
  • Een turboborstel is geschikt voor hoog- en laagpolig tapijt.
  • Een combiborstel is te gebruiken met laagpolig tapijt.

De 5 beste stofzuigers zonder zak onder elkaar

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Draadloos: Ja
Gewicht: 3,2 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

2. Samsung VS15A6031R1

2. Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Draadloos: Ja
Gewicht: 5,4 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

3. Dyson V10 Motorhead

3. Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 30
Draadloos: Ja
Gewicht: 4,7 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

4. Samsung VS15T7031R1/EN

4. Samsung VS15T7031R1/EN
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Draadloos: Ja
Gewicht: 6,7 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE
Geluidsniveau: 79 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 60
Gebruikstijd hoogste stand: 6
Draadloos: Ja
Gewicht: 5,9 kg
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Veelgestelde vragen over stofzuigers zonder zak

Bekende vragen over stofzuigers zonder zak vind je hieronder!

Hoe maak je een stofzuiger zonder zak schoon?

Leeg het stofreservoir in de vuilnisbak. Maak het vervolgens goed schoon met een vochtige doek en droog het daarna weer af. Kijk voor specifieke instructies in de handleiding, want het kan enigszins per model verschillen.

Hoe onderhoud ik een stofzuiger zonder zak?

Naast het schoonmaken van het stofreservoir, is het belangrijk om ook regelmatig de filter (mits aanwezig), opzetstukken en wieltjes te reinigen. Daarnaast is het verstandig om de stang te checken op blokkades, zeker als je stofzuiger zuigkracht verliest.

Wat is het voordeel van een zakloze stofzuiger?

Een stofzuiger zonder zak slaat het stof op in het reservoir in plaats van in een zak. Hierdoor hoef je geen stofzuigerzakken meer te kopen. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans energiezuiniger en verliest het weinig tot geen zuigkracht zodra het reservoir vol is.

Welke stofzuigers zonder zak moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste stofzuiger zonder zak. Zo maak jij de beste keus!

GeluidsniveauInhoud opvangreservoirHepa luchtfilterGebruikstijd laagste standGebruikstijd hoogste standDraadloosGewichtInclusief geïntegreerde kruimelzuiger
1Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)65 dB1,5 literHepa3015Ja3,2 kgJa
2Samsung VS15A6031R186 dB0,8 literHepa405Ja5,4 kgJa
3Dyson V10 Motorhead87 dB0,5 literHEPA 13305Ja4,7 kgJa
4Samsung VS15T7031R1/EN86 dB0,8 literHEPA 13405Ja6,7 kgJa
5AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE79 dB0,4 literGeen HEPA-filter606Ja5,9 kgJa

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Geluidsniveau: 65 dB

Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter

Hepa luchtfilter: Hepa

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 15

Draadloos: Ja

Gewicht: 3,2 kg

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Samsung VS15A6031R1

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Hepa luchtfilter: Hepa

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Draadloos: Ja

Gewicht: 5,4 kg

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Dyson V10 Motorhead

Geluidsniveau: 87 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter

Hepa luchtfilter: HEPA 13

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Draadloos: Ja

Gewicht: 4,7 kg

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Samsung VS15T7031R1/EN

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Hepa luchtfilter: HEPA 13

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Draadloos: Ja

Gewicht: 6,7 kg

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

Geluidsniveau: 79 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd laagste stand: 60

Gebruikstijd hoogste stand: 6

Draadloos: Ja

Gewicht: 5,9 kg

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Conclusie

Een stofzuiger zonder zak heeft specifieke voordelen, maar een geschikt model vinden is nog niet makkelijk. Het aanbod is immers groot en er is genoeg om op te letten.

Hopelijk hielp de bovenstaande koopgids met de zoektocht en ga je binnenkort fluitend met je gloednieuwe stofzuiger door het huis heen. In combinatie met de beste dweilrobot zorg je voor een blinkend schoon huis.

Was dit artikel behulpzaam?