De Beste Oorthermometer om je Temperatuur te Meten

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Snel en makkelijk koorts detecteren, dat komt helemaal goed (h)oor!

De Beste Oorthermometer om je Temperatuur te Meten

Wanneer de ‘r’ in de maand zit, kijkt koorts vaker om de hoek. Tegenwoordig is koorts geen reden om naar de huisarts te gaan, maar een oogje in het zeil houden kan geen kwaad. Dit doe je het best met de beste oorthermometer, want deze is gebruiksvriendelijk en betrouwbaar!

In dit artikel lees je hoe je een oorthermometer gebruikt, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en vind je onze top 5, zodat je straks zeker weet dat een dagje bedrust gerechtvaardigd is. 🤒

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Extra functies thermometer: Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Beschermkapjes

Beschermkapjes
Geluidssignaal bij koorts: Nee
Extra functies thermometer: Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Oor
Watervast: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

Bintoi® XE200

Bintoi® XE200
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Extra functies thermometer: Meet temperatuur vloeistoffen , Meet temperatuur oppervlakten , Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Oorthermometer koopgids: hoe maak je de beste koop?

In het ziekenhuis is niet alleen een hartslagmeter, saturatiemeter en bloeddrukmeter onmisbaar, de beste thermometer is dat ook! Al deze apparaten meten je belangrijkste vitale functies en het is daarom aan te raden om hier zelf ook goed op te letten. 

Nu kan ik me voorstellen dat je niet iedere keer naar het ziekenhuis gaat voor een meting en dat je misschien ook geen hartslagmeter aanschaft als je onbekend bent met hartklachten, maar koorts overkomt iedereen wel eens.

Je lichaamstemperatuur is een goede indicatie van je gezondheid en dit controleer je makkelijk met een thermometer.

Iemand meet de lichaamstemperatuur van een meisje met een oorthermometer

Een oorthermometer doet dit snel, makkelijk en pijnloos. Alleen zit er veel verschil tussen de oorthermometers op het gebied van nauwkeurigheid, functies en prijs. Geen zorgen, in deze koopgids neem ik alles met je door om te zorgen dat je straks de beste oorthermometer in huis haalt. 😄

Hoe werkt een oorthermometer?

Een oorthermometer meet de temperatuur in je oor. Om preciezer te zijn: een oorthermometer meet de temperatuur van je trommelvlies. Het trommelvlies is gekoppeld aan de hypothalamus: het systeem dat je lichaam in balans houdt en het centrum van je temperatuurregeling.

Het trommelvlies heeft dezelfde bloedstroom als de hypothalamus. Wijzigingen in de lichaamstemperatuur, zoals bij koorts, zijn beter waarneembaar op het trommelvlies dan elders in het lichaam.

Het trommelvlies straalt warmtestralingen uit: infrarood. Dit is geen zichtbare straling, maar straling met een golflengte die onzichtbaar is voor het oog. Dit licht uit zich in warmte. De sensor (de lens) van de oorthermometer pikt deze straling op en zet dit om in een digitale waarde voor lichaamstemperatuur

Close-up van een oorthermometer in het oor van een vrouw

Er zit een behoorlijk ingewikkeld proces achter de meting van de lichaamstemperatuur met een oorthermometer, maar zelf volg je enkel de onderstaande stappen. 👇

  • Maak het oor schoon.
  • Trek het oor iets naar achter en iets omhoog.
  • Plaats de oorthermometer in de gehoorgang en richt de sensor op het trommelvlies.
  • Druk op de knop en wacht tot de meting klaar is, en that's it!

Simpel, hè? Wel zijn er wat factoren om rekening mee te houden, omdat die bijvoorbeeld invloed uitoefenen op het resultaat, maar daar vertel ik je straks meer over.

Waarom een oorthermometer?

Zoals hierboven vermeld, is de lichaamstemperatuur het best waarneembaar op het trommelvlies. In combinatie met het juiste gebruik leidt dit tot een zeer nauwkeurige meting.

De betrouwbaarste manier om de lichaamstemperatuur te meten is nog altijd rectaal, maar dit is niet per se de beste manier. Dit kan nogal ongemakkelijk zijn, en zoals bij iedere digitale thermometer het geval is, duurt het even voordat de meting klaar is wat het extra vervelend maakt. 😅

Een oorthermometer is een infraroodthermometer. Het voordeel van iedere infraroodthermometer is dat de meting snel en makkelijk is. 

Het voordeel van een oorthermometer vergeleken met een voorhoofdthermometer (ook een infraroodthermometer) is dat een oorthermometer nóg nauwkeuriger is.

De nadelen van oorthermometers zijn dat ze niet geschikt zijn om te gebruiken bij baby’s jonger dan 3 maanden, je ze lastiger gebruikt bij slapende of bewegende kinderen en het oncomfortabel is bij een oorontsteking.

Daar is gelukkig een oplossing voor: een voorhoofdmeting. Een aantal oorthermometers – doorgaans de betere – meten niet alleen de temperatuur van het oor, maar ook van het voorhoofd. Je hebt dan gelijk een goede voorhoofdthermometer bij de hand als de oormeting niet toepasbaar is.

Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

Oorthermometers zijn zeer nauwkeurig en betrouwbaar, maar het kan je inmiddels niet ontgaan zijn dat dit sterk afhangt van het juiste gebruik. 

Vrouwelijke arts in een witte labjas meet met een oorthermometer de lichaamstemperatuur van een baby in een roze pakje

Het juiste gebruik begint met een schone sensor (ook lens genoemd). De sensor van de thermometer meet de temperatuur. Vuil of beschadigingen op de sensor beïnvloeden de uitkomst van de meting.

Het schoonmaken van de oorthermometer na gebruik en een afdekkapje (ook wel lenskapje, lensfilter of beschermhoesje genoemd) helpen hierbij.

Dit is ook de reden dat je het oor schoon dient te maken voor gebruik. Oorsmeer werkt isolerend en zorgt dat de sensor het trommelvlies niet goed kan zien.

Ook de natuurlijke kromming van de gehoorgang zorgt dat de sensor het trommelvlies niet goed ziet. Dat is de reden dat je het oor iets naar achter en omhoog trekt tijdens de meting. Zo trek je het oorkanaal recht, waardoor het trommelvlies goed bereikbaar is voor de sensor.

Bovendien is het belangrijk dat je de meting uitvoert onder ‘normale’ omstandigheden. Als je een lange tijd op je oor lag of er iets over je oor heen zat zoals een muts, is je oor warmer. Ook een zeer warme of zeer koude omgeving beïnvloedt de meting. 🥶

Houd bij het opbergen eveneens rekening met de temperatuur. Oorthermometers vereisen thermische stabiliteit. Dat houdt in dat je de thermometer het best bewaart op een plek met een stabiele temperatuur die niet veel afwijkt van de omgevingstemperatuur van de plek waar je meet.

Let op!

Het juiste gebruik verschilt per thermometer, lees daarom goed de handleiding. De handleiding van een oorthermometer is altijd leidend.

Certificaten en meerdere scans

Er bestaan oorthermometers die extra nauwkeurig werken. Deze beschikken meestal over bepaalde certificaten en keurmerken die aantonen dat de oorthermometer ook gebruikt wordt in ziekenhuizen. Deze thermometers hebben een maximale afwijking van 0,2 °C en zijn zeer nauwkeurig. 🤏

Doorgaans voeren deze oorthermometers meerdere scans uit tijdens de meting. Het gemeten resultaat is dan het gemiddelde van meerdere scans wat weer bijdraagt aan de betrouwbaarheid. 

Mannelijke arts doet een meting in het oor van een lachende vrouw

De CE-markering is een van de belangrijkste markeringen. Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke (veiligheids)eisen en zeker als je iets in je oor stopt, is dat een fijn gegeven.  

Hygiëne

De hygiëne van een oorthermometer is belangrijk. Allereerst omdat het niet fijn is om andermans oorsmeer in je oor te krijgen, ten tweede omdat een schone oorthermometer nauwkeuriger meet en ten derde omdat het de verspreidingen van ziektekiemen bij meerdere gebruiker beperkt.

Afdekkapjes

Sommige oorthermometers komen met wegwerpkapjes. Dit is zeer hygiënisch omdat je voor ieder persoon en iedere meting een nieuw kapje gebruikt, maar je dient ook steeds nieuwe kapjes te kopen en dat is niet goed voor je portemonnee en het milieu.

Er bestaan ook herbruikbare kapjes. Deze dien je nog wel schoon te maken, maar zorgen ervoor dat de lens (sensor) niet beschadigd raakt. 

Waterdichtheid

Als er geen sprake is van een afdekkapje, is het belangrijk om de oorthermometer goed schoon te maken. Een waterdichte oorthermometer maakt dit net wat makkelijker. Deze maak je eenvoudig schoon onder de kraan. 💦

Een spatwaterdichte thermometer kan niet onder water, maar is wel schoon te maken met een vochtig doekje. 

Als een oorthermometer waterbestendig is, heeft de thermometer een IP-certificering. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers waarvan het eerste cijfer de bescherming tegen aanraking en stof uitdrukt en het tweede de bescherming tegen water. Hoe hoger het getal, des te beter de bescherming.

Responstijd, meetbereik en extra temperaturen meten

Infraroodthermometers voeren de temperatuurmeting het snelst uit van alle thermometers. De snelheid waarmee de thermometer de meting voltooit, is de responstijd.

Hoewel de meeste oorthermometers een responstijd van drie seconden of minder hebben, varieert het tussen één en vijf seconden

Dit is sowieso een korte tijd en in de meeste gevallen maken die paar seconden geen verschil, maar als bijvoorbeeld je kindje tegen een meting opziet en veel beweegt, maakt een kortere responstijd wel verschil. 

Een hand houdt een oorthermometer met een meting van 39,1 graden boven een baby

Het meetbereik van een oorthermometer is belangrijker. Dit is het totale bereik dat de thermometer kan meten. Een meetbereik tussen de 20 °C en 45 °C is ruim voldoende voor het meten van de lichaamstemperatuur, anders vraag ik me sterk af of je wel menselijk bent. 😜

Sommige oorthermometers zijn – naast het meten van de lichaamstemperatuur – ook in staat om de omgevingstemperatuur of vloeistoftemperatuur te meten. Dit pas je bijvoorbeeld toe om de temperatuur van de melk voor je kindje of de temperatuur van de hoek waar het babybedje staat te meten. 

Wanneer de oorthermometer over de functie beschikt om de andere temperaturen te meten, is een groter meetbereik belangrijk. In dat geval is een meetbereik tussen de 0 °C en 100 °C ideaal.

Geheugenfunctie

Steeds meer thermometers beschikken over een geheugenfunctie. Met de geheugenfunctie sla je de resultaten van vorige metingen op. Hoeveel metingen je opslaat, hangt af van het aantal geheugenplaatsen. 🧠

Het opslaan en terugkijken van de vorige metingen geeft je de mogelijkheid om te zien of de lichaamstemperatuur schommelt of gelijk blijft tijdens de ziekteperiode. Ook is het mogelijk om je gemiddelde lichaamstemperatuur en gezondheid te bepalen.

Er bestaan thermometers met verschillende gebruikersprofielen, zodat je de metingen van iedere gebruiker apart opslaat.

Koorts 🌡️

Vroeger was de standaard gezonde temperatuur 37 °C, had je koorts bij 38 °C en had je verhoging als je er tussenin zat. Tegenwoordig blijkt deze theorie achterhaald

De gemiddelde lichaamstemperatuur is gedaald en verschilt per persoon. Door meerdere metingen te doen op momenten dat je je goed voelt, achterhaal je je gemiddelde lichaamstemperatuur. Tot 1 °C hierboven heb je verhoging en vanaf 1 °C hierboven heb je koorts.

Slimme oorthermometer

Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken, het is dan ook niet zo gek dat er ook slimme oorthermometers bestaan. 🤓

Vrouw met een kind tegen haar aan houdt in de ene hand een telefoon vast en voelt met de andere aan het voorhoofd van het kind. Op haar schoot ligt een boekje en thermometer

Deze slimme thermometers koppel je aan een app met bluetooth. In deze apps sla je je vorige metingen op. Het voordeel hiervan is dat er geen beperkt aantal geheugenplaatsen zijn. 

Sommige apps zijn uitgebreider en geven je de mogelijkheid om factoren zoals ingenomen medicatie in te vullen en geven je een melding om een nieuwe meting uit te voeren. Op deze manier krijg je een completer beeld van het verloop van je ziekte en schat je in of je temperatuur wellicht gedaald is vanwege de medicatie.

Deze uitgebreide apps geven meestal ook advies aan de hand van je temperatuur en symptomen. Dit geeft je een idee van wat de mogelijke oorzaak is, maar als je je zorgen maakt of de koorts lang aanhoudt, is het altijd verstandig om de huisarts te bezoeken. 

Koortswaarschuwing

Een koortswaarschuwing geeft door kleuren of een toonindicatie aan of er sprake is van een normale lichaamstemperatuur, een verhoogde lichaamstemperatuur of koorts. Er zijn zelfs modellen die dit bepalen aan de hand van je vorige metingen.

De koortswaarschuwing met kleuren leg je makkelijk uit aan je kinderen en een toonindicatie is fijn voor slechtzienden.

Display

Op het display lees je de meting af. Hoe groter het scherm, hoe makkelijker het af te lezen is. Ook grote en duidelijke cijfers helpen bij de leesbaarheid.  Een verlicht scherm draagt bij aan de leesbaarheid in het donker. 👀

Close-up van het display van een oorthermometer met daarop de gemeten temperatuur van 39,3 graden Celsius

Pieptoon

Een pieptoon wanneer de meting klaar is, is zeer handig, vooral als je de meting bij jezelf uitvoert. Het is niet mogelijk om tijdens de meting op het display te kijken. Door een pieptoon die klinkt wanneer de meting voltooid is, weet je wanneer het tijd is om de thermometer uit je oor te halen.

Batterij(duur)

De meeste goede oorthermometers beschikken over een batterijduur van ruim twee jaar, maar controleer de batterijduur wel vooraf. Het is vervelend als je om de maand de batterijen vervangt.

Controleer ook of de thermometer een melding geeft wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Zo voorkom je dat de batterijen leeg zijn op het moment dat je de thermometer nodig hebt. Je ziek voelen is al drie keer niets, maar als je dan ook nog de deur uit moet, is het helemaal verschrikkelijk. 😓

Celsius en Fahrenheit

In Nederland gebruiken we doorgaans graden Celsius (°C). De meeste oorthermometers op de Nederlandse markt tonen de temperatuur dan ook in graden Celsius. Let hier wel goed op, want in sommige gevallen meet een thermometer in graden Fahrenheit (°F).

De 5 beste oorthermometers onder elkaar

1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer

1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Extra functies thermometer: Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee

2. Beschermkapjes

2. Beschermkapjes
Geluidssignaal bij koorts: Nee
Extra functies thermometer: Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Oor
Watervast: Ja

3. Bintoi® XE200

3. Bintoi® XE200
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Extra functies thermometer: Meet temperatuur vloeistoffen , Meet temperatuur oppervlakten , Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee

4. Braun IRT 3030

4. Braun IRT 3030
Geluidssignaal bij koorts: Ja
Extra functies thermometer: Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Oor
Watervast: Ja

5. Bintoi® X200

5. Bintoi® X200
Geluidssignaal bij koorts: Ja
CE markering: Zichtbaar
Extra functies thermometer: Meet temperatuur vloeistoffen , Meet temperatuur oppervlakten , Meet omgevingstemperatuur
Geluidssignaal bij einde meting: Ja
Locatie van meting: Voorhoofd , Oor
Watervast: Nee

Veelgestelde vragen over oorthermometers

Hopelijk staan al je antwoorden in de koopgids. Als dit niet zo is, hoop ik dat je vraag hieronder staat beantwoord. Zo niet, laat het ons dan weten via het feedbackformulier onderaan deze pagina.

👶 Vanaf welke leeftijd is een oorthermometer toepasbaar?

Een oorthermometer is niet geschikt om te gebruiken bij baby’s jonger dan drie maanden. Dit komt doordat hun gehoorgang nog zeer nauw is. Hierdoor is de sensor niet in staat om het trommelvlies te bereiken. Bij oudere baby’s en kinderen lukt dit wel, maar is het van belang om precies en voorzichtig te werkt te gaan.

Iemand meet de lichaamstemperatuur van een baby met een oorthermometer

🧼 Hoe maak je een oorthermometer schoon?

Als er sprake is van een herbruikbaar afdekkapje maak je deze schoon onder de kraan met een sopje of ontsmettingsmiddel. Is er geen afdekkapje? Dan maak je de thermometer zelf schoon. Als deze waterdicht is, doe je dit onder de kraan met een licht sopje of met ontsmettingsmiddel, en anders gebruik je een vochtig doekje.

💲 Hoeveel kost een oorthermometer?

De prijzen van oorthermometers lopen uiteen van 15 tot 200 euro. De meeste oorthermometers kosten tussen de 25 en 50 euro. Tot 50 euro geldt doorgaans de stelling “goedkoop is duurkoop”, en betaal je voor de functies en nauwkeurigheid. Boven de 50 euro betaal je al gauw onnodig veel.

Welke oorthermometer moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste oorthermometers. Zo maak jij de beste keus!

Geluidssignaal bij koortsCE markeringGeluidssignaal bij einde metingLocatie van metingWatervast
1Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometerJaZichtbaarJaVoorhoofd , OorNee
2BeschermkapjesNeeZichtbaarJaOorJa
3Bintoi® XE200JaZichtbaarJaVoorhoofd , OorNee
4Braun IRT 3030 JaZichtbaarJaOorJa
5Bintoi® X200JaZichtbaarJaVoorhoofd , OorNee

Braun IRT 6520 ThermoScan 7 thermometer

Geluidssignaal bij koorts: Ja

CE markering: Zichtbaar

Geluidssignaal bij einde meting: Ja

Locatie van meting: Voorhoofd , Oor

Watervast: Nee

Beschermkapjes

Geluidssignaal bij koorts: Nee

CE markering: Zichtbaar

Geluidssignaal bij einde meting: Ja

Locatie van meting: Oor

Watervast: Ja

Bintoi® XE200

Geluidssignaal bij koorts: Ja

CE markering: Zichtbaar

Geluidssignaal bij einde meting: Ja

Locatie van meting: Voorhoofd , Oor

Watervast: Nee

Braun IRT 3030

Geluidssignaal bij koorts: Ja

CE markering: Zichtbaar

Geluidssignaal bij einde meting: Ja

Locatie van meting: Oor

Watervast: Ja

Bintoi® X200

Geluidssignaal bij koorts: Ja

CE markering: Zichtbaar

Geluidssignaal bij einde meting: Ja

Locatie van meting: Voorhoofd , Oor

Watervast: Nee

Conclusie

De volgende keer dat je je beroerd voelt, pak je je oorthermometer erbij en die vertelt je in een mum van tijd of je koorts hebt of niet. Welke oorthermometer je daarvoor gebruikt maakt niet uit, maar de een is sneller en accurater dan de ander. Bovendien bestaan er een hoop handige functies om uit te kiezen.

Het is maar net waar je de voorkeur voor hebt en hopelijk is dat nu duidelijk na het lezen van de koopgids. Misschien staat je toekomstige oorthermometer wel in het rijtje hieronder. Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?