Het Beste Senseo-apparaat: zet met één Druk op de Knop Heerlijke Koffie!

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Koffiezetten was nog nooit zó makkelijk.

Het Beste Senseo-apparaat: zet met één Druk op de Knop Heerlijke Koffie!

Wereldwijd drinken mensen 2,1 miljoen kopjes Senseo-koffie per dag en staan Senseo-apparaten in 1,7 miljoen Nederlandse keukens. Senseo-apparaten zijn duidelijk populair. Logisch, want met het beste Senseo-apparaat staat een heerlijke kop koffie in een handomdraai op tafel!

Sinds de introductie van het Senseo-apparaat heeft het apparaat zich behoorlijk ontwikkeld. Er zijn verschillende apparaten en functies om uit te kiezen. Daarover lees je meer in onze koopgids, maar check eerst onze eerste drie Senseo-apparaten uit de top 5!

Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 Waterfilter 2 stuks

Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 Waterfilter 2 stuks
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Senseo-apparaat koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een Senseo-apparaat is een koffiemachine, of om preciezer te zijn: een koffiepadapparaat. Deze machine maakt gebruik van voorverpakte koffiepads. Hiermee zet je snel en eenvoudig een bakje koffie. Eén druk op de knop en klaar is Kees. Lekker makkelijk!

Er zijn verschillende modellen op de markt met verschillende opties. In deze koopgids neem ik alle mogelijkheden met je door, vertel ik over het juiste onderhoud en geef ik je tips. ✅

Drie koffiepads op een laag koffiebonen

De werking van een Senseo-apparaat

Het ontwerp van een Senseo-apparaat neemt weinig ruimte in beslag en zet koffie met een minimale hoeveelheid handelingen.

Om te beginnen werkt het apparaat met het vullen van het waterreservoir. In het waterreservoir zit een magnetische vlotter. Zodra de vlotter de bodem bereikt activeert een sensor een knipperlicht met de melding het reservoir bij te vullen.

De inhoud van het waterreservoir verschilt per apparaat en bedraagt gemiddeld tussen de 0,7 en 1,2 l. Nadat je deze bijvult, doe je één of twee koffiepads met de gewenste smaak en sterkte in de filterdrager.

Na een druk op de knop krijgt het apparaat een seintje om koffie te zetten. Het water loopt via het reservoir door het apparaat waar het verwarmingsmechanisme het water opwarmt. Vervolgens stuwt het hete water onder druk door de filterdrager, waar de extractie van het koffiemaalsel gedurende een halve minuut plaatsvindt.

Vanuit een klein gaatje onderin de filterdrager spuit de koffie vervolgens naar het volgende compartiment. Hier ontstaat de kenmerkende schuimlaag door de botsing van de koffiestraal met het compartiment, bekend als de Crema Plus-technologie.

Tot slot loopt de koffie door de tuitjes uit de machine. Met één pad zet je een bakje koffie van 120 ml en met twee pads (of één grote pad) zet je twee bakjes koffie van 100 ml of één grote bak koffie van 200 ml.

🔊 Het kermerkende geluid van een Senseo-apparaat

Het pompen van het water door het apparaat en de filterdrager gebeurt door een vibratiepomp. Deze perst het water door de koffie door middel van een trillende beweging. Dit produceert het karakteristieke harde zoemende geluid.

Het verschil tussen een Senseo-apparaat en andere koffiemachines

Er zijn veel koffiesoorten en manieren om een bakje koffie te zetten. Je hebt een pistonmachine waarmee je iedere koffiesoort kunt zetten en personaliseren, een filterkoffiezetapparaat waarmee je een koffiekan zet en een volautomatische koffiemachine of koffiezetapparaat met bonen die altijd de meest verse koffie levert.

Het verschil tussen alle andere opties en een Senseo-apparaat is het gebruikersgemak. Hoewel het beste filterkoffiezetapparaat tegenwoordig een hoop handelingen zelf doet, en een koffiezetapparaat met bonen zelf de bonen maalt, is het onvergelijkbaar met het gemak van een Senseo-apparaat. 🏆

Met de ronde koffiepads zet je met een enkele handeling één of twee bakjes koffie. Daarnaast heb je de keuze tussen verschillende koffiepads, wat resulteert in een enorme variatie aan koffiesoorten die je zet met een Senseo.

Een koffiemachine met cups werkt volgens hetzelfde principe, maar behalve dat deze machines en de cups doorgaans prijziger zijn dan Senseo-apparaten, zijn de cups ook minder milieuvriendelijk dan koffiepads.

Senseo heeft zelfs een model met de mogelijkheid om te wisselen tussen koffiepads en filterkoffie, waardoor je tevens de mogelijkheid hebt om ouderwetse filterkoffie te drinken. Combineer dit met een koffiemolen om zelf je bonen te malen en je hebt verse koffie.

Ook zijn Senseo-apparaten compact waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Het is wellicht niet zo makkelijk weg te werken als een goede inbouwkoffiemachine, maar het mooie design compenseert dat verlies.

Het nadeel van een pad is dat de koffie niet meer zo vers is als wanneer deze werd gemalen. Het is niet het meest verse bakje koffie, maar wel de makkelijkste koffiemachine!

Soorten Senseo-apparaten

Er zijn verschillende Senseo-apparaten op de markt met ieder zijn sterke punten. In de basis heeft Senseo zes modellen. 👇

Senseo Original

De Senseo Original is het bekendste en goedkoopste model van Senseo. Het heeft een waterreservoir van 0,7 l waarmee je zo’n 5 kopjes zet. Het is het basismodel zonder toeters en bellen.

Dit apparaat komt in drie andere uitvoeringen: Senseo Original Eco, Senseo Intensity Select en Senseo Original Plus.

De Eco-variant is gemaakt met 35% gerecycled plastic en verbruikt 25% minder energie dan de klassieke Senseo Original machine. De Intensity Select geeft de mogelijkheid om zelf de sterkte van je koffie in te stellen. De Plus-variant is de grote broer en heeft een reservoir van 1,2 l.

Senseo-Original met koffiepads, een filterdrager en een kopje. Planten op de achtergrond

Senseo Select

De Senseo select wijkt af van de Original en heeft een waterreservoir van 1 l. De Select is makkelijk in gebruik en heeft tevens de Intensity Select-functie en de Koffie Boost-technologie. Daarnaast heeft de Select een geheugenfunctie waarmee je recepten opslaat, zodat je iedere dag je favoriete koffie drinkt.

Als kers op de taart bestaat de Select uit minder onderdelen en meer gerecyclede materialen dan de klassieke Original. En met de directe start-stopfunctie is deze Senseo extra energiezuinig.

Senseo Quadrante

De Senseo Quadrante heeft een vierkant ontwerp met het waterreservoir aan de zijkant. Hierdoor plaats je het apparaat makkelijk in een hoek of tegen de muur. Het reservoir is 1,2 l waarmee je ongeveer 8 bakjes koffie zet. De Quadrante is samen met de Latte Duo het kleinste model binnen de Senseo-familie.

De opties op de Quadrante zijn hetzelfde als die van de klassieke Original: geen Intensity Select-functie en geen geheugenfunctie: lekker makkelijk. Met een druk op de knop zet je één of twee kopjes koffie. Moet goed komen, toch? 😜

Senseo Viva Cafe

De Senseo Viva Cafe lijkt qua uiterlijk op de Senseo Original. Het heeft een waterreservoir van 0,9 l, genoeg voor ongeveer 6 kopjes. Het verschil met de eerdere genoemde modellen zit hem voornamelijk in de opties. De Viva cafe heeft meerdere opties.

Het apparaat heeft de Intensity Select-functie, maakt gebruik van de Koffie Boost-technologie, geeft een ontkalkingsmelding aan en je stelt zelf in of je een klein kopje koffie wil, een normale kop koffie of een grotere kop koffie.

Senseo Latte Duo

De Senseo Latte Duo heeft een waterreservoir van 1,2 l en is de meest uitgebreide variant van de Senseo-familie. Ondanks de vele opties blijft de bediening simpel, zoals we dat gewend zijn van Senseo-apparaten.

Het apparaat heeft de Intensity Select-functie, maakt gebruik van de Koffie Boost-technologie, geeft je de mogelijkheid om snel af te wisselen tussen een kleine, normale of grote bak koffie, heeft een schoonmaak indicator en heeft zelfs een reinigingsfunctie waarmee je met één druk op de knop het apparaat reinigt.

Daarnaast heeft de Latte Duo een ingebouwde melkopschuimer. Zo zet je een heerlijke verse cappuccino, cortado of een andere koffiesoort met of zonder melk.

Senseo Switch

Met de Senseo Switch kun je zowel koffiepads gebruiken als filterkoffie zetten. De Switch geeft je de mogelijkheid om met pads één of twee kopjes koffie te zetten of een hele koffiekan met filterkoffie. Handig voor als je visite hebt. Dit noemt Senseo de Dual Brew-technologie.

Het waterreservoir is 1,2 l. De Switch komt standaard met een maatschepje en een thermoskan. Deze kan is gemaakt van roestvrij staal, wat de koffie lang warm houdt. De inhoud van de kan is ook 1,2 l. Zo maak je binnen een mum van tijd veel visite blij met een bakje koffie. ☕

Daarnaast heeft de Switch de Intensity Select-functie en een schoonmaak indicatie.

Vier vrienden in een landelijke woonkamer zitten aan tafel en drinken samen koffie

Koopcriteria

Er zijn een aantal zaken om op te letten wanneer je een Senseo-apparaat aanschaft. Een aantal opties benoemde ik al eerder. Hieronder zet ik alle opties en mogelijkheden voor je op een rijtje, zodat je kunt beslissen welke je daarvan belangrijk vindt en zo het beste Senseo-apparaat kiest voor jou!

 • Design: dit klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar toch zet ik hem hier tussen. De modellen hebben ieder een eigen design. Daarnaast bestaan sommige modellen in meerdere kleuren. Zo zorg je dat het Senseo-apparaat past bij je interieur. Het oog wilt immers ook wat. 😉
 • Waterreservoir: ik benoemde hem al een aantal keer: het waterreservoir. Neem dit zeker mee in je overweging tussen de apparaten. Hoe groter het reservoir, hoe minder frequent je moet bijvullen. Wil je het reservoir niet vaak bijvullen, kies dan voor een model met een groot waterreservoir.
 • Koffie Boost-technologie: een aantal modellen bevatten deze functie. Deze technologie levert het hete water via 45 aromagaatjes gelijkmatig door elke koffiepad. Dit tilt de smaak van een normale padkoffie naar een ander niveau.
 • Intensity Select-functie: ook deze functie herken je uit de voorgaande tekst. Met deze instelling stel je in hoe sterk je kopje koffie is. Hier maak je iedere koffiedrinker blij mee. 
 • Instelbaar koffievolume: deze functie geeft je de mogelijk om te kiezen tussen een kleine, normale of grote kop koffie.
 • Geheugenfunctie: de geheugenfunctie slaat het apparaat je favoriete koffie-instellingen op. Zo maak je met één druk op de knop je perfecte kopje koffie.
 • Directe start: als een directe start op het Senseo-apparaat zit, hoeft je geduld niet op de proef gesteld te worden. Alhoewel je met een Senseo-apparaat sneller een kopje koffie zet dan met andere koffiemachines, doe je dat met deze functie nóg sneller. Het vergt maar 30 seconden en klaar is Kees. Of nou ja, klaar ben jij!
 • Directe stop: het is wettelijk verplicht dat koffiemachines na 40 minuten inactiviteit automatisch uitschakelen. Senseo heeft apparaten die na 30 minuten uitschakelen, maar ook die direct na het koffiezetten uitschakelen. Dat scheelt weer energie!
 • Instelbare koffietuit: als je koffiekop niet onder de tuit past, vergt het wat gestuntel. Grote kans dat je koffie morst wanneer je de kop verwijdert. Dat is niet het geval bij de Senseo-apparaten met een instelbare koffietuit. Bij sommige modellen verstel je de tuit en bij andere modellen verstel je het kopplateau in hoogte. Handig, toch?
 • Ontkalkingsmelder: enkele modellen hebben een waarschuwingslampje die aangeven wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken. Dat komt niet alleen de levensduur ten goede, maar ook de smaak van je koffie!

Het Senseo-apparaat schoonmaken en ontkalken

Het is van belang om je Senseo-apparaat regelmatig te reinigen en ontkalken. Dit komt niet alleen de kwaliteit van je koffie ten goede, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat.

Spoel eens in de zoveel tijd je Senseo door, door een kopje te zetten zonder pad in het apparaat. Maak ook af en toe de uitneembare onderdelen schoon. 💦

Ontkalk je apparaat wanneer je Senseo een seintje geeft. Heeft je apparaat geen schoonmaakindicator? Ontkalk het apparaat dan eens in de twee tot drie maanden, of wanneer je merkt dat je apparaat minder koffie geeft, de koffie minder warm is of minder schuimt.

Hoe je de Senseo precies ontkalkt, hangt af van het model. Bij een model met een schoonmaakindicator knipperen twee knopjes zodra het apparaat voldoende ontkalkt is. Hierna spoel je het apparaat door met enkel water.

Er zijn ook modellen waar je twee knoppen tegelijkertijd indrukt waarmee de inhoud van het reservoir in één keer door het apparaat loopt zodat je niet telkens op de knop voor twee kopjes hoeft te drukken.

Raadpleeg voor de precieze instructies altijd de handleiding van je Senseo. De basis van ontkalken van ieder Senseo-apparaat is als volgt:

 1. Vul het waterreservoir met water en ontkalkingspoeder of vloeistof. Hoeveel ontkalkingsmiddel je toevoegt, staat op de verpakking.
 2. Stop vervolgens een gebruikte koffiepad in de filterdrager voor één pad.
 3. Spoel het apparaat tot het waterreservoir leeg is.
 4. Ik raad je aan om de voorgaande stappen te herhalen, maar de tweede keer doe je dit met twee gebruikte pads in de filterdrager en de derde keer spoel je het apparaat door zonder een pad in de filterdrager.
 5. Hierna spoel je het waterreservoir om, vul je deze en spoel je het apparaat met het water zonder ontkalkingsmiddel. Herhaal deze stap bij voorkeur ook één of twee keer.

Hierna is het apparaat ontkalkt en weer klaar voor gebruik!

⚠️ Let op!

Ontkalk je Senseo niet met azijn. Dit kan het apparaat beschadigen en je koffie een zure smaak geven. Gebruk daarvoor een speciale ontkalker voor koffiemachines of Senseo’s.

Gebruikerstips

Naast alles wat besproken is in de koopgids, geef ik je, als klap op de vuurpijl, graag nog wat tips voor het gebruik van je apparaat. Hopelijk weet je inmiddels een beetje welke Senseo je wil, maar als je hem eenmaal in huis hebt, wil je hem optimaal benutten. Dat doe je met de volgende tips. 👌

Blonde vrouw met zwart shirt en rode broek leunt tegen het aanrecht en drinkt koffie uit een mok

Gebruik allereerst altijd vers water. Wanneer je koffie zet, vul het reservoir dan met vers water. En gebruik je het apparaat een aantal dagen niet? Spoel het apparaat een keer door met vers water voordat je een bakje koffie zet.

Ontkalk het apparaat regelmatig. Dit komt zowel de levensduur van het apparaat ten goede als de kwaliteit van je koffie. Kalk zorgt ervoor dat je minder koffie krijgt per zetbeurt, dat de koffie minder warm is en het haalt de aroma uit je koffie.

Haal daarnaast de pad na het koffiezetten uit het apparaat. Dit voorkomt dat oude koffie intrekt in de filterdrager. En bewaar de koffiepads luchtdicht. Na het malen van de koffiebonen gaat de versheid, en de kwaliteit, van de koffie steeds verder achteruit naarmate de tijd verstrijkt.

De pads worden verpakt om dit proces tegen te gaan. Na het openen van de verpakking is het verstandig om de pads luchtdicht te verpakken. Zo gaat de kwaliteit van je koffie minder snel achteruit.

En wanneer je Senseo-apparaat kapot of overbodig is, gooi hem dan niet in de vuilnisbak. Laat het apparaat repareren, geef het weg, verkoop het of lever het apparaat in bij de stort.

De 5 beste Senseo-apparaten onder elkaar

1. Philips One Blade set QP230/50

2. Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 Waterfilter 2 stuks

4. Philips GC026/30

4. Philips GC026/30
Aanvullende functies: Om alle pluizen, klein en groot, effectief te kunnen verwijderen, is het metalen kapje voorzien van mazen van drie verschillende grootten

5. Philips Senseo CA6500/60

Veelgestelde vragen over Senseo-apparaten

In de koopgids staat al een hoop uitgelegd. Toch is het mogelijk dat je nog met enkele vragen zit. Hopelijk staan die hieronder beantwoord!

❓Wat is een Senseo-apparaat?

Een Senseo-apparaat is een koffiemachine die werkt met koffiepads. Je vult het waterreservoir, stopt een pad in de filterhouder en drukt op de kop voor koffie. Bij Senseo-apparaten staat het gebruikersgemak voorop.

Sommige Senseo-apparaten hebben aanvullende opties zoals een melkopschuimer of het aanpassen van de intensiteit van de koffie. Ideaal voor wie variatie wil.

🔝Waarom kies je voor een Senseo-apparaat?

Senseo-apparaten zijn sneller en makkelijker in gebruik dan andere koffiemachines. Daarnaast hebben een aantal modellen aanvullende opties die het gemak nóg meer bevorderen en die je de mogelijkheid geven om je koffie te tunen.

Tevens zijn veel verschillende koffiepads te verkrijgen voor de Senseo-apparaten. Naast gemak geniet je ook van meer dan genoeg variatie!

✅Hoe haal je alles uit je Senseo-apparaat?

Senseo-apparaten hebben functies die de smaak van je koffie boosten: de Crema Plus-technologie en de Koffie Boost-technologie.

Je kunt nog andere dingen doen om het apparaat optimaal te benutten. Ontkalk en reinig het apparaat regelmatig, gebruik altijd vers water, bewaar de koffiepads luchtdicht en haal je gebruikte pad uit het apparaat. 

🤷‍♀️Welk Senseo-apparaat moet ik kopen?

Senseo-apparaten verschillen sterk in prijs en functies. De goedkoopste Senseo heb je al voor rond de 50 euro, maar sommige modellen passeren de 200 euro. De meerprijs betaal je vooral voor extra’s, zoals een melkopschuimer of een schoonmaak indicatie.

Het ligt helemaal aan je wensen en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van het beste Senseo-apparaat. Zo maak jij de beste keus!

1Philips One Blade set QP230/50
2Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 Waterfilter 2 stuks
3Philips OneBlade QP2520/30
4Philips GC026/30Om alle pluizen, klein en groot, effectief te kunnen verwijderen, is het metalen kapje voorzien van mazen van drie verschillende grootten
5Philips Senseo CA6500/60Om alle pluizen, klein en groot, effectief te kunnen verwijderen, is het metalen kapje voorzien van mazen van drie verschillende grootten

Philips / Saeco AquaClean CA6903/22 Waterfilter 2 stuks

Philips GC026/30

Aanvullende functies: Om alle pluizen, klein en groot, effectief te kunnen verwijderen, is het metalen kapje voorzien van mazen van drie verschillende grootten

Philips Senseo CA6500/60

Aanvullende functies: Om alle pluizen, klein en groot, effectief te kunnen verwijderen, is het metalen kapje voorzien van mazen van drie verschillende grootten

Conclusie

Senseo-apparaten. Hoe makkelijk ze ook in gebruik zijn, er komt toch nog een hoop bij kijken. De verschillende soorten met al hun mogelijkheden, zoals de Intensity Select-functie, de geheugenfunctie, een ingebouwde melkopschuimer... Noem maar op.

Ik hoop in ieder geval dat ik het duidelijk heb gemaakt voor je, zodat jij straks het beste Senseo-apparaat voor jou kiest! Weet je het nog niet helemaal zeker? Bekijk onze top 5 hieronder dan nog eens of stel je vraag onderaan de pagina. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?