Chirurgische Precisie met de Beste Snijplotter

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Chirurgische Precisie met de Beste Snijplotter

Stickers uitsnijden, logo's voor T-shirts afdrukken of je kamer opfrissen met je eigen creatieve ontwerpen? Voorheen besteedde je dit uit aan een speciale drukker. Dat wilt zeggen: tot nu toe, want met de beste snijplotter doe je dit helemaal zelf. 👌

Zeker wanneer je shirts, stickers of andere grafische ontwerpen in grote oplage drukt en snijdt is een snijplotter zeer kostenefficiënt en een handige oplossing. In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste aspecten die je voorbereiden op je aankoop!

Wat is een snijplotter?

Een snijplotter is een machine die afbeeldingen snijdt uit diverse materialen zoals papier, stof, stickerfolie en vinyl. Hiermee kun je zelfontworpen creaties uitsnijden voor bijvoorbeeld stickers, prints op T-shirts, uithangborden en ga zo maar door.

Snijplotters bestaan in vele soorten maken. In het lagere segment vind je veelal betaalbare modellen, bijvoorbeeld voor creatief thuisgebruik. Duurdere modellen beschikken over meer opties en zijn bedoeld voor grootschaligere producties, bijvoorbeeld voor een eigen bedrijf.

Hoewel een snijplotter — zoals de naam suggereert — enkel bedoeld is om te snijden, vind je in de praktijk vaker wel dan niet multifunctionele modellen die ook kunnen printen. Sluit de plotter aan op de computer, open een grafisch ontwerp in de bijbehorende software en de snijplotter doet de rest! 👍

Beschikt de snijplotter niet over een printer? Wellicht is de beste A3-printer, inkjetprinter, laserprinter, of wifi-printer een uitstekende aanvulling.

Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw

Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw
Snijlengte: 300 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 370 g
Bekijk op Bol.com

Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw

Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw
Snijlengte: 320 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 1636 g
Bekijk op Bol.com

Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje

Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje
Snijlengte: 300 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 600 g
Bekijk op Bol.com

Snijplotter koopgids: hoe maak je de beste koop?

Om een idee te krijgen van welke snijplotter daadwerkelijk bij je past, is het verstanding om je eerst even in te lezen over de belangrijkste eigenschappen. Op dat punt zijn we inmiddels aangekomen!

Snijkracht

Het snijden van diverse soorten materialen vraagt om verschillende hoeveelheden kracht. Het snijden van bijvoorbeeld stickerfolie vergt tussen de 60 tot 80 gram aan kracht; glittervinyl en transferpapier tussen 90 en 120 gram.

Het is vaker wel dan niet een kwestie van uitproberen. Een goede vuistregel om te hanteren is dat de snijplotter nét door de bovenste laag van het materiaal snijdt, maar niet door de onderste. ❌

Een hogere snijkracht betekent geen strakkere uitsnede. Toch is het handig om dit aspect van je beoogde snijplotter te checken. Dikkere materialen vergen meer snijkracht en het is zonde als je achteraf merkt dat de plotter over te weinig kracht beschikt.

Snijsnelheid

De snijsnelheid wordt staat meestal aangeduid als het aantal centimeters of milimeters per seconde en duidt hoe snel de plotter in een rechte lijn snijdt. Het aantal bochten en hoekjes vertraagt de snijsnelheid, want het vergt meer voorzichtigheid en precisie. Toch geeft de geadverteerde snijsnelheid doorgaans een goed beeld van de algemene snelheid.

Daarnaast is een hogere snelheid niet altijd beter. Een afbeelding met kleine hoeken en bochten krijgen een lelijke uitsnede bij een te hoge snelheid. Tevens bepaalt de stugheid en dikte van het materiaal de snelheid.

Hoe hoog de snijsnelheid van de plotter moet zijn, is afhankelijk van de ontwerpen. Kleine gedetailleerde ontwerpen vragen een lage snelheid; grote ontwerpen met veel rechte lijnen kunnen een hogere snelheid gebruiken. Een plotter die in rap tempo snijdt, is dan wel zo tijdsefficiënt. ⏱️

Snij-afmeting

Snijplotters variëren sterk in de breedte van het vel dat ze ondersteunen, van 30 tot wel 180 centimeter.

Behalve dat je bij kleine snijplotters minder brede afbeeldingen kunt snijden, ondersteunen ze meestal slechts enkele vellen of kleine rollen.

Een rol vel met een brede afmeting

Dit is een prima oplossing als je kleine hoeveelheden snijdt, maar een bredere plotter is een betere investering als je tijd wilt besparen. Deze werken ook meestal met grotere rollen velle, waardoor je niet voortdurend een enkel velletje hoeft te plaatsen.

Efficiëntie is tevens het toverwoord als je veel prints in één keer wilt plotten. Met een grote snijlengte snijd je veel media achter elkaar aan. Dit kan variëren van 3 tot wel 50 meter. Kies voor een grote snijlengte als je bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid shirts moet bedrukken. 👕

Mechanische vs. digitale motor

De motor is een van de belangrijkste aspecten van een snijplotter. Hij trekt de media vooruit en zorgt dat het mes het materiaal snijdt. Je komt meestal twee typen motoren tegen: de mechanische stappenmotor en de digitale servomotor.

De mechanische stappenmotor is populair, vooral bij goedkopere snijplotters die bedoeld zijn voor thuisgebruik. Dit merk je aan de prijs, want ze zijn relatief betaalbaar.

Een plotter met mechanische motor doet zijn werk over het algemeen prima, vooral bij het snijden van grote afbeeldingen. De nauwkeurigheid laat echter te wensen over bij kleine hoekjes en complexe bochten. Daarnaast kan de motor lawaai maken. Logisch, want het is een mechanische motor met fysieke tandwielen. ⚙️

Digitale servomotoren beschikken over een stuk nieuwere technologie. Met een superieure snijprecisie kunnen ze de kleinste hoekjes probleemloos aan. Daarnaast is een servomotor een stuk stiller, sneller én robuuster dan de mechanische variant.

Het nadeel? De servomotor – vooral de digitale variant – is ook een stuk duurder. Daarom tref je hem vooral aan bij high-end modellen voor professioneel gebruik. Voor het produceren op grote schaal met uiterste snijprecisie is de investering het overwegen waard.

Close-up van een snijplotter met handmatig instelbare maten

Handmatig vs. automatisch

Eenvoudige snijplotters bedien je in veel gevallen handmatig. Denk aan het instellen van de maat en snijlijnen. Het vergt enige kennis en kunde, maar het biedt wel een grotere vrijheid over het uiteindelijke product. Ze zijn tevens in veel gevallen goedkoper dan de automatische variant.

Automatische plotters volgen een vooringesteld 'plan' in hun software. Het biedt doorgaans een scala aan plannen waar wijzingen kunnen worden aangebracht waar nodig. Het komt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk ten goede, maar biedt minder vrijheid dan een handmatige plotter. 🤲

Software

Sommige fabrikanten leveren handige software mee, zoals Design Space, waarmee je zelf je eigen creaties kunt ontwerpen of gebruik maakt van een grote hoeveelheid bestaande afbeeldingen. Dit soort software integreert makkelijk met je plotter. Stuur het ontwerp naar je plotter, druk op de knop, en de rest gaat vanzelf!

Bijkomende handigheden zijn functionaliteiten als bluetoothverbinding en smartphonebediening. Hoewel ze geen noodzaak zijn, zijn ze wel handige functies die het allemaal nét even makkelijker maken. 📱

De 5 beste snijplotters onder elkaar

1. Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw

1. Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw
Snijlengte: 300 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 370 g

2. Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw

2. Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw
Snijlengte: 320 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 1636 g

3. Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje

3. Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje
Snijlengte: 300 mm
Snijmethode: Snijden
Gewicht: 600 g

4. ACROPAQ Papiersnijder Met hefboom en wit

4. ACROPAQ Papiersnijder Met hefboom en wit
Snijlengte: 297 mm
Snijmethode: Rollen , Snijden
Gewicht: 1815 g

5. Leitz Precision Home Rolsnijmachine A4 antraciet

5. Leitz Precision Home Rolsnijmachine A4 antraciet
Snijlengte: 305 mm
Snijmethode: Rollen
Gewicht: 447 g

Veelgestelde vragen over snijplotters

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over snijplotters. Heb je zelf nog eentje die hier niet tussen staat? Dan horen we dat graag via het feedbackformulier!

❓ Wat is een snijplotter?

Een snijplotter snijdt grafische ontwerpen uit voor diverse doeleinden, zoals het bedrukken van T-shirts, stickers en uithangborden. Tegenwoordig zijn veel snijplotters multifunctioneel, omdat ze naast het snijden ook ontwerpen afdrukken.

🤔 Hoe gebruik je een snijplotter?

Een snijplotter sluit je aan op de computer. Kies een grafisch ontwerp, stel vervolgens onder andere de snijsnelheid en snij-afmeting in, en de plotter doet de rest.

👨‍🎓 Hoe werkt een snijplotter?

Vergeleken met een printer gebruikt een snijplotter geen inkt, maar een mesje. Met de sensor meet hij de randen. Vervolgens trekt de plotter het vel door de machine, waarna je uitsnede uiteindelijk kant-en-klaar eruit rolt.

Welke snijplotter moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste snijplotter. Zo maak jij de beste keuze!

SnijlengteSnijmethodeGewicht
1Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw300 mmSnijden370 g
2Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw320 mmSnijden1636 g
3Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje300 mmSnijden600 g
4ACROPAQ Papiersnijder Met hefboom en wit297 mmRollen , Snijden1815 g
5Leitz Precision Home Rolsnijmachine A4 antraciet305 mmRollen447 g

Maped Office Trimmer Precise Cut grijs | blauw

Snijlengte: 300 mm

Snijmethode: Snijden

Gewicht: 370 g

Dahle Hefboomsnijmachine - A4 formaat blauw

Snijlengte: 320 mm

Snijmethode: Snijden

Gewicht: 1636 g

Fiskars SureCut Snijmachine Papier -Groot oranje

Snijlengte: 300 mm

Snijmethode: Snijden

Gewicht: 600 g

ACROPAQ Papiersnijder Met hefboom en wit

Snijlengte: 297 mm

Snijmethode: Rollen , Snijden

Gewicht: 1815 g

Leitz Precision Home Rolsnijmachine A4 antraciet

Snijlengte: 305 mm

Snijmethode: Rollen

Gewicht: 447 g

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids een stuk wijzer bent geworden over snijplotters en dat je maar snel je afbeeldingen kunt uitsnijden!

Druk je de kosten wat door een mechanische stappenmotor te kiezen, of kies je voor een digitale servomotor? Stel je daarnaast de maat en snijdlijnen zelfstandig in, of kies je voor de geautomatiseerde variant?

Weet je het al? Check desnoods hieronder nog de top vijf en dan wens ik je veel succes met je aankoop! 😀

Was dit artikel behulpzaam?