Met de Beste Steelstofzuiger wordt Stofzuigen een Fluitje van een Cent

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Met een steelstofzuiger maak je al dansend je huis schoon!

Met de Beste Steelstofzuiger wordt Stofzuigen een Fluitje van een Cent

Waar of niet waar? Met de beste steelstofzuiger heb je geen gedoe meer met snoeren en het verwisselen van stopcontacten, hoef je geen zware stofzuiger meer achter je aan te slepen en je hebt hem lekker snel bij de hand om iedere klus aan te gaan. Dit is veel handiger dan een traditionele stofzuiger!

Het antwoord is: waar en niet waar. Het ligt aan de steelstofzuiger zelf! Er komt een hoop bij je keuze kijken, en dat maakt het allemaal net wat minder vanzelfsprekend. Hierbij help ik je graag. Lees deze koopgids en vindt de beste steelstofzuiger in de top 5 in dit artikel! We houden het voor nu even spannend, en beginnen met de top 3!

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Oplaadtijd: 240 minuten
Voltage: 26 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2400 g
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung VS15A6031R1

Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Voltage: 21,6 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.3 kg
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Dyson V10 Motorhead

Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 30
Oplaadtijd: 210 minuten
Voltage: 29,4 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.68 kg
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Steelstofzuiger koopgids: hoe maak je de beste koop?

Steelstofzuigers zijn net wat anders dan de traditionele stofzuigers. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook wat betreft gebruik, functies en prestaties – en dan verschillen de steelstofzuigers onderling ook nog eens. Om het wat makkelijker te maken, vertel ik je hieronder alles wat je moet weten over steelstofzuigers!

Het verschil tussen de steelstofzuiger en de traditionele (slede)stofzuiger

Het eerste verschil is de vorm van de apparaten. De steelstofzuiger is steelvormig en staat rechtop, waarbij de bulk van het apparaat in het handvat of in de steel zit verwerkt.

Dat maakt de steelstofzuiger over het algemeen lichter van gewicht, compacter en wendbaarder dan traditionele stofzuigers. Ook hoef je bij dit type stofzuiger minder te bukken, wat wel zo prettig is voor je rug.

Daarnaast zijn de meeste steelstofzuigers zak- en snoerloos. Met het eerste bespaar je de kosten van stofzuigerzakken, en het tweede zorgt ervoor dat je werkbereik geen grenzen heeft, omdat je niet van stopcontact hoeft te verwisselen. 🔌

En als kers op de taart is de steelstofzuiger meestal energiezuiniger en komt dit type regelmatig met meer opties dan de reguliere stofzuiger. Zo kun je de meeste steelstofzuigers ombouwen tot kruimeldief en krijg je de steelstofzuiger met allerlei opzetborstels, zodat je hem op verschillende ondergronden kunt gebruiken.

Hoewel het nu misschien klinkt alsof een steelstofzuiger altijd beter is dan een traditionele stofzuiger, is dat niet het geval. Een steelstofzuiger is niet automatisch de beste stofzuiger.

Er zitten wat ogen en haken aan. Zo heeft een steelstofzuiger geregeld een kleinere stofcapaciteit, ben je afhankelijk van de accuduur, is de steelstofzuiger vaak luider en is de zuigkracht bij het gemiddelde model minder krachtig.

Voordelen:

 • Beter voor je rug
 • Makkelijker in gebruik
 • Energiezuinig
 • Komt met meerdere opties

Nadelen:

 • Kleinere stofcapaciteit
 • Gebruik afhankelijk van de accu
 • Luider dan de traditionele stofzuiger
 • Doorgaans een lagere zuigkracht dan bovengenoemde

Welke soorten steelstofzuigers zijn er?

De steelstofzuiger zelf verdelen we onder in 4 variaties: de steelstofzuiger met kruimeldief, de 2-in-1 steelstofzuiger, de steelstofzuiger met snoer en de steelstofzuiger met dweilfunctie.

Bij de steelstofzuiger met kruimeldief zit de kruimeldief als een los apparaat aan de steel. Je kan de kruimeldief hierbij loskoppelen. De kruimeldief, de onderdelen en het gewicht van de steelstofzuiger zitten onderaan de steel. Dit is prettiger bij het stofzuigen van de vloer en het belast je pols minder. Boven je hoofd stofzuigen is wel wat zwaarder.

De 2-in-1 steelstofzuiger is makkelijk om te bouwen tot een kruimeldief. Je haalt enkel de stofzuigersteel van de handgreep. De onderdelen en het gewicht zitten bovenaan bij de handgreep en hierdoor til je direct vanuit de pols. Dit is belastend voor je pols bij het stofzuigen van de vloer. Boven je hoofd stofzuigen is juist weer makkelijker met dit type.

Hoewel de meeste steelstofzuigers snoerloos zijn, zijn er ook steelstofzuigers met snoer. Dit zorgt veelal voor een betere zuigkracht, omdat dit type een constante stroomtoevoer heeft en niet afhankelijk is van een gelimiteerde accuduur. Niet iedere steelstofzuiger met snoer is echter beter dan eentje zonder.

Sterker nog: steelstofzuigers met snoer zijn meestal een stuk zwaarder en daardoor minder makkelijk in gebruik. Ook wordt dit type in Nederland minder verkocht, dus deze kom je niet snel tegen.

Verder zijn er naast dweilrobots ook steelstofzuigers met dweilfunctie! Deze staan ook bekend als 'vloerreinigers'. Ze zijn voorzien van alle voor- en nadelen van een steelstofzuiger, maar komt met een extra functie: dweilen.

Man in werkpak stofzuigt de vloer met een steelstofzuiger met snoer

De steelstofzuiger voor erbij of als vervanging van?

De gemiddelde steelstofzuiger presteert minder goed dan een traditionele stofzuiger van hetzelfde kaliber. Zo beperkt de accu hoelang je kunt stofzuigen. Niet alleen loopt deze uiteindelijk leeg, maar je merkt ook dat de zuigkracht drastisch afneemt naarmate de accu zijn lading verliest.

Ook moet je een stofreservoir vaker legen dan dat je een stofzak moet vervangen. Daarnaast hebben steelstofzuigers in verhouding een lagere zuigkracht en een hoger geluidsniveau.

Bedenk goed vooraf of je een steelstofzuiger wil als aanvulling, of ter vervanging van de traditionele stofzuiger.

Een steelstofzuiger volstaat prima als aanvulling op de traditionele stofzuiger. Vanwege zijn compacte en lichte bouw pak je hem er snel bij voor een kleine klus. Ook kun je hem op de bovenverdieping zetten, zodat je niet telkens je reguliere stofzuiger de trap op en af hoeft te tillen.

In sommige gevallen volstaat een steelstofzuiger ook als vervanging van de traditionele stofzuiger. Om dit te kunnen waarborgen, heb je een type nodig met een bovengemiddelde accuduur, een relatief hoge zuigkracht en meerdere opzetborstels.

Dan nog is het zo dat als je harige huisdieren of kleine kinderen in huis hebt, deze eigenschappen hier vaak niet tegen op kunnen boksen.

We spreken hier over een steelstofzuiger van hoge kwaliteit. Schrik niet van de hogere prijskaartjes die bij deze modellen horen! 🏷

Accu

Het overgrote deel van de steelstofzuigers werkt op een accu. De accu heeft een grote invloed op de effectiviteit van de stofzuiger en is de grootse reden waarom een steelstofzuiger niet altijd een volwaardige vervanger is van een traditionele stofzuiger.

Accuduur

Allereerst speelt de accuduur een aanzienlijke rol. Dit geeft aan hoelang je aan één stuk door kan stofzuigen. Hoe hoger de accuduur, hoe langer je stofzuigt zonder hem opnieuw op te moeten laden. De accuduur varieert bij de meeste modellen tussen de tien en zestig minuten.

De accuduur is weer afhankelijk van de zuigstand waar die opstaat. Stofzuig je continu op de hoogste stand, dan verbruikt de stofzuiger veel meer energie, loopt de accu sneller leeg en kun je minder lang achter elkaar stofzuigen.

Andersom geldt dit ook, maar dan presteert de stofzuiger minder goed, want de zuigkracht gaat erop achteruit. Dit is vooral bij tapijt of het opzuigen huisdierharen merkbaar. Zonder turbostand wil dit in veel gevallen niet goed lukken.

Oplaadtijd

Als de accu leeg is, moet je deze opladen en dit neemt soms behoorlijk wat tijd in beslag. De gemiddelde oplaadtijd van de accu van een steelstofzuiger bedraagt 3 à 4 uur. Dit verschilt per model. Een kleine accu is sneller opgeladen dan een grote accu en sommige accu's laden sneller op dan andere.

Doorgaans laadt de steelstofzuiger op in een laadstation, die je aan de muur monteert. Hierin berg je de stofzuiger ook op. In sommige gevallen laad je de stofzuiger op via een apart kabeltje.

Die verbind je aan de stofzuiger, of je koppelt de kruimeldief met de accu los en hangt deze aan de oplader. Erg netjes oogt dit niet altijd, dus dit kom je vooral bij de goedkopere opties tegen.

Volt, Ampère, Ampère-uur (Ah) en Watt

Deze elektra-termen zeggen iets over de steelstofzuiger. Geen zorgen, ik ga hier niet al te diep op in. Wel vertel ik je graag wat het betekent bij steelstofzuigers, omdat het wel degelijk uitmaakt.

De hoe, wie en wat(t)?!

Het voltage is de spanning die op het apparaat staat. Je kunt het zien als de druk die op een waterkraan staat. Het ampèrage is de hoeveelheid stroom, oftewel de hoeveelheid water dat uit de kraan loopt. Ampère-uur staat voor de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren, oftewel de watertank waar de kraan op is aangesloten.

Het wattage is de meeteenheid van het vermogen. Het vermogen is de hoeveelheid energie die daadwerkelijk gebruikt wordt. Het aantal wattage zegt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, weinig over de zuigkracht.

Het Ampère-uur bepaalt samen met het aantal Ampère hoelang de accu maximaal meegaat. Het voltage zegt iets over de kracht van een stofzuiger.

Houd je minder bezig met de eerste twee; bij de meeste steelstofzuigers staat de maximale gebruiksduur al aangegeven in concrete tijdsaanduidingen, en kun je hier in onafhankelijke reviews meer over lezen. Het voltage staat meestal wel aangegeven, en is meer van belang.

Het wattage is de meeteenheid van het vermogen en het vermogen vertelt iets over het energieverbruik van de stofzuiger. Daarover vertel ik zometeen meer.

Zuigkracht

Zoals eerder aangegeven is de zuigkracht van een snoerloze steelstofzuiger meestal minder goed dan die van de traditionele stofzuiger. Dit heeft te maken met het feit dat een snoerloze steelstofzuiger afhankelijk is van een accu, daar waar de traditionele stofzuiger een constante stroomtoevoer krijgt.

Het aantal voltage van een accu ligt lager dan het voltage van onze stopcontacten. Bij draadloze stofzuigers geldt: hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de stofzuiger.

Man in rode broek stofzuigt met een witte steelstofzuiger de witte vloer

Dit is niet het enige wat invloed heeft op de zuigkracht. Velen denken dat de zuigkracht vooral afhankelijk is van het wattage, maar dat is niet zo. Het hangt af van meerdere zaken.

De vloertypes en de juiste opzetborstels en mondstukken

Het ene vloertype vergt meer zuigkracht dan het andere. Zo moet het vuil van diepe krochten opgezogen worden bij een hoogpolig tapijt, terwijl dit bij een harde vloer niet het geval is. De zuigkracht die je bovendien nodig hebt op het tapijt, kan te hoog zijn voor een harde vloer, waardoor de stofzuiger eraan 'vast plakt'.

Als je meerdere soorten ondergronden wilt stofzuigen, is het handig om een stofzuiger te hebben waarvan je de zuigkracht kunt regelen. Dit is mogelijk bij het gros van de steelstofzuigers en heeft – zoals gezegd – effect op de accuduur van een snoerloze steelstofzuiger.

Zet je de zuigkracht op de laagste stand, dan loopt de accu misschien leeg in een uur, waar die maar tien minuten meegaat op de hoogste stand. Neem dit mee in je overweging om een steelstofzuiger aan te schaffen.

Behalve de zuigkrachtregeling, maken ook de opzetborstels en mondstukken een verschil. Sommige hiervan zijn universeel in te zetten, maar er zijn er ook die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde vloertypes. 👇

 • Turboborstel. Dit is een krachtige en ronddraaiende borstel met hardere haartjes. Dit is ideaal voor hoogpolig tapijt of huisdierharen, of de helse combinatie van de twee.
 • Combinatieborstel. De naam zegt het al. Deze borstel kun je 'gecombineerd' gebruiken. De borstel heeft twee standen: een stand met borstelharen ter voorkoming van krassen op je harde vloeren en een stand zonder deze borstelharen die je kunt gebruiken op tapijt. Deze borstel kun je overigens beter niet gebruiken op je houten vloer.
 • Parketborstel. Deze borstel is specifiek gemaakt voor houten vloeren. De borstel heeft langere haren, waardoor er meer ruimte tussen de borstel en de vloer zit en er minder krassen op de kwetsbare houten vloer komen.

De meeste steelstofzuigers komen met een combinatie van de bovenste twee opzetborstels. Het is een soort turbo- en combinatiebostel in één: inzetbaar op (bijna) iedere ondergrond. Daarnaast komen de steelstofzuigers vaak met extra mondstukken. Het imago van de steelstofzuiger is niet voor niets dat ze uitblinken in gebruiksgemak!

Een aantal van die extra mondstukken zijn:

 • Het meubelzuigstuk dat speciaal gemaakt is om meubels of je auto van binnen te stofzuigen;
 • Het kierenmondstuk waarmee je goed tussen kieren komt;
 • Een reliëfborstel die ook geschikt is voor meubels, maar dan voor kwetsbaardere soorten.

Een hoop van deze taken kan de kruimeldief, die aan de steelstofzuiger gekoppeld is of erin verwerkt is, ook op zich nemen.

Wanneer je een flink geheel hebt om te stofzuigen, veel tapijt hebt liggen of huisdieren hebt, is het van belang dat je een steelstofzuiger kiest met de juiste opzetborstel(s), een hoog voltage en een lange accuduur. Kies er eventueel voor om een extra accu aan te schaffen.

man stofzuigt auto met een kruimeldief. De kruimeldief is een steelstofzuiger zonder steel.

Geluid

Niet alleen de zuigkracht is doorgaans minder goed dan die van sledestofzuigers, maar ook het geluidsniveau ligt bij steelstofzuiger meestal hoger.

Geluid wordt gemeten in decibel. Mensen kunnen geluid horen vanaf 0 decibel en vanaf 120 decibel kunnen we gehoorschade oplopen.

Stille steelstofzuigers bestaan niet. Iedere stofzuiger maakt geluid, maar waar er sledestofzuigers zijn met een geluidsniveau onder 60 decibel, kom je bij steelstofzuigers modellen tegen vanaf een decibel of 70.

Stofzuigers tot 60 decibel categoriseren we onder de stille stofzuigers. Het geluid dat de stofzuiger produceert, belemmert je niet. Tussen de 61 en 70 decibel noemen we het gemiddeld luide stofzuigers. Deze belemmeren je ook niet, maar je moet het volume van de tv of radio wat harder zetten.

Steelstofzuigers vallen bijna altijd onder de categorieën die daarna komen: luid en erg luid. Tussen de 71 en 76 decibel spreken we over luide stofzuigers. Je moet je stem iets verheffen om een gesprek te kunnen voeren en je moet het volume van de tv of radio aardig wat harder zetten.

Vanaf 76 decibel noemen we de stofzuigers erg luid. Het geluid belemmert je in dit geval. Je moet je stem erg verheffen om nog een gesprek te kunnen voeren en de tv of radio hoor je niet meer goed.

Het is wel zo dat je de steelstofzuiger waarschijnlijk minder lang aan één stuk door gebruikt (vanwege de accuduur), waardoor het geluid als minder storend ervaren kan worden.

Gewicht en wendbaarheid

Dit is hét verkooppunt van de steelstofzuiger. Bij een steelstofzuiger zitten alle onderdelen van de stofzuiger in de steel zelf. Dit maakt het model lichter van gewicht en compacter dan de gemiddelde sledestofzuiger. Een steelstofzuiger weegt veelal tussen de 2 en 4 kg. Het gewicht van een gewone stofzuiger ligt doorgaans tussen de 3 en 9 kilo.

Niet alleen sleep je niet meer een zware stofzuiger achter je aan, de steelstofzuiger is ook veel handzamer. Vanwege het ontwerp van de steelstofzuiger, zuig je makkelijk boven je hoofd of juist onder je meubels. Sommige steelstofzuigers hebben zelfs een scharnier in de steel, waardoor je nog beter onder meubels kan stofzuigen.

Daarnaast zit de bediening van de stofzuiger op het handvat zelf. Je hebt alles binnen handbereik (letterlijk) en je hoeft niet meer te bukken.

Ook de eventuele parkeerstand van de steelstofzuiger helpt hierbij. Veel modellen beschikken hierover en deze functie geeft je de mogelijkheid de stofzuiger rechtop te laten staan, zonder dat je hem moet balanceren tegen de muur. Ook hoef je de stofzuiger niet plat te leggen, wat ook weer een keer bukken scheelt. 😄

Gezien het merendeel van de steelstofzuigers snoerloos is, hoef je ook geen rekening te houden met het wisselen van stopcontact. Je actieradius? Grenzeloos!

Vrouw stofzuigt een vloerkleed met een draadloze steelstofzuiger

Stofcapaciteit

Vanwege het lichtere en compactere model is er minder ruimte voor de stofopvang. De stofcapaciteit van steelstofzuigers is daarom meestal lager dan die van sledestofzuigers.

De stofcapaciteit van steelstofzuigers loopt uiteen van 0,3 liter tot ruim 1 liter. Bij traditionele stofzuigers zit dit tussen de 3 en 3,5 liter. Dit betekent dat je het stofreservoir met meer regelmaat moet legen, dan dat je een stofzak van een traditionele stofzuiger moet vervangen.

Nu we het erover hebben: waar sledestofzuigers meestal een stofzak hebben, vallen steelstofzuigers vaak onder stofzuigers zonder zak. Zij hebben dan een stofreservoir.

Een stofzak fungeert echter als een soort extra buffer. Het houdt geluid tegen, filtert stof en er komt minder stof vrij bij het verwisselen van de zak dan bij het legen van het reservoir.

Er bestaan wel steelstofzuigers met zak., maar je ziet ze zelden. Hierbij heb je de voordelen van een stofzak, maar moet je ook stofzakken kopen. Dit kost weer extra geld en is minder duurzaam voor het milieu. Het is maar net wat je voorkeur is.

Gebruiksgemak

De steelstofzuiger is meestal lichter van gewicht, compacter en snoerloos. Daarnaast komen de meeste steelstofzuigers inclusief een aantal opzetborstels en kun je deze ombouwen tot kruimeldief. Dit type stofzuiger staat bekend als de koning van het gebruiksgemak. 👑

Filters

Geen zorgen, als een steelstofzuiger niet beschikt over een stofzak, betekent dat niet automatisch dat er bij een steelstofzuiger meer stof vrij komt in de lucht. Het uitblaasfilter steekt hier een stokje voor. Of beter gezegd: een roostertje. 😜

In eerste instantie komt het stof in de stofzak of in het stofreservoir terecht. Vanuit hier reist het verder naar de motor, waar soms nog een extra filter zit, en vanuit daar gaat het weer verder naar de luchtuitlaat. Daar houdt het uitblaasfilter het stof tegen.

Bij sommige stofzuigers zit hier een standaardfilter die het overgrote deel van stof tegenhoudt, maar er zijn ook speciale HEPA-filters. De laatstgenoemde filtert meer, maar is ook prijziger en moet ongeveer om het half jaar vervangen worden.

Je ziet vooral HEPA 13-, HEPA 14- en HEPA 15-filters. Hoe hoger het getal, hoe beter de filter. Iedere HEPA-filter houdt een groot deel van de stofdeeltjes tegen – tussen de 99,95% en 99,995% van de stofdeeltjes. Dat is wel zo prettig als je bijvoorbeeld last hebt van een stofallergie of astma.

Filter van een steelstofzuiger die vol met stof zit

Energieverbruik

Steelstofzuigers zijn over het algemeen energiezuiniger dan sledestofzuigers. Maar hoe weet je hoe energiezuinig, of juist niet energiezuinig, een steelstofzuiger is?

Voorheen kon je dit aflezen op het energielabel, maar tegenwoordig hebben de meeste stofzuigers dit niet meer. De fabrikanten testten de stofzuigers onder de ideaalste omstandigheden, waardoor de labels geen realistische weergave gaven van het werkelijke energieverbruik.

Je kunt een idee krijgen van het energieverbruik door te kijken naar het vermogen van de stofzuiger. Het vermogen van steelstofzuigers is het vermogen van de accu en niet van de motor.

Het vermogen wordt, zoals eerder al aangegeven, gemeten in wattage. Dit toont aan hoeveel energie nodig is om de accu op te laden. Hierbij geldt: hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit beïnvloedt de levensduur en werking van de steelstofzuiger. Een stofzuiger kan wel uit de goede onderdelen bestaan, maar als deze niet goed in elkaar gezet zijn, functioneren deze niet optimaal.

Een voorbeeld:

Een HEPA-filter houdt heel veel stofdeeltjes tegen, maar dit heeft geen nut als er, door een slechte bouwkwaliteit, stof langs de zijkanten van het filter kan ontsnappen omdat het filter niet nauw aansluit.

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren, die de bouwkwaliteit bepalen. Zo hebben sommige steelstofzuigers een motorfilter. Deze filter houdt stofdeeltjes tegen voordat ze bij de motor terecht komen, waardoor ze de motor niet kunnen beschadigen.

Ook de parkeerstand heeft een tweede functie. Niet alleen is het handig, maar het verkleint ook de kans dat het apparaat omvalt en zo beschadigd raakt.

En nóg een voordelig iets van de steelstofzuiger ten opzichte van een sledestofzuiger is dat er minder onderdelen op zitten die kunnen beschadigen. Zo zit er geen stofzuigerslang op die kan knikken en beschadigen, en er zitten ook geen wielen onder die kunnen slijten.

De prijs

Last but not least: de prijs, zeker niet onbelangrijk. Er zit, net als tussen de steelstofzuigers zelf, een behoorlijk verschil tussen de prijzen van de steelstofzuigers. Je kunt een steelstofzuiger aanschaffen vanaf ongeveer veertig euro, maar dit kan oplopen tot bijna duizend euro.

Een steelstofzuiger van veertig euro levert niet dezelfde kwaliteit als een steelstofzuiger van bijna duizend euro. Vanzelfsprekend heeft een steelstofzuiger van een aantal tientjes een minder lange accuduur, een minder goede zuigkracht en een langere oplaadtijd dan een steelstofzuiger van honderden euro's.

Hoeveel je kwijt bent aan een steelstofzuiger, is geheel afhankelijk van je verwachtingen van het apparaat. Als jij een steelstofzuiger wil die de sledestofzuiger kan vervangen, dan moet je een steelstofzuiger van hogere kwaliteit aanschaffen en meer geld uitgeven.

Voor ieder budget wat wils, zolang je je budget maar aansluit op je verwachtingen. 😉 Je komt hier en daar ook supergoede deals tegen, maar de vuistregel blijft helaas dat goedkoop meestal duurkoop is.

De 5 beste steelstofzuigers onder elkaar

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Oplaadtijd: 240 minuten
Voltage: 26 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2400 g

2. Samsung VS15A6031R1

2. Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Voltage: 21,6 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.3 kg

3. Dyson V10 Motorhead

3. Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 30
Oplaadtijd: 210 minuten
Voltage: 29,4 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.68 kg

4. Samsung VS15T7031R1/EN

4. Samsung VS15T7031R1/EN
Geluidsniveau: 86 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Voltage: 21,6 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.63 kg

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE
Geluidsniveau: 79 dB
Type stofopvang: Zakloos
Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 60
Gebruikstijd hoogste stand: 6
Oplaadtijd: 150 minuten
Voltage: 25,2 V
Draadloos: Ja
Gewicht stofzuiger: 2.9 kg

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers

Hoeveel kost een steelstofzuiger?

De kosten van een steelstofzuiger variëren (net als de steelstofzuigers zelf) behoorlijk. Vanaf ongeveer veertig euro heb je een steelstofzuiger, maar dit kan oplopen tot bijna duizend euro.

Hoeveel een steelstofzuiger kost, hangt af van waar de steelstofzuiger aan moet voldoen. Een van veertig euro heeft een minder lange accuduur, een langere oplaadtijd en een lagere zuigkracht dan een van duizend euro.

Een goedkoper model is eerder geschikt als toevoeging naast een sledestofzuiger en een duurder model zou een vervanging van de sledestofzuiger kunnen zijn.

Wat is het verschil tussen een traditionele (slede)stofzuiger en een steelstofzuiger?

In tegenstelling tot de sledestofzuiger, zitten alle onderdelen van de steelstofzuiger geborgen in de steel zelf. De steelstofzuiger bestaat uit één geheel. De steelstofzuiger is compacter, lichter van gewicht, wendbaarder en doorgaans zak- en snoerloos. Ook is de steelstofzuiger vaak energiezuiniger.

Een sledestofzuiger wint het op andere onderdelen. Dit type heeft doorgaans een betere zuigkracht, een grote stofcapaciteit en een lager geluidsniveau. Daarnaast is dit type niet afhankelijk van de accuduur of een bepaalde oplaadtijd, en een steelstofzuiger is daar vaak wel afhankelijk van – tenzij hij een snoer heeft!

Welke soorten steelstofzuigers zijn er?

Er zijn 4 soorten steelstofzuigers:

 • De steelstofzuiger met kruimeldief: hierbij zit de kruimeldief als apart apparaat in de steel verwerkt. Je haalt de kruimeldief er zo makkelijk uit.
 • De 2-in-1 steelstofzuiger lijkt hier erg op: hierbij zit de kruimeldief in het handvat, waardoor je alleen de steel hoeft los te koppelen.
 • De steelstofzuiger met snoer komt minder regelmatig voor. Hij heeft een goede zuigkracht, omdat hij stroom direct vanaf het stroomnetwerk ontvangt in plaats van een accu, maar is ook zwaarder en minder handig in gebruik.
 • De steelstofzuiger met dweilfunctie is beter bekend als vloerreiniger en is voorzien van alle gemakken van de 'normale' stofzuiger, maar is ook nog eens in staat tot dweilen!

Welke moet ik kiezen: de steelstofzuiger met kruimeldief of de 2-in-1 steelstofzuiger?

In de basis zijn deze twee types hetzelfde: ze zijn beide te gebruiken als steelstofzuiger en als kruimeldief. Bij de steelstofzuiger met kruimeldief koppel je het apparaat los. Hierbij zit het gewicht onderaan de stofzuiger. Bij de 2-in-1 steelstofzuiger zit de kruimeldief in de stofzuiger verwerkt en haal je enkel de steel eraf. Hierbij zit het gewicht bovenaan de stofzuiger.

Wanneer het gewicht onderaan de stofzuiger zit, belast je je pols minder bij het stofzuigen van de vloer, maar is het stofzuigen boven je hoofd zwaarder. Wanneer het gewicht bovenaan zit, is dit precies andersom. Welke jij het beste kan kiezen, hangt ervan af wat je stofzuigt: de grond of oppervlaktes en hoekjes van het plafond.

Waar moet ik vooral op letten bij de koop van een steelstofzuiger?

Er is een hoop om rekening mee te houden bij de aanschaf van een steelstofzuiger. Allereerst moet je beslissen, waar je de steelstofzuiger voor wil gebruiken. Aan de hand daarvan weet je aan welke specificaties je stofzuiger moet voldoen als het gaat om accuduur, zuigkracht en oplaadtijd. Zo kom je aan een stofzuiger die zijn taken goed uitvoert. Dit is de basis.

Vervolgens is het aan jou om te beslissen wat je nog meer belangrijk vindt, zoals een grote stofcapaciteit, een laag geluidsniveau of HEPA-filter. Deze beïnvloeden niet de werkmogelijkheden van de stofzuiger, maar wel het gebruikersgemak.

Het is vooral van belang om na te gaan wat je het allerbelangrijkst vindt van een stofzuiger. Zo filter je je opties al grotendeels. Daarna kun je filteren op dingen die je ook graag wil, maar die niet per se nodig zijn.

Welke steelstofzuiger moet ik kopen?

Voor ieder doeleinde is er een beste steelstofzuiger. De beste steelstofzuiger voor jou hangt dan ook geheel af van jouw wensen en jouw budget. Welke steelstofzuiger jij moet kopen, kan ik niet voor je bepalen. Wat ik wel voor je heb, is de tabel hieronder met de (naar mijn mening) belangrijkste specificaties van de beste steelstofzuiger.

GeluidsniveauInhoud opvangreservoirHepa luchtfilterGebruikstijd laagste standGebruikstijd hoogste standOplaadtijdGewicht stofzuiger
1Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)65 dB1,5 literHepa3015240 minuten2400 g
2Samsung VS15A6031R186 dB0,8 literHepa405210 minuten2.3 kg
3Dyson V10 Motorhead87 dB0,5 literHEPA 13305210 minuten2.68 kg
4Samsung VS15T7031R1/EN86 dB0,8 literHEPA 13405210 minuten2.63 kg
5AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE79 dB0,4 literGeen HEPA-filter606150 minuten2.9 kg

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Geluidsniveau: 65 dB

Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter

Hepa luchtfilter: Hepa

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 15

Oplaadtijd: 240 minuten

Gewicht stofzuiger: 2400 g

Samsung VS15A6031R1

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Hepa luchtfilter: Hepa

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Gewicht stofzuiger: 2.3 kg

Dyson V10 Motorhead

Geluidsniveau: 87 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter

Hepa luchtfilter: HEPA 13

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Gewicht stofzuiger: 2.68 kg

Samsung VS15T7031R1/EN

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Hepa luchtfilter: HEPA 13

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Gewicht stofzuiger: 2.63 kg

AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

Geluidsniveau: 79 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd laagste stand: 60

Gebruikstijd hoogste stand: 6

Oplaadtijd: 150 minuten

Gewicht stofzuiger: 2.9 kg

Conclusie

Ik heb je in dit artikel een hoop leeswerk en informatie gegeven! Er zijn allerlei zaken om rekening mee te houden, maar je hebt nu alle kennis in huis om de beste steelstofzuiger te kiezen. Ben je er nog niet helemaal over uit? Neem dan vooral nog even een kijkje in de top 5 hieronder! 👀

Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit artikel. Laat je hieronder even weten of je er iets aan hebt gehad?

Was dit artikel behulpzaam?