Op Zoek Naar Schatten met de Beste Metaaldetector
Het ideale hulpmiddel voor elke schatzoeker.
Een metaaldetector is niet alleen voor archeologen! Een dagje naar het strand wordt spannender als je op zoek gaat naar verborgen spullen. Dit en nog veel meer is mogelijk met de beste metaaldetector!
In deze koopgids vind je de belangrijkste specificaties om je een handje te helpen bij je aankoop. Check hieronder onze top 3 en lees gauw verder! 😄
Metaaldetector koopgids: hoe maak je de beste koop?
Wanneer je nieuw bent in de wereld der metaaldetectors kan de hoeveelheid informatie behoorlijk overweldigend zijn. Er valt ook veel te kiezen en te beslissen met zoveel verschillende soorten metaaldetectors.
Daarom gaan we de belangrijkste zaken bij langs, zodat je weet welke metaaldetector het beste bij jou past.
Doelgroep
Metaaldetectors bestaan voor alle leeftijden en niveau's. Daarom geven de meeste verkopers van metaaldetectors de doelgroep aan waarvoor de metaaldetector het geschiktste is.
Het verschil tussen metaaldetectors uit verschillende doelgroepen is vooral de hoeveelheid functies van het apparaat. De meest voorkomende doelgroepen zijn:
- Kinderen: metaaldetectors voor kinderen zijn meestal kleiner en eenvoudiger in gebruik, waardoor een kind snel en zelfstandig op zoek kan.
- Starters/beginners: startersmodellen zijn meestal simpele en goedkope metaaldetectors. Deze zijn uitermate geschikt voor recreatief gebruik, maar minder handig voor intensief of professioneel gebruik.
- Gevorderden: binnen de doelgroep voor gevorderden vallen de beste metaaldetectors op de markt. Deze apparaten hebben de beste prestaties en de meeste toepassingen en functies.
Toepassingen
Elke metaaldetector heeft een eigen set aan geschikte toepassingen. Dit betekent dat de metaaldetector het beste presteert als je deze voor die toepassingen gebruikt. Er zijn verschillende toepassingen:
- Archeologisch: Bij archeologische metaaldetectors draait het allemaal om precisie. Deze apparaten kunnen kleine objecten dan ook nauwkeurig weergeven.
- Militaria: Deze metaaldetectors zijn geschikt voor het vinden van oude militaire spullen. Deze metaaldetectors hebben een grotere zoekschijf en detecteren ijzer met gemak.
- Strand: Stranden hebben meestal een gemineraliseerde bodem. Hiervoor heb je een metaaldetector nodig die goed door deze bodem heen detecteert. Ook zijn deze metaaldetectors meestal minstens spatwaterdicht.
- (Ondiep)water: Deze metaaldetectors gebruik je in of rond het water, afhangend van hoe waterdicht de metaaldetector is. Zo heb je metaaldetectors waarvan enkel de zoekschijf waterdicht is en metaaldetectors die geheel onderwater kunnen.
- Land: Een metaaldetector voor op land vindt gemakkelijker objecten op bijvoorbeeld akkers.
- Allround: Allround metaaldetectors zijn geschikt voor vrijwel alle grondsoorten en situaties. Deze apparaten blinken niet uit in één bepaalde toepassing, maar hebben meestal van alles een beetje.
- Reizen: Als je graag je metaaldetector gebruikt op vakantie, dan is een metaaldetector die geschikt is voor reizen zeker een aanrader. Deze metaaldetectors zijn gemakkelijk en handig om mee te nemen.
Frequentie
De frequentie van een metaaldetector bepaalt deels hoe gemakkelijk je verschillende materialen vindt.
De frequenties van metaaldetectors kunnen variëren tussen 3 en 100 kilohertz (kHz), maar over het algemeen gebruikt men een frequentiebereik tussen de 5 en 25 kHz. Dit is een middenweg, waarmee je de voordelen van zowel hoge als lage frequenties krijgt.
🤔 Wat is de frequentie?
De frequentie is de hoeveelheid trillingen per seconde. Deze signalen worden gemeten in hertz (Hz). Omdat een metaaldetector veel trillingen uitzendt, wordt de frequentie uitgedrukt in kHz.
Als een detector 10000 trillingen (Hz) per seconde verzendt, is dat 10 kHz.
Over het algemeen geldt: hoe lager de frequentie, hoe gemakkelijker je grote objecten vindt. Met een hoge frequentie vind je kleinere objecten weer gemakkelijker. Metaaldetectors met een gemiddelde frequentie zijn voor algemeen gebruik. Er zijn ook detectors die meerdere frequenties uitzenden.
Metaaldiscriminatie
Het discrimineren van metaal houdt in dat de metaaldetector bepaalde materialen kan filteren, waardoor de metaaldetector deze negeert. Dit kan doordat elk metaal een eigen geleidingswaarde heeft en voorkom je mee dat je voor elke flessendop gaat graven. Er zijn vier verschillende soorten discriminatie:
- Variabele discriminatie: de meest voorkomende manier van metaaldiscriminatie. Hiermee stel je de discriminatie bij met een draaiknop die je hoger en lager zet. Zo filter je metaal met een lage geleidingswaarde weg.
- Notch-discriminatie: deze techniek pikt specifieke objecten op en filtert deze. Hiermee filter je bijvoorbeeld metalen afval. In werkelijkheid zoek je naar metalen en objecten met een specifieke geleidingswaarde.
- Iron Reject: dit type metaaldiscriminatie filtert vooral op ijzer. Deze wordt meestal gebruikt door goudzoekers.
- VDI-nummer: VDI staat voor voorwerpidentificatie. Deze technologie filtert zeer nauwkeurig op geleidingswaarde, waardoor je metaaldetector een zeer goede inschatting maakt van het type object en dit laat zien in de vorm van een VDI-nummer.
Grondbalans
Met een instelbare grondbalans filter je mineralen die storing veroorzaken, zoals ijzererts of zout. Hierdoor vind je gemakkelijker een metalen object. Deze functie is vooral van belang wanneer je de metaaldetector gebruikt op plekken met een zwaar gemineraliseerde grond, zoals bijvoorbeeld het strand. 🏖️
Er zijn drie soorten grondbalansfuncties: handmatig, semi-automatisch en automatisch. Met de handmatige functie pas je zelf de balans aan. Bij een semi-automatische grondbalans druk je de knop in en 'pomp' je de detector op en neer op de zoekplek.
Wanneer je een automatische grondbalansfunctie hebt, stelt de metaaldetector de grondbalans zelf in en checkt hij periodiek op mineralen.
Zoekschijf
De zoekschijf is het onderdeel van de metaaldetector dat het object zoekt. De zoekschijf verstuurt en ontvangt het elektromagnetische veld waarmee hij het object detecteert. Hoe groter de zoekschijf, hoe makkelijker je grotere objecten vindt.
Zoekdiepte
De zoekdiepte van een metaaldetector hangt af van meerdere factoren. De grootte van het voorwerp is een van de belangrijkste, maar ook de bodem en de instellingen van de metaaldetector dragen bij. De meeste verkopers maken onderscheid tussen kleine en grote objecten bij het aangeven van de zoekdiepte.
De meeste metaaldetectors in de beginnersklasse kunnen een klein object tussen de 25 en 30 centimeter diep detecteren, en een groot object tot 1 meter diep. Bij duurdere modellen detecteer je al gauw kleine objecten tussen de 35 en 70 centimeter diep, en grote objecten tussen 1.5 en 2 meter diep.
Voeding
De voeding van een metaaldetector is belangrijk, omdat het apparaat zonder stroom niet werkt. Afhangend van het apparaat werkt de metaaldetector op batterijen of op een heroplaadbare accu. Als je de metaaldetector actief gebruikt, dan is het wellicht voordeliger om voor een detector met accu te gaan. ⚡
Lengte en gewicht
Voor een comfortabel gebruik van je metaaldetector is het verstandig om bij de aankoop te kijken naar de lengte van het apparaat. Sommige metaaldetectors zijn speciaal voor kinderen, waardoor deze kleiner uitvallen.
Doorgaans zijn metaaldetectors in lengte verstelbaar. Hierdoor zijn ze zowel voor kinderen als volwassenen geschikt.
Het gewicht is minstens net zo belangrijk om op te letten. De meeste metaaldetectors zijn gemaakt om makkelijk op te tillen, maar er zit wel een verschil tussen bijvoorbeeld metaaldetectors voor kinderen en voor volwassenen.
Bijgeleverde accessoires
Een handige accessoire is de pinpointer. Hoewel veel metaaldetectors een ingebouwde pinpointfunctie hebben, wordt in sommige gevallen een losse pinpointer meegeleverd. Ook zitten bij sommige metaaldetectors batterijen inbegrepen, zodat je meteen van start kunt.
🤔 Wat is een pinpointer?
Een pinpointer is een kleine metaaldetector die je met één hand bedient. Hiermee bepaal je zeer nauwkeurig de locatie van een (klein) object, waardoor je precies weet waar je moet graven.
In sommige gevallen wordt een kleine schep meegeleverd, waarmee je objecten opgraaft. Ook zit er in sommige gevallen een hark of een koptelefoon bij, die je aansluit op de metaaldetector.
De 5 beste metaaldetectors onder elkaar
1. Odisus® Pintpointer Metaaldetector Pintpointer Inclusief oranje/zwart
2. PuroTech Signaaldetector Detectieapparaat RF Bug zwart
3. Winnes Detectieapparaten - Draadloze signaaldetector zwart
4. MADINE Metaaldetector Voor kinderen Verstelbare geel
5. Stralingsdetector Digitaal elektromagnetisch Frequentietester zwart
Veelgestelde vragen over metaaldetectors
🤔 Welke metalen detecteert een metaaldetector?
Een metaaldetector kan alle metalen detecteren. Er zijn drie factoren die belangrijk zijn voor het detecteren van een metaal. Deze zijn de hoeveelheid materiaal, hoe dicht het materiaal bij de metaaldetector ligt en hoe geleidend het materiaal is. Goud, zilver en koper gelijden bijvoorbeeld sterk.
👦 Welke metaaldetector is het meest geschikt voor mijn kind?
Dit hangt helemaal af van de leeftijd van je kind. Er zijn voldoende metaaldetectors te vinden die geschikt zijn voor kinderen. Deze zijn meestal kleiner, lichter en eenvoudiger in gebruik.
Deze metaaldetectors hebben doorgaans minder uitgebreide functies, maar bieden genoeg plezier voor je kind voor een zachte prijs.
💵 Wat kost een metaaldetector?
De prijzen van metaaldetectors beginnen tussen de 50 en 100 euro. Voor dit bedrag krijg je een simpele metaaldetector. Tussen de 100 en 400 euro zitten de beste startmodellen en de goedkopere gevorderde modellen.
Voor boven de 500 euro krijg je de beste metaaldetectors. Deze hebben de beste prestaties en de meeste functies.
👮 Waar mag ik zoeken met een metaaldetector?
De regelgeving rondom het gebruik van een metaaldetector verschilt per land. In Nederland verschilt het per gemeente of er een detectorverbod geldt. Het is altijd verboden om te zoeken bij archeologische monumenten. Uiteraard vraag je altijd toestemming aan de grondeigenaar wanneer je ergens wilt zoeken.
Welke metaaldetector moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste metaaldetector. Zo maak jij de beste keus!
Voedingstype | Doelgroep metaaldetector | Toepassing metaaldetector | Metaaldetector frequency | Waterdichte zoekspoel | Waterdicht bedieningspaneel | Pinpointer-functie | Discriminatie-functie | Inclusief schep | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Odisus® Pintpointer Metaaldetector Pintpointer Inclusief oranje/zwart | Bekijk op Bol.com | ||||||||||
2 | PuroTech Signaaldetector Detectieapparaat RF Bug zwart | Bekijk op Bol.com | ||||||||||
3 | Winnes Detectieapparaten - Draadloze signaaldetector zwart | Batterij | Bekijk op Bol.com | |||||||||
4 | MADINE Metaaldetector Voor kinderen Verstelbare geel | Batterij | Beginners , Kinderen , Gevorderden | Allround | 0 kHz | Ja | Ja | Nee | Nee | Ja | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Bol.com |
5 | Stralingsdetector Digitaal elektromagnetisch Frequentietester zwart | Batterij | Beginners , Kinderen , Gevorderden | Allround | 0 kHz | Ja | Ja | Nee | Nee | Ja | Bekijk op Bol.com |
Odisus® Pintpointer Metaaldetector Pintpointer Inclusief oranje/zwart
PuroTech Signaaldetector Detectieapparaat RF Bug zwart
MADINE Metaaldetector Voor kinderen Verstelbare geel
Voedingstype: Batterij
Doelgroep metaaldetector: Beginners , Kinderen , Gevorderden
Toepassing metaaldetector: Allround
Metaaldetector frequency: 0 kHz
Waterdichte zoekspoel: Ja
Waterdicht bedieningspaneel: Ja
Pinpointer-functie: Nee
Discriminatie-functie: Nee
Inclusief schep: Ja
Stralingsdetector Digitaal elektromagnetisch Frequentietester zwart
Voedingstype: Batterij
Doelgroep metaaldetector: Beginners , Kinderen , Gevorderden
Toepassing metaaldetector: Allround
Metaaldetector frequency: 0 kHz
Waterdichte zoekspoel: Ja
Waterdicht bedieningspaneel: Ja
Pinpointer-functie: Nee
Discriminatie-functie: Nee
Inclusief schep: Ja
Conclusie
Met de beste metaaldetector ga je eenvoudig op zoek naar ondergrondse spullen. Let bij de aanschaf van een metaaldetector goed op de beschikbare functies en de geschikte toepassing, zodat je zeker weet dat je de beste metaaldetector te pakken hebt. Houd je tijdens het zoeken met je metaaldetector wel aan alle regels!
Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk een stuk wijzer of metaaldetectors. Weet je al welke het wordt? Laat het ons hieronder weten! Heb je nog tips zodat we onze artikelen kunnen verbeteren? Laat het ons dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 😃