Beste Samsung-Tv: voor Ieder wat Wils!

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Beste Samsung-Tv: voor Ieder wat Wils!

Ben je op zoek naar een nieuwe tv? Dan is de kans groot dat je bij de giganten uitkomt, waaronder Samsung, een van de grootste tv-fabrikanten ter wereld. Alleen al de schaal van het bedrijf betekent dat het elk jaar veel nieuwe modellen uitbrengt. Dit is geweldig nieuws voor wie een gloednieuwe tv wil!

Tv's zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat ze een woonkamer omtoveren in een bioscoop, of een achtertuin in een stadion. Hieronder staan de beste Samsung-tv's voor je klaar, en blader ook eens door onze koopgids om een weloverwogen keuze te maken!

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart
HDMI: 3
HDR: Ja
Input Lag: 9.8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Bekijk op Bol.com

Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart

Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart
HDMI: 3
HDR: Ja
Input Lag: 8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)
Bekijk op Bol.com

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart
HDMI: 3
HDR: Ja
Input Lag: 9.8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Beste Samsung-tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

Of je nu al eerder een Samsung hebt gehad en het wilt houden bij wat je kent, of een als nieuweling geïnteresseerd bent: er is een indrukwekkend aantal schermen op de markt om uit te kiezen.

Samsung heeft tv's voor alle smaken, ruimtes en budgetten, van monstertoestellen tot goede kleine tv's. Voordat je geld uitgeeft, zijn er een paar dingen om te overwegen.

Waarom Samsung?

Het feit dat je op deze pagina bent beland, wil waarschijnlijk zeggen dat je specifiek zoekt naar een Samsung-tv. Misschien ben je nog steeds in die onderzoeksfase waarin je nog niet helemaal zeker bent van Samsung, en wil je weten waarom zoveel mensen op de hype-trein van Samsung meerijden.

Samsung is populair omdat zijn tv's over het algemeen kleurrijker en veel helderder zijn dan de concurrentie, vooral in de qled-reeks.

Ook belangrijk om te vernoemen is Samsung's Tizen OS, een van de beste smart tv-platforms. De samenwerking tussen dit besturingssysteem en de processors maken upscaling (HD omzetten in 4K) een simpele klus.

De qled-modellen van Samsung bevatten ook een technologie genaamd HDR10+, die kleuren superlevendig uit laat zien, en de input lag is over het algemeen vrij laag, wat geweldig is voor gamers die de tv willen gebruiken met de PS5 of Xbox Series X.

Formaat en kijkafstand

Tijdens je zoektocht een nieuwe tv, is het belangrijk dat je weet hoeveel ruimte je hebt in je tv-kamer. Tv-schermen worden diagonaal gemeten, dus als je een tv ziet met de aanduiding 50 inch (127 cm), is dat de diagonale afmeting.

De ideale kijkafstand voor 4K-tv's ligt tussen 1 en 1,5 keer de diagonale breedte van het scherm. Bij een 50 inch 4K-tv bijvoorbeeld, zit je idealiter tussen de 1,3 en 1,9 meter van het scherm. Bij een 65 inch (165 cm) 4K-tv ligt de ideale kijkafstand tussen de 1,65 en 2,5 meter.

Koppel kijkt naar netflix

Qled

De merknaam qled van Samsung is welbekend in de tv-wereld, maar wat betekent het? Qled is een afkorting voor de combinatie van kwantumdots en led-achtergrondverlichting.

Hierbij combineert men led-achtergrondverlichting met nanokristallen – kwantumdots genaamd – die op licht reageren door extra licht te produceren binnen een bepaald bereik van het kleurenspectrum.

Door deze verschillende tinten kwantumdots te combineren met het triggerende effect van de achtergrondverlichting, verbetert Samsung het kleurengamma en garandeert het de hoge helderheid van hun beeldgeneratie, wat een grote vooruitgang is vergeleken met traditionele lcd-panelen met led-achtergrondverlichting.

Samsung is niet de enige fabrikant die quantum-dots gebruikt, want tegenwoordig zijn er ook uitstekende qled-tv's van fabrikanten als TCL, Vizio en Hisense.

Samsung biedt wél consequent de beste implementatie van qled-technologie door het te koppelen aan verfijnde backlighting-regeling, filtering en andere deskundige details. Op die manier leveren ze de beste qled-tv, zonder een duurder oled-scherm aan te bieden zoals in een oled-tv.

Neo-qled

Neo-qled is een verbeterde vorm van qled en op de nieuwste Samsung-modellen te vinden, zoals de 8K QN9OOA. Een neo-qled scherm heeft kleinere leds, en daardoor veel meer ledjes in een scherm. Dit betekent dat het contrast beter is.

Neo-qleds hebben meer controle over de kleur en welke delen van het scherm worden verlicht. Het betekent ook dat de tv's slanker zijn dan standaard qleds. Het contrast van neo-qled komt akelig in de buurt van oled-schermen, wat een stap in de goede richting is!

Micro-led

Samsung schrikt er niet voor terug om op elke beurs over de micro-led-technologie te praten. Een tv met micro-led is de eerste echte oled-concurrent van Samsung, dankzij de zelfemitterende pixels die hun eigen licht creëren, net zoals oleds dat doen.

Dit betekent dat er geen achtergrondverlichting nodig is om een beeld te maken, waardoor de tv's dunner zijn. Het verschil tussen micro-leds en oleds zijn de pixels, die anorganisch zijn. Dit betekent dat de pixels, in tegenstelling tot oleds, na verloop van tijd niet degraderen.

Samsung zegt dat ze hierdoor de kleurweergave van schermen feller te kunnen zetten, waardoor de beelden helderder zijn dan bij oled. Tv-schermen bestaan meestal uit één glasplaat met daaronder meerdere lagen, maar micro led-schermen bestaan uit meerdere kleinere panelen die in verschillende vormen en afmetingen worden gerangschikt.

Samsung heeft nog niet alle aspecten van de tv onthuld, maar het is mogelijk dat we op een dag onze tv groter of kleiner maken, afhankelijk van de plek waar hij staat. Stel je voor dat je verhuist naar een huis met een grotere woonkamer, maar in plaats van een heel nieuw toestel te kopen, voeg je er alleen een paar panelen aan toe!

Schermresolutie

Resolutie, in termen van tv-hardware, verwijst naar het aantal pixels waaruit het beeld op de tv is opgebouwd.

Oudere tv's en veel 32 inch-modellen die vandaag worden verkocht, hebben ongeveer een miljoen pixels (720p of HD). Recentere en iets grotere tv's (meestal 49 inch en kleiner) hebben iets meer dan 2 miljoen pixels (1080p of Full HD).

Nog nieuwere en grotere tv's (meestal 50 inch en groter, maar ook tal van kleinere formaten) hebben 8 miljoen pixels (4K of Ultra HD). De nieuwste, grootste tv's hebben meer dan 33 miljoen pixels (8K).

4K Ultra HD-tv's zijn nu de norm, en die zou ik de meeste mensen ook aanraden. Deze toestellen zijn een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden, en 4K-inhoud is overal beschikbaar.

Samsung Smart tv met Netflix, BBC iplayer and Amazon Prime video iconen op het scherm

Resolutie is een van de meest voorkomende specificaties die fabrikanten gebruiken om tv's te verkopen, maar het is niet het enige belangrijke ingrediënt voor beeldkwaliteit. Het feit dat een tv een hogere resolutie heeft dan een andere, betekent niet altijd dat hij er beter uitziet.

Een tv met betere prestaties op het gebied van HDR (daarover hieronder meer), een betere algemene contrastverhouding of betere kleuren, zal er beter uitzien dan een tv die gewoon meer pixels heeft.

HDR

HDR staat voor high dynamic range. De term is afkomstig uit de fotografie en verwijst naar een techniek om het dynamisch bereik van een foto te vergroten - de contrastniveaus tussen de helderste witten en de donkerste zwarten. HDR voor televisies is hetzelfde idee.

Momenteel zijn er vijf verschillende varianten van HDR: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision en Advanced HDR van Technicolor.

HDR10 is de oorspronkelijke en momenteel meest gangbare vorm van HDR. Het is een open standaard die is overgenomen door talloze fabrikanten, streamingdiensten (Amazon, Netflix, Apple en Disney+) en de Blu-ray disc Association (BDA).

HDR10 moet aan bepaalde normen voldoen, waaronder 10-bit aan diepte en de BT.2020-kleurruimte. Het past die specifieke normen toe op het beeld dat je tv weergeeft.

10-bits

Een 10-bit-paneel geeft 10-bit-kleurdiepte (1,07 miljard kleuren) weer, in tegenstelling tot een 8-bit kleurdiepte (16,7 miljoen kleuren). 10-bit-panelen produceren 1.024 verschillende tinten in rood, blauw en geel.

Als algemene regel is dat alle 4K-tv's die momenteel op de markt zijn en in de toekomst op de markt komen, HDR10 moeten ondersteunen. Dit betekent dat je tv compatibel is met de meest beschikbare 4K Blu-rays, 4K-spelers en 4K-streamingcontent.

HDR10+

Zelfs de beste Samsung-televisies ondersteunen geen Dolby Vision – in plaats daarvan zie je Samsungs eigen, rivaliserende formaat, HDR10+.

Net als Dolby Vision maakt de technologie van Samsung gebruik van dynamische metadata om HDR-beelden frame-voor-frame te versterken. In tegenstelling tot Dolby Vision, is HDR10+ een open, royalty-vrij platform (hoewel de meeste merken een jaarlijkse beheersvergoeding betalen) en heeft het zijn eigen certificering.

Bijna alle Samsung-tv's op de markt, van instap- tot premium modellen, zijn voorzien van HDR10+. Samsung is echter niet de enige fabrikant die HDR10+ ondersteunt. LG en Sony moeten nog volgen, maar Philips en Panasonic bieden HDR10+ en Dolby Vision in een groot deel van hun tv-gamma.

Ook drie streamingdiensten, Amazon Prime Video, Rakuten en Googles pay-as-you-go film- en tv-aanbod op YouTube, ondersteunen al HDR10+.

Slimme functies

Samsung werkt zijn Tizen-platform voortdurend bij. Doorheen de jaren voegden ze spraakmogelijkheden toe aan hun afstandsbediening en slimme platform, waardoor het gemakkelijker is om door menu's te navigeren.

In 2018 voegde Samsung hun virtuele assistent Bixby toe aan Samsung's hele lijn van Q- en de meeste N-modellen. Bixby integreert in Samsung's SmartThings smart home-platform, waardoor je ook compatibele apparaten bedient, variërend van slimme lampen, stopcontacten, deursloten en zelfs je koelkast.

Smart-interface

De interface van een Samsung smart tv is heel eenvoudig en gemakkelijk te navigeren. Alles bevindt zich langs een werkbalk die onder aan je scherm verschijnt. Hier vind je ook gedownloade apps en kun je snel bij de verschillende ingangen en instellingen.

Apps en functies

De app-selectie is zeer uitgebreid. Alle populaire video- en muziekdiensten en nog veel meer zijn beschikbaar. Ook de zoekfunctie werkt goed, en resultaten komen zeer snel naar boven. Net als LG's WebOS, Android TV op Sony tv's en HiSense tv's, hebben Samsung-tv's een uitstekende selectie apps, en de overgrote meerderheid van de streamingdiensten is beschikbaar.

Spraakbediening

De spraakbediening is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Zelfs meer diepgaande dingen, zoals beeldinstellingen, zijn slechts een druk op de knop verwijderd. Met je stem voer je de volgende acties uit:

  • Invoer wijzigen
  • Apps starten
  • Basis online zoekopdrachten, zoals "Hoe laat is het?" of "Hoe is het weer in Amsterdam?"
  • Instellingen wijzigen

Het is ook mogelijk om binnen apps te zoeken, maar op dit moment worden slechts een paar apps ondersteund. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om te zoeken in Netflix, maar wel in YouTube.

Afstandsbediening

Samsung blijft het ontwerp van zijn afstandsbediening vernieuwen. Er zitten nu bijvoorbeeld geïntegreerde sneltoegangsknoppen in voor populaire streamingdiensten en spraakbediening.

Hij is vrij minimaal in vergelijking met traditionele tv-afstandsbedieningen, want je krijgt geen numpad, maar wel navigatieknoppen. Hij is klein en ziet er slank uit.

Wat deze afstandsbediening onderscheidt van een universele afstandsbediening, is dat de qled-serie wordt geleverd met een afstandsbediening die werkt op zonne-energie. 🌞 Dit betekent dat je hem oplaadt via een zonnepaneel aan de achterkant, of via usb-c. Houd er rekening mee dat Samsung de usb-c-kabel niet meelevert.

Input lag

De beste tv voor gaming is over het algemeen ook de beste tv voor alle andere doeleinden. Als je de basisprincipes van beeldkwaliteit, zoals contrast, kleur, helderheid en resolutie, goed in de gaten houdt, zien zowel games als films, tv-programma's en andere video's er goed uit.

Handen die de game controllers vasthouden

Gamin-prestaties profiteren ook van extra functies, zoals een lage input lag. De input lag van een televisie is de tijd die verstrijkt tussen het genereren van een beeld door een bron en het verschijnen van dat beeld op het scherm. Bij gamen ervaar je dit als de tijd tussen het een actie invoeren – bijvoorbeeld een knop indrukken – en het zien van de reactie op het scherm.

Bij snelle games, zoals shooters en vechtspellen, zijn snelle reflexen essentieel. Een lagere input lag maakt het verschil tussen een goed getimede reactie en een beweging die er veel te lang over doet om te registreren. In dat laatste geval is het al snel game over.

Deze vertraging is niet van belang bij het kijken naar films. Ook de meeste casual gamers merken een input lag onder de 50 ms niet op, terwijl meer competitieve gamers beter zoeken naar een tv die een input lag onder de 40 ms biedt.

Omgevingsmodus

Als je wil dat je tv naadloos opgaat in je woonkamer, dan is de omgevingsmodus iets voor jou. In de ambient mode kopieert je tv-scherm de muur erachter. Behang, metselwerk, verf, hout; de tv geeft elk type oppervlak op het scherm weer.

Eerst maak je een foto van je muur en die stuur je naar je tv. Het scherm bootst dan je decor na en past zich aan aan het patroon en de kleur. Deze technologie, in combinatie met de steeds kleiner wordende randen, betekent dat Samsung-tv's vrijwel onopgemerkt blijven in je ruimte als je ze niet aan zet.

De ambient mode geeft ook nieuwsbulletins, het weer of je eigen foto's weer. Deze leuke functie is aanwezig op alle qled-tv's van Samsung.

Onzichtbare verbinding

Samen met de ambient mode is de onzichtbare verbinding een manier van Samsung om haar tv's zo onopvallend mogelijk te maken. De HDMI- en usb-poorten bevinden zich niet op de tv zelf, maar er één dunne transparante draad die de tv verbindt met een aparte doos waarin je alle aansluitingen onderbrengt.

Dit betekent dat er geen lelijke kabels van je tv aflopen en dat je meer vrijheid hebt over waar je je aangesloten apparaten neerzet. De onzichtbare aansluiting is alleen beschikbaar op de meest geavanceerde 4K- en 8K qled-tv's van Samsung.

Televisie in beeld op een houten rek

Extra tips

  • Zoek naar ten minste 3 of 4 HDMI-poorten. En kies voor het nieuwere HDMI 2.1-formaat als dat mogelijk is. Zo is je tv klaar voor de toekomst!
  • Wat de beeldverversingsfrequentie betreft, is 60 Hz goed, maar 120 Hz is beter. Een hogere beeldverversingsfrequentie zorgt voor vloeiendere bewegingen bij alles van films en programma's tot live sport en games.
  • Je kunt 8K-tv's (voorlopig) overslaan. Ze zijn superduur, en 8K-content is nog niet beschikbaar.
  • Plan de aanschaf van een soundbar. De luidsprekers van tv's presteren vaak ondermaats, omdat de schermen steeds dunner worden. De meeste tv's krijg je met dubbele 10 watt-luidsprekers, die de neiging hebben onzuiver geluid te produceren bij volumes boven de 70%.

De 5 beste Samsung-tv's onder elkaar

1. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

1. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart
HDMI: 3
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
HDR: Ja
Spraakbesturing: Nee
Input Lag: 9.8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

2. Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart

2. Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart
HDMI: 3
Uitgangsvermogen: 2 x 20 Watt
HDR: Ja
Spraakbesturing: Nee
Input Lag: 8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)

3. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart

3. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart
HDMI: 3
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
HDR: Ja
Spraakbesturing: Nee
Input Lag: 9.8 milliseconde
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K zwart

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K zwart
USB: 2
HDMI: 3
Aantal speakers: 2
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
HDR: Ja
Spraakbesturing: Ja
Input Lag: 10.2 milliseconde
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Beeldverversing: 50 Hz

5. Samsung UE32T4302 32 inch HD zwart

5. Samsung UE32T4302 32 inch HD zwart
USB: 1
HDMI: 2
Aantal speakers: 2
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
HDR: Ja
Spraakbesturing: Ja
Input Lag: 10 milliseconde
Maximale resolutie: HD Ready
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Beeldverversing: 50 Hz

Veelgestelde vragen over Samsung-tv's

⌛ Gaat een Samsung-tv lang mee?

Samsung-tv's hebben een levensduur die varieert tussen 4,5 en 7 jaar bij intensief gebruik, net als veel andere tv's op de markt. Zwaar gebruik betekent dat de tv bijna continu aan staat, met de helderheid op het hoogste niveau.

🏢 Is Samsung een Chinees bedrijf?

Samsung is een Koreaans bedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd in Seoul. Lee Byung-chul richtte het bedrijf in 1938op als handelsmaatschappij en kwam in de jaren '60 in de elektronica-industrie terecht.

❓ Is oled beter dan qled?

Op papier komt qled als beste uit de bus, met een hogere helderheid, langere levensduur, grotere schermformaten en lagere prijskaartjes. Oled heeft echter een betere kijkhoek, diepere zwartniveaus en verbruikt minder energie.

🔥 Kan qled inbranden?

Inbranden is een permanent, hardnekkig beeld dat wordt veroorzaakt doordat statische beelden gedurende een lange periode op het scherm blijven staan. Oled-tv's hebben meer kans op inbranden dan qled-tv's en hun fabrikanten dekken dit bekende probleem niet altijd in hun garantie. Qled-tv's zijn gedekt tegen inbranden gedurende 10 jaar.

Welke Samsung-tv moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Samsung-tv's. Zo kun jij de perfecte tv voor jou kiezen.

HDMIHDRInput LagType schermSchermdiagonaalMaximale resolutieBeeldverversing
1Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart3Ja9.8 millisecondeLED-LCD43 inch (109 cm)
2Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart3Ja8 millisecondeLED-LCD50 inch (127 cm)
3Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart3Ja9.8 millisecondeLED-LCD55 inch (140 cm)
4Samsung QE43Q60B 43 inch 4K zwart3Ja10.2 millisecondeLED-LCD43 inch (109 cm)4K Ultra HD50 Hz
5Samsung UE32T4302 32 inch HD zwart2Ja10 millisecondeLED-LCD32 inch (81 cm)HD Ready50 Hz

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

HDMI: 3

HDR: Ja

Input Lag: 9.8 milliseconde

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Samsung UE50AU7092U 50 inch 4K zwart

HDMI: 3

HDR: Ja

Input Lag: 8 milliseconde

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart

HDMI: 3

HDR: Ja

Input Lag: 9.8 milliseconde

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung QE43Q60B 43 inch 4K zwart

HDMI: 3

HDR: Ja

Input Lag: 10.2 milliseconde

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing: 50 Hz

Samsung UE32T4302 32 inch HD zwart

HDMI: 2

HDR: Ja

Input Lag: 10 milliseconde

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)

Maximale resolutie: HD Ready

Beeldverversing: 50 Hz

Conclusie

De beste Samsung-tv is helder en heeft een uitstekend contrast. In elke prijsklasse bieden de tv's van Samsung voor de meeste kopers geschikte prestaties.

Ga voor een qled-scherm als je budget het toelaat. 4K en HDR verbeteren je beeldkwaliteit drastisch, maar alleen met compatibele inhoud, dus controleer je bron.

Heb jij al een model op het oog? Of ben je toch nieuwsgierig naar de beste LG-tv's? En staat hij tussen onze lijst van de 5 beste Samsung-tv's? Ik ben super benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?