Met de Beste Koffiemolen Zet je de Lekkerste Koffie

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Streef naar perfectie!

Met de Beste Koffiemolen Zet je de Lekkerste Koffie

Ben je geïnteresseerd in het proces van heerlijke koppen koffie? In de maalgraden, extractie en doorlooptijd? Of wil je simpelweg genieten van de allerlekkerste koffie? Kies dan voor de beste koffiemolen!

Hiermee zet je niet alleen het meest verse bakje koffie, het valt ook helemaal te personaliseren naar jouw idee van perfectie. Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dan onze koopgids en bekijk onze top 5 met beste koffiemolens. Veel koffieplezier! ☕

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W
Gewicht: 0.66 kg
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Aigostar Breath 30CFR

Aigostar Breath 30CFR
Overige kenmerken: je niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken.
Bediening: Knoppen
Gewicht: 0.77 kg
Instelbare maalgraad: Nee
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Nee
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Toerental: 15000 r/min
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen

Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen
Overige kenmerken: Geschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan Veiligheidsvergrendeling
Bediening: Knoppen
Gewicht: 754 g
Instelbare maalgraad: Ja
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Ja
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Toerental: 50 r/min
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koffiemolen koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een koffiemolen maalt koffiebonen. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat: koffie van versgemalen bonen, en deze koffie is het lekkerst! Een handige toevoeging aan je koffie-arsenaal, want een koffiemachine beschikt lang niet altijd over een bonenmaler.

Zit je er niet op te wachten om elke keer koffie te malen voordat je kunt genieten van een bakje koffie, dan is het verstandig om te kijken naar een cup- of padkoffiemachine. Het eindproduct is iets minder vers, maar het beste koffiepadapparaat zet ook heerlijke koffie in een handomdraai.

Kies jij voor de lekkerste en verste koffie? Lees vooral verder om de beste koffiemolen te vinden. 👇

Wat is een koffiemolen en wat zijn de voor- en nadelen?

Een koffiemolen is een apparaat waarmee je zelf koffiebonen maalt. Het bestaat uit een bonenreservoir waar je de bonen in doet en – afhankelijk van het model – schijven of messen die de koffie fijnmalen. Ik ga later in op het verschil tussen schijven en messen!

Waarom zou je voor een koffiemolen kiezen? Welnu, omdat je dan de allerlekkerste koffie krijgt.

Je kunt in de supermarkt gemalen koffie kopen, maar dat is een stuk minder vers. Gemalen koffie verliest zijn smaak namelijk sneller dan bonen. Voor een kakelvers kopje koffie gebruik je de gemalen koffie meteen na het malen.

Een ander voordeel van je koffiebonen zelf malen is dat je zelf de regie over de smaak van je bakkie behoudt. De maalgraad van koffie en de manier van malen hebben een grote invloed op het eindresultaat.

Zelf koffiebonen malen is niet voor elke koffiedrinker weggelegd. Het grootste nadeel ligt voor de hand: je hebt er meer werk aan. Niet iedereen heeft daar zin in en/of tijd voor. Ook als je voor een grote groep koffie moet zetten heb je er een hele kluif aan.

Niet alleen het malen van de koffiebonen zelf kost tijd en moeite, je moet het apparaat ook schoonmaken. Het liefst doe je dit direct na elke keer dat je hem gebruikt. Als je jouw koffiemolen niet geregeld schoonmaakt, gaan de koffieresten zich opstapelen en dat gaat ten koste van de smaak van je koffie.

Kortom: een koffiemolen is geschikt voor fijnproevers die veel waarde hechten aan de smaak van koffie en het geen probleem vinden om daar wat meer tijd en moeite in te stoppen.

Handmatig, elektrisch of geïntegreerd

Een van de eerste keuzes die je maakt bij het aanschaffen van een koffiemolen is de keuze tussen een elektrische en handmatige koffiemolen.

Bij een handmatige koffiemolen maal je de koffiebonen door aan een hendel te draaien. Dit is intensiever en duurt langer dan met een elektrische koffiemolen.

Daarentegen zijn handmatige koffiemolens meestal kleiner, wat handig is voor het malen van kleinere hoeveelheden per keer of om het apparaat mee te nemen.

Een elektrische koffiemolen is duurder, maar gebruiksvriendelijker en heeft een groter bonenreservoir. Ook is het mogelijk om de koffiebonen fijner te malen vergeleken met een handmatige koffiemolen.

Dan zijn er nog geïntegreerde koffiemolens. Hierbij heeft de koffiemachine een ingebouwde koffiemolen. Deze machines vallen onder de koffiezetapparaten met bonen, wat op zijn beurt doorgaans een volautomatische koffiemachine, een inbouwkoffiemachine is of eventueel een halfautomatische koffiemachine is. Deze beschikken ook vaak over een melkopschuimer.

Als dit niet het geval is, is het aan te raden om los van de machine een koffiemolen aan te schaffen. De beste volautomatische koffiemachine komt niet tot zijn recht zonder versgemalen bonen. 👈

Het maalonderdeel

Er zijn koffiemolens met propellermesjes en met maalschijven. Dit speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de koffie. Ik vertel je de verschillen tussen deze twee.

Koffiemolens met propellermesjes

Allereerst zijn er koffiemolens met propellermesjes. Ook wel bekend als slagkoffiemolens. Hierbij zitten twee mesjes gemonteerd aan een roterende motor. De werking hiervan is te vergelijken met die van een blender.

De mesjes malen de koffiebonen ongelijk en grof. Ongelijkmatig gemalen koffie zorgt voor een ongelijke extractie, wat de smaak en het aroma niet ten goede komt. En wanneer de machine wat langer draait, kunnen de koffiebonen verschroeien door de hitte die hierbij vrijkomt.

Elektrische slagkoffiemolen met propellermesjes gevuld met koffiebonen

Ik raad een koffiemolen met mesjes af, maar als je er toch een hebt, schud de molen dan tijdens het malen van de bonen, en maal steeds in korte periodes. Door de eerste handeling verloopt de maling wat gelijker en door de tweede voorkom je verhitting.

Daarnaast is de maling van propellermesjes alleen geschikt voor een filterkoffiezetapparaat of andere slow coffee-methodes. De maling is niet fijn genoeg voor koffiesoorten die een langere extractie nodig hebben, zoals een espresso.

Maalschijven

Wanneer je bijvoorbeeld een espressomachine of pistonmachine hebt en hiermee espresso's of cappuccino's zet, is het belangrijk om te kiezen voor een koffiemolen met maalschijven. Hiervoor is een fijne maalgraad vereist wat alleen mogelijk is met een koffiemolen met maalschijven.

De maalschijven verbrijzelen de koffiebonen door de wrijving tussen de schijven. In deze maalschijven zitten ook weer verschillen. Allereerst zijn er maalschijven van metaal en van keramiek. Keramiek is slijtvaster en gaat hierdoor minder snel stuk, ook warmt keramiek minder snel op dan metaal. 🔥

Keramische maalschijven zijn duurder dan metalen maalschijven vanwege deze redenen, maar metalen maalschijven zijn ook duurzaam en de verwarming van metalen maalschijven is gering, zeker in vergelijking met de warmte die vrijkomt bij een koffiemolen met propellermesjes.

Een belangrijkere factor van de maalschijven is de vorm. Er zijn platte en conische maalschijven, beide met hun eigen voordelen.

Platte maalschijven creëren een gelijkmatigere maling dan conische maalschijven, maar warmen ook sneller op. De beste uitkomst is in dit geval een koffiemolen met keramische platte maalschijven, maar dit is dan ook de duurste optie.

In kleine koffiemolens is meer kans op hittevorming en daarbij hebben conische maalschijven weer het voordeel. Daarmee komen we gelijk uit op de laatste factor: de grootte van de maalschijven. Hoe groter de maalschijven, hoe gelijker de maling en hoe sneller het maalproces. Er zijn doorgaans drie maten:

  • 40 mm: uitermate geschikt voor thuisgebruik, koffiesoorten die een fijne maalgraad vereisen en voor mensen met een kleiner budget.
  • 64 mm: de maalgraad is hierbij constanter en deze schijven zijn doorgaans wat duurder. De meeste semiprofessionele maalschijven hebben deze maat.
  • 83 mm: geschikt voor professioneel gebruik zoals in een koffiebar. Ze zijn meestal niet beschikbaar in koffiemolens voor thuisgebruik.

Het verschil tussen de bovengenoemde opties van de maalschijven is minimaal: meestal proeven alleen de échte fijnproevers het verschil. Over welke maalschijven je koffiemolen ook beschikt, de kwaliteit van de maling is hoe dan ook goed als je de molen correct gebruikt. 👍

Elektrische koffiemolen met een conische maalschijf, gevuld met koffiebonen

Niet alleen het maalonderdeel speelt een belangrijke rol in de maling, ook het maalmechanisme is van belang.

Allereerst hebben we de rotatiesnelheid van de motor. Grotere maalschijven malen meer koffiebonen op hetzelfde moment en zijn daardoor sneller dan dezelfde koffiemolen met een kleinere maalschijf, maar de snelheid hangt ook af van de rotatie van de motor.

Het maalmechanisme

Het beste is een koffiemolen met een langzaam draaiende motor. Hoe sneller de motor draait, hoe meer warmte vrijkomt. ♨️

Dan hebben we het aantal maalstanden van de koffiemolen. Dit is misschien wel het interessantste aspect van een koffiemolen.

De maalgraad heeft een enorme invloed op de smaak van de koffie. En zeker als je veel koffiesoorten zet of je koffie graag perfectioneert, is het een goed idee om naar het aantal maalstanden van de koffiemolen te kijken.

Sommige koffiemachines hebben geen instelbare maalgraad. Bij de betere koffiemolens kun je de maalgraad instellen. Deze molens beschikken over verschillende standen en instellingen die variëren van een paar standen tot wel 270 microstanden.

Let ook goed op hoe je deze maalstanden aanpast. Veel koffiemolens maken gebruik van een trapsysteem. Hierbij zijn de maalgraden voorgeprogrammeerd. Je kiest eenvoudig uit deze stappen met cijfers, iconen of streepjes.

Het voordeel hiervan is het gebruikersgemak, maar het nadeel is dat je minder ruimte hebt om met de maalgraad te experimenteren en deze te perfectioneren.

Heb je liever meer controle over de maalgraad? Kies dan voor een traploze koffiemolen. Deze hebben geen voorgeprogrammeerde standen, maar pas je de maalgraad aan in hele kleine stapjes. Zo stel je de maalgraad precies in zoals jij dat wil! 🙌

Vijf bakjes met gemalen koffiebonen met een verschillende maalgraad

Het bonenreservoir

Het bonenreservoir is het reservoir waarin de koffie gehouden worden, voordat ze naar het maalmechanisme afdalen. Er zijn hierbij enkele dingen om op te letten, beginnende bij de grootte van het reservoir.

Hoe groter het reservoir, hoe meer koffie je maalt zonder het reservoir bij te vullen. Handig? Ja en nee. Het is fijn omdat je het reservoir minder frequent bijvult, maar hoe langer je de gemalen bonen bewaart, hoe minder vers de koffie en des te minder lekker de koffie is.

Voor het zetten van een kop koffie heb je ongeveer 7 tot 8 gram koffiebonen nodig. Als je weet hoeveel kopjes koffie je huishouden drinkt, dan weet je ongeveer de wenselijke grootte van het reservoir. 👆

Doorgaans is een reservoir van 250 gram ideaal voor een tweepersoonshuishouden. Met 250 gram gemalen koffie doe je dan ongeveer één week.

Wanneer meer of minder koffie gedronken wordt, kies dan voor een groter of kleiner reservoir. Kleinere reservoirs hebben ongeveer een inhoud van 100 gram en de grotere reservoirs hebben een inhoud van 400 gram of meer.

Een goede toevoeging voor het bonenreservoir is wanneer deze luchtdicht en uv-bestendig is. Als je de (gemalen) koffiebonen luchtdicht bewaart, blijven ze langer vers. Datzelfde geldt voor gemalen koffie in een uv-bestendig bonenreservoir.

Opvangmethode

Na het malen van de koffiebonen wordt het maalsel gescheiden van het bonenreservoir en komt het uit de koffiemolen via een uitgang.

Een man bedient een koffiemolen waarbij de gemalen koffie rechtstreeks in de piston valt

Hierbij valt de gemalen koffie, afhankelijk van de koffiemolen, uit de opening in een opvangbak of rechtstreeks in een filterdrager, schepje of bakje.  In sommige gevallen is het mogelijk om je filterdrager aan de molen vast te klikken.

Bij basismodellen bepaal je zelf hoelang en hoeveel koffie je maalt. De toevoer van de maling stopt pas wanneer je het malen stopt. Vervolgens weeg je de koffie af om te bepalen hoeveel gram maling per kopje je gebruikt.

Er zijn ook modellen waarbij je de hoeveelheid gemalen koffie instelt. Dit werk meestal met een timersysteem, waarmee je het gewenste aantal kopjes koffie kiest. Het apparaat maalt automatisch en stopt vanzelf bij de juiste tijd en maalgraad.

Dit systeem noem je grind on demand. Er zijn ook grind on demand-systemen die niet werken op tijd, maar op gewicht. Deze hebben een ingebouwd weegschaaltje en zijn nóg exacter. 👀

Een andere opvangmethode is een doseerhuis. Dit is een opvangbak met een ingebouwd molentje. Het molentje bestaat uit vakjes waar ongeveer 7 gram koffie in terecht komt. Met een hendel aan de zijkant ‘klik’ je het molentje één slag om en komt de koffie vanuit het vakje uit de opening.

Een doseerhuis is minder exact en stapelt de gemalen koffie zich daarnaast op in het doseerhuis, waardoor je koffie minder vers is.

Schrijf de koffiemolen met doseerhuis nog niet gelijk af: als je tijd en zin hebt om de koffie per kopje te wegen en niet per se versgemalen koffie per kopje wil, dan is het een prima optie die tevens vriendelijker is voor je portemonnee dan een grind on demand-systeem.

Prijs

Wist je dat de prijzen van koffiemolens oplopen tot wel 1000 euro? Dat is niet niks! Geen zorgen, het gaat hier om professionele koffiemolens die meestal alleen gebruikt worden in koffiecafés. De goedkoopste koffiemolens gaan weg voor een euro of dertig.

De prijzen van koffiemolens lopen behoorlijk uiteen. De prijs voor een handmatig model begint bij € 30. Dit loopt op tot wel € 200 – dan heb je uiteraard wel de beste handmatige koffiemolen.

De elektrische variant heb je vanaf ongeveer € 100. De meeste koffiemachines op de markt kosten tussen de € 30 en € 300. 💵

Houd er wel rekening mee dat het gezegde "goedkoop is duurkoop" opgaat bij koffiemolens. Voor meer geld bestaat je koffiemolen uit betere onderdelen en meer standen en instellingen.

Een goede koffiemolen kost wel wat meer geld, zeker omdat je daarnaast ook nog de koffiemachine nodig hebt, maar koffiebonen zijn een stuk goedkoper en lekkerder dan cups of pads.

Hoewel een koffiemolen duurder kan zijn dan een Senseo-apparaat of een Nespresso-apparaat, kan het op langere termijn goedkoper zijn. Als je veel koffie drinkt, kun je dit verschil snel terugverdienen.

Het proces van verse koffie afgebeeld: een zak met koffiebonen, een koffiemolen, gemaalde koffie en een kop koffie van links naar rechts

Het maken van de keuze

Na het lezen van deze koopgids weet je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een koffiemolen. Houd hierbij rekening met je budget en welke koffiesoorten je zet. Als je bijvoorbeeld alleen filterkoffie zet, heeft een koffiemolen met maalschijven weinig meerwaarde.

Ga na wat je belangrijk vindt aan het maalonderdeel, het maalmechanisme, het bonenreservoir en de opvangmethode. Maak op basis hiervan een selectie en kijk dan naar het model dat het meeste waarde biedt voor zijn prijs.

De functionaliteiten zijn het belangrijkst, maar een design dat je aanspreekt kan wél de doorslag geven. Wat je mooi vindt is persoonlijk, maar de ene fabrikant besteedt er duidelijk meer aandacht aan dan de andere. Zo zijn er modellen met kekke kleuren of een bijzonder retro-ontwerp.

De 5 beste koffiemolens onder elkaar

1. Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

1. Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W
Gewicht: 0.66 kg

2. Aigostar Breath 30CFR

2. Aigostar Breath 30CFR
Overige kenmerken: je niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken.
Bediening: Knoppen
Gewicht: 0.77 kg
Instelbare maalgraad: Nee
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Nee
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS
Toerental: 15000 r/min

3. Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen

3. Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen
Overige kenmerken: Geschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan Veiligheidsvergrendeling
Bediening: Knoppen
Gewicht: 754 g
Instelbare maalgraad: Ja
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Ja
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Toerental: 50 r/min

4. KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen

4. KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen
Overige kenmerken: Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.
Bediening: Handmatig , Knoppen
Gewicht: 2.17 kg
Instelbare maalgraad: Ja
Koffie bonen reservoir: 0.12
Maal niveau aanpasbaar: Ja
Materiaal maalschijven: RVS
Materiaal maalschijven: RVS

5. Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch

5. Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch
Bediening: Handmatig , Knoppen
Gewicht: 899 g
Instelbare maalgraad: Nee
Koffie bonen reservoir: 0
Maal niveau aanpasbaar: Nee
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal

Veelgestelde vragen over koffiemolens

Heb je toch nog vragen na het lezen van onze koopgids? Dan staat je vraag hier hopelijk tussen. Als dit niet het geval is, schroom dan niet om je vraag onderaan de pagina te stellen.

☕ Welke koffiebonen zijn het meest geschikt?

Iedere koffieboon is geschikt, maar wat de beste koffiebonen zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

De meest voorkomende koffiebonen zijn arabica- en robustabonen en melanges hiervan. De robustabonen zijn wat bitterder en de arabicabonen wat zoeter. Ook de branding speelt hierbij een rol. Hoe donkerder, hoe krachtiger de smaak.

⚖️ Hoeveel koffie heb je nodig per kop koffie?

Voor een kop koffie heb je 7 tot 8 gram koffie nodig. Per gram koffie zijn zo'n 10 bonen nodig en per kopje ongeveer tussen de 70 en 80 koffiebonen.

Dit is wel afhankelijk van de koffiesoort die je zet. Voor filterkoffie heb je zo'n 7,5 gram per kop nodig en voor espresso ongeveer 8,5 gram. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook een rol.

✅ Wat is de ideale maalgraad per koffiesoort?

Hoe fijner het maalsel, hoe sneller de extractie en hoe meer smaak wordt opgenomen.

Bij een langere doorlooptijd (tijd waarin het water door de koffie loopt) heb je grovere koffie nodig dan bij een korte doorlooptijd, omdat meer tijd nodig is om de smaken op te nemen. Ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur.

❓ Hoe stel je je koffiemolen af?

Vul het bonenreservoir en zet de maalstand op de fijnste stand. De molen kan nu niet malen, omdat de maalschijven op elkaar zitten. Zet vervolgens de maalstand in één keer op grof. De maalschijven staan nu van elkaar af.

Vanaf deze stand stel je de stand steeds fijner in. Doe dit in kleine stapjes tot je de juiste stand hebt bereikt.

Welke koffiemolen moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste koffiemolen. Zo maak jij de beste keus!

Gewicht
1Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W0.66 kg
2Aigostar Breath 30CFR0.77 kgje niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken.KnoppenNee60NeeRVS15000 r/min
3Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen754 gGeschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan VeiligheidsvergrendelingKnoppenJa60JaRoestvrij staal50 r/min
4KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen2.17 kgVaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.Handmatig , KnoppenJa0.12JaRVS50 r/min
5Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch899 gVaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.Handmatig , KnoppenNee0NeeRoestvrij staal50 r/min

Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W

Gewicht: 0.66 kg

Aigostar Breath 30CFR

Gewicht: 0.77 kg

Overige kenmerken: je niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken.

Bediening: Knoppen

Instelbare maalgraad: Nee

Koffie bonen reservoir: 60

Maal niveau aanpasbaar: Nee

Materiaal maalschijven: RVS

Toerental: 15000 r/min

Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen

Gewicht: 754 g

Overige kenmerken: Geschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan Veiligheidsvergrendeling

Bediening: Knoppen

Instelbare maalgraad: Ja

Koffie bonen reservoir: 60

Maal niveau aanpasbaar: Ja

Materiaal maalschijven: Roestvrij staal

Toerental: 50 r/min

KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen

Gewicht: 2.17 kg

Overige kenmerken: Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.

Bediening: Handmatig , Knoppen

Instelbare maalgraad: Ja

Koffie bonen reservoir: 0.12

Maal niveau aanpasbaar: Ja

Materiaal maalschijven: RVS

Toerental: 50 r/min

Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch

Gewicht: 899 g

Overige kenmerken: Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.

Bediening: Handmatig , Knoppen

Instelbare maalgraad: Nee

Koffie bonen reservoir: 0

Maal niveau aanpasbaar: Nee

Materiaal maalschijven: Roestvrij staal

Toerental: 50 r/min

Conclusie

Misschien was je jouw zoektocht naar de beste koffiemolen al begonnen en zag je door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat ik je wegwijs heb gemaakt en heb geholpen met het maken van een keuze.

Nog even in het kort: een aantal belangrijke factoren om op te letten tijdens het zoeken zijn het type koffiemolen (handmatig, elektrisch of geïntegreerd), het maalonderdeel, het maalmechanisme, de grootte van het bonenreservoir en de opvangmethode. Natuurlijk hangt het ook af van je budget en kan het design een rol spelen.

Hieronder staat nogmaals onze top 5 en laat het ons even weten of je nieuwe koffiemolen hier tussen zit. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?