Zet de Perfecte Koffie met de Beste Koffiemachine

Eden van der Veeken

Geschreven door: Eden van der Veeken

Koffie? Lekker!

Zet de Perfecte Koffie met de Beste Koffiemachine

Veel mensen hebben een pronkstuk in huis waar ze trots op zijn. Een koffiemachine is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar niets is minder waar. Met de beste koffiemachine zet jij de lekkerste koffie. Genoeg redenen om mee te pronken toch? 😉

Maar wat is nu de beste koffiemachine? Er zijn ontzettend veel soorten en opties. Daarom vind je in dit artikel een handige koopgids en onze top 5. Lees snel verder, want de kans is groot dat je na het lezen van dit artikel je gasten zo snel mogelijk wilt laten genieten van je nieuwe koffiemachine!

INISSIA ZWART

INISSIA ZWART
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Ja
Aantal kopjes per keer: 1
Temperatuur instellingen: N
Serveert heet water: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,7 liter inhoud
Druk van de pomp: 19
Aanvullende functies: Geschikt voor Espresso of Lungo | Snel opgewarmd voor gebruik
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,7 liter inhoud
Bediening: Knoppen
Instelbare koffiesterkte: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Verstelbaar watervolume: Ja
Aantal bonenreservoirs: 1
Aantal kopjes per keer: 2
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Temperatuur instellingen: Y
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Aanvullende functies: Stoompijpje & je hebt de optie om gemalen koffie te gebruiken voor bijvoorbeeld decafé
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Instelbare koffiesterkte: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic Grey

Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic Grey
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Nee
Aantal kopjes per keer: 1
Temperatuur instellingen: N
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Aanvullende functies: Compact design
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Bediening: Knoppen , Schuifregelaar
Instelbare koffiesterkte: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koffiemachine koopgids: hoe maak je de beste koop?

Zoals ik al zei, zijn er ontzettend veel soorten en opties wat betreft koffiemachines. Zo draait het bij de ene machine om snelheid en gebruiksgemak, en bij de andere om controle en het perfecte resultaat.

Het is belangrijk om de beste koffiemachine aan te schaffen die aan je wensen voldoet. In deze koopgids help ik je daar een handje bij. 😄

Volautomatisch, halfautomatisch en handmatig

De vele soorten koffiemachines zijn op te delen in drie categorieën: volautomatische, halfautomatische en handmatige koffiemachines. Het verschil tussen deze koffiemachines is het zetproces.

Een volautomatische koffiemachine doet het werk voor je. Met minimale handelingen heb je binnen korte tijd een bakje koffie naar keuze. Het voordeel van deze machines zit hem in de eenvoud en snelheid. Het nadeel hiervan is dat je de koffie niet geheel kunt personaliseren.

Bij een halfautomatische koffiemachine neem je een deel van het koffiezetten zelf in handen. Zo maal je bijvoorbeeld zelf je koffiebonen met een koffiemolen, bepaal je zelf je maalgraad en stamp je zelf de koffie aan. ☕

Jouw handelingen bepalen het eindresultaat. Dat is het voordeel van halfautomatische machines. Het nadeel is dat het tijd en meerdere handelingen vergt.

Dan hebben nog we de handmatige koffiemachines. Hierbij voer je iedere handeling zelf uit. Deze koffiemachines komen voort uit de oude zettechnieken. Het draait hierbij vooral om het proces.

Het proces is simpel, want je bepaalt zelf hoe en welke koffie je zet, maar het kost ook tijd en kennis. Voorbeelden hiervan zijn percolators en cafetières, daarover later meer.

Soorten koffiemachines

Wereldwijd is de populariteit van koffie enorm toegenomen in de laatste decennia. Dat heeft geleid tot een enorme verscheidenheid aan koffiesoorten, opties en soorten koffiemachines. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten koffiemachines.

Close-up van een witte koffiemachine die koffie zet

Espressomachines

Met een espressomachine zet je, integendeel van wat je zou vermoeden, niet alleen maar espresso’s. Met een espressomachine zet je bijna iedere koffiesoort: van espresso's tot aan cappuccino's.

Iedere espressomachine zet de koffiesoort die je op de machine kiest. Wil je een zwarte koffie? Kies deze optie en de machine zorgt ervoor. Liever een cappuccino? De machine regelt het! De verschillen tussen de espressomachines zijn de opties en welke handelingen je zelf uitvoert.

Zo zijn er volautomatische espressomachines met allerlei opties die alles voor je doen, van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk. Er zijn ook halfautomatische espressomachines. Hierbij doe je het een en ander zelf, zoals het vullen van de piston met gemalen koffie en deze aandraaien.

Pistonmachines

Een pistonmachine komt overeen met een halfautomatische espressomachine. Het is dan ook een halfautomatische koffiemachine. Je voert de handelingen zelf uit. Het verschil tussen een halfautomatische espressomachine en een pistonmachine is dat je bij de piston iedere stap zelf uitvoert.

Je kunt niet selecteren welke koffie die zet, maar je keuzes over de maalgraad, doorlooptijd, hoeveelheid water en het toevoegen van (opgeschuimde) melk leiden tot de koffiesoort naar keuze. Je hebt hier dan ook wat kennis voor nodig.

Bij een espressomachine is die kennis niet nodig. De machine weet zelf wat hij moet doen om de gewenste koffie te zetten.

Ook komt het vaker voor dat een espressomachine over geautomatiseerde systemen beschikt die het gebruiksgemak verbeteren, zoals een bonenmaler die de juiste hoeveelheid maalt voor elke soort koffie, een automatische tamper en een ingebouwde melkopschuimer.

Koffiepadapparaten

Bij deze apparaten staat het gebruikersgemak voorop. Een koffiepadapparaat maakt gebruik van voorverpakte koffiepads. Je doet één of twee pads in de filterdrager, drukt op de knop en klaar is Kees. Een voorbeeld is het welbekende Senseo-apparaat.

Een koffiemachine met koffiepads zet niet de meest verse koffie, maar het is wel de makkelijkste en snelste manier om een bakje koffie te zetten en ze zijn een stuk goedkoper dan de eerder genoemde opties. Voor wie voorkeur heeft voor gemak en snelheid voor een prikkie, raad ik deze machine aan! 👍

Koffiecupmachines

Het principe van koffiecupmachines is gelijk aan die van koffiepadapparaten. Ook hier ligt de prioriteit bij de snelheid en het gemak van het zetten van een kopje koffie.

Het apparaat maakt gebruikt van koffiecups. Die doe je in het apparaat en de machine doet de rest voor je. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Nespresso- en Dolce Gusto-apparaten.

Het verschil zit hem in de koffievariatie en de prijs. Met een koffiepad zet je filterkoffie. Er zijn verschillende pads om uit te kiezen. Deze variëren vooral in sterkte, maar sommige pads hebben een smaakje of melk erin.

Koffiecups zijn net wat anders. Allereerst wordt de gemalen koffie luchtdicht verpakt, waardoor de koffie verser blijft. Daarnaast zet je met koffiecups lungo’s of espresso's. Ook bieden koffiecups meer variatie in de koffiesoorten die je ermee zet.

Qua aanschafprijs is die van een goed Nespresso-apparaat gelijk aan een goed Senseo-apparaat, maar de prijs van koffiecups is hoger dan die van koffiepads. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Een koffiecupmachine zet een bakje koffie met op de achtergrond koffiecups en koffiebonen

Inbouwkoffiemachine

Een inbouwkoffiemachine is, zoals de naam al verklapt, een koffiemachine die ingebouwd zit in je keuken. Je plaatst de machine in een nis in de keuken. 

Het voordeel hiervan is het uiterlijk. Het zorgt voor een strakke afwerking en oogt fraai, omdat het integreert binnen de rest van de keuken. Wat ook praktisch is: je hoeft niet bang te zijn dat je het apparaat omstoot en staat hij nooit in de weg. 

Ook is het doorgaans mogelijk om hem aan te sluiten op de waterleiding, zodat je het waterreservoir niet voortdurend hoeft bij te vullen.

Het is een volautomatische koffiemachine en heeft veelal een grote verscheidenheid aan functies.

Zo zetten de meeste inbouwkoffiemachines veel verschillende koffiesoorten, hebben ze regelmatig een ingebouwde koffiemolen en melkopschuimer, kies je de sterkte en hoeveelheid van je koffie en is het mogelijk om meer dan één kopje (of zelfs verschillende soorten) tegelijkertijd te zetten.

Het nadeel is dat de prijs van een inbouwkoffiemachine meestal behoorlijk hoger ligt dan die van andere koffiemachines. Maar goed, je moet er wat voor over hebben. 😉

⚠️ Let op!

Meet eerst je nismaten op voordat je een inbouwkoffiemachine kiest. Zoek de geschikte inbouwkoffiemachine aan de hand van de inbouwmaten. Het is zonde als het apparaat niet past!

Koffiezetapparaten met bonen

Een koffiezetapparaat met bonen is een koffiemachine met een ingebouwde bonenmaler. Hierdoor zet je altijd koffie met versgemalen bonen. Koffie die gezet is met verse bonen is nu eenmaal het lekkerst! 

Het beste koffiezetapparaat met bonen voor jou hangt af van welke soort koffiemachine je wil. Het is een genre koffiemachines en geen op zichzelf staand type koffiemachine.

Er zijn meerdere soorten koffiemachines die hieronder vallen. Zo hebben espressomachines een geïntegreerde bonenmaler, maar zijn er bijvoorbeeld ook pistonmachines en filterkoffiezetapparaten met een ingebouwde bonenmaler.

Filterkoffiezetapparaat

Ook het filterkoffiezetapparaat mag niet missen in dit rijtje. Je kent hem vast wel: de koffie loopt bij dit apparaat via het filter een grote pot in. Je denkt misschien dat dit niet meer van deze tijd is, maar zoals met bijna alles gaat ook dit apparaat met zijn tijd mee.

Het basisprincipe van ieder filterkoffiezetapparaat is hetzelfde. Je vult een filter met gemalen koffie, drukt op de knop en na een tijdje heb je een kan vol koffie. Deze manier van koffiezetten behoort, net als alle andere filter- en opgietmethodes tot de slow coffee.

Maar goed, hoe concurreert een filterkoffiezetapparaat tegenwoordig nog met andere koffiemachines? Zoals ik al zei: dit apparaat gaat mee met zijn tijd. Zo zijn er modellen met ingebouwde koffiemolen en kun je de extractietijd en de hoeveelheid koffie aanpassen. 🎛️

Het is een van de weinige koffiemachines die geschikt is om een grote hoeveelheid koffie per keer te zetten, de bediening is (evenals het onderhoud) eenvoudig en de apparaten zijn relatief goedkoop

Het is helaas niet mogelijk om verschillende soorten koffie te zetten en ze beschikken bijna nooit over een goede melkopschuimer. Als je graag opgeschuimde melk in je koffie hebt, ben je al snel genoodzaakt om een goede melkopschuimer te kopen, wat de kosten weer opdrijft.

Slow coffee

Je hebt al een korte introductie gehad: de zetmethode van slow coffee gebruik je bij de filterkoffiezetapparaten en de handmatige koffiemachines. Hieronder valt iedere filter- en opgietmethode. Je voert iedere handeling zelf uit. Een filterkoffiezetapparaat is hierbij de uitzondering.

Het is een eenvoudig proces, maar het vergt wat tijd en kennis. Hier geldt wel dat je de volledige controle hebt over de koffie. Je kiest zelf de koffiesoort, de maalgraad en de hoeveelheid koffie en water dat allemaal de smaak beïnvloedt.

De verschillende koffieapparaten die koffie zetten met de slow coffee-methode, vind je hieronder. 👇

De Chemex

Een Chemex waarin water wordt gegoten

De Chemex is de voorloper van het filterkoffiezetapparaat. Het werkt in principe hetzelfde, maar dan volledig handmatig.

Aan de bovenkant plaats je een filter. Hierin doe je koffie en giet je wat heet water op. Wacht even, en schenk wat meer water bij. Herhaal dit enkele keren tot de kamer gevuld is met koffie. Als alle koffie is doorgelopen, is de koffie klaar!

De cafetière

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter en een stalen frame. Ze bestaan in allerlei soorten en maten, maar het idee is hetzelfde. Je doet gemalen koffie in de pot, hierbij kies je wederom zelf de koffiesoort, maalgraad en hoeveelheid. Vervolgens doe je er warm water bij tot de gemalen koffie net onder water staat. 

Laat dit een halve minuut staan en vul het vervolgens aan met water tot aan de gewenste hoeveelheid. Roer dit door en laat dit een minuut of 4 staan met de deksel erop. Vervolgens pers je het filter aan de deksel door de koffie. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk koffieprut bijkomt. Et voilà: je koffie is klaar!

De AeroPress

De AeroPress onderscheidt zich van de rest van dit rijtje. Het is een soort compacte en plastic cafetière. Het is een ideaal koffiezetapparaatje om mee op reis te nemen!

Een aeropress die bediend wordt door de filterduwer aan te duwen

Je plaatst een filter in de onderkant van de AeroPress en zet deze op een kop koffie. In de AeroPress schep je de koffie en giet je het hete water op dezelfde manier als bij de cafetière. Na het trekken zet je de filterduwer erop en druk je de koffie langs de filter het kopje in.

Percolators en mokkapotten

Dit zijn misschien de bekendste van het rijtje. Een percolator is bijna hetzelfde als een mokkapot en veel mensen halen deze twee door elkaar. Om het simpel te houden, behandel ik deze twee als hetzelfde.

Je vult het waterreservoir met water en het filterbakje met gemalen koffie. Het filterbakje zet je op het waterreservoir en daar bovenop de koffiekamer. Je zet dit op het fornuis en na verloop van tijd zorgt de stoom dat het water langs de koffie loopt en wordt geleid naar de koffiekamer.

Naast de volledige controle die je hebt, heeft de unieke bereidingswijze ook zo zijn charmes.

De sifon

Een sifon lijkt op een scheikundig apparaat en qua werking op een percolator. Dat is dan ook gelijk de reden waarom dit apparaat gewild is.

een syphon met een koffiemolen, pot met koffiebonen en een koffiekopje

De glazen bol vul je met water. Hierop zet je de glazen kan met de buis in het water van de glazen bol. In de kan doe je de koffie en vervolgens zet je de warmtelamp van het apparaat aan. De stoomdruk zorgt dat het water door de buis naar de koffie stroomt. Nadat het voldoende is gemengd, is de koffie klaar.

Koffiemachines met een filter

Bij filterkoffie is het aan te raden het filter eerst goed te spoelen met water voordat je het plaatst in de koffiemachine en vult met koffie. Zo voorkom je dat het water de smaak van het papier opneemt.

Om deze reden zijn er daarnaast ook filterkoffiezetapparaten met een metalen filter: dat scheelt weer een extra handeling!

Koopcriteria

We hebben het net gehad over de soorten koffiemachines en zetmethodes. Maar behalve deze soorten zijn er nog enkele aspecten van koffiemachines die de aandacht verdienen:

Watertoevoer💧

Veruit de meeste koffiemachines hebben een waterreservoir. De grootte hiervan varieert tussen de 0,5 liter en 2,5 liter. Een groot waterreservoir zorgt dat je het reservoir minder frequent hoeft te vullen, maar neemt ook meer ruimte in beslag.

Daarnaast zijn er enkele koffiemachines met een aansluiting op de waterleiding. Dat haalt het ongemak van het vullen van het reservoir weg, maar heeft ook een prijskaartje. Dit zie je doorgaans bij inbouwmachines en pistonmachines en niet bij andere koffiemachines,

Verwarmingssysteem

Er zijn 3 verschillende verwarmingssystemen: verwarming door een boiler, thermoblok of warmtewisselaar. De eerste twee genoemden zie je het meest.

Een boiler is een klein waterreservoir met daarin of eromheen een verwarmingselement. Een thermoblok is een metalen blok dat elektrisch verwarmd wordt en waar waterleidingen doorheen lopen. Omdat deze leidingen klein zijn, duurt het minder lang tot het water opwarmt.

Een warmtewisselaar is een ketel waar het water opwarmt tot ongeveer 120 graden. Door deze ketel lopen leidingen met het water vanuit het reservoir. Hierdoor warmt het water op tot de juiste temperatuur en vult de bovenkant van de ketel met stoom voor het opschuimen van melk.

Bij boilers en thermoblokken wordt het water eerst opgewarmd voor de koffie en daarna voor het opschuimen van de melk. Een warmtewisselaar is de duurste van de drie en komt ook minder voor.

Als je een ingebouwde melkopschuimer wil, maar geen warmtewisselaar, kun je een koffiemachine met een dubbele boiler of thermoblok overwegen. Dan heb je één thermoblok of boiler voor het verhitten van je water en één voor het verhitten van je melk. 🥛

De pomp

Iedere koffiemachine, op de slow coffee-methodes na, gebruiken een pomp. De pomp leidt het water door de machine. Er zijn twee soorten pompen: De vibratiepomp en de rotatiepomp.

Een vibratiepomp leidt het water door een stotende beweging. Deze pomp is afhankelijk van tegendruk en produceert flink wat geluid.

Luxere machines beschikken meestal over een rotatiepomp. Hierin zit een roterend onderdeel waardoor de druk constanter is. Deze pomp biedt bovendien een aansluiting op de waterleiding in de keuken. Daarnaast is hij groter, een stuk stiller en gaat langer mee.

Pompdruk

Dan hebben we nog de pompdruk. Dit is de druk waarmee het water door de koffie geperst wordt. We meten dit in bar. De barista's zijn er nog niet over uit wat de beste druk is. Er zijn mensen die vinden dat de juiste pompdruk tussen de 8 en 12 bar ligt, maar er zijn ook mensen die 15 bar of hoger ideaal vinden.

Een lage druk resulteert in een slappere koffie en een hoge druk in een sterkere koffie, maar andere factoren, zoals de koffiesoort en de maalgraad, spelen ook een grote rol in het smaakresultaat.

Close-up van een bakje koffie dat gezet wordt met een pistonmachine

De pompdruk is vooral van belang bij handmatige en halfautomatische koffiemachines, omdat je zelf alle andere factoren bepaalt.

Bij volautomatische koffiemachines zorgt de machine voor de juiste druk per koffiesoort. De druk die bij deze machines staat aangegeven, is dan ook de maximale druk. De druk die daadwerkelijk wordt gebruikt, hangt af van de soort koffie die je zet.

Filterkoffiezetapparaten en koffiepadapparaten hebben geen hoge druk nodig. Het water stroomt langs de fijngemalen koffie en neemt op die manier zoveel mogelijk smaak en aroma op. Hiervoor is 1 bar al voldoende.

Watertemperatuur

De watertemperatuur is zeker niet onbelangrijk. De temperatuur heeft een flinke invloed op de smaak van je koffie. Hoe warmer het water, hoe sneller de extractie en vice versa. De meeste koffieprofessionals zijn het erover eens: de ideale temperatuur ligt tussen de 90 en 96 graden. 🌡️

Er zijn machines waarbij je de temperatuur zelf instelt. Dit biedt ruimte tot experimenteren en kom je erachter wat de ideale watertemperatuur is voor jou!

⚠️ Let op!

Is de temperatuur te hoog? Dit kan de koffie verbranden en verbrande koffie is bittere koffie. Let hier dan ook op bij de koop van je koffiemachine. Mocht deze temperatuur hoger of lager liggen, dan is het wellicht beter om een andere machine te overwegen.

Melkopschuimer

Er zijn drie opties als het gaat om een koffiemachine met een melkopschuimer. Allereerst zijn er koffiemachines met een melkreservoir. Vul het reservoir met melk en het apparaat doet de rest. In veel gevallen loopt het melkschuim uit de koffiemachine zoals de koffie dat ook doet.

Iemand schenkt melkschuim vanuit een melkkannetje in een kopje koffie met een mooi patroon

Bij koffiemachines met een stoompijpje wordt het water in de koffiemachine verwarmd tot stoom ontstaat. Dit blaast vervolgens uit het stoompijpje. Je plaatst een kannetje met melk onder het pijpje en schuimt zo de melk op. Hierdoor controleer je de hoeveelheid en de dichtheid van het melkschuim.

Dan zijn er nog automatische stoompijpjes. Je zet hier een kannetje of bekertje met melk onder en de stoompijp schuimt de melk automatisch op zonder zelf iets te doen.

Tot slot zijn er koffiemachines met een melkslang. Deze machines hebben geen melkreservoir. Je plaatst de slang in een losse melkkan of een open melkpak. Het slangetje zet je erin en de machine zuigt hieruit de melk en schuimt dit op. Het voordeel is dat je geen reservoir hoeft schoon te maken.

Sommige modellen met een ingebouwde melkopschuimer bieden de mogelijkheid om zelf in te stellen in welke mate je de melk stoomt en hoeveel melk in je koffie komt.

Bonenmaler

Zodra je kiest voor een koffiemachine met bonen, raad ik je aan om te kijken naar het maalwerk. Allereerst zijn er drie soorten maaltechnieken: maalmessen, platte maalschijven en konische maalschijven. 

Een bonenmaler met maalmessen zie je meestal in de goedkopere koffiemachines met een bonenmaler. Ze zijn niet voor niets goedkoper; bij het malen met messen, verloopt de maling ongelijk. Dit zorgt dat een ongelijke extractie plaatsvindt, waardoor de koffie minder lekker is.

Ook is het bij koffiemachines met een bonenmaler met messen niet mogelijk om de maalgraad van de koffie in te stellen. 👆

Maalschijven zijn prijziger, maar leveren ook beter resultaat. Bij maalschijven is het, mits de koffiemachine over de optie beschikt, mogelijk om zelf de maalgraad in te stellen. Platte maalschijven malen alle bonen evenveel, maar worden heet, wat de koffie niet altijd ten goede komt. 

Konische maalschijven zijn kegelvormig en worden minder heet. De maling is minder gelijkmatig vergeleken met platte schijven, maar nog steeds stukken beter dan met maalmessen.

Daarnaast is het materiaal van belang. De meeste maalwerken worden vervaardigd uit roestvrij staal of keramiek. Roestvrij staal is goedkoper en werkt net zo goed, maar keramische maalwerken hebben een langere levensduur, omdat het materiaal te hard is om te vervormen.

Let als laatste op de inhoud van het bonenreservoir. Hoe groter het reservoir, des te meer koffie je zet zonder het reservoir bij te vullen. Maar hierbij geldt: hoe langer je de gemaalde bonen niet gebruikt, hoe minder vers de koffie.

Koffiemolen met koffiebonen in het reservoir

Onderhoudsgemak

Ik raad je ook aan om te kijken naar het onderhoudsgemak. Het scheelt bijvoorbeeld een hoop werk als de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Ook is het belangrijk dat de zetgroep uitneembaar is. De zetgroep is het gedeelte van de koffiemachine waar het hete water in aanraking komt met de gemalen koffie.

Het is belangrijk om de zetgroep goed schoon te houden. Oude koffieresten of schimmel bevorderen de koffiesmaak niet bepaald. Een uitneembare zetgroep is makkelijker schoon te maken dan een geïntegreerde zetgroep. Er zijn ook machines die de zetgroep zelf reinigen. Dat is al helemaal makkelijk!

Functies en opties

Naast de besproken koopcriteria zijn er nog enkele functies die een groot verschil maken. Zo bieden enkele machines de mogelijkheid om verschillende koffiesoorten te zetten, maar zijn er nog enkele andere functies. Die vind je hieronder. 👇

  • Zelfreinigingsfunctie: machines met deze functie reinigen zichzelf of bepaalde onderdelen. Dit neemt een hoop werk uit handen. Het enige dat je nog zelf hoeft te doen, is het ontkalken van de machine.
  • Ontkalkingsindicator: een machine met deze indicatie geeft een seintje wanneer het tijd is om de machine te ontkalken. Hoe frequent je een machine moet ontkalken hangt af van de hardheid van het water.
  • Kopjesverwarmer: sommige modellen hebben een verwarmingsplaat. De kopjes die je hierop zet, worden dan vooraf verwarmd. We weten ondertussen dat de temperatuur van je koffie belangrijk is voor de kwaliteit, maar het is ook wel zo lekker als je koffie tijdens het drinken warm blijft. Een warm kopje helpt hierbij.
  • Instelbaar watervolume: hiermee stel je in hoe groot de koffie is die je zet. Trek in een extra grote bak koffie? Geen probleem! Liever een klein bakje? Tuurlijk!
  • Instelbare koffiesterkte: koffiemachines die geen verschillende soorten koffie zetten, geven je in sommige gevallen wel de mogelijkheid om zelf de sterkte van je koffie in te stellen.
  • Geheugenfunctie: deze functie slaat je favoriete koffie-instellingen op. Zo zet je met één druk op de knop het perfecte bakje koffie.
  • Heetwaterfunctie: sommige koffiemachines hebben een heetwaterfunctie. Wanneer je graag warm water of thee drinkt, heb je met deze functie geen waterkoker nodig.
  • Energiestand: zeker niet onbelangrijk. Sommige machines gaan over naar een energiebesparende stand en schakelen zichzelf na verdere verloop van tijd uit.
  • Bediening: de bediening is misschien niet het belangrijkste onderdeel van de koffiemachine. Het is vooral een kwestie van ontwerp, want uiteindelijk verandert het niets aan de functies van het apparaat. Er zijn machines met knoppen, met een display (met touchscreen) en zelfs machines die je bedient via een app.

Het maken van een keuze

Ik kan me voorstellen dat je na al deze informatie niet zo goed meer weet waar je moet beginnen. Om je een handje op weg te helpen, heb ik een stappenplan gemaakt voor het kopen van een koffiemachine!

Het stappenplan voor de aanschaf van een koffiemachine

Volg deze stappen en wees verzekerd van de beste koop! 🏆

Budget

Met alle stappen hieronder vorm je uiteindelijk een kleine selectie uit alle mogelijkheden, maar je budget speelt ook een rol. Een koffiemachine van de beste kwaliteit met een eindeloze hoeveelheid opties zal duurder zijn dan een filterkoffiezetapparaat zonder opties.

Houd bij het doorgaan van deze stappen je budget in het achterhoofd en voorkom teleurstellingen wanneer je de prijzen in je uiteindelijke selectie ziet.

Zetmethode: gemak of controle?

Een van de eerste keuzes die je maakt, is de zetmethode. Ga voor gemak en kies bijvoorbeeld een volautomatische koffiemachine, zoals een koffiecupmachine of een volautomatische espressomachine.

Of heb je liever meer controle en geef je voorkeur aan een pistonmachine of halfautomatische espressomachine?

Koffiesoorten

Na het kiezen van de zetmethode is het belangrijk om na te gaan welke koffiesoorten je wilt zetten.

Wanneer je tevreden bent met filterkoffie is een koffiepadmachine of filterkoffiezetapparaat een prima keuze, maar wanneer je liever geniet van verschillende soorten koffies kun je beter kiezen voor een machine die meerdere koffiesoorten zet. ☕

Onderdelen

Oké, je weet nu ongeveer wat voor soort koffiemachine je wilt. De volgende stap is om te kijken naar de onderdelen. Denk hierbij aan de watertoevoer, de pomp, een geïntegreerde bonenmaler en de mogelijkheid om melk op te schuimen.

Functies

De basis voor het kiezen van een koffiemachine is voltooid. Nu is het tijd om te bepalen welke opties je niet wilt missen op je koffiemachine.

Onderhoudsgemak

Bedenk nu hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhouden van je koffiemachine. Het liefst zo min mogelijk? Maak dan een selectie van de apparaten die vaatwasserbestendig zijn en een uitneembare zetgroep hebben.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is ook belangrijk. Een koffiemachine van metaal staat steviger en is beter bestand tegen een stootje dan een koffiemachine van kunststof. Ook anti-slip-noppen zorgen dat de koffiemachine stevig staat.

Design

Last but not least! Naast alle bovengenoemde aandachtspunten, mag het ontwerp ook niet missen in dit rijtje. Het oog wil ook wat! 👀

 

De 5 beste koffiemachines onder elkaar

1. INISSIA ZWART

1. INISSIA ZWART
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Ja
Aantal kopjes per keer: 1
Temperatuur instellingen: N
Serveert heet water: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,7 liter inhoud
Druk van de pomp: 19
Aanvullende functies: Geschikt voor Espresso of Lungo | Snel opgewarmd voor gebruik
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,7 liter inhoud
Bediening: Knoppen
Instelbare koffiesterkte: Ja

2. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

2. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Verstelbaar watervolume: Ja
Aantal bonenreservoirs: 1
Aantal kopjes per keer: 2
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Temperatuur instellingen: Y
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Aanvullende functies: Stoompijpje & je hebt de optie om gemalen koffie te gebruiken voor bijvoorbeeld decafé
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Instelbare koffiesterkte: Ja

3. Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic Grey

3. Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic Grey
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Nee
Aantal kopjes per keer: 1
Temperatuur instellingen: N
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Aanvullende functies: Compact design
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Bediening: Knoppen , Schuifregelaar
Instelbare koffiesterkte: Nee

4. Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo KP1A3B

4. Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo KP1A3B
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Nee
Aantal kopjes per keer: 1
Temperatuur instellingen: N
Serveert heet water: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Aanvullende functies: Geschikt voor zowel warme als koude dranken
Via app bedienbaar: Nee
Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Bediening: Handmatig , Schuifregelaar
Instelbare koffiesterkte: Ja

5. Krups Dolce Gusto Genio S Plus KP3408 Zwart

5. Krups Dolce Gusto Genio S Plus KP3408 Zwart
Geschikt voor type koffie: Cups
Melkopschuimer: Nee
Verstelbaar watervolume: Ja
Aantal kopjes per keer: 1
Serveert heet water: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Druk van de pomp: 15
Via app bedienbaar: Nee
Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
Bediening: Knoppen
Instelbare koffiesterkte: Ja

Veelgestelde vragen over koffiemachines

Ondanks de berg informatie in de koopgids, kan het zijn dat je nog met vragen zit. Misschien omdat je door alle informatie de bomen door het bos niet meer ziet. Daarom staan hieronder vier veelgestelde vragen over koffiemachines. Toch nog vragen? stel ze dan gerust onderaan dit artikel!

🏆 Wat is de beste koffiemachine?

Er zijn veel verschillende soorten koffiemachines en een hoop verschillende functies. Wat de beste koffiemachine is, hangt af van je wensen. Er is geen direct antwoord te geven.

Om de beste koffiemachine te kiezen, moet je kennis op doen en dan je voorkeuren bepalen. Lees daarom onze koopgids om daarachter te komen!

⚙️ Hoe onderhoud je een koffiemachine?

Om de levensduur van je apparaat en de kwaliteit van je koffie te waarborgen, is het belangrijk om je koffiemachine goed te onderhouden. Dit houdt in dat je de onderdelen zo schoon mogelijk houdt en het apparaat regelmatig ontkalkt met het daarvoor bestemde product.

Hoe het precieze onderhoud van je koffiemachine werkt, hangt af van je koffiemachine. Raadpleeg daarvoor de handleiding of het verkooppunt van je koffiemachine.

⏰ Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken?

Dat hangt af van enkele factoren, waaronder de hardheid van het water. Sommige koffiemachines geven een seintje wanneer je ze moet ontkalken. In andere gevallen is het aan te raden om het apparaat minstens één keer in de drie maanden te ontkalken.

☕ Hoe duur is het zetten van een kopje koffie?

De prijs van een kopje koffie hangt af van de soort koffie. Zo zet je filterkoffie vanaf acht cent, kost een cappuccino zo'n 30 cent en koffiecups al gauw 50 cent.

Maak je gebruik van verse bonen? Dan kan dit de prijs ook aardig opdrijven. De duurste koffiebonen ter wereld kosten zelfs een paar honderd euro per 500 gram. Het is maar net hoe gek je het wil maken.

Welke koffiemachine moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste koffiemachine. Zo maak jij de beste keus!

Geschikt voor type koffieMelkopschuimerVerstelbaar watervolumeAantal kopjes per keerTemperatuur instellingenServeert heet waterAfneembaar waterreservoirInhoud waterreservoirDruk van de pompAanvullende functiesVia app bedienbaarAutomatisch ontkalkingssysteemBedieningInstelbare koffiesterkte
1INISSIA ZWARTCupsNeeJa1NNeeJa0,7 liter inhoud19Geschikt voor Espresso of Lungo | Snel opgewarmd voor gebruikNeeNeeKnoppenJa
2Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – ZwartKoffiebonenNeeJa2YJaJa1,8 liter inhoud15Stoompijpje & je hebt de optie om gemalen koffie te gebruiken voor bijvoorbeeld decaféNeeJaKnoppenJa1Nee
3Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic GreyCupsNeeNee1NJaJa0,8 liter inhoud15Compact designNeeNeeKnoppen , SchuifregelaarNee1Nee
4Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo KP1A3BCupsNeeNee1NJaJa0,8 liter inhoud15Geschikt voor zowel warme als koude drankenNeeNeeHandmatig , SchuifregelaarJa1Nee
5Krups Dolce Gusto Genio S Plus KP3408 ZwartCupsNeeJa1NNeeJa0,8 liter inhoud15Geschikt voor zowel warme als koude drankenNeeNeeKnoppenJa1Nee

INISSIA ZWART

Geschikt voor type koffie: Cups

Melkopschuimer: Nee

Verstelbaar watervolume: Ja

Aantal kopjes per keer: 1

Temperatuur instellingen: N

Serveert heet water: Nee

Afneembaar waterreservoir: Ja

Inhoud waterreservoir: 0,7 liter inhoud

Druk van de pomp: 19

Aanvullende functies: Geschikt voor Espresso of Lungo | Snel opgewarmd voor gebruik

Via app bedienbaar: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bediening: Knoppen

Instelbare koffiesterkte: Ja

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Melkopschuimer: Nee

Verstelbaar watervolume: Ja

Aantal kopjes per keer: 2

Temperatuur instellingen: Y

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Druk van de pomp: 15

Aanvullende functies: Stoompijpje & je hebt de optie om gemalen koffie te gebruiken voor bijvoorbeeld decafé

Via app bedienbaar: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Bediening: Knoppen

Instelbare koffiesterkte: Ja

Aantal bonenreservoirs: 1

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® MiniMe Artic Grey

Geschikt voor type koffie: Cups

Melkopschuimer: Nee

Verstelbaar watervolume: Nee

Aantal kopjes per keer: 1

Temperatuur instellingen: N

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud

Druk van de pomp: 15

Aanvullende functies: Compact design

Via app bedienbaar: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bediening: Knoppen , Schuifregelaar

Instelbare koffiesterkte: Nee

Aantal bonenreservoirs: 1

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo KP1A3B

Geschikt voor type koffie: Cups

Melkopschuimer: Nee

Verstelbaar watervolume: Nee

Aantal kopjes per keer: 1

Temperatuur instellingen: N

Serveert heet water: Ja

Afneembaar waterreservoir: Ja

Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud

Druk van de pomp: 15

Aanvullende functies: Geschikt voor zowel warme als koude dranken

Via app bedienbaar: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bediening: Handmatig , Schuifregelaar

Instelbare koffiesterkte: Ja

Aantal bonenreservoirs: 1

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Krups Dolce Gusto Genio S Plus KP3408 Zwart

Geschikt voor type koffie: Cups

Melkopschuimer: Nee

Verstelbaar watervolume: Ja

Aantal kopjes per keer: 1

Temperatuur instellingen: N

Serveert heet water: Nee

Afneembaar waterreservoir: Ja

Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud

Druk van de pomp: 15

Aanvullende functies: Geschikt voor zowel warme als koude dranken

Via app bedienbaar: Nee

Automatisch ontkalkingssysteem: Nee

Bediening: Knoppen

Instelbare koffiesterkte: Ja

Aantal bonenreservoirs: 1

Geheugen voor koffieprofielen: Nee

Conclusie

Dat was een hoop informatie! Slow coffee-methodes, (half)automatische koffiemachines, onderdelen zoals waterreservoirs, de verschillende manieren van melk opschuimen en dan alle extra functies en opties.

Ik hoop dat ik je wijzer heb gemaakt en je met mijn stappenplan precies weet welke koffiemachine jij wilt. Laat je hieronder weten welke het geworden is? Bedankt voor het lezen!😊

Was dit artikel behulpzaam?