Nooit meer een Ochtendhumeur met het Beste Koffiezetapparaat met Bonen

Julian Koops

Geschreven door: Julian Koops

Superieure koffie in ieder opzicht.

Nooit meer een Ochtendhumeur met het Beste Koffiezetapparaat met Bonen

De lekkerste koffie krijg je uit versgemalen bonen. Heel Italië zweert erbij, en wie meent beter te weten krijgt woedende barista's achter zich aan. Ook jij kunt eenvoudig een heerlijk bakkie pleur in huis halen, want met het beste koffiezetapparaat met bonen zet je de lekkerste koffie!

Om te helpen bij je zoektocht heb ik een koopgids geschreven waar ik de belangrijkste eigenschappen heb uitgelicht. Kijk hieronder eerst even naar de top drie, en lees daarna snel verder! 👇

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Ja
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Ja
Koffiebonen reservoir: 250 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
One touch koffiespecialiteiten: Latte macchiato | Espresso | Cappuccino | Café lungo
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Nee
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koffiezetapparaat met bonen koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een koffiezetapparaat met bonen heeft een ingebouwde bonenmaler. Met een druk op de knop maalt het apparaat de koffiebonen fijn, waarna jij elke keer een vers kopje koffie hebt. Het is in feite een handige alles-in-een machine die het moeilijke werk uit handen neemt. 👌

Met het instellen van de maalgraad, sterkte, hoeveelheid en temperatuur heb je de koffie in een handomdraai.

Espressomachine?

Voor we doorgaan, even de volgende verduidelijking: 'espressomachine' is een overkoepelende term waarmee men naar vol- en halfautomatische koffiemachines verwijzen. De meeste koffiemachines met bonen vallen ook binnen deze categorieën, dus hier lees je straks meer over.

Waarom zijn koffiezetapparaten met bonen zo geliefd?

Door gelijk koffie van je versgemalen bonen te zetten, wordt de smaak van de bonen het beste behouden. Voorgemalen koffie heeft bijvoorbeeld de neiging om haar smaak en aroma's snel te verliezen.

Dit heeft te maken met oxidatie. Dit is een proces dat ontstaat zodra de gemalen bonen in contact komen met zuurstof. Het contactoppervlak van een gemalen koffieboon is immers veel groter dan van een intacte koffieboon.

Het gevolg is dat een groot deel van de smaak van de gemalen koffie al snel verloren gaat. Met een koffiezetapparaat met bonen wordt je koffie direct na het malen gezet. Zo voorkom je dat de aroma's vervliegen. 💨

Daarnaast is een kopje koffie op basis van versgemalen bonen verreweg het goedkoopst. 10 cent kost een kopje gemiddeld! Koffie gemaakt met koffiepads kost al gauw gemiddeld 15 cent, en bij Nespresso cups ligt het zelfs rond de 40 cent. Zo maken goede espressomachines niet alleen betere koffie, maar ook goedkopere koffie!

Mocht je helemaal geen behoefte hebben aan allerlei extra functies en wil je iets wat zo snel mogelijk je koffie zet? Dan is een koffiepadapparaat, zoals het bekende Senseo-apparaat, helemaal geen slecht idee – net als het beste Nespresso-apparaat.

Versgemalen koffiebonen in een houder

Formaat

Voordat je overgaat op de aankoop van je koffiemachine met bonen, is het verstandig na te denken over het formaat. Waar ga je hem plaatsen in je keuken? Is er een stopcontact in de buurt?

Ook het bonenreservoir en de geïntegreerde koffiemolen moeten makkelijk toegankelijk zijn. Deze bevinden zich meestal aan de bovenkant van het koffiezetapparaat. Een hoog apparaat is niet praktisch als je keukenkastjes er pal bovenhangen.

Dit geldt ook voor het waterreservoir. Aangezien deze meestal aan de zijkant is geplaatst, wil je hem idealiter niet aan die kant tegen een muur plaatsen.

Het is ook mogelijk om je koffiezetapparaat met bonen te integreren in je keuken. Hiermee is ie onderdeel geworden van de keuken en hoef je niet meer na te denken over de plaatsing op bijvoorbeeld het aanrecht. Overweeg in dat geval een inbouwkoffiemachine.

Het water- en bonenreservoir en hun capaciteit

Espressomachines beschikken over een water- en bonenreservoir. De grootte van het waterreservoir varieert tussen de 0,5 liter en 2,5 liter, maar de meeste apparaten hebben een waterreservoir van rond de 1,8 liter. Dit is in de meeste gevallen meer dan genoeg.

Mocht je veel koffie drinken of regelmatig voor een groot gezelschap koffie te moeten zetten, dan is het de moeite waard een groter reservoir te overwegen, zodat je niet al te frequent zit met het ongemak van vullen van het reservoir.

Ook een koffiemachine met een aansluiting op de waterleiding haalt het ongemak van het navullen van het reservoir weg, maar hieraan zit doorgaans een behoorlijk prijskaartje.

De meeste bonenreservoirs bevatten tussen de 250 en 300 gram. Daar ben je wel een tijdje zoet mee. En ook hier geldt: zet je veel koffie? Een groter bonenreservoir is je vriend. Een ander alternatief is de aanschaf van een filterkoffiezetapparaat waarmee je grote hoeveelheden koffie in één keer zet. ☕

Groter is niet altijd beter

Als het gaat om het bonenreservoir heb je misschien de neiging om te denken "liever te groot dan te klein". Waar deze gedachte voor veel dingen geldt, is dat hier niet het geval.

Zoals je al las, verliest gemalen koffie haar smaak en aroma's relatief snel. Het is bevorderlijk voor de versheid van de koffie om vaker koffiebonen te malen en gemalen koffie niet lang te bewaren, maar voor het gebruikersgemak is het gunstig om een voorraadje voorgemalen bonen achter de hand te hebben.

Ook zijn er koffiemachines met bonen met een dubbel bonenreservoir. Hiermee wissel je gemakkelijk af tussen twee verschillende koffiesoorten. Zo drink je een sterke kop koffie in de ochtend en de avond een decaf koffie. Let er hierbij ook op de capaciteit van de bonenreservoirs.

Kijk bij het bonenreservoir ook of deze luchtdicht en/of uv-bestendig is. Als je de (gemalen) koffiebonen luchtdicht bewaart, blijven ze langer vers. Datzelfde geldt voor (gemalen) koffiebonen in een uv-bestendig bonenreservoir.

Halfautomatisch vs. volautomatisch

De strijd tussen halfautomatische en volautomatische koffiezetapparaten raast door. Koffiezetapparaten met bonen zijn onderverdeeld in deze twee categorieën, en hebben ieder hun voor- en nadelen. Het verschil tussen deze koffiemachines is het zetproces.

Bij een halfautomatische koffiemachine neem je zelf een deel van het koffiezetten in handen. Met de beste pistonmachine – ook wel 'halfautomaat' genaamd – heb je de ultieme controle over het zetproces. Zo bepaal je zelf precieze maalgraad (al dan niet via een ingebouwde koffiemolen), dosering, watervolume en doorlooptijd.

Jouw handelingen bepalen het eindresultaat. Dat is het voordeel van halfautomatische machines. Het nadeel is dat het tijd en meerdere handelingen vergt. 

Op zoek naar gebruikersgemak? Dan past een volautomaat bij jou. Een volautomatische koffiemachine doet het werk voor je. Het zetproces wordt bepaald met één druk op de knop.  

Hoewel je minder controle hebt en je de koffie niet geheel kunt personaliseren, heb je sneller je kopje koffie, zonder dat het extra handelingen en kennis vergt. Het voordeel van deze machines zit hem dan ook in de eenvoud en snelheid waarmee je een kopje koffie zet.

Wel stel je hier in veel gevallen alsnog de maalgraad in, en in sommige gevallen ook stapsgewijs de hoeveelheid koffie en water die het apparaat gebruikt, alsook de watertemperatuur.

Melksysteem

Er zijn ontzettend veel verschillende koffiesoorten en een hoop hiervan maak je met opgeschuimd melk. Tegenwoordig kunnen de meeste koffiezetapparaten melk opschuimen door middel van een melksysteem.

Geniet je maar al te graag van een heerlijke cappuccino of latte macchiato? Dan is het pas écht het beste koffiezetapparaat met bonen als deze beschikt over de luxe van een melksysteem! De melksystemen zijn onderverdeeld in drie soorten:

Het opschuimen van melk in een melkkannetje door middel van een stoompijpje
  • Een stoompijpje blaast, zoals de naam het suggereert, stoom door een ijzeren of roestvrij stalen pijpje. Hang het pijpje in een kannetje met melk en je hebt opgeschuimde melk binnen no-time. 🥛Het nadeel is dat het wat oefening vergt. Wel krijg je volledige controle over de structuur van je melkschuim vanwege het handmatige aspect.
  • Een melkslang is een rubberen slangetje dat vanuit een melkkannetje of extern melkreservoir het melkschuim produceert. Sluit hem aan op je koffiezetapparaat, kies een van de voorgeprogrammeerde koffie-instellingen en geniet van je koffie! De melkslang is gelieft om zijn eenvoud. Ook vergt het geen beheersing van een techniek, in tegenstelling tot een stoompijpje. Het nadeel is dat je wel inlevert op de controle over de structuur van je melkschuim. Dit regelt het koffiezetapparaat bij voorbaat voor je.
  • Een ingebouwd melkreservoir is het eenvoudigste systeem van de drie. Je giet wat melk in je reservoir, plaatst hem terug in het koffiezetapparaat en met een druk op de knop staat je cappuccino klaar voor je neus. Net als bij de melkslang lever je hier ook in op de controle over de structuur van je melkschuim, want je bent afhankelijk van de programma's op je apparaat. Tevens mag een apparaat met dit systeem wat kosten.

Heeft je beoogde koffiezetapparaat geen melksysteem? Geen nood! Met een losse melkopschuimer kun je nog steeds gemakkelijk cappuccino's en latte macchiato's maken.

Onderhoud

Je koffiezetapparaat heeft liefde en zorg nodig. Niet alsof het je kind is, maar een grondige schoonmaakbeurt is eens in de zoveel tijd zeer aan te raden! In ruil daarvoor word je beloond met heerlijke koffie. 👍

Ik raad daarom ook aan om een apparaat met uitneembare zetgroep te kopen, zoals haast elke goede volautomatische koffiemachine die heeft. Klik hem los uit je koffiezetapparaat en spoel hem even schoon onder de kraan. Naast dat dit een stuk hygiënischer is dan een zetgroep die niet uitneembaar is, verlengt het de levensduur van je koffiezetapparaat aanzienlijk.

Ook tref je soms waterfilters aan in het waterreservoir van het koffiezetapparaat. Deze filteren zaken als chloor en kalk zoveel mogelijk uit het water. Daarnaast is het handig als het apparaat een automatisch ontkalkingssysteem heeft. Op deze manier blijft je apparaat in topconditie.

Heeft de koffiemachine dit niet, dan moet je hem handmatig elke paar maanden (gemiddeld drie) de machine ontkalken. Dat klusje vergt nogal wat tijd, dus een model met een automatisch ontkalkingssysteem is de investering waard. Bovendien is het extra handig als een apparaat zelf aangeeft wanneer het tijd is om hem te ontkalken via een indicatielampje.

Koffieprogramma's

Hoewel de meeste koffiezetapparaten een espresso of zwarte koffie als standaardfunctie hebben, zijn sommige apparaten uitgerust met nog meer functies.

Zo zijn er veel apparaten waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig een cappuccino, americano of latte macchiato kunt maken. En dat in één handeling! ☕

Hoewel dit niet per sé noodzakelijk is, en je ook zonder extra ingebouwde functies een cappuccino kunt zetten, (mits je een melkopschuimer hebt), is voor eenvoud veel te zeggen.

koffiemachine zet cappuccino met melk uit melkreservoir

Vermogen en pomp(druk)

Fabrikanten hebben de neiging om te pronken met het vermogen dat hun koffiezetapparaat biedt. In de praktijk blijkt dit niet zo belangrijk te zijn als ze je willen doen geloven. Het gemiddelde vermogen van een koffiezetapparaat ligt rond de 1200 watt. Dit is meer dan genoeg. Meer vermogen betekent simpelweg dat je kopje koffie sneller wordt geproduceerd.

Ook adverteren fabrikanten af en toe met een indrukwekkende pompdruk, soms wel tot 19 bar. Hoewel ze je zo doen geloven alsof je de Ferrari onder de koffiezetapparaten te pakken hebt, heb je er in de praktijk vrij weinig aan.

Onder de koffiecritici heerst de consensus dat je de beste koffie verkrijgt bij 9 bar. De meeste apparaten kunnen koffie produceren bij deze druk, maar controleer dit wel voor de zekerheid.

Kijk daarnaast naar het type pomp waarover de koffiemachine met bonen beschikt. Dit kan zowel een vibratiepomp als een rotatiepomp zijn.

  • Een vibratiepomp leidt het water door een stotende beweging en produceert flink wat geluid.
  • Een rotatiepomp leidt het water met een roterend onderdeel waardoor de druk constanter is. Deze pomp is groter, een stuk stiller en gaat langer mee. Vanwege deze redenen zie je een rotatiepomp vaker op luxere koffiemachines.

Verwarmingssysteem

Het verwarmingssysteem is verantwoordelijk voor het verwarmen van het water voor de koffie en, als het koffiezetapparaat een melksysteem heeft, voor het stomen van de melk. Er zijn drie verwarmingssystemen: een thermoblok, boiler of warmtewisselaar. Het thermoblok en de boiler komen het meest voor.

  • Een thermoblok is een elektrisch verwarmd metalen blok. Hierdoorheen lopen waterleidingen. Deze leidingen zijn klein waardoor het opwarmen van het water relatief kort duurt. 
  • Een boiler is een klein waterreservoir in het apparaat met daarin of eromheen een verwarmingselement. Omdat er meer water in het reservoir van een boiler zit dan in de leidingen van een thermoblok, duurt het verwarmen van het water met een boiler langer. 
  • Een warmtewisselaar is een ketel waarin water zit van ongeveer 120 °C. Door de ketel lopen leidingen met water vanuit het waterreservoir. Het hete water in de ketel verwarmt het water dat door de leidingen loopt tot de juiste temperatuur. De bovenkant van de ketel vult zich met stoom voor het opschuimen van melk. 🥛

Overige functionaliteiten

Zodra je stijgt in de segmenten der koffiezetapparaten, vind je ook meer functionaliteiten en opties terug. Meerdere bonenreservoirs, opslag van gebruikersprofielen, het op afstand bedienen met je smartphone en ga zo maar door.

Wat ik je wil adviseren is na te gaan wat je zelf denkt nodig te hebben. Naar mijn ervaring zijn de meeste extra opties niet per sé noodzakelijk. Toch maken deze gimmicks het nét even een stukje makkelijker.

💡 Ook de boon doet ertoe

Een uitstekend koffiezetapparaat is natuurlijk erg belangrijk voor heerlijke koffie. Toch zet het beste koffiezetapparaat met bonen niet automatisch de beste kop koffie; het gebruik van goede koffiebonen wordt helaas nog vaak vergeten.

Laat de allergoedkoopste bonen dan ook liever staan en investeer een paar euro meer in kwaliteit. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

Voor de grotere huishoudens

Heb je een groot huishouden? Dan is de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen op te slaan een mooie eigenschap. Iedereen heeft zijn koffie op zijn eigen manier, en met het selecteren van je eigen profiel produceer je de koffie snel op basis van jouw voorkeuren.

Ook is het fijn om een dubbele bonenmaler en -reservoir te hebben in dat geval. Zo hoef je nooit meer te kibbelen over welke koffiebonen deze keer in het apparaat mogen.

Voor de melkliefhebbers

Ben je van plan veel cappuccino's en lattes te maken? Dan is het de moeite waard na te denken over een apparaat met een dubbele boiler of thermoblok. Als je eerst melk moet stomen en daarna je koffie moet zetten, moet de boiler of het thermoblok tussen die twee handelingen opnieuw opwarmen.

Dat gebeurt je niet bij een apparaat met twee boilers, want eentje ontfermt zich over het verhitten van het water voor de koffie, en de ander ontfermt zich over het verhitten en stomen van de melk.

Zo kom je ook niet te zitten met de gevolgen van temperatuurverschillen. De ideale temperatuur om koffie te bereiden ligt namelijk tussen de 92 en 96 °C, terwijl melk al goed te stomen valt bij 65 °C.

Voor de techhies

Lekker je koffie zetten terwijl je aan de bank geplakt zit? Het bedienen van je apparaat met je smartphone is tegenwoordig bij steeds meer modellen mogelijk. Het is een leuke extra, maar in mijn optiek geen must. Uiteindelijk moet je nog zelf je koffie ophalen; die brengen ze je nog niet zelf. 😉

De 5 beste koffiezetapparaten met bonen onder elkaar

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Ja
Koffiebonen reservoir: 275 gram

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Ja
Koffiebonen reservoir: 250 gram

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
One touch koffiespecialiteiten: Latte macchiato | Espresso | Cappuccino | Café lungo
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Nee
Koffiebonen reservoir: 275 gram

4. Philips 2200 EP2231/40

4. Philips 2200 EP2231/40
One touch koffiespecialiteiten: Espresso | Cappuccino | Café lungo
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 3
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Ja
Koffiebonen reservoir: 0,275 gram

5. Krups Espressovolautomaat Automatic zwart

5. Krups Espressovolautomaat Automatic zwart
One touch koffiespecialiteiten: Ristretto | Espresso | Café lungo
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Geheugen voor koffieprofielen: Ja
Serveert heet water: Nee
Koffiebonen reservoir: 260 gram

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaten met bonen

☕ Hoelang gaat een koffiezetapparaat met bonen mee?

Gemiddeld gaat een koffiezetapparaat tussen de drie en zes jaar mee. Toch hangt het vooral af van de kwaliteit, het gebruik en het eigen onderhoud. Goedkoop is meestal duurkoop. Ook als het apparaat intensief gebruikt wordt, lever je in op de levensduur.

Daarnaast ben je zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Als je het koffiezetapparaat regelmatig schoonmaakt en ontkalkt, doe je hem een groot plezier en verleng je de levensduur aanzienlijk.

❓ Welke koffiebonen moet ik gebruiken?

Dat is – letterlijk – een kwestie van smaak. Je kunt ze onderverdelen onder arabica- en robustakoffiebonen. Arabica is verreweg de populairste koffieboon en wordt geroemd om zijn verfijnde, zoete smaak. De robustaboon is een stukje steviger, zoals zijn naam doet vermoeden, en kom je vooral tegen in melanges, niet alleen.

Mijn advies is dan ook vooral: experimenteer! Er bestaan ontzettend veel variaties in het productieproces die de smaak van de boon beïnvloeden.

♨️ Heb ik meerdere bonenreservoirs nodig?

Met twee bonenreservoirs kun je twee verschillende soorten koffiebonen in je apparaat doen. Dit is ideaal als je een huishouden hebt waar men van verschillende soorten bonen houdt, of als je in de ochtend een ander kopje wilt dan in de avond.

Hoewel je nog meer controle over je bakje koffie verkrijgt, merk je dit wel aan de portemonnee. Dit type koffiezetapparaten vind je meestal in de duurdere segmenten terug.

Welke koffiezetapparaat met bonen moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van het beste koffiezetapparaat met bonen. Zo maak jij de beste keuze!

One touch koffiespecialiteitenType melkopschuimerAantal programma'sGeheugen voor koffieprofielenServeert heet waterKoffiebonen reservoir
1Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – ZwartCafé lungo | EspressoStoompijpje4NeeJa275 gram
2De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B ZwartCafé lungo | EspressoStoompijpje5NeeJa250 gram
3Philips LatteGo 3200 series EP3246/70Latte macchiato | Espresso | Cappuccino | Café lungoAutomatisch met melkreservoir5NeeNee275 gram
4Philips 2200 EP2231/40Espresso | Cappuccino | Café lungoAutomatisch met melkreservoir3NeeJa0,275 gram
5Krups Espressovolautomaat Automatic zwartRistretto | Espresso | Café lungoStoompijpje5JaNee260 gram

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 4

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Serveert heet water: Ja

Koffiebonen reservoir: 275 gram

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo | Espresso

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 5

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Serveert heet water: Ja

Koffiebonen reservoir: 250 gram

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

One touch koffiespecialiteiten: Latte macchiato | Espresso | Cappuccino | Café lungo

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 5

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Serveert heet water: Nee

Koffiebonen reservoir: 275 gram

Philips 2200 EP2231/40

One touch koffiespecialiteiten: Espresso | Cappuccino | Café lungo

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 3

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Serveert heet water: Ja

Koffiebonen reservoir: 0,275 gram

Krups Espressovolautomaat Automatic zwart

One touch koffiespecialiteiten: Ristretto | Espresso | Café lungo

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 5

Geheugen voor koffieprofielen: Ja

Serveert heet water: Nee

Koffiebonen reservoir: 260 gram

Conclusie

Op basis van de bovenstaande tips hoop ik dat je een stukje wijzer bent geworden voor de aankoop van een koffiezetapparaat. Hieronder vind je nog eens de top vijf beste koffiezetapparaten met bonen.

Weet je al welke het gaat worden? Welke eigenschappen vind jij het belangrijkst? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?