Met de Beste Slaaptrainer Genieten Jij en je Kindje van een Goede Nachtrust

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Vaarwel vroege ochtend, hallo uitslapen!

Met de Beste Slaaptrainer Genieten Jij en je Kindje van een Goede Nachtrust

Het blije opgewekte smoeltje van je kindje is ongetwijfeld fantastisch! Maar is je vroege vogel al op voordat de haan kraait? Grote kans dat je dan verplicht met hem meeluistert en wenst dat zijn lieve smoeltje zichzelf voortaan later in de ochtend laat zien. De beste slaaptrainer helpt je hierbij!

Een slaaptrainer leert je vroege vogel uitslapen. En dat is lekker voor de nachtrust van jullie allebei! 😴

Om te helpen met het maken van de juiste keuze voor jou en je kindje, vind je in dit artikel een koopgids en de top vijf beste slaaptrainers van dit moment.

Zazu Sam Slaaptrainer

Zazu Sam Slaaptrainer
Met dimfunctie: Nee
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: Netstroom
IP waarde: IP20
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 15 lm
Snoerlengte: 50 cm
Bekijk op Bol.comPijltje

Luvion Pinguïn Slaaptrainer

Luvion Pinguïn Slaaptrainer
Met dimfunctie: Ja
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: USB
IP waarde: Geen IP-waarde
Stralingshoek: 360°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 22 lm
Snoerlengte: 100 cm
Bekijk op Bol.comPijltje

Slaaptrainer

Slaaptrainer
Met dimfunctie: Ja
Inclusief lichtbron: Nee
Voedingstype: USB
IP waarde: Geen IP-waarde
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Nee
Lumen per lichtpunt: 12 lm
Snoerlengte: 2300 cm
Bekijk op Bol.comPijltje

Slaaptrainer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een slaaptrainer, ook wel bekend als slaapwekker, is een speciale kinderwekker. Een slaaptrainer is een soort wekker voor kinderen die de kunst van klokkijken nog niet onder de knie hebben.

Kinderen hebben nog geen tijdsbesef en zijn daarom niet in staat om aan de hand van de tijd te bepalen of ze al uit bed mogen en of het beter is om nog even door te slapen.

Gelukkig beschikken kinderen vanaf een jaar twee over voldoende capaciteiten om verbanden te leggen op basis van de signalen van een slaaptrainer.

Door kleurtjes, lampjes of andere signalen weet je kindje of het tijd is om uit bed te gaan. Dat is goed voor zijn nachtrust, maar ook voor die van jezelf! 😉

Drie witte schapenknuffels op een bed met een wit sprei

Maar hoe werkt een slaaptrainer, waarom zou je er gebruik van maken en waar let je op bij de aanschaf van een slaaptrainer? Al deze vragen en meer beantwoord ik in deze koopgids!

Werking van een slaaptrainer

Jonge kinderen zijn nog niet in staat om klok te kijken en de tijd af te lezen van een normale klok.

Een kind denkt bijvoorbeeld dat het tijd is om eruit te komen als het buiten licht is of wanneer hij of zij niet meer kan slapen. Het kan zo zijn dat je kind je om vijf uur ‘s ochtends al komt wekken, en je graag nog wat uurtjes slaap pakt.

Een slaaptrainer gebruikt een visuele verandering om aan te geven wanneer het nog geen tijd is om uit bed te komen, wanneer dit wel zo is en in sommige gevallen ook wanneer dit bijna het geval is.

De tijd wanneer de visuele verandering van de klok plaatsvindt, stel je zelf in. Op welke tijden je dit het best doet en hoe je de slaaptrainer gebruikt, lees je verder in de koopgids. 👀

Er zijn verschillende soorten slaaptrainers verkrijgbaar. Veel trainers hebben een klokje of figuurtje dat zijn ogen open of gesloten heeft. Andere trainers maken daarnaast gebruik van een lampje dat aan- of uitgaat of van kleur verandert.

Waarom een slaaptrainer gebruiken?

Een slaaptrainer is vooral handig wanneer je kindje een vroege vogel is. Je zet de slaaptrainer in dat geval in om hem te leren wat langer te slapen en/of in bed te blijven liggen. Dit resulteert in een betere nachtrust voor je kind en de andere bewoners.

Blij gezin bestaande uit een vader, moeder en jong zoontje zit op bed en geven elkaar een high five

Een slaaptrainer is ook inzetbaar om een slaapritme te creëren voor kinderen die iedere dag op een ander tijdstip wakker worden en om rustmomentjes of dutjes te begeleiden.

Wanneer de slaaptrainer beschikt over een wekkerfunctie, is het ook mogelijk om hem als reguliere wekker te gebruiken voor bijvoorbeeld wat oudere kinderen.

Gebruik van de slaaptrainer

Een slaaptrainer stel je in op tijden en de trainer doet de rest, maar het is ook handig als je kindje weet wat die ermee dient doen. Om een slaaptrainer met je kindje in gebruik te nemen, raad ik je aan als volgt te werk te gaan:

  • Installeer samen de slaaptrainer en begin laagdrempelig. Stel de trainer in rond dezelfde tijd dat je kind normaal gesproken ontwaakt. Leg je kind uit hoe de slaaptrainer werkt en laat het zien.
  • Wanneer je nachtbrakertje wel wakker is voordat de trainer het juiste signaal geeft, zorg dan dat hij snel weer in zijn bedje ligt en wijs hem erop dat de trainer nog niet het juiste signaal geeft. 
  • Laat je kind in zijn eigen bedje liggen en haal hem niet bij je in bed. Als hij al aan je bed staat, breng hem dan zonder poespas weer terug naar bed.
  • Gaat het lampje aan? Ga dan naar hem toe en begroet hem uitbundig en vrolijk, en wijs hem erop dat de trainer nu wel het juiste signaal geeft. Geef hem veel positieve feedback.

Op deze manier zorg je ervoor dat het kind went aan de werking van de trainer en leert zich eraan te houden. Zodra hij gewend is aan de slaaptrainer, stel je de tijd telkens ongeveer tien minuten later in totdat je de gewenste tijd bereikt.

Visuele verandering

De hoofdtaak van een slaaptrainer is het veranderen van het uiterlijk zodat het kind ziet of het tijd is om op te staan of niet.

Bedenk allereerst of je liever een slaaptrainer aanschaft met twee visuele standen of met drie visuele standen. Wanneer de slaapwekker beschikt over twee standen geeft de ene stand aan dat het nog geen tijd is om eruit te komen en de andere als dit wel zo is.

Een trainer met drie standen heeft nog een tussenstand: het is bijna tijd om eruit te komen. De beste optie is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en van je kind.

Het nadeel van een tussenstand is dat sommige kinderen hierdoor niet meer in slaap vallen en het veel geduld vergt van je kindje.

Stel je voor dat een verkeerslicht tussen rood en groen nog een tussenstand heeft. Als dit lang duurt, raakt je geduld misschien op. Ditzelfde geldt voor sommige kinderen waardoor ze mogelijk alsnog te vroeg uit bed komen.

Het voordeel van zo’n tussenstand is dat ze weten dat ze niet meer verder hoeven te slapen, maar zichzelf wel nog even moeten vermaken voordat ze naar je kamer komen.

Kleine jonge heeft een lamp in zijn handen die met blauw licht vormpjes projecteert op de muren om hem heen

Daarnaast is de visuele verandering belangrijk om op te letten. De verandering dient duidelijk en herkenbaar genoeg te zijn voor je kindje om daadwerkelijk het verschil te zien.

Er zijn slaaptrainers die gebruik maken van een combinatie. Een figuurtje heeft bijvoorbeeld zijn ogen dicht en schijnt een rood lampje wanneer het nog te vroeg is om op te staan.

De ogen blijven dicht en de kleur verandert als het bijna tijd is om eruit te komen en openen de ogen pas als je kindje daadwerkelijk uit bent kan komen.

Let op!

Let goed op de kleur van de eventuele lampen van de slaaptrainer. De kleur van het licht heeft invloed op je slaap. Blauw en wit licht hebben een negatief effect op de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) en rood licht een positief effect. 

Batterij en/of netadapter

Een slaaptrainer werkt op netstroom, batterij of op een combinatie hiervan.

Een slaaptrainer die je aansluit op het netstroom heeft als voordeel dat deze constant voorzien is van stroom. Het nadeel hiervan is dat de plaatsing van de trainer afhangt van de lengte van het snoer en de stopcontacten in de ruimte.

Stroomkabel en twee batterijen op een witte deken

Slaaptrainers op batterijen hebben als voordeel dat je zelf kiest waar je de trainer plaatst. Het nadeel is wel dat deze leeg raken, en als je ze niet op tijd vervangt of oplaadt, de trainer niet werkt.

De beste optie is in veel gevallen een combinatie van een stroomsnoer en batterijen. Zo heb je de batterijen als back-up wanneer de stroom uitvalt en het stroomnetwerk als de batterijen leeg zijn. 👍

Met of zonder nachtlampje

De meeste slaaptrainers zijn voorzien van een nachtlampje, maar het is aan te raden om dit vooraf te controleren. Niet alleen hebben sommige kinderen behoefte aan een lampje in de nacht, het draagt ook bij aan de functionaliteit van de trainer

Als de lamp tijdens de slaapperiode niet brandt, kan het kind wakker worden en in de war raken, omdat hij geen visueel signaal krijgt of hij al uit bed mag of niet.

Een kind kan een nachtlampje ook als storend ervaren. In dat geval is het belangrijk dat het nachtlampje ook uit te zetten is.

Dimfunctie

Zowel bij het licht van het signaal als van het nachtlampje is het fijn als het licht dimbaar is. Zo stel je de ideale felheid in voor je kindje: zichtbaar, maar niet storend.

Als de trainer wel een lamp heeft, maar niet dimbaar is, let dan op het aantal lumen. Hoe hoger dit is, hoe feller het licht.

De meeste lampen van slaaptrainers hebben tussen de 10 en 20 lumen per lichtpunt, wat in de meeste gevallen prima is.

Wekkerfunctie

Meestal gebruik je een slaaptrainer om te zorgen dat je kind niet te vroeg wakker is, maar er bestaan ook trainers met een wekkerfunctie.

Deze functie pas je in meerdere gevallen toe. Wanneer je een ritme voor je kind creëert, is het van belang dat hij niet te vroeg uit bed komt, maar ook niet te laat. 

Ook is het handig wanneer je kind ouder is en naar school gaat. Je gebruikt de slaaptrainer dan als reguliere wekker. Een slaaptrainer met wekker is future proof. Controleer wel of de wekker duidelijk en aangenaam is.

Slaaphulp

Naast het aangeven of het al tijd is om op te staan, zijn er ook slaaptrainers met slaaphulp. Deze gebruik je om je kindje in slaap te laten vallen. 

Twee kinderen slapen op een kamer in hun bedden met een nachtlampje aan

Deze werken ook met visuele veranderingen, maar dan andersom. Bijvoorbeeld eerst ogen open en dan ogen dicht of eerst het 'wakker-licht' en daarna het 'slapen-licht'. Sommige werken zelfs met slaapliedjes. 🎶

Daarnaast bestaan er slaaptrainers die beschikken over een geluidsfunctie waarbij de slaaptrainer witte ruis of andere rustgevende geluiden afspeelt.

Dit blokkeert geluiden van buitenaf. Je kind kan dit als fijner en rustgevender ervaren dan de stilte van de omgeving.

Bluetooth

Sommige slaaptrainers met wekkerfunctie of slaaphulp werken met bluetooth. Hierdoor zit je niet vast aan de voorgeprogrammeerde wekkerdeuntjes en slaapliedjes, maar kies je zelf de liedjes en deuntjes. Dit doe je vanaf je smartphone of tablet.

Energieverbuik

Een apparaat dat je iedere dag gebruikt is liever energiezuinig dan een energievreter, vind je niet? 😅 

Gelukkig zijn de meeste slaaptrainers zeer energiezuinig, maar ondanks dat raad ik je wel aan om op het energielabel te letten, zodat je met een gerust hart in slaap valt.

Jonge vrouw slaapt op haar buik en heeft een duim in haar mond

Design en bouw

Wanneer kindjes jong zijn en de wereld nog verkennen, stoten ze nog weleens wat om. Zeker als er iedere dag een leuk apparaatje staat wat ze van alles vertelt, loopt dat apparaatje het risico om op de grond te vallen. 💥

Om te zorgen dat de trainer daardoor niet zomaar kapot gaat, is het belangrijk dat hij tegen een stootje kan. De bouw is daarom beter wat robuuster en van sterk materiaal gemaakt, en een stootrandje kan ook geen kwaad.

Het design van een slaaptrainer is minstens net zo belangrijk. Als je een slaaptrainer koopt met de bedoeling om hem in de toekomst ook als wekker te gebruiken, is het wel zo handig dat het design dan nog bij de wensen van je kind past. 

Het design is misschien nog wel belangrijker voor de introductie van de slaaptrainer aan je kindje. Grote kans dat je kindje veel geïnteresseerder is in een leuk interactief figuurtje dan een neutraal en saai apparaatje.

Extra koopcriteria

De belangrijkste koopcriteria staan hierboven. Er zijn daarnaast nog enkele dingen die ik hierboven heb genoemd, maar die mogelijk terugkomen in de beschrijving van sommige slaaptrainers. 👇

IP-waarde

Een waterdichte slaaptrainer kom je niet zomaar tegen. Als het goed is, is het ook niet nat in de kamer van je kindje. Wel kom je af en toe een stofdichte slaaptrainer tegen.

Het is niet per se noodzakelijk, gezien een stofwolk in de kamer van je kindje niet wenselijk is, maar aangezien de kans groter is dat de trainer in een stoffige omgeving komt dan onder water, is het wel een fijne bijkomstigheid als de trainer enigszins stofdicht is.

Als de trainer water- of stofdicht is, zie je dit aan de IP-waarde. Deze bestaat uit twee cijfers, waarvan de eerste voor de stofdichtheid staat en het tweede voor de waterdichtheid. Hoe hoger het getal, hoe beter de dichtheid van het product is.

Jong meisje in een geel jurkje krijgt stof in haar gezicht

Stralingshoek

Het komt wel eens voor dat een stralingshoek staat aangegeven bij een slaaptrainer. Dit gaat dan over de lamp van de trainer en die hoek waarin het licht schijnt.

Als deze hoek klein is, is het licht vanuit bepaalde plekken in de kamer minder zichtbaar, maar meestal is deze hoek ruim voldoende. Ik denk niet dat je van plan bent om de slaaptrainer met de achterzijde naar je kind toe te zetten. 😝

Gebruikerstips 

Ik geef je graag nog wat extra tips om álles uit het gebruik van een slaaptrainer te halen:

  • Zet de slaaptrainer op een geschikte plek neer. Zet hem zo neer dat die goed zichtbaar is voor je kind, maar je kind hem niet kan pakken om te voorkomen dat hij aan de knopjes frunnikt. 
  • Werk met een beloningssysteem, vooral in het begin. Een slaaptrainer werkt pas als je kind meewerkt. Zeker als je kind al een eigen ritme gecreëerd heeft, is de kans aanwezig dat de slaaptraining niet gelijk aanslaat. In dat geval kan een positieve beloning helpen.
  • Wees consequent en geef niet op. Gebruik de wekker iedere dag en wees streng. Haal je kleine niet voor de ingestelde tijd uit bed. Als je het zelf niet serieus neemt, doet je kind dat ook niet.
  • Lukt het niet om je kind in bed te houden tot de ingestelde tijd? Doe dan een stapje terug en stel de tijd vroeger in. Het is beter om langzaam resultaat te boeken dan om overhaast aan de slag te gaan. Dit is niet fijn voor jezelf, maar ook niet voor je kindje
  • Staat je kind voor de ingestelde tijd aan je bed, maak het dan niet gezellig en laat merken dat het nog geen tijd is om op te staan. Houd de lichten uit, praat op fluistertoon en breng hem gelijk terug naar zijn bed zonder geklets of gespeel.

Extra tips

Naast een vast ritme of het zijn van een vroege vogel, zijn er nog enkele redenen waarom je kind vroeg wakker wordt. Door deze aan te pakken vergroot je de kans dat je kind niet te vroeg naast je bed staat of op je bed springt.

Grijze olifantenknuffel in bed onder een geruite deken

Allereerst is het mogelijk dat je niet de beste bedtijd voor je kind hanteert, waardoor hij op een vroeg tijdstip al genoeg geslapen heeft en daardoor wakker wordt.

Het kan ook dat er te veel tijd tussen de middagslaap en bedtijd zit. Je kindje raakt dan oververmoeid wat het cortisolniveau verhoogt, wat weer leidt tot het slecht slapen en vroeg wakker zijn van je kindje. Ditzelfde gebeurt als je kindje te laat naar bed gaat.

Is dit niet zo? Dan zijn er nog andere mogelijke factoren. Zo is het misschien te koud of te warm op de kamer of is er te veel geluid.

Ook licht uit de omgeving is misschien storend. Maak gebruik van verduisterende gordijnen in de kamer van je kind. De beste buitenlamp met bewegingssensor is niet zo leuk meer als de kat van de buren op die manier je kind wekt. 😜

Daarnaast hoort het vroeg wakker worden ook een beetje bij kinderen. Bijna alle kinderen ontwaken van nature tussen vijf en half zes, omdat ze dan beginnen aan de laatste slaapcyclus van de nacht.

Eventuele alternatieven voor slaaptrainers

Een alternatief is een nachtlampje dat aan of uit springt op een bepaalde tijd door een tijdschakelaar.

Een nog beter alternatief is slimme verlichting. Dan regel je alles via een app. Zo stel je de ideale kleur in, kies je de juiste tijd, een timer en is het zelfs mogelijk om een kleurovergang te regelen als tussenstand: het is bijna tijd, maar nog niet helemaal.

Houd er wel rekening mee dat een alternatief meestal minder goed aanslaat. Er is allereerst minder in te stellen. Daarnaast is een alternatief minder minder beeldend en interactief dan een slaaptrainer, en dat is juist wat het voor kinderen leuk(er) maakt om met de slaaptrainer te werken.

Het prijskaartje

De meeste slaaptrainers liggen tussen de 30 en 40 euro, met af en toe een uitschieter naar boven of beneden. De prijs van een slaaptrainer is afhankelijk van je persoonlijke wensen, en de leeftijd en voorkeuren van je kindje.

Een slaaptrainer met een combinatie van visuele veranderingen, een nachtlampje en een slaapfunctie met bluetooth is duurder dan een slaaptrainer met enkel basisfuncties.

Jong meisje springt blij op het bed van haar ouders terwijl haar ouders lachend toekijken

De 5 beste slaaptrainers onder elkaar

1. Zazu Sam Slaaptrainer

1. Zazu Sam Slaaptrainer
Met dimfunctie: Nee
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: Netstroom
IP waarde: IP20
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 15 lm
Snoerlengte: 50 cm

2. Luvion Pinguïn Slaaptrainer

2. Luvion Pinguïn Slaaptrainer
Met dimfunctie: Ja
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: USB
IP waarde: Geen IP-waarde
Stralingshoek: 360°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 22 lm
Snoerlengte: 100 cm

3. Slaaptrainer

3. Slaaptrainer
Met dimfunctie: Ja
Inclusief lichtbron: Nee
Voedingstype: USB
IP waarde: Geen IP-waarde
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Nee
Lumen per lichtpunt: 12 lm
Snoerlengte: 2300 cm

4. Alecto BC-100

4. Alecto BC-100
Met dimfunctie: Ja
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: USB
IP waarde: Geen IP-waarde
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 0 lm
Snoerlengte: 200 cm

5. Zazu Sam Slaaptrainer

5. Zazu Sam Slaaptrainer
Met dimfunctie: Nee
Inclusief lichtbron: Ja
Voedingstype: USB | Batterij
IP waarde: IP20
Stralingshoek: 180°
Inclusief lichtbron: Ja
Lumen per lichtpunt: 15 lm
Snoerlengte: 50 cm

Veelgestelde vragen over slaaptrainers

In de koopgids neem ik zoveel mogelijk met je door, zodat je straks de beste slaaptrainer scoort. Heb je ondanks alle informatie nog een vraag? Dan staat die hier hopelijk tussen. Zo niet, laat het ons dan weten! 😄

👶 Vanaf welke leeftijd gebruik je een slaaptrainer?

De meeste kinderen zijn in staat om de nodige verbanden te leggen vanaf een jaar of twee. Het kan geen kwaad om eerder een poging te wagen, want ieder kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Sommige kinderen van 1 jaar weten al met een slaaptrainer te werken en andere pas vanaf hun derde.

Jong meisje en een dreumes zitten op een bed en kijken door het raam

🦺 Is een slaaptrainer veilig?

Een slaaptrainer is speciaal ontwikkeld voor het gebruik met jonge kinderen. Daar is voor de veiligheid rekening mee gehouden. Een slaaptrainer is veilig in gebruik, ook wanneer je kleine onderzoeker zijn handen eraan krijgt.

Wel is het verstandig om te voorkomen dat de slaaptrainer in de handen van je kleine terecht komt, omdat hij of zij op die manier mogelijk instellingen verandert.

🆚 Wat is het verschil tussen een slaaptrainer en een wekker?

Een wekker heeft de functie om iemand te wekken en een slaaptrainer om iemand te trainen in uitslapen. Sommige slaaptrainers hebben wel een wekfunctie, maar er zijn geen wekkers met een slaaptrainingfunctie. Daarnaast dien je in staat te zijn om klok te kijken bij een wekker en bij een slaaptrainer niet.

🙋‍♀️ Zijn er ook slaaptrainers voor volwassenen?

Slaaptrainers zijn officieel voor kinderen gemaakt, omdat ze nog niet beschikken over tijdsbesef. Wel is het mogelijk om een slaaptrainer te gebruiken voor volwassenen die hier moeite mee hebben en waarbij het besef van tijd afneemt, zoals dementerende ouderen.

In dat geval kan een slaaptrainer helpen om het slaapritme te behouden.

Welke slaaptrainer moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste slaaptrainer. Zo maak jij de beste keus!

Met dimfunctieInclusief lichtbronVoedingstypeLumen per lichtpuntSnoerlengte
1Zazu Sam SlaaptrainerNeeJaNetstroom15 lm50 cm
2Luvion Pinguïn SlaaptrainerJaJaUSB22 lm100 cm
3SlaaptrainerJaNeeUSB12 lm2300 cm
4Alecto BC-100JaJaUSB0 lm200 cm
5Zazu Sam SlaaptrainerNeeJaUSB | Batterij15 lm50 cm

Zazu Sam Slaaptrainer

Met dimfunctie: Nee

Inclusief lichtbron: Ja

Voedingstype: Netstroom

Lumen per lichtpunt: 15 lm

Snoerlengte: 50 cm

Luvion Pinguïn Slaaptrainer

Met dimfunctie: Ja

Inclusief lichtbron: Ja

Voedingstype: USB

Lumen per lichtpunt: 22 lm

Snoerlengte: 100 cm

Slaaptrainer

Met dimfunctie: Ja

Inclusief lichtbron: Nee

Voedingstype: USB

Lumen per lichtpunt: 12 lm

Snoerlengte: 2300 cm

Alecto BC-100

Met dimfunctie: Ja

Inclusief lichtbron: Ja

Voedingstype: USB

Lumen per lichtpunt: 0 lm

Snoerlengte: 200 cm

Zazu Sam Slaaptrainer

Met dimfunctie: Nee

Inclusief lichtbron: Ja

Voedingstype: USB | Batterij

Lumen per lichtpunt: 15 lm

Snoerlengte: 50 cm

Conclusie

Voor welke slaaptrainer kies je? Een schaapje met actieve oogjes en een lichtgevend buikje of een rond klokje met alle kleuren van de regenboog? En staat die in de top vijf hieronder?

Ik hoop in ieder geval dat de koopgids en top vijf in dit artikel je een stap dichter bij het langer luieren in bed brengen. Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?