Met de Beste Sous-Vide Stick is je Eten Klaar in één Handomdraai

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Wat is het verschil tussen een kok en sous-vide stick? Een sous-vide stick kost je minder geld!

Met de Beste Sous-Vide Stick is je Eten Klaar in één Handomdraai

Met de beste sous-vide stick is koken een fluitje van een cent. Sous-vide is een kooktechniek die ontstond in de jaren 60 om de houdbaarheid van producten te verlengen. In 1974 kwamen ze erachter dat ze foie gras op deze manier konden bereiden zonder gewichtsverlies, zoals dat bij andere technieken gebeurde. Daar ligt het begin van de populariteit van de sous-vide stick.

In dit artikel vind je de top 5 beste sous-vide sticks van nu, evenals een koopgids. Leg je ingrediënten maar vast klaar, want na het lezen van dit artikel ben je klaar om aan de slag te gaan! 🍽️

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker
Gewicht: 3100 gram
Vermogen: 750 watt
Maximale temperatuur: 210 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Switch on timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

KitchenBrothers Sous Vide Stick

KitchenBrothers Sous Vide Stick
Gewicht: 1654 gram
Vermogen: 1200 watt
Maximale temperatuur: 95 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Minimale temperatuur: 0 °C
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Princess 267003 Sous Vide Stick

Princess 267003 Sous Vide Stick
Gewicht: 1531 gram
Vermogen: 1200 watt
Maximale temperatuur: 95 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Minimale temperatuur: 25 °C
Switch on timer: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Sous-vide stick koopgids: hoe maak je de beste koop?

Bij sous-vide bereiding doe je vacuümverpakt eten in een bak of pan, waarin water op een constante, relatief lage temperatuur rondcirculeert, waardoor het eten op gelijkmatige manier gaart. Een sous-vide apparaat regelt zowel de temperatuur en de watercirculatie.

Het is een eenvoudige techniek waarbij niet jij, maar je sous-vide voornamelijk het werk, waardoor gerechten langzaam garen. Het is een techniek die steeds populairder wordt en met die stijgende populariteit, stijgt het aanbod van sous-vide sticks ook.

En dat maakt de juiste keuze niet meer zo vanzelfsprekend. Om je daarbij te helpen, heb ik in deze koopgids alles staan wat je helpt bij het maken van deze keuze, evenals de 5 beste sous-vide sticks!

Wat is een sous-vide stick?

Een sous-vide stick heeft meerdere benamingen; het wordt ook wel sous-vide-circulator, sous-vide (circulatie)regelaar, sous-vide-dompelaar en waterbakverwarmer genoemd. Het is een compact apparaat dat je in een bak of pan met water zet.

Je stelt de sous-vide stick in op de gewenste temperatuur en plaatst hem in een bak of pan met water.

Vervolgens meet de sous-vide stick de temperatuur van het water en schakelt het verwarmingselement in of uit om de geschikte temperatuur te bereiken en blijft dit gedurende de ingestelde tijd doen om het water op temperatuur te houden.

Een sous-vide stick heeft een pomp die het water langs het verwarmingselement beweegt. Dit verzorgt tevens de circulatie in de waterbak of pan, wat ervoor zorgt dat de warmte zich gelijkmatig in de bak of pan en langs het eten verspreidt.

Door deze constante en circulerende temperatuur gaart het eten gelijkmatig, waardoor het eten zijn smaak, vitamines en een optimale textuur in grote mate behoudt. Je eten is niet alleen lekkerder, het gebrek aan bakvet en het behoud van vitamines zorgt ervoor dat je mee kan doen aan de 'healthy food'-trend! 😜

Minimum- en maximumniveaus

Een sous-vide stick heeft een maximaal en minimaal waterniveau waarin je deze kunt onderdompelen. Dit is vereist voor de effectiviteit, veiligheid en duurzaamheid van het apparaat. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de geschikte waterbak of pan!

Nauwkeurigheid en temperatuur

Een sous-vide stick heeft een thermostaat die de temperatuur van het water meet en op basis daarvan het verwarmingselement in- of uitschakelt. De ene stick meet dit nauwkeuriger dan de andere.

Zo is het bij het ene type mogelijk om de temperatuur per hele graad Celsius in te stellen en bij het andere per halve graad Celsius.

Ook de nauwkeurigheid van de constante temperatuur verschilt per apparaat. In sommige gevallen schommelt de temperatuur van het water tussen 1 graad Celsius minder of meer dan de ingestelde temperatuur. In andere gevallen is het tot op de halve graad nauwkeurig, soms tot wel 0,1 graad Celsius.

De nauwkeurigheid maakt geen enorm verschil in resultaat, maar hoe nauwkeuriger de sous-vide stick is, hoe perfecter het eindresultaat. Zo is een heel nauwkeurig model handig als je een stukje vlees of vis na de sous-vide-bereiding ook nog wil schroeien.

Niet alleen de nauwkeurigheid van het apparaat is van belang, de te behalen temperatuur is dat ook. Sous-vide koken gebeurt doorgaans met relatief lage temperaturen, maar sommige recepten vergen hogere temperaturen en dan is het toch wel fijn als je sous-vide stick die temperatuur dan ook kan behalen.

Sous vide stick in een waterbak met thermische isolatieballen waarin een vacuumverpakt stuk vlees wordt gedompeld

De timer

Niet iedere sous-vide stick beschikt over een timer. Dit is ook niet per se nodig. De duur van het sous-vide garen komt niet op de seconde aan, gezien doorgaren niet snel gebeurt op een relatief lage temperatuur. Daarnaast kun je eventueel een timer instellen op een ander apparaat.

Vind je het fijner om een sous-vide stick te hebben met ingebouwde timer? Dan raad ik je aan om de mogelijkheden van de timer te bekijken. Kijk naar hoe nauwkeurig je de timer kunt instellen en voor hoelang. De duur waarop de timer van een sous-vide stick ingesteld kan worden, loopt erg uiteen; dit zit doorgaans tussen de 0 en 99 uur!

Beveiliging

Er bestaan sous-vide sticks met beveiliging. Hierbij klinkt er een alarm wanneer het waterpeil te laag zakt. Dit is belangrijk om mee te nemen bij de aanschaf van een sous-vide stick.

Wanneer het waterpeil te laag is, komt het verwarmingselement droog te staan. Dit kan niet alleen je sous-vide stick kapot maken, maar hierdoor ontstaat ook brandgevaar.

Het is zeker geen onnodig extraatje waarvoor je kunt kiezen. Niet alleen verklein je het risico op brand; het kan zomaar de levensduur van je sous-vide stick verlengen.

Vermogen

Het vermogen van een sous-vide stick ligt doorgaans tussen de 800 en 1200 watt. Het vermogen heeft invloed op de hoeveelheid water die je kunt verwarmen met de stick en hoe snel dit gaat, alhoewel de snelheid ook afhangt van de hoeveelheid water die opgewarmd wordt.

Bij sous-vide stick met een vermogen van 800 watt kun je tot ongeveer 20 liter verwarmen, waarbij het ongeveer 20 minuten duurt om een temperatuur van 55 graden Celsius te bereiken.

Een sous-vide stick met een vermogen van 1000 watt doet hier ongeveer 15 minuten over. Het gaat hoe dan ook sneller als je warm water in de bak of pan doet.

De meeste sous-vide sticks kunnen tussen de 20 en 30 liter verwarmen. Let er bij de maximale hoeveelheid water wel op dat het water goed blijft circuleren. Wanneer de bak te groot is, circuleert het water minder goed. Slechte circulatie kan ook het gevolg zijn van het verpakte eten dat teveel ruimte inneemt. Ga in dit geval voor een kleinere portie.

Het vermogen bepaalt tevens het energieverbruik. Het vermogen is de hoeveelheid energie die een apparaat gebruikt per bepaalde tijdsduur. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het apparaat verbruikt.

 vrouw legt vacuümverpakt eten in een waterbak met isolatieballen en sous vide stick

Verwacht je minder porties tegelijkertijd te bereiden en vind je die extra minuten wachttijd tot het water op temperatuur is niet erg? Dan is een laag vermogen wellicht een betere uitkomst, gezien dit energiezuiniger is.

Daarentegen kan het zomaar zijn dat je met een laag vermogen niet goed uit de voeten kunt, omdat je meer water moet verwarmen dan mogelijk is.

Extra opties en accessoires

Niet alleen het functioneren van een sous-vide stick verschilt per model, ook de opties op de modellen variëren. Zo zijn er modellen die je bedient vanaf de knoppen die op de stick zitten, vanaf een scherm op het apparaat of vanaf een externe mobiele app. Ook heeft het ene model geen garantie, waar een ander model dat wel heeft.

De basisproducten

Met enkel een sous-vide stick kom je niet zover. Je hebt een bak of pan nodig die hiervoor geschikt is. Er zijn speciale waterbakken om sous-vide in te koken. Deze zijn specifiek hiervoor ontworpen en voldoen hoe dan ook aan de benodigde specificaties.

Zo'n waterbak is niet vereist. Een kookpan is ook geschikt, mits die groot genoeg is. Een ander soort bak is ook geschikt – zolang deze waterdicht is, bestand is tegen de temperatuur van het water en je de sous-vide stick erop kunt bevestigen.

Daarnaast moet je het eten vacuüm verpakken. Ook hier heb je meerdere mogelijkheden voor. Je kunt gebruik maken van een vacuümmachine die hiervoor ontworpen is, waardoor het eten perfect vacuüm verpakt wordt, maar je kunt eventueel ook kiezen voor een goed dichtgedrukt ziplock-zakje.

Dit laatste is een goedkoper alternatief, maar zal daarentegen een minder goed resultaat leveren, dan wanneer je voedsel vacuüm verpakt met een vacuümmachine.

Tot slot maak je het jezelf makkelijker door een sous-vide reinigingspoeder aan te schaffen. Door de sous-vide stick af en toe te gebruiken in een bak met water waaraan deze poeder is toegevoegd, ga je kalkvorming tegen of haal je het weg.

Vacumeermachine dat eeb stuk vlees vacuümverpakt heeft met daarnaast een bladkruid en een rol vacuümzakken

De extra's

Zoals eerder vermeld, verdampt het water na verloop van tijd. Om dit tot een minimum te beperken, kun je gebruik maken van thermische isolatieballen of van een thermische isolatiehoes.

Bovendien vormt dit ook een laag van isolatie waaronder de warmte blijft hangen, met als gevolg dat de sous-vide stick minder hard hoeft te werken, wat weer een positief effect heeft op het energieverbruik.

Iets wat ook helpt bij de perfecte sous-vide-bereiding, is een sous-vide-rekje. Bij de bereiding circuleert het water rondom het product, wat de gelijkmatige garing zeker stelt. Wanneer het eten naar de bodem zakt of tegen de wand aan ligt, is het een ander verhaal.

Hier doet een sous-vide-rekje zijn intrede. Het rekje houd het product op zijn plaats en zorgt ervoor dat het product zo gepositioneerd is (en blijft), dat het niet tegen een zijde van de bak komt, maar aan alle kanten door het water omringd blijft.

Houd tevens bij de aanschaf van je sous-vide stick rekening met de volgende twee opties:

  • De garantie. Garantie is altijd fijn. Het waarborgt in dit geval een werkende sous-vide stick, mits je er naar behoren mee omgaat. Als het product hier niet aan voldoet, dan heb je recht op een vervanging of reparatie (afhankelijk van de garantievoorwaarden). Dit is iets om in je achterhoofd te houden wanneer je een sous-vide stick aanschaft.
  • Het geluid. Mocht je de mogelijkheid hebben om de sous-vide stick te testen, doe dit dan. Over het algemeen produceert een sous-vide stick niet al te veel geluid. Toch kan het geen kwaad om dit even te controleren. Een sous-vide stick staat immers voor een langere tijd aan.

De prijs

De prijs van een sous-vide stick ligt aan het model en zijn mogelijkheden. De sous-vide sticks voor thuisgebruik hebben een kostenplaatje variërend tussen 50 euro en 250 euro. Zoals voor veel geldt, geldt hier ook: hoe duurder de sous-vide stick, hoe meer mogelijkheden en hoe beter de kwaliteit.

Er zijn altijd uitzonderingen, maar je mag in dit geval meer verwachten van een sous-vide stick van 250 euro dan een van 50. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid water die het apparaat kan opwarmen, de accessoires die inbegrepen zijn, de mogelijkheden die erop zitten en de garantie die erop eventueel op zit.

De 5 beste sous-vide sticks onder elkaar

1. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

1. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker
Gewicht: 3100 gram
Vermogen: 750 watt
Maximale temperatuur: 210 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Switch on timer: Ja

2. KitchenBrothers Sous Vide Stick

2. KitchenBrothers Sous Vide Stick
Gewicht: 1654 gram
Vermogen: 1200 watt
Maximale temperatuur: 95 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Minimale temperatuur: 0 °C

3. Princess 267003 Sous Vide Stick

3. Princess 267003 Sous Vide Stick
Gewicht: 1531 gram
Vermogen: 1200 watt
Maximale temperatuur: 95 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Minimale temperatuur: 25 °C
Switch on timer: Nee

4. Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide

4. Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide
Gewicht: 8900 gram
Vermogen: 1500 watt
Maximale temperatuur: 115 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Switch on timer: Ja

5. Instant Pot 6L Duo multicooker

5. Instant Pot 6L Duo multicooker
Gewicht: 5400 gram
Vermogen: 1000 watt
Maximale temperatuur: 115 °C
Automatisch uitschakelen: Ja
Droogkoken veiligheid: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Switch on timer: Ja

Veelgestelde vragen over sous-vide apparaten

⚔️ Wat is het verschil tussen een sous-vide stick en een sous-vide oven?

Een sous-vide stick is een aparte stick die je op een waterbak of pan (een waterreservoir) bevestigt, die vervolgens zorgt voor de verwarming en circulatie van het water, wat nodig is om sous-vide te koken. Een sous-vide oven is een waterreservoir en sous-vide stick in één.

Een sous-vide oven is efficiënter dan een sous-vide stick, vanwege de isolatie van het reservoir. Het nadeel is dat een sous-vide oven meer ruimte in beslag neemt en doorgaans duurder is.

👍 Wat is (het voordeel van) sous-vide koken?

Sous-vide is een gezond en makkelijk alternatief voor het traditionele bakken en koken. Door het vacuüm verpakken en de langzame constante garing behoudt het eten zijn kwaliteit, vitamines, de meeste smaak en de optimale textuur.

Daarnaast gebruik je geen extra olies of vetten en doet het sous-vide apparaat het meeste werk.

☝️ Welke aandachtspunten zijn er als je een sous-vide stick gebruikt?

Ondanks dat sous-vide koken gemakkelijk is, zijn er enkele aandachtspunten om bij stil te staan. Zorg er allereerst voor dat het eten goed vacuüm verpakt is, leg het vacuümverpakte eten pas in het water als dit op temperatuur is en controleer ten slotte of het water goed circuleert.

Dit tezamen met de juiste temperatuur en tijdsduur resulteert in de perfecte bereiding.

⁉️ Wat is een sous-vide stick?

Een sous-vide stick, is een apparaat om sous-vide te koken en heeft een verwarmingselement, thermostaat en een pomp.

Je zet de stick in een waterbak en vervolgens meet de sous-vide stick de temperatuur en zet die het verwarmingselement aan of uit om de perfecte temperatuur te bereiken of behouden. De pomp zorgt voor de circulatie van het water.

Welke sous-vide stick moet ik kopen?

In de basis doet iedere sous-vide stick hetzelfde. Het verschil tussen de sticks zijn de mogelijkheden, zoals de minimum- en maximumtemperatuur, de hoeveelheid water die het kan verwarmen en de opties die erop zitten. Dit verklaar tevens ook het prijsverschil.

Welke jij moet kopen, hangt helemaal af van je budget en waarvoor je het apparaat gebruikt. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijke specificaties van de beste sous-vide sticks. Zo kun jij de beste keus maken.

VermogenMaximale temperatuurDroogkoken veiligheidFabrieksgarantie termijn
1Russell Hobbs Good-to-go Multicooker750 watt210 °CJa2 jaar
2KitchenBrothers Sous Vide Stick1200 watt95 °CJa2 jaar0 °C
3Princess 267003 Sous Vide Stick1200 watt95 °CJa2 jaar25 °C
4Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide1500 watt115 °CJa2 jaar25 °C
5Instant Pot 6L Duo multicooker1000 watt115 °CJa2 jaar25 °C

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

Vermogen: 750 watt

Maximale temperatuur: 210 °C

Droogkoken veiligheid: Ja

Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

KitchenBrothers Sous Vide Stick

Vermogen: 1200 watt

Maximale temperatuur: 95 °C

Droogkoken veiligheid: Ja

Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

Minimale temperatuur: 0 °C

Princess 267003 Sous Vide Stick

Vermogen: 1200 watt

Maximale temperatuur: 95 °C

Droogkoken veiligheid: Ja

Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

Minimale temperatuur: 25 °C

Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide

Vermogen: 1500 watt

Maximale temperatuur: 115 °C

Droogkoken veiligheid: Ja

Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

Minimale temperatuur: 25 °C

Instant Pot 6L Duo multicooker

Vermogen: 1000 watt

Maximale temperatuur: 115 °C

Droogkoken veiligheid: Ja

Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

Minimale temperatuur: 25 °C

Conclusie

Ik hoop dat ik je eventuele vragen over sous-vide sticks heb kunnen beantwoorden en wens je alvast een smakelijke maaltijd toe! 😋🍴

Wel moet je eerst de belangrijkste eigenschappen meenemen in je zoektocht! Weet je het nog? Vermogen, temperatuuropties, beveiliging, timer... het zijn er nogal wat, dus neem het artikel gerust nogmaals door.

Weet jij al welk gerecht je als eerste bereidt en met welke sous-vide stick je dit gaat doen? Wellicht staat jouw sous-vide stick hieronder. Laat je het even weten welke het geworden is?

Was dit artikel behulpzaam?