Met de Beste Koffiemolen Zet je de Lekkerste Koffie

Geschreven door: Eden van der Veeken
Streef naar perfectie!

Ben je geïnteresseerd in het proces van een heerlijke kop koffie? In de maalgraden, extractie en doorlooptijd? Of wil je simpelweg genieten van de allerlekkerste koffie? Kies dan voor de beste koffiemolen!
Hiermee zet je niet alleen het meest verse bakje koffie, het valt ook helemaal te personaliseren naar jouw idee van perfectie. Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dan onze koopgids en bekijk onze top 5. Veel koffieplezier! ☕
Aigostar Breath 30CFR
Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen
Koffiemolen koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een koffiemolen maalt koffiebonen. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat: koffie van versgemalen bonen, en deze koffie is het lekkerst! Een handige toevoeging aan je koffie-arsenaal, want een koffiemachine beschikt lang niet altijd over een bonenmaler.
Zit je er niet op te wachten om elke keer koffie te malen voordat je kunt genieten van een bakje koffie, dan is het verstandig om te kijken naar een cup- of padkoffiemachine. Iets minder vers, maar het beste koffiepadapparaat zet ook heerlijke koffie in een handomdraai.
Kies jij voor de allerlekkerste koffie? Lees dan vooral verder! 👇
Handmatig, elektrisch of geïntegreerd
Een van de eerste keuzes die je maakt bij het aanschaffen van een koffiemolen is de keuze tussen een handmatig of elektrische koffiemolen.
Bij een handmatige koffiemolen maal je de koffiebonen door aan een hendel te draaien. Dit is intensiever en duurt langer dan met een elektrische koffiemolen.
Daarentegen zijn handmatige koffiemolens meestal kleiner, wat handig is voor het malen van kleinere hoeveelheden per keer of om het apparaat mee te nemen.
Elektrische koffiemolens zijn duurder, maar gebruiksvriendelijker en hebben een groter bonenreservoir. Ook is het mogelijk om de koffiebonen fijner te malen vergeleken met handmatige koffiemolens.
Dan zijn er nog geïntegreerde koffiemolens. Hierbij heeft de koffiemachine een ingebouwde koffiemolen. Deze machines vallen onder de koffiezetapparaten met bonen.
Een volautomatische koffiemachine of een inbouwkoffiemachine beschikt meestal over een ingebouwde koffiemolen en een melkopschuimer.
Als dit niet het geval is, is het aan te raden om los van de machine een koffiemolen aan te schaffen. De beste volautomatische koffiemachine komt niet tot zijn recht zonder versgemalen bonen. 👈
Het maalonderdeel
Er zijn koffiemolens met propellermesjes en met maalschijven. Dit speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de koffie.
Koffiemolens met propellermesjes
Allereerst zijn er koffiemolens met propellermesjes. Ook wel bekend als slagkoffiemolens. Hierbij zitten twee mesjes gemonteerd aan een roterende motor. De werking hiervan is te vergelijken met die van een blender.
De mesjes malen de koffiebonen ongelijk en grof. Ongelijkmatig gemalen koffie zorgt voor een ongelijke extractie, wat de smaak en het aroma niet ten goede komt. En wanneer de machine wat langer draait, kunnen de koffiebonen verschroeien door de hitte die hierbij vrijkomt.
Ik raad een koffiemolen met mesjes af, maar als je er toch een hebt, schud de molen dan tijdens het malen en maal steeds in korte periodes. Door de eerste handeling verloopt de maling wat gelijker en door de tweede voorkom je verhitting.
Daarnaast is de maling van propellermesjes alleen geschikt voor een filterkoffiezetapparaat of andere slow coffee-methodes. De maling is niet fijn genoeg voor koffiesoorten die een langere extractie nodig hebben, zoals een espresso.
Maalschijven
Wanneer je bijvoorbeeld een espressomachine of pistonmachine hebt en hiermee espresso's of cappuccino's zet, is het belangrijk om te kiezen voor een koffiemolen met maalschijven. Hiervoor is een fijne maalgraad vereist wat alleen mogelijk is met een koffiemolen met maalschijven.
De maalschijven verbrijzelen de koffiebonen door de wrijving tussen de schijven. In deze maalschijven zitten ook weer verschillen. Allereerst zijn er maalschijven van metaal en van keramiek. Keramiek is slijtvaster en gaat hierdoor minder snel stuk, ook warmt keramiek minder snel op dan metaal. 🔥
Keramische maalschijven zijn duurder dan metalen maalschijven vanwege deze redenen, maar metalen maalschijven zijn ook duurzaam en de verwarming van metalen maalschijven is gering, zeker in vergelijking met de warmte die vrijkomt bij een koffiemolen met propellermesjes.
Een belangrijkere factor van de maalschijven is de vorm. De schijven zijn plat of conisch, beide met hun eigen voordelen.
Platte maalschijven creëren een gelijkmatigere maling dan conische maalschijven, maar warmen ook sneller op. De beste uitkomst is in dit geval een koffiemolen met keramische platte maalschijven, maar dit is dan ook de duurste optie.
In kleine koffiemolens is meer kans op hittevorming en daarbij hebben conische maalschijven weer het voordeel. Daarmee komen we gelijk uit op de laatste factor: de grootte van de maalschijven. Hoe groter de maalschijven, hoe gelijker de maling en hoe sneller het maalproces. Er zijn doorgaans drie maten:
- 40 mm: uitermate geschikt voor thuisgebruik, koffiesoorten die een fijne maalgraad vereisen en voor mensen met een kleiner budget.
- 64 mm: de maalgraad is hierbij constanter en deze schijven zijn doorgaans wat duurder. De meeste semiprofessionele maalschijven hebben deze maat.
- 83 mm: geschikt voor professioneel gebruik zoals in een koffiebar. Ze zijn meestal niet beschikbaar in koffiemolens voor thuisgebruik.
Het verschil tussen de bovengenoemde opties van de maalschijven is minimaal: meestal proeven alleen de échte fijnproevers het verschil. Over welke maalschijven je koffiemolen ook beschikt, de kwaliteit van de maling is hoe dan ook goed als je de molen correct gebruikt. 👍
Het maalmechanisme
Niet alleen het maalonderdeel speelt een belangrijke rol in de maling, ook het maalmechanisme is van belang.
Allereerst hebben we de rotatiesnelheid van de motor. Grotere maalschijven malen meer koffiebonen op hetzelfde moment en zijn daardoor sneller dan dezelfde koffiemolen met een kleinere maalschijf, maar de snelheid hangt ook af van de rotatie van de motor.
Het beste is een koffiemolen met een langzaam draaiende motor. Hoe sneller de motor draait, hoe meer warmte vrijkomt. ♨️
Dan hebben we het aantal maalstanden van de koffiemolen. Dit is misschien wel het interessantste aspect van een koffiemolen.
De maalgraad heeft een enorme invloed op de smaak van de koffie. En zeker als je veel koffiesoorten zet of je koffie graag perfectioneert, is het een goed idee om naar het aantal maalstanden van de koffiemolen te kijken.
Sommige koffiemachines hebben geen instelbare maalgraad. De betere koffiemolens hebben dit wel. Deze molens beschikken over verschillende standen en instellingen die variëren van een paar standen tot wel 270 microstanden.
Let ook goed op hoe je deze maalstanden aanpast. Veel koffiemolens maken gebruik van een trapsysteem. Hierbij zijn de maalgraden voorgeprogrammeerd. Je kiest eenvoudig uit deze stappen met cijfers, iconen of streepjes.
Het voordeel hiervan is het gebruikersgemak, maar het nadeel is dat je minder ruimte hebt om met de maalgraad te experimenteren en deze te perfectioneren.
Heb je liever meer controle over de maalgraad? Kies dan voor een traploze koffiemolen. Deze hebben geen voorgeprogrammeerde standen, maar pas je de maalgraad aan in hele kleine stapjes. Zo stel je de maalgraad precies in zoals jij dat wil! 🙌
Het bonenreservoir
Het bonenreservoir is het reservoir waarin de koffiebonen gemalen worden. Er zijn hierbij enkele dingen om op te letten, beginnende bij de grootte van het reservoir.
Hoe groter het reservoir, hoe meer koffie je maalt zonder het reservoir bij te vullen. Handig? Ja en nee. Het is fijn omdat je het reservoir minder frequent bijvult, maar hoe langer je de gemalen bonen bewaart, hoe minder vers de koffie en des te minder lekker de koffie is.
Voor het zetten van een kop koffie heb je ongeveer 7 tot 8 gram koffie nodig. Als je weet hoeveel kopjes koffie je huishouden drinkt, dan weet je ongeveer de wenselijke grootte van het reservoir. 👆
Doorgaans is een reservoir van 250 gram ideaal voor een tweepersoonshuishouden. Met 250 gram gemalen koffie doe je dan ongeveer één week.
Wanneer meer of minder koffie gedronken wordt, kies dan voor een groter of kleiner reservoir. Kleinere reservoirs hebben ongeveer een inhoud van 100 gram en de grotere reservoirs hebben een inhoud van 400 gram of meer.
Een goede toevoeging voor het bonenreservoir is wanneer deze luchtdicht en uv-bestendig is. Als je de (gemalen) koffiebonen luchtdicht bewaart, blijven ze langer vers. Datzelfde geldt voor gemalen koffie in een uv-bestendig bonenreservoir.
Opvangmethode
Na het malen van de koffiebonen wordt het maalsel gescheiden van het bonenreservoir en komt het uit de koffiemolen via een uitgang.
Hierbij valt de gemalen koffie, afhankelijk van de koffiemolen, uit de opening in een opvangbak of rechtstreeks in een filterdrager, schepje of bakje. In sommige gevallen is het mogelijk om je filterdrager aan de molen vast te klikken.
Bij basismodellen bepaal je zelf hoelang en hoeveel koffie je maalt. De toevoer van de maling stopt pas wanneer je het malen stopt. Vervolgens weeg je de koffie af om te bepalen hoeveel gram maling per kopje je gebruikt.
Er zijn ook modellen waarbij je de hoeveelheid gemalen koffie instelt. Dit werk meestal met een timersysteem, waarmee je het gewenste aantal kopjes koffie kiest. Het apparaat maalt automatisch en stopt vanzelf bij de juiste tijd en maalgraad.
Dit systeem noem je grind on demand. Er zijn ook grind on demand-systemen die niet werken op tijd, maar op gewicht. Deze hebben een ingebouwd weegschaaltje en zijn nóg exacter. 👀
Een andere opvangmethode is een doseerhuis. Dit is een opvangbak met een ingebouwd molentje. Het molentje bestaat uit vakjes waar ongeveer 7 gram koffie in terecht komt. Met een hendel aan de zijkant ‘klik’ je het molentje één slag om en komt de koffie vanuit het vakje uit de opening.
Een doseerhuis is minder exact en stapelt de gemalen koffie zich daarnaast op in het doseerhuis, waardoor je koffie minder vers is.
Schrijf de koffiemolen met doseerhuis nog niet gelijk af: als je tijd en zin hebt om de koffie per kopje te wegen en niet per se versgemalen koffie per kopje wil, dan is het een prima optie die tevens vriendelijker is voor je portemonnee dan een grind on demand-systeem.
Prijs
Wist je dat de prijzen van koffiemolens oplopen tot wel 1000 euro? Dat is niet niks! Geen zorgen, het gaat hier om professionele koffiemolens die meestal alleen gebruikt worden in koffiecafés. De goedkoopste koffiemolens gaan weg voor een euro of dertig.
De prijzen van koffiemolens lopen behoorlijk uiteen. Een handmatige koffiemolen koop je voor zo’n €30 tot €200 en elektrische koffiemolens heb je vanaf ongeveer €100. De meeste koffiemachines op de markt kosten tussen de €30 en €300. 💵
Houd er wel rekening mee dat het gezegde "goedkoop is duurkoop" opgaat bij koffiemolens. Voor meer geld bestaat je koffiemolen uit betere onderdelen en meer standen en instellingen.
Een goede koffiemolen kost wel wat meer geld, zeker omdat je daarnaast ook nog de koffiemachine nodig hebt, maar koffiebonen zijn doorgaans goedkoper en lekkerder dan cups of pads.
Hoewel een koffiemolen duurder kan zijn dan een Senseo-apparaat of een Nespresso-apparaat, kan het op langere termijn goedkoper zijn.
Het maken van de keuze
Na het lezen van deze koopgids weet je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een koffiemolen. Houd hierbij rekening met je budget en welke koffiesoorten je zet. Als je bijvoorbeeld alleen filterkoffie zet, heeft een koffiemolen met maalschijven weinig meerwaarde.
Ga na wat je belangrijk vindt aan het maalonderdeel, het maalmechanisme, het bonenreservoir en de opvangmethode. Maak op basis hiervan een selectie en kijk dan naar het model dat het meeste waarde biedt voor zijn prijs en het mooiste design heeft.
De 5 beste koffiemolens onder elkaar
1. Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W
2. Aigostar Breath 30CFR
3. Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen
4. KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen
5. Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch
Veelgestelde vragen over koffiemolens
Heb je toch nog vragen na het lezen van onze koopgids? Dan staat je vraag hier hopelijk tussen. Als dit niet het geval is, schroom dan niet om je vraag onderaan de pagina te stellen.
☕ Welke koffiebonen zijn het meest geschikt?
Iedere koffieboon is geschikt, maar wat de beste koffiebonen zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
De meest voorkomende koffiebonen zijn arabica- en robustabonen en melanges hiervan. De robustabonen zijn wat bitterder en de arabicabonen wat zoeter. Ook de branding speelt hierbij een rol. Hoe donkerder, hoe krachtiger de smaak.
⚖️ Hoeveel koffie heb je nodig per kop koffie?
Voor een kop koffie heb je 7 tot 8 gram koffie nodig. Per gram koffie zijn zo'n 10 bonen nodig en per kopje ongeveer tussen de 70 en 80 koffiebonen.
Dit is wel afhankelijk van de koffiesoort die je zet. Voor filterkoffie heb je zo'n 7,5 gram per kop nodig en voor espresso ongeveer 8,5 gram. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook een rol.
✅ Wat is de ideale maalgraad per koffiesoort?
Hoe fijner het maalsel, hoe sneller de extractie en hoe meer smaak wordt opgenomen.
Bij een langere doorlooptijd (tijd waarin het water door de koffie loopt) heb je grovere koffie nodig dan bij een korte doorlooptijd, omdat meer tijd nodig is om de smaken op te nemen. Ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur.
❓ Hoe stel je je koffiemolen af?
Vul het bonenreservoir en zet de maalstand op de fijnste stand. De molen kan nu niet malen, omdat de maalschijven op elkaar zitten. Zet vervolgens de maalstand in één keer op grof. De maalschijven staan nu van elkaar af.
Vanaf deze stand stel je de stand steeds fijner in. Doe dit in kleine stapjes tot je de juiste stand hebt bereikt.
Welke koffiemolen moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste koffiemolen. Zo maak jij de beste keus!
Gewicht | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Bosch TSM6A017C Koffiemolen Crème 180 W | 0.66 kg | Check prijs | |||||||
2 | Aigostar Breath 30CFR | 0.77 kg | je niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken. | Knoppen | Nee | 60 | Nee | RVS | 15000 r/min | Check prijs |
3 | Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen | 754 g | Geschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan Veiligheidsvergrendeling | Knoppen | Ja | 60 | Ja | Roestvrij staal | 50 r/min | Check prijs |
4 | KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen | 2.17 kg | Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging. | Handmatig , Knoppen | Ja | 0.12 | Ja | RVS | 50 r/min | Check prijs |
5 | Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch | 899 g | Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging. | Handmatig , Knoppen | Nee | 0 | Nee | Roestvrij staal | 50 r/min | Check prijs |
Aigostar Breath 30CFR
Gewicht: 0.77 kg
Overige kenmerken: je niet alleen koffie fijn met het 2-vleugelige mes maar kun je er ook noten, lijnzaad of andere bonen mee bewerken.
Bediening: Knoppen
Instelbare maalgraad: Nee
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Nee
Materiaal maalschijven: RVS
Toerental: 15000 r/min
Safecourt Kitchen Elektrische Koffiemolen
Gewicht: 754 g
Overige kenmerken: Geschikt voor koffie, specerijen en zaden/graan Veiligheidsvergrendeling
Bediening: Knoppen
Instelbare maalgraad: Ja
Koffie bonen reservoir: 60
Maal niveau aanpasbaar: Ja
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Toerental: 50 r/min
KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen
Gewicht: 2.17 kg
Overige kenmerken: Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.
Bediening: Handmatig , Knoppen
Instelbare maalgraad: Ja
Koffie bonen reservoir: 0.12
Maal niveau aanpasbaar: Ja
Materiaal maalschijven: RVS
Toerental: 50 r/min
Redmond Retro Koffiemolen Elektrisch
Gewicht: 899 g
Overige kenmerken: Vaatwasbestendige bonen- en poederreservoirs; Antislip poten; Veiligheidsslot; Automatische uitschakeling; Oververhittingsbeveiliging.
Bediening: Handmatig , Knoppen
Instelbare maalgraad: Nee
Koffie bonen reservoir: 0
Maal niveau aanpasbaar: Nee
Materiaal maalschijven: Roestvrij staal
Toerental: 50 r/min
Conclusie
Misschien was je jouw zoektocht naar een goede koffiemolen al begonnen en zag je door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat ik je wegwijs heb gemaakt en heb geholpen met het maken van een keuze.
Hieronder staat nogmaals onze top 5 en laat het ons even weten of je nieuwe koffiemolen hier tussen zit. Bedankt voor het lezen! 😄