De Beste Espressomachine voor Fijnproevers

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Dit is andere koffie!

De Beste Espressomachine voor Fijnproevers

Hecht jij veel waarde aan goede espresso thuis? Dan heb je een kanjer van een espressomachine nodig. Met het juiste apparaat hang je zelf de barista uit en is er geen noodzaak meer voor (dure) koffie buiten de deur.

Gelukkig is het geen koffiedik kijken, want in dit artikel bied ik je een helpende hand bij je zoektocht naar de beste espressomachine. Neem de koopgids door om geheel beslagen ten ijs komen of kijk meteen wat de top drie is!

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 250 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1450 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Espressomachine koopgids: hoe maak je de beste koop?

Espressomachine's zijn in de afgelopen jaren stevig doorontwikkeld. Waar het maken van goede koffie voorheen de nodige tijd en moeite kostte, heb je tegenwoordig binnen een mum van een tijd een verse espresso voor je neus.

Bijkomend voordeel van de ontwikkelingen is dat er een breed scala aan espressomachine's in de schappen ligt. Om hiertussen de juiste keuze te maken, vind je hieronder een koopgids die je op weg helpt.

Type koffie

De meeste espressomachines zijn geschikt voor koffiebonen of gemalen koffie, maar er zijn ook modellen die je gebruikt met koffiepads of cups. Soms zijn meerdere opties mogelijk.

Een koffiepadapparaat of cup-apparaat is handig, omdat je hierbij geen bakje hebt dat je om de zoveel tijd moet schoonmaken. Gooi de pad of het cupje weg, en je bent klaar.

Deze vorm van koffiezetten is bovendien het snelst, maar ook het duurst: een kop koffie van zo'n pad kost ongeveer 11 cent en een kop koffie van een cup kost tussen de 33 en 60 cent, terwijl een kopje koffie van verse bonen 9 cent kost.

De meeste mensen zullen het er daarnaast over eens zijn dat je met het beste koffiezetapparaat met bonen de superieure koffie maakt.

Automatisch vs. halfautomatisch

Bij een volautomatische espressomachine hoef je niets meer te doen, terwijl je bij een halfautomatische espressomachine zelf de koffiebonen maalt. Beide hebben voor- en nadelen. Welk apparaat het geschiktst is, hangt helemaal af van je wensen en behoeften.

Met een volautomatische espressomachine haal je optimaal gemak in huis. Wie 's ochtends na het wakker worden meteen naar zijn of haar eerste bakkie verlangt, hoeft daar niet lang op te wachten: met slechts één druk op de knop zet je heerlijke koffie. Het nadeel van deze machines is dat je weinig controle hebt over de fijnste details van je uiteindelijke koffie.

De ware espressofiel gaat dan ook voor een halfautomatische espressomachine en koopt daarnaast een goede koffiemolen. Hiermee behoud je zelf de regie over de smaak van je espresso.

Door je keuze voor een specifieke hoeveelheid bonen, hoe je deze maalt en hoeveel water er wordt gebruikt heb je veel invloed op het eindresultaat.

Dit proces vergt de nodige kennis en moeite. Een halfautomatische espressomachine is dan ook enkel de beste keuze als je de know-how al in huis hebt, óf als je bereid bent om te leren.

Hoewel je tijdens dit handmatige proces enerzijds fantastische espresso kunt maken, loop je ook het risico dat je hem grandioos verpest. Bij een volautomatische koffiemachine hoef je je daar geen zorgen over te maken.

zilveren espressomachine en blauw kopje

Melkopschuimer

Espresso is de basis van melkspecialiteiten als cappuccino, caffè latte en latte macchiato. Drink je je espresso graag met melk of heb je vaak gasten over de vloer die de voorkeur aan geven? Dan is een goede melkopschuimer wenselijk.

Er zijn drie manieren van melk bereiden: met een stoompijpje, met een slangetje en met een melkreservoir. Ook hier draait de keuze weer grotendeels om automatische werking vs. handmatig instellen.

Een melkreservoir is de optie waarbij je weinig tijd kwijt bent aan de bereiding. Je vult het reservoir met melk en klikt het in de machine. Heb je melk over, dan bewaar je het reservoir in de koelkast. Zo'n reservoir moet je regelmatig schoonmaken – tenzij je voor een model met automatische reiniging kiest.

Een stoompijpje biedt controle over de smaak, dichtheid en textuur van je melkschuim, maar je moet wel zelf aan de slag. Dit moet je onder de knie hebben/krijgen.

Het werkt als volgt: zet de stoomfunctie alvast aan om de boiler op te laten warmen en vul ondertussen het kannetje voor de helft met melk. Vervolgens zet je de stoomfunctie opnieuw aan en hang je het stoompijpje in de melk. De melk is klaar zodra de temperatuur 70 °C is.

Tenminste, dat is de richtlijn. Het fijne aan een stoompijpje is echter dat het je vrij staat te experimenteren. Wil je het zachtst mogelijke melkschuim? Wil je hem stijfgestoomd, of mag het ook wat losser? Dat zijn dingen waar je allemaal controle over hebt met een stoompijpje.

Een stoompijpje vereist net zo goed als een melkreservoir een grondige reiniging. Het liefst maak je hem meteen schoon na gebruik.

Een slangetje zit tussen een melkreservoir en een stoompijpje in. Je hangt het slangetje in de kan en zuigt vervolgens de melk op, en maakt daarmee melkschuim. De espressomachine maakt het slangetje vervolgens schoon, dus dat is absoluut een pre aan deze methode. De melkkan moet je wel zelf reinigen.

Nog een punt om op te letten als je espresso met melk drinkt is of de machine een enkele of een dubbele boiler heeft. Met een enkele boiler is het niet mogelijk om tegelijkertijd koffie te zetten en melk op te schuimen; bij een dubbele wél. Deze machines zijn vaak wel lekker compact en in verhouding liever voor de portemonnee.

Vermogen

Een hoger vermogen zorgt in principe voor meer kracht en snelheid. Het is echter geen leidraad voor de prestaties van de espressomachine, het is veel belangrijker dat die goed en efficiënt gebouwd is. Laat je dus niet te veel door een hoog vermogen imponeren bij je zoektocht naar de beste koffiemachine.

Halfautomatische espressomachine in chroom

Reservoir en maalschijven

Heeft je apparaat een ingebouwd bonenreservoir? Sommige hebben er zelfs twee, wat vooral handig is als je met meerdere mensen in huis woont die niet allemaal van dezelfde koffiebonen houden. De inhoud van bonenreservoirs bedraagt doorgaans tussen de 250 en 275 gram.

Belangrijker dan dit zijn de maalschijven. Deze bestaan in twee vormen:

  • Platte maalschijven genereren een gelijkmatigere maling, maar wekken ook meer hitte op tijdens het malen. Onnodige hitte beïnvloedt de smaak van de koffie uiteindelijk weer, maar om dit op te merken, moet je wel een ontzettend scherpe fijnproever zijn.
  • Conische maalschijven genereren daarentegen minder hitte, maar ook een iets ongelijkmatigere maling. Ook zijn conische maalschijven in verhouding iets duurder.

Ook het materiaal doet er toe, waarbij we weer moeten kiezen tussen twee:

  • Keramische maalschijven zijn doorgaans duurder dan hun tegenhanger, maar zijn ontzettend slijtvast en wekken geen hitte op tijdens het malen.
  • Metalen maalschijven kennen de tegenovergestelde eigenschappen: ze zijn goedkoper, maar slijten op den duur, en wekken een zekere mate van hitte op tijdens het malen.

Hoeveel espresso gaat er thuis doorheen?

Drink je dagelijks meerdere espresso's, dan is een groot koffiebonen- en waterreservoir fijn. Zo voorkom je dat je steeds moet bijvullen. Hierbij is goed om te weten dat een espresso ongeveer 30 à 40 ml water nodig heeft.

Wie minder vaak koffiedrinkt, zal waarschijnlijk liever voor een kleiner koffiebonen- en waterreservoir gaan, zodat de espressomachine in zijn geheel compacter is.

Als je met meerdere mensen in huis woont, is het daarbovenop zeer prettig als het mogelijk is om meerdere kopjes tegelijkertijd te zetten. Waar je bij de ene espressomachine slechts één kopje zet, zijn dat er bij andere apparaten twee, drie of zelfs meer.

Pompdruk

Met de pompdruk doelt men op de druk waarmee het water door de machine naar en door de koffiemaling loopt. De optimale druk voor het bereiken van het water in de espresso is – in menig experts mening – 9 bar.

Soms zie je dat de maximale druk van een espressomachine oploopt tot 15 bar, maar dit is niet noodzakelijk een groot voordeel: 9 bar blijft de perfecte druk voor een goede espresso. Een te hoge druk kan leiden tot overextractie.

Automatische ontkalking

Het ontkalken van je espressomachine is normaliter een vervelend, maar belangrijk klusje. Doe je dit niet, dan komt de smaak en temperatuur van je espresso in gevaar. Daarnaast loop je het risico dat de leidingen dichtslibben, waardoor je nog verder van huis bent.

Met een automatische ontkalkingsmodus is het handmatig ontkalken verleden tijd. Zo hoef je geen drie kwartier op te offeren aan het handmatig ontkalken van de machine.

Een bonusvoordeel is dat deze machines zelf aangeven wanneer je het ontkalkprogramma moet activeren. Dat minimaliseert direct het risico dat je de machine vergeet te ontkalken.

De 5 beste espressomachines onder elkaar

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

1. Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 4
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

2. De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 250 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1450 W

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

3. Philips LatteGo 3200 series EP3246/70
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 5
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 275 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

4. Philips 2200 EP2231/40

4. Philips 2200 EP2231/40
Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 3
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 0,275 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

5. Philips LatteGo 4300 serie EP4346/70

5. Philips LatteGo 4300 serie EP4346/70
Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
Aantal programma's: 8
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Koffiebonen reservoir: 0,8 gram
Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
Vermogen: 1500 W

Veelgestelde vragen over espressomachines

Hoelang gaat een espressomachine mee?

Dat hangt sterk af van het type espressomachine, het merk, het model en het gebruik. Gemiddeld gaat een espressomachine 3 tot 5 jaar mee.

Hoe vaak moet je een espressomachine ontkalken?

Het advies luidt om je espressomachine ongeveer eens per maand te ontkalken. Bij het gebruik van zacht water is eens per kwartaal voldoende. Een espressomachine met een automatische ontkalking zorgt er niet alleen voor dat je dit klusje niet meer handmatig te doen: het vertelt je ook wanneer ontkalken nodig is.

Wat voor melk gebruik je in een espressomachine?

Het maakt in principe niet uit. Welke melk jij het lekkerst vindt, kun je gebruiken. Volle melk geeft over het algemeen wel het beste resultaat, omdat dit een romige smaak aan schuim geeft.

Welke espressomachine moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste espressomachine. Zo maak jij de beste keus!

Geschikt voor type koffieType melkopschuimerAantal programma'sInhoud waterreservoirKoffiebonen reservoirAutomatisch ontkalkingssysteemVermogen
1Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – ZwartKoffiebonenStoompijpje41,8 liter inhoud275 gramJa1500 W
2De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B ZwartKoffiebonenStoompijpje51,8 liter inhoud250 gramJa1450 W
3Philips LatteGo 3200 series EP3246/70KoffiebonenAutomatisch met melkreservoir51,8 liter inhoud275 gramJa1500 W
4Philips 2200 EP2231/40KoffiebonenAutomatisch met melkreservoir31,8 liter inhoud0,275 gramJa1500 W
5Philips LatteGo 4300 serie EP4346/70KoffiebonenAutomatisch met melkreservoir81,8 liter inhoud0,8 gramJa1500 W

Philips 2200 serie EP2220/10 – Espressomachine – Zwart

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 4

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 275 gram

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Aantal programma's: 5

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 250 gram

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1450 W

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 5

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 275 gram

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

Philips 2200 EP2231/40

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 3

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 0,275 gram

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

Philips LatteGo 4300 serie EP4346/70

Geschikt voor type koffie: Koffiebonen

Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir

Aantal programma's: 8

Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud

Koffiebonen reservoir: 0,8 gram

Automatisch ontkalkingssysteem: Ja

Vermogen: 1500 W

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen klaar bent om een fantastische espressomachine te scoren, zodat je straks geniet van een meesterlijk gezet kopje. De top vijf met beste espressomachines vind je hieronder nog voor de laatste keer, mocht je daar nog even tussen willen neuzen.

Denk daarbij vooral even aan de belangrijkste zaken, zoals de werking (automatisch vs. half-automatisch), de maalschijven, en het melkopschuimsysteem. Wat geniet je voorkeur?

Oftewel: wat is jouw favoriete espressomachine? Of ga je liever voor een goed filterkoffiezetapparaat of een inbouwkoffiemachine? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?