Laat je Hart Sneller Kloppen met de Beste Pistonmachine

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Maak van koffiezetten je hobby en verras je bezoek met de beste latte art.

Laat je Hart Sneller Kloppen met de Beste Pistonmachine

Hoewel je misschien denkt dat koffie zijn oorsprong heeft in Italië, is dit niet het geval. De koffieplant is in de 11e eeuw in Ethiopië ontdekt. Vanuit daar groeide het uit tot een populair drankje onder de hele wereldbevolking. Je onderscheidt jouw kopje van een slap bakkie troost met de beste pistonmachine.

Zet je favoriete koffiekop maar klaar, want na het lezen van onze koopgids en het bekijken van de top 5 duurt het niet lang duren je dit geweldige apparaat in huis hebt en kunt genieten van een heerlijke koffie! ☕

Sage Barista Express Stainless Steel

Sage Barista Express Stainless Steel
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Knoppen
Bonenmaler: Ja
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Inhoud waterreservoir: 2 l
Materiaal behuizing: RVS
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Draaisysteem
Bonenmaler: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Inhoud waterreservoir: 1.1 l
Materiaal behuizing: RVS
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Tomado TPM1501B

Tomado TPM1501B
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Knoppen
Bonenmaler: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.2 l
Materiaal behuizing: Kunststof
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Pistonmachine koopgids: hoe maak je de beste koop?

De beste koop maak je door de beste pistonmachine uit te kiezen. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar als je ziet hoeveel verschillende pistonmachines beschikbaar zijn, is dit ineens niet meer het geval.

Geen zorgen, want ik neem alle opties en keuzes met je door, waardoor je na het lezen van deze koopgids precies weet welke pistonmachine het beste is voor jou. Neem ook vooral een kijkje hierboven bij onze top 5 pistonmachines, want misschien zit die van jou hier wel tussen!

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een koffiezetapparaat met bonen, en wel een halfautomatische. Anders dan bij een volautomatische koffiemachine voer je zelf een aantal handelingen uit. Sommige modellen hebben een ingebouwde koffiemaler. Als dit niet het geval is, vermaal je de koffiebonen zelf of koop je voorgemalen koffiebonen.

De gemalen bonen stop je in een piston en stamp je aan, waarna je deze in de pistonmachine draait en de koffie kan zetten. De pistonmachine verhit het water tot de juiste temperatuur en zorgt voor de druk die nodig is om het water door de koffie te persen. 💧

Je kiest zelf welke koffiebonen en bijbehorende maalgraad je gebruikt. Je kiest ook hoe hard je de gemalen bonen aanstampt en hoeveel gemalen koffie en water je gebruikt. Daarnaast regel je bij sommige modellen zelf de druk en hebben veel modellen een stoompijpje om je eigen melk op te schuimen.

Deze factoren beïnvloeden allemaal de smaak van de koffie. Zo kies je zelf welke koffiesoort je zet!

Halfautomatisch versus handmatig

Tegenwoordig zijn de meeste pistonmachines halfautomatisch: het apparaat heeft een pomp die zorgt voor de druk die nodig is om water door de koffie te persen. Voorheen moest men deze druk zelf produceren met een hendel. Dit gebeurde geheel handmatig of het apparaat gebruikte een veer.

Handmatige pistonmachines worden ook wel hevelmachines genoemd. Hier zijn vernieuwde versies van beschikbaar, maar die kom je minder vaak tegen.

Onderdelen en opties van een pistonmachine

Het komt waarschijnlijk niet als verrassing dat een apparaat als deze allerlei onderdelen kent. Degene waar je écht rekening mee moet houden, vind je hieronder.

De piston en de tamper

Zoals je inmiddels weet stop je de gemalen koffiebonen in een piston (ook wel filterhouder, filterdrager of portafilter genoemd). Nadat je de gemalen koffiebonen plaatst, stamp je deze aan. Dit doe je met een tamper. In onderstaande afbeelding zie je een piston met een tamper.

Een persoon gebruikt een tamper om gemalen koffiebonen in een piston aan te stampen

Sommige pistonmachines hebben een ingebouwde tamper, maar in de meeste gevallen is deze los en stamp je de koffie zelf aan. Hoe dichter op elkaar de koffie uiteindelijk zit, hoe minder snel het water erdoorheen loopt en hoe sterker de koffiesmaak.

De maalgraad heeft hier ook invloed op. Als de koffiebonen fijn gemalen zijn, zijn deze dichter tegen elkaar aan te persen dan bij grof gemalen koffiebonen.

De drukmeter

Daarnaast heeft bijna iedere pistonmachine een drukmeter. De drukmeter geeft aan hoeveel druk de machine gebruikt bij het maken van de koffie. Dit geven we weer in bar. Onthoud: hoe dichter op elkaar de geperste koffie zit, hoe minder makkelijk het water erdoorheen stroomt en hoe meer druk nodig is.

Een te lage druk leidt tot slappe koffie. Een te hoge druk resulteert in een sterke koffie. Als de koffie té fijn vermalen is, kan de koffie snel verbranden, wat zorgt voor een onaangename bittere smaak. De PID-functie voorkomt dit. Hierover lees je later in dit artikel meer. 👇

De ideale druk ligt tussen de 9 en 12 bar, maar dit hangt af van je wensen. Voor een iets dikkere textuur, moet de machine meer druk uitoefenen. En heb je liever een slappere koffie, mag de druk gerust wat lager liggen.

Het stoompijpje

Bijna iedere pistonmachine is voorzien van een stoompijpje. Hiermee schuim je de melk op. In enkele gevallen heeft het apparaat een geautomatiseerde stoompijp die de melk voor je opschuimt, maar in de meeste gevallen doe je dit zelf waardoor je zelf de dikte en temperatuur van de schuimlaag bepaalt.

Je doet de melk in een melkkannetje. Vervolgens plaats je het stoompijpje in het kannetje en draai je de pijp open. Deze schiet hete stoom door de melk waardoor je de melk opschuimt.

Alternatieven voor het stoompijpje zijn een melkreservoir of een melkslangetje. Bij een pistonmachine met een melkreservoir heb je een een apart reservoir voor melk. Je vult het reservoir en het apparaat doet de rest.

Pistonmachines met een melkslang hebben geen melkreservoir of stoompijpje. Je doet de slang (die verbonden is met de pistonmachine) in een losse melkkan of een open melkpak. De machine zuigt hieruit de melk en schuimt dit op. Het voordeel hiervan is je geen melkreservoir hebt om schoon te maken. 🙌

Iemand schuimt melk op met het stoompijpje van een pistonmachine

Filters

Er zijn verschillende filters beschikbaar voor pistonmachines. Over het algemeen gaat het om filters voor één of twee kopjes, maar ook heb je speciale crèmelaagfilters op de markt. Deze maken het makkelijker om een crèmelaagje op je espresso te krijgen, ook wanneer de maalgraad niet helemaal goed is en de koffie niet goed is aangedrukt.

Het nadeel hiervan is dat – ondanks dat de espresso fantastisch lijkt – de espresso niet per se goed is. Als je een goede espresso wil, kun je beter experimenteren totdat je het gewenste resultaat hebt behaald. Oefening baart nu eenmaal kunst! 🤹‍♂️

Er zijn ook filters voor easy serving espresso pads, ook wel ESE-pads. Deze koffiepads zijn speciaal gemaakt voor pistonmachines en bieden je de mogelijkheid om in een handomdraai de perfecte espresso te zetten met het gemak van een koffiepadapparaat.

Watertoevoer

Ieder koffiezetapparaat heeft water nodig, of het nou gaat om een simpel filterkoffiezetapparaat of een inbouwkoffiemachine. Dit geldt ook voor een pistonmachine. De meeste modellen beschikken over een waterreservoir, maar sommige modellen kun je ook rechtstreeks verbinden met de waterleiding.

Het voordeel van een waterleiding is dat je altijd vers water gebruikt en je geen waterreservoir steeds hoeft bij te vullen. Het nadeel is dat de modellen met deze optie doorgaans duurder zijn.

De meeste pistonmachines hebben daarom een waterreservoir. Er zijn een aantal aspecten om op te letten. Compactere modellen hebben meestal een kleiner reservoir dan grotere machines. Een kleiner reservoir vul je vaker bij, maar hierbij gebruik je wel telkens vers water.

Ook de locatie van het reservoir is belangrijk. Wil je het apparaat rechts in een hoek zetten, dan is het niet handig als het reservoir aan de rechterkant zit. Daarnaast is het handig als het reservoir uitneembaar is. Dit is makkelijk voor het bijvullen van water en wanneer je het apparaat reinigt. 🧼

Verwarmingssysteem

Iedere pistonmachine beschikt over een verwarmingssysteem om het water te verwarmen. Er zijn 3 verschillende systemen: verwarming door middel van een boiler, thermoblok of warmtewisselaar, waarvan de eerste twee het meest voorkomen bij pistonmachines voor regulier gebruik.

Een boiler is een klein waterreservoir met daarin of eromheen een verwarmingselement. Er zijn pistonmachines met een enkele boiler en een dubbele boiler. Bij een enkele boiler kun je geen koffie zetten en melk opschuimen tegelijkertijd. De juiste temperatuur voor het zetten van koffie ligt lager dan die nodig is voor het opschuimen van de melk.

Je zet eerst de koffie, waarna de boiler verder verwarmt tot het de geschikte temperatuur heeft bereikt voor het melkopschuimen. Wacht je hier liever niet op? Kies dan voor een pistonmachine met een dubbele boiler. Deze verwarmt de ene boiler tot de geschikte temperatuur voor koffie en de andere tot de geschikte stoomtemperatuur. 🌡️

Let daarnaast op de grootte van de boiler(s). Met een grotere boiler kun je meer koffie zetten in één keer, maar duurt het ook langer voordat het water op temperatuur is. Dit kost meer energie.

Een thermoblok is een metalen blok waar kleine waterleidingen doorheen lopen die het blok verwarmen. Omdat de totale hoeveelheid water in de leidingen niet groot is, is het water snel op temperatuur.

Dit betekent dat je bij het inschakelen van het apparaat niet lang hoeft te wachten voordat je koffie kan zetten en melk kan opschuimen, zoals dat wel het geval is pistonmachines met een enkele boiler.

Pistonmachines met een warmtewisselaar zijn de ideale uitkomst wanneer je met grote regelmaat koffie zet. Daarom zie je dit systeem voornamelijk in de horeca.

Een pistonmachine met een warmtewisselaar heeft meestal een horizontale koperen ketel. Deze is voor twee derde gevuld met water dat constant wordt verwarmd tussen 116 en 120 ºC. Hierdoor vult het bovenste gedeelte zich met stoom voor het opschuimen van de melk en kan je het water in het onderste gedeelte gebruiken om heet water te verkrijgen.

Door de ketel loopt een leiding. Hier stroomt koud water doorheen dat verwarmd wordt door het hete water in de ketel. De warmtewisselaar is ontworpen om het water in de leiding op te warmen tot ongeveer 88 tot 96 ºC; de ideale temperatuur voor het zetten van koffie. ☕

Pomp

De meeste pistonmachines maken gebruik van een vibratiepomp. Deze perst het water door de koffie door middel van een trillende beweging. De pomp produceert redelijk wat geluid. Luxere machines beschikken over een rotatiepomp. Deze is groter en heeft dezelfde functie, maar produceert minder geluid.

Bonenmaler

Zonder gemalen bonen zet je met een pistonmachine geen koffie. Sommige machines hebben een ingebouwde bonenmaler, maar dit is niet altijd het geval. Voorgemalen koffiebonen zijn dan een optie. Heb je liever versgemalen bonen? Dan moet je ze zelf malen. Een goede koffiemolen biedt in dat geval een goede uitkomst.

Koffiebonen in een bonenmaler

Extra functionaliteiten

Er zijn daarnaast nog een aantal andere opties beschikbaar om je gebruikservaring tot een hoger niveau te tillen:

 • Driewegventiel. Wanneer je koffie gezet hebt, kan de druk op de piston blijven staan. Een driewegventiel voert de druk automatisch af wanneer je de pomp uitschakelt. Hierdoor kun je de piston gelijk na het zetten van je koffie uit het apparaat draaien zonder dat koffie en stoom vrijkomt.
 • Energiebesparingsstand. Sommige pistonmachines schakelen na het koffiezetten over naar een energiebesparende stand en schakelen zichzelf na verloop van tijd uit.
 • Verwarmingsplaat. Sommige modellen hebben een verwarmingsplaat op de machine. Deze verwarmt kopjes die hierop staan voordat je je koffie zet.
 • Heetwaterfunctie. Sommige stoompijpjes produceren heet water voor het zetten van bijvoorbeeld thee.
 • Opbergvak. Indien je pistonmachine hierover beschikt, kun je benodigdheden – zoals een tamper – hierin netjes opbergen.
 • Pre-infusion. Pre-infusion is mogelijk bij pistonmachines met een rotatiepomp. Hierbij stroomt vóór het zetten van de koffie wat water in de gevulde piston, wat de koffie compacter maakt en de kans dat het water te makkelijk door de machine stroomt verkleint. Dit voorkomt op zijn beurt slappe koffie.
 • Automatische afslag. Hiermee stel je een voorafingestelde hoeveelheid water in die de machine per kopje gebruikt. Hierdoor behaal je makkelijk een precies resultaat en verhoog je het gebruiksgemak.
 • PID. Dit staat voor proportional integral derivative, een moeilijke term voor een simpele functie. Hiermee meet het apparaat de temperatuur in het verwarmingssysteem constant gemeten en houdt het dit op de juiste temperatuur. Zo voorkom je dat de koffie verbrandt.
 • Shot-timer. Een aantal pistonmachines heeft een ingebouwde shot-timer. In enkele gevallen zit dit verwerkt in de PID, in andere gevallen zit het in een display. Zodra het water loopt, activeert deze timer zichzelf automatisch. Je hoeft niet zelf te timen en dat draagt bij aan het gebruikersgemak.
 • Display. Op het display van een pistonmachine kun je veel informatie aflezen. Zo weergeeft het in veel gevallen sowieso de druk, maar geven een aantal modellen via het display ook een seintje als het tijd is om het apparaat schoon te maken of – bij gebruik van een melkreservoir of -slang – welke melkspecialiteiten het apparaat kan zetten.

De bouwkwaliteit

Naast de hierboven beschreven opties, verschillen pistonmachines ook in bouwkwaliteit. Dit wordt voornamelijk bepaald door de materialen waaruit het apparaat en zijn onderdelen bestaan.

Laten we beginnen met de behuizing. Deze is gemaakt van metaal of van kunststof. Een metalen behuizing is zwaarder en meer solide dan een kunststof behuizing. Hierdoor kan hij beter tegen een stootje en staat hij stevig op zijn plek. De eventuele anti-slipvoetjes onder een pistonmachine dragen ook bij aan een stevige houvast op de ondergrond. 👌

Daarnaast is het belangrijk dat de piston gemaakt is van materiaal dat de warmte goed geleidt, zoals messing of roestvrijstaal. Alhoewel dit doorgaans het geval is, wordt de piston in sommige gevallen gemaakt van aluminium.

Ook is de diameter van de piston belangrijk. Deze varieert tussen de 50 en 58 millimeter. Hoe groter de diameter, hoe groter het extractie-oppervlak en hoe meer smaken uit de koffie gehaald worden.

Bij een geïntegreerde koffiemolen is juist het tegenovergestelde belangrijk. Het materiaal moet hittebestendig zijn zodat de koffie niet verbrandt. Deze is dan ook veelal gemaakt van keramiek of metaal.

Keramiek is slijtvaster en gaat hierdoor minder snel stuk. Daarnaast warmt keramiek minder snel op dan metaal. Keramische maalschijven zijn duurder dan metalen maalschijven vanwege bovengenoemde redenen. 

Het maalmechanisme van de koffiemolen is ook van belang. Dit maalmechanisme bestaat uit propellermesjes of uit maalschijven. Een koffiemolen met propellermesjes (ook wel bekend als  slagkoffiemolens) is goedkoper, maar de mesjes produceren relatief veel hitte en malen de koffiebonen ongelijk, wat de smaak en het aroma van de koffie niet ten goede komt.

Maalschijven verbrijzelen de koffiebonen tussen de schijven door middel van wrijving, dit resulteert in een gelijkmatigere en fijnere maling dan het geval is bij slagkoffiemolens. In deze maalschijven zitten ook weer verschillen. De schijven zijn plat of conisch.

Platte maalschijven creëren een gelijkmatigere maling dan conische maalschijven, maar warmen ook sneller op. De ideale uitkomst is in dit geval een koffiemolen met keramische platte maatschijven, maar dit is dan ook gelijk de duurste optie. 😅

Misschien wel het belangrijkste is het materiaal van het binnenwerk: de leidingen en het verwarmingssysteem. Een warmtewisselaar is gemaakt van koper, maar de leidingen van andere verwarmingssystemen kunnen vervaardigd zijn uit koper, messing, aluminium of roestvrijstaal.

Koper en messing zijn hierbij de beste opties. Deze geleiden de temperatuur het beste van de vier, zijn goed bestand tegen kalkafzetting en minder gevoelig voor lekkages. Aluminium is gevoeliger voor kalkafzetting. Het zuur dat nodig is om het apparaat te ontkalken zorgt ervoor dat aluminium corrodeert, waardoor sneller een lekkage kan ontstaan.

Roestvrijstaal is ook minder corrosiegevoelig dan aluminium, maar geleidt warmte slechter dan koper of messing. Daarom is een binnenwerk gemaakt van koper of messing een betere uitkomst. Het is zo dat, hoe constanter de watertemperatuur, hoe beter de smaak en kwaliteit van de koffie.

Let ten slotte bij een thermoblok op de manier waarop de leidingen in het blok zijn bevestigd. Deze zijn gelijmd, gegoten of geschroefd. Gelijmde en gegoten blokken kunnen bij een lek niet gerepareerd worden. Een geschroefd blok gaat langer mee en kun je in het geval van lekkage repareren. 🔧

Onderhoud van een pistonmachine

Goed onderhoud staat gelijk aan een langere levensduur. Net als elke koffiemachine vergt de pistonmachine onderhoud. Hoe dit in zijn werk gaat, hangt af van de pistonmachine. Sommige types geven een seintje wanneer een reinigingsbeurt nodig is. Bij andere types moet je dit zelf in de gaten houden.

Er zijn pistonmachines die de leidingen automatisch spoelen na het zetten van koffie. Als dit niet het geval is, kun je dit zelf doen door dezelfde handelingen uit te voeren als je zou doen bij het zetten van koffie, maar dan zonder de piston met koffie te vullen. Probeer dit iedere dag te doen.

Wat je sowieso moet doen, is de piston afvegen met een doekje iedere keer nadat je koffie gezet hebt. Koffiedrab dat je laat zitten, verbrandt en zorgt voor een onaangename smaak. Maak ook het stoompijpje schoon nadat je melk hebt opgeschuimd, anders koekt het aan.

Vervang bovendien de pistonring eens in het half jaar tot een jaar. De ring vormt de afsluiting tussen de machine en de piston. Na verloop van tijd kan water langs de piston gaan druppelen. Gebruik je de pistonmachine relatief vaak? Dan is de pistonring ook eerder aan vervanging toe dan bij weinig gebruik.

Een lage hoekfoto van een barista die de portafilter schoonmaakt alvorens de koffie in een koffiebar of restaurant voor te bereiden.

Als de pistonmachine een geïntegreerde koffiemolen heeft, moet deze af en toe onder handen genomen worden. Doe dit ongeveer eens per kwartaal, maar vaker kan geen kwaad. Het is belangrijk dat het bonenreservoir leeg is of dat de schuif onder de trechter dicht kan. Je kunt dan bij de maalschijven.

De maalschijven haal je eruit door het schroefje dat het op zijn plaats houdt, los te schroeven. Maak de maalschijven schoon met een borsteltje en haal een vochtige doek door het bonenreservoir. Schroef het weer terug in elkaar en de koffiemolen is klaar voor gebruik.

🔧 Servicebeurt

Een servicebeurt is niet verplicht en ook niet per se nodig voor je koffiemachine, maar het valt aan te raden. Door regelmatig een servicebeurt door een specialist uit te laten voeren, verleng je de levensduur van het apparaat.

De specialist opent de machine en loopt alles na. Hoe frequent je een servicebeurt idealiter laat uitvoeren is afhankelijk van hoe intensief je de machine gebruikt en de hardheid van het water waarmee je koffie zet.

Ontkalken

Wat niet alleen belangrijk is voor de werking en levensduur van je apparaat, maar ook van de kwaliteit van je koffie, is het ontkalken. De hardheid van het water (de hoeveelheid kalk in het water) heeft invloed op de kwaliteit van je koffie. Onbehandelde kalkaanslag resulteert in het dichtslibben van je koffiemachine, waardoor lekkages ontstaan.

Hoe vaak je moet ontkalken hangt van enkele factoren af. Een pistonmachine met een thermoblok ontkalk je bijvoorbeeld minder vaak dan een pistonmachine met een boiler. Bij een thermoblok wordt het resterende water teruggestort in het waterreservoir of de lekbak. Omdat geen water achterblijft in het thermoblok is de kans op kalkaanslag kleiner.

Sommige pistonmachines geven zelf aan wanneer ze ontkalkt moeten worden. Houd anders ongeveer 1 tot 2 maanden aan. Hier speelt ook een andere factor mee: de hardheid van je water. Bij hard water vindt sneller kalkaanslag plaats dan bij zacht water.

⚠️ Let op!

Gebruik bij het ontkalken van je koffiemachine geen azijn. Dit beschadigt het apparaat. Het beste is om een ontkalkingsproduct speciaal voor koffiemachines in huis te halen.

Als het leidingwater van je huis hard is, kun je baat hebben bij een goede waterontharder. Niet alleen hoef je je koffiemachine minder vaak te ontkalken (eens in de 4 maanden), maar draagt het ook bij aan een langere levensduur van zowel je koffiemachine als van andere huishoudelijke apparaten die water gebruiken.

Verschillende koffiebonen en koffiesoorten

Koffiesoorten

Zoals eerder vermeld, kan een pistonmachine iedere soort koffie zetten. Er zijn ontzettend veel verschillende koffiesoorten die je helemaal eigen kunt maken. Vrijwel iedere koffiesoort is gebaseerd op espresso, tenzij het om brouwsels gaat die je met een filterkoffiezetapparaat zet.

De verschillen tussen de soorten worden bepaald door de hoeveelheid water, de boonsoort, het zetproces en de eventuele toevoeging van melk. Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende koffiesoorten. 👇

 • Espresso: 7 g koffie op een kopje van 25-30 ml. Het is een zeer geconcentreerde koffie met een sterke en ietwat bittere smaak. Hoe meer water je toevoegt, hoe zachter de smaak. De doorstroomtijd van het water door de koffie (de extractietijd) is idealiter aan de lange kant (ongeveer 25-30 seconden), zodat het water de smaak van de bonen beter opneemt.
 • Doppio: een dubbele espresso, dus dubbel de hoeveelheid koffie en water.
 • Ristretto: de sterkste koffiesoort. Deze soort heeft dezelfde ideale extractietijd als espresso, maar wordt gezet met minder water (15 ml), waardoor de smaak nóg sterker is.
 • Americano: een shotje espresso gemixt met 30 ml heet water. Deze komt het meest overeen met de 'normale zwarte koffie'
 • Lungo: een kop koffie die lijkt op de americano en gebruikt evenveel water (55-60 ml in totaal). Het verschil is dat je bij de americano achteraf het hete water toevoegt en bij de Lungo gebeurt dit tijdens het zetten; er loopt hierbij meer water door de gemalen koffie vanuit de koffiemachine.
 • Cappuccino: de meest populaire koffiesoort met melk. Het bestaat uit een shotje espresso met opgeschuimde melk. Een deel van de melk mengt zich met de koffie; een ander deel blijft als schuimlaag bovenop de koffie zitten.
 • Latte: ook wel café latte en koffie verkeerd genoemd. Het is bijna hetzelfde als een cappuccino, maar vergt meer melk dat minder hard is opgeklopt. Hierdoor mixt meer melk met de koffie.
 • Flat white: een koffiesoort die lijkt op de latte, maar de flat white bestaat uit een dubbele shot espresso. Hieraan voeg je de melk toe op dezelfde wijze als bij de latte.
 • Cortado: een kleinere en sterkere cappuccino. Het is een enkele shot espresso waaraan je opgeschuimde melk toevoegt, maar merkbaar minder dan bij een cappuccino.
 • Latte macchiato: een soort latte, alleen schenk je hier eerst ongeveer 250 ml opgeschuimd melk in een glas. Deze laat je even staan waardoor de melk zich scheidt van de schuimlaag. Vervolgens voeg je een shot espresso aan toe, waardoor twee duidelijke lagen ontstaan
 • Macchiato: een espresso met een melkschuimlaagje net als de cappuccino. Het is een enkele shot espresso waarbij opgeklopte melk wordt toegevoegd, maar in plaats van dat je de melk schenkt bij de koffie, schep je het schuim erop waardoor deze niet mengt met de koffie.
 • Mokka: een cappuccino waarin wat warme chocomel wordt gedaan voordat de melkschuim wordt toegevoegd.
 • Affogato: zowel een toetje als een koffie. Het is een bolletje vanille-ijs in een kopje waarin je vervolgens een espresso of doppio zet.
Proces om koffie te maken van branden, espresso maken, melk stomen, latte schenken, tot het serveren in een kopje.

Soorten koffiebonen

Naast de verschillende koffiesoorten, bestaan ook verschillende koffiebonen. Er zijn vier soorten koffiebonen: arabica, robusta, liberica en excelsa.

Arabicabonen komen het meest voor. Deze bonen worden geteeld op een hoogte van ongeveer 1500 m. Hierdoor heeft de plant weinig last van parasieten en ziektes waardoor deze minder cafeïne hoeft aan te maken om zichzelf te beschermen. Arabicabonen bevatten van nature minder cafeïne, wat resulteert in een zachte en zoete smaak.

Robustabonen zijn na arabicabonen de populairste soort. De robustabonen worden geteeld op een lagere hoogte dan de arabicabonen, waardoor ze meer cafeïne aanmaken om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Daarom hebben robustabonen een sterkere en bitterdere smaak.

Liberica- en excelsabonen kom je niet snel tegen in de supermarkt. De productie hiervan is schaars, omdat ze een zeer specifiek klimaat vergen om te kunnen groeien. De bonen worden voornamelijk geteeld voor lokale consumptie. Beide bonen hebben een sterke, bittere smaak.

Er zijn voornamelijk koffiesoorten te verkrijgen bestaande uit 100% arabica- of robustabonen, maar deze twee zie je ook veel in melanges. Een combinatie van deze twee zorgt voor een krachtige, maar toegankelijke smaak. Best of both worlds!

🐈 Kopi Luwak: koffiebonen uitgepoept door een kat

Koffiebonen die zijn uitgepoept door een kat?! Ja, het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar toch wordt dit gezien als de kaviaar onder de koffie. Deze speciale koffiesoort is de duurste koffie ter wereld vanwege de ietwat vreemde productie.

De luwak-kat smult van arabica- en robustabonen. De kat eet de koffiebonen wanneer het vruchtvlees nog om de boon zit. Tijdens het verteren wordt enkel het vruchtvlees verteerd waarna de kat de bonen uitpoept. Deze worden vervolgens handmatig uit de uitwerpselen van de kat gehaald.

De smaak van de koffie is aardachtiger, siroopachtiger, zacht en rijk. Deze smaak is verkregen door de zuren, enzymen en maagsappen die tijdens het verteren inwerken op de bonen. Bij het branden van de bonen werken de zuren op elkaar in wat zorgt voor de specifieke smaak.

Over de productie valt wel wat te zeggen. Omdat de vraag hoger is dan het aanbod, wordt een groot gedeelte van deze koffiesoort verkregen onder omstandigheden die niet bepaald diervriendelijk zijn voor de kat. Gelukkig bestaan producties van deze soort die wel ethisch verantwoord zijn. Dit proces kent wel een tragere productie en daardoor een hogere prijs.

Wil je nu graag Kopi Luwak proberen, maar niet het bijdragen aan het proces waarin deze koffiesoort gemaakt wordt? Dan kun je beter kiezen voor Coffee Primero. Hierbij wordt het verteringsproces fabrieksmatig nagebootst. Nog een voordeel: de prijs hiervan ligt een stuk lager

Naast de koffiesoort valt ook te kiezen uit de branding van de koffiebonen. Je hebt licht gebrande, medium gebrande en donker gebrande koffiebonen. Hoe donkerder, hoe langer de branding.

Koffiebonen zijn voorafgaand aan het branden groen van kleur. Hoe langer de koffiebonen gebrand zijn, hoe donkerder de kleur van de bonen en hoe krachtiger de smaak.

Een licht gebrande koffieboon is meestal geschikt voor een zachtere koffie zoals een lungo. Een donker gebrande boon is beter geschikt voor espresso's, cappuccino's of latte macchiato's. En een medium gebrande koffieboon is breed inzetbaar.

Waarom je moet gaan voor een pistonmachine

Er zijn ontzettend veel soorten koffiemachines: het filterkoffiezetapparaat, cup- en padmachines, percolators, een volautomatische koffiemachine en noem maar op. Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo ook de pistonmachine!

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een pistonmachine. Allereerst is de pistonmachine ontzettend veelzijdig, want je kunt elke soort koffie zetten en met al die verschillende soorten kun je ook nog eens honderden andere koffierecepten maken, zoals de perfecte ijskoffie of tiramisu. Dat is extra genieten!

Daarnaast gaat een pistonmachine – met het juiste onderhoud – jaren mee. Doorgaans gaat dit type veel langer mee dan bijvoorbeeld een volautomatische koffiemachine die ook nog eens een stuk groter is.

Ben je op zoek naar een koffiezetapparaat dat minder werk vergt? Dan kun je kiezen voor een pistonmachine met geautomatiseerde onderdelen, zoals een bonenmaler die de juiste hoeveelheid maalt voor elke soort koffie, een automatische tamper en een ingebouwde melkschuimer. Hartstikke handig, zeker in combinatie met ESE-pads.

Als je nu nog niet overtuigd bent van de pistonmachine, weet ik het ook niet meer. 😜

De 5 beste pistonmachines onder elkaar

1. Sage Barista Express Stainless Steel

1. Sage Barista Express Stainless Steel
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Knoppen
Bodem met antislip: Ja
Bonenmaler: Ja
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Inhoud waterreservoir: 2 l
Materiaal behuizing: RVS
Product gewicht: 13.08 kg
Stand by tuning: Nee

2. De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

2. De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Draaisysteem
Bodem met antislip: Ja
Bonenmaler: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Inhoud waterreservoir: 1.1 l
Materiaal behuizing: RVS
Product gewicht: 4.2 g
Stand by tuning: Ja

3. Tomado TPM1501B

3. Tomado TPM1501B
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Knoppen
Bodem met antislip: Ja
Bonenmaler: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.2 l
Materiaal behuizing: Kunststof
Product gewicht: 3.45 kg
Stand by tuning: Nee

4. De'Longhi Stilosa EC235.BK

4. De'Longhi Stilosa EC235.BK
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal kopjes per keer: 2
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Handmatig
Bodem met antislip: Ja
Inhoud waterreservoir: 1 l
Materiaal behuizing: Kunststof
Product gewicht: 4.3 kg

5. BluMill Koffiemachine

5. BluMill Koffiemachine
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal kopjes per keer: 1
Kopjeswarmer: Nee
Serveert heet water: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Automatisch uitschakelen: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Bediening: Knoppen
Bodem met antislip: Ja
Bonenmaler: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Inhoud waterreservoir: 1.2 l
Materiaal behuizing: Kunststof
Product gewicht: 4.5 kg
Stand by tuning: Nee

Veelgestelde vragen over pistonmachines

Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over deze apparaten. Heb je echter een brandende vraag die hier niet tussen staat? Dan horen we dat graag via het feedbackformulier hieronder!

❓ Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine. De naam geeft al aan dat je een aantal handelingen zelf moet uitvoeren. Omdat je het koffiezetten zelf in de hand hebt, maak je iedere koffie zoals je dat zelf wilt.

Een pistonmachine is daarnaast een koffiezetapparaat dat met bonen werkt, al dan niet vooraf gemalen. Dit is afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een ingebouwde koffiemolen.

⚙️ Hoe werkt een pistonmachine?

Dit is afhankelijk van het model. In de basis werkt het zo dat je de gemalen koffie in de piston doet en deze aanstampt met een tamper. Deze plaats je in het apparaat die vervolgens de koffie voor je zet.

Het resultaat hangt af van de koffieboon, de maalgraad en hoe hard deze is aangestampt. Na het zetten van de koffie kun je eventueel melk opschuimen en dit aan je koffie toevoegen.

🤷 Waarom kies ik voor een pistonmachine?

Een pistonmachine heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van andere koffiezetapparaten. Met deze machine kun je iedere koffiesoort zetten en deze naar jouw wens perfectioneren. Een pistonmachine gaat lang mee, waardoor je er jarenlang van geniet.

Er bestaan verschillende opties en keuzes wat betreft pistonmachines, wat ervoor zorgt dat je met de aanschaf van de juiste pistonmachine de beste koffiemachine, die voldoet aan jouw wensen, in huis haalt.

🔎 Waar let ik op bij de aankoop van een pistonmachine?

Allereerst is het belangrijk om alle opties door te nemen van een pistonmachine. Begin daarom met het lezen van dit artikel. Daarna bepaal je welke opties je zoekt in een pistonmachine. Let daarnaast op de bouwkwaliteit van het apparaat. Een betere bouwkwaliteit zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je pistonmachine.

Welke pistonmachine moet ik kopen?

Dat is volledig aan jou en je budget. Je kunt kiezen voor een simpel model waarbij je veel handelingen zelf uitvoert en de meeste invloed uitoefent op de smaak van je koffie, maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreid en gedeeltelijk geautomatiseerd model dat hierbij een handje helpt.

Neem nog een kijkje in de tabel hieronder. Hier zie je de belangrijkste specificaties van de beste pistonmachines die jou helpen bij de beste keus!

Type melkopschuimerAantal kopjes per keerKopjeswarmerServeert heet waterAfneembaar waterreservoirAutomatisch uitschakelenAutomatisch ontkalkingssysteemBonenmalerEspresso en stoom tegelijkertijdStand by tuning
1Sage Barista Express Stainless SteelStoompijpje2JaJaJaJaNeeJaNeeNee
2De'Longhi EC685.BK Dedica ZwartStoompijpje2JaJaJaJaNeeNeeNeeJa
3Tomado TPM1501BStoompijpje2JaJaJaJaNeeNeeJaNee
4De'Longhi Stilosa EC235.BKStoompijpje2JaJaJaJaNeeNeeJaNee
5BluMill KoffiemachineAutomatisch met melkreservoir1NeeNeeJaNeeNeeNeeNeeNee

Sage Barista Express Stainless Steel

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal kopjes per keer: 2

Kopjeswarmer: Ja

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Automatisch uitschakelen: Ja

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bonenmaler: Ja

Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee

Stand by tuning: Nee

De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal kopjes per keer: 2

Kopjeswarmer: Ja

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Automatisch uitschakelen: Ja

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bonenmaler: Nee

Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee

Stand by tuning: Ja

Tomado TPM1501B

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal kopjes per keer: 2

Kopjeswarmer: Ja

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Automatisch uitschakelen: Ja

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bonenmaler: Nee

Espresso en stoom tegelijkertijd: Ja

Stand by tuning: Nee

De'Longhi Stilosa EC235.BK

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal kopjes per keer: 2

Kopjeswarmer: Ja

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Automatisch uitschakelen: Ja

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bonenmaler: Nee

Espresso en stoom tegelijkertijd: Ja

Stand by tuning: Nee

BluMill Koffiemachine

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal kopjes per keer: 1

Kopjeswarmer: Nee

Serveert heet water: Nee

Afneembaar waterreservoir: Ja

Automatisch uitschakelen: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bonenmaler: Nee

Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee

Stand by tuning: Nee

Conclusie

Welke koffie dan ook je voorkeur krijgt, alles is mogelijk met de beste pistonmachine. Wat de beste pistonmachine voor jou is, hangt af van alle opties en keuzes die zijn besproken in dit artikel.

Wil je een simpel model waarbij je alles zelf doet of toch liever een model dat zoveel mogelijk handelingen van je overneemt? Voor welke opwarmmethode ga je, en hoe uitgebreid moet de informatie op het display zijn?

Die heerlijke koffie ligt binnen handbereik. Je hoeft enkel nog de juiste pistonmachine te kiezen. Staat die in het rijtje hieronder? Laat het ons even weten! 😊

Was dit artikel behulpzaam?