Onbeperkte Bewegingsvrijheid met de Beste Draadloze Stofzuiger

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Zeg vaarwel tegen dat irritante snoer! 🔌

Onbeperkte Bewegingsvrijheid met de Beste Draadloze Stofzuiger

Je kent het wel: ben je net lekker bezig, blijft dat rotsnoer weer hangen achter een tafelpoot. De oplossing: een stofzuiger zonder snoer! Met de beste draadloze stofzuiger en een lekker deuntje op de achtergrond is stofzuigen niet langer je minst favoriete klus en ga je dansend door de kamer heen.

In dit artikel help ik je een handje met de zoektocht naar een geschikt apparaat. Om te beginnen met het presenteren van de crème de la crème uit het huidige aanbod: de top 3 beste draadloze stofzuigers.

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Oplaadtijd: 240 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung VS15A6031R1

Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Dyson V10 Motorhead

Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Gebruikstijd laagste stand: 30
Oplaadtijd: 210 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste draadloze stofzuiger koopgids: hoe maak je de beste koop?

Voordat je een draadloze stofzuiger in je winkelmandje gooit, is het goed om te bepalen wat je wensen en behoeften precies zijn. Ik zet hieronder de belangrijkste aspecten uiteen, zodat je een goed beeld kunt krijgen van waar je naar op zoek bent. ⤵️

Type stofzuiger

Met een draadloze stofzuiger bedoelt men meestal een steelstofzuiger. Dit type stofzuiger is steelvormig en staat rechtop. Je beweegt hem voor je uit in plaats van dat je iets achter je aan moet slepen.

Hierdoor is hij doorgaans compacter en wendbaarder dan traditionele stofzuigers. Dit maakt een steelstofzuiger makkelijker in gebruik, waardoor je hem er waarschijnlijk sneller bijpakt. Ook hoef je minder te bukken (fijn voor je rug!), zijn deze modellen energiezuiniger en heb je meer keuze uit specifieke eigenschappen.

Nadelen zijn er ook: een steelstofzuiger heeft meestal een kleinere stofcapaciteit dan een sledestofzuiger, minder zuigkracht en een beperkte gebruiksduur, omdat de accu op den duur leegloopt.

Je zou een robotstofzuiger ook onder snoerloze stofzuigers kunnen rekenen. Een robotstofzuiger bedient zichzelf en neemt het werk grotendeels voor je uit handen.

Dat klinkt als een droom, maar er zitten wat haken en ogen aan: dit type stofzuiger heeft nog enige moeite met obstakels, hoekjes en de ruimtes onder meubels. Trappen zijn al helemaal onoverkombaar. Je hebt daarom nog steeds een 'normale' stofzuiger ernaast nodig. Ook zijn robotstofzuigers niet goedkoop!

Accuduur

Dat je geen snoer meer hebt is heerlijk, maar hierdoor ontstaat er wel iets anders om over na te denken: de accuduur. Het is knap vervelend als je de draadloze stofzuiger om de haverklap aan het stroominfuus moet hangen en het is al helemaal niet fijn als hij er plotsklaps mee ophoudt als je net lekker aan het stofzuigen bent.

De maximale gebruikstijd varieert sterk: van 15 minuten tot meer dan 120 minuten. Maximaal houdt in dat je hem op de laagste gebruikersstand zit; op de hoogste gebruikersstand gaat hij een stuk minder lang mee. Hoeveel je aan accuduur je nodig hebt, hangt sterk af van de oppervlakte die je te stofzuigen hebt.

Wil je zelf een wat objectiever beeld vormen, probeer dan ook naar het aantal milliampère-uur (mAh) te kijken. Dit is een eenheid die de hoeveelheid elektrische lading van de batterij aangeeft.

Het getal geeft het aantal uren (h) aan dat een batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven: h × mA. Een voorbeeld: een batterij die 20 uur lang een stroom van 50 mA kan leveren, heeft een mAh van 1000. Hoe hoger het aantal mAh, hoe beter.

Ook de oplaadtijd is een punt om op te letten. Mocht de draadloze stofzuiger onverhoopt toch leegraken tijdens het stofzuigen, dan is het in ieder geval prettig als je apparaat snel weer good to go is. De oplaadtijd loopt uiteen van een uur tot bijna zes uur.

Dit lees je terug in de productomschrijving, maar kijk vooral ook even naar recensies van derden die de stofzuiger in kwestie hebben gebruikt. Zo krijg je een beeld dat beter aansluit op de praktijk!

Stofreservoir

Een snoerloze stofzuiger met zak is een unicum, dus het zit er dik in dat je een zakloos exemplaar op de kop tikt. Deze stofzuigers slaan het stof op in een stofreservoir in plaats van in een zak.

Het grote voordeel van een goede stofzuiger zonder zak is logischerwijs dat je geen zakken meer hoeft te kopen. Dat is financieel gezien goed nieuws, want zakken slaan een flink gat in je budget. Ook is het beter voor het milieu. 🌱 Twee vliegen in één klap!

Het moet gezegd worden: het legen van een stofreservoir is niet het allerleukste klusje. Met een groter reservoir hoef je dit minder vaak te doen. Het stofreservoir van draadloze stofzuiger varieert sterk: tussen de 0,4 en 1,5 liter.

Ondanks dat een groter stofreservoir duidelijke voordelen heeft, zijn er ook nadelen: deze apparaten hebben een groter formaat en brengen meer gewicht met zich mee. Dat kan ten koste gaan van de wendbaarheid, afhankelijk van waar je eigen grenzen liggen.

Als je bovendien weinig opbergruimte tot je beschikking hebt, dan heb je wellicht niet eens de luxe om een groot reservoir in overweging te nemen.

Tot slot hangt de gewenste grootte van het stofreservoir af van je persoonlijke situatie: hoe vaak stofzuig je en hoe groot zijn te stofzuigen oppervlakten? In een huis van 120 m² heb je niet genoeg aan een reservoir van 0,4 liter, maar in een appartementje van 50 m² is dit waarschijnlijk zat.

Geluid

Stofzuigers zijn van nature lawaaierige jongens, maar de een is wel stiller van de ander. Dit lees je af aan het aantal decibel (dB). Hoe meer dB, hoe harder het geluid. Het menselijk oor neemt niveaus tussen de 0 en 120 dB waar, een stofzuiger bungelt tussen de 60 en 80 dB.👂

Je kunt de geluidsniveaus als volgt zien:

  • Tot 60 dB: relatief stil. Het geluid belemmert niet en je kunt eenvoudig een gesprek voeren.
  • Tussen 61 en 70 dB: normaal. Het is mogelijk om een gesprek te voeren.
  • Tussen 71 dB en 80 dB: luid. Om te zorgen dat een ander je hoort, moet je je stem verheffen.
  • 80 dB en meer: zeer luid. Je moet je stem flink verheffen om dit geluid te overstijgen.
bronzen stofzuigermond

Vermogen en zuigkracht

Vermogen lees je af aan het wattage (W) van de motor. Als je op zoek gaat naar de beste draadloze stofzuiger, probeer dan niet de fout te maken die veel mensen maken: denken dat een hoog vermogen gelijk staat aan zuigkracht. Dit ligt in de praktijk ingewikkelder. Een stofzuiger met een lager vermogen kan absoluut krachtiger zijn dan een model met een hoger vermogen.

Er zijn tal van factoren die bijdragen aan een optimale zuigkracht, zoals het gebruiken van het juiste opzetstuk en het goed onderhouden van de stofzuiger door het reservoir op tijd te legen en de filters tijdig te vervangen of schoon te maken.

De luchthoeveelheid (airflow) is een de belangrijkste specificaties als het op zuigkracht aankomt. Dit bepaalt hoeveel lucht de stofzuiger aanzuigt en zorgt ervoor dat het vuil van de oppervlakte naar het stofreservoir wordt verplaatst.

Deze specificatie is zo belangrijk omdat het zowel rekening houdt met het vermogen van de vacuümmotor als de weerstand van de zak en het filtersysteem waar de lucht doorheen moet. De luchthoeveelheid wordt doorgaans uitgedrukt in liter per seconde (l/s) of kubieke voet per minuut (CFM, oftewel: cubic feet per minute).

Daarbovenop is de zuigkracht is bij de meeste draadloze stofzuigers instelbaar. Niet voor elke vloer is de maximale stand wenselijk. Dit is bijvoorbeeld toepasbaar op laminaat, wat een zeer populaire keuze is. Je kunt deze vloer met een harde zuigkracht zelfs beschadigen.

Terug naar de kwestie rondom het vermogen: wat zegt het dan wél? Het geeft vooral aan hoeveel energie een apparaat verbruikt. Een snoerloze stofzuiger met een lager vermogen verbruikt minder energie en dat is dus juíst een voordeel: zowel voor je portemonnee als voor de planeet. 🌎

Maximaal vermogen

Dankzij EU-wetgeving liggen er geen draadloze stofzuigers met een heel hoog vermogen meer in de (virtuele) schappen. Er mogen sinds september 2017 geen stofzuigers meer worden gemaakt met een vermogen boven de 900 watt.

Opzetstukken

Onderschat het belang van het juiste opzetstuk niet. Gebruik je het verkeerde opzetstuk, dan zouden er zomaar krassen op je vloer kunnen komen. Kijk of het juiste onderstuk al bij de draadloze stofzuiger zit, of dat die eventueel eenvoudig los te kopen zijn.

Als je een harde vloer hebt, is de borstelkeuze minder belangrijk; bij overige vloeren is oplettendheid geboden.

  • Een parketborstel is geschikt voor kwetsbare houten en harde vloeren door de zachte haartjes.
  • Een turboborstel leent zich goed voor hoog- en laagpolig tapijt.
  • Een combiborstel heeft twee standen die je zelf instelt. De eerste stand is geschikt voor harde vloeren, de tweede stand voor vloerbedekking, laagpolig tapijt of vloerkleden.
  • Een kierenmond is voor het stofzuigen van kieren en andere smalle ruimtes in huis.

Filters

Elke draadloze stofzuiger heeft een filter die stof tegenhoudt. In veel stofzuigers zit een motorfilter. Dit filter houdt stofdeeltjes tegen en beschermt de motor tegelijkertijd. Je vindt een motorfilter achter de stofzak en vóór de motorruimte. In zakloze stofzuigers zit niet altijd zo'n filter, ze kunnen de stofdeeltjes ook wegslingeren als een soort centrifuge.

Een microfilter – dit noemt men ook wel een uitblaasfilter – filtert de stofdeeltjes uit de uitblaaslucht. Zowel stofzuigers met als zonder zak kunnen dit filter hebben.

Daarnaast is er een zogenaamd HEPA-filter (wat staat high efficiency particulate air), wat de de meeste stofdeeltjes tegenhoudt. Als je last hebt van allergieën is dit iets om naar uit te kijken, want je stelt hiermee een schonere lucht veilig.

Binnen de HEPA-filters heb je ook weer gradaties. Hoe hoger het getal, hoe beter het filter stofdeeltjes tegenhoudt (en hoe hoger het prijskaartje). Een HEPA 13-filter houdt 99,95% tegen, een HEPA 14-filter 99,995% en een HEPA 15-filter 99,9995%.

Ongeacht het type filter, is er een verschil tussen wasbare en niet-wasbare filters. Hier kom je achter door in de handleiding te kijken of een waterdruppelicoontje te spotten. 💧

Een niet-wasbaar filter maak je schoon door hem uit te kloppen. Doe dit maandelijks of vaker voor een optimale werking van je draadloze stofzuiger. Een wasbaar filter klop je uit en spoel je daarna af onder de kraan. Laat hem eerst drogen voordat je hem terugplaatst, want anders mag je schimmelvorming verwachten.

Het voordeel van een wasbaar filter is dat je hem niet of nauwelijks hoeft te vervangen. Een niet-wasbaar motorfilter vervang je idealiter twee keer per jaar, een uitblaasfilter eens per jaar.

Kruimeldief nodig?

Een groot deel van de snoerloze stofzuigers heeft een geïntegreerde kruimelzuiger. De kruimeldief kun je loskoppelen en gebruiken voor lichte schoonmaaktaken. Denk hierbij aan kruimels of huisdierharen die tussen je bankkussens zitten. Zo'n klein apparaat pak je een stuk gemakkelijker dan een grotere stofzuiger.

Doorgaans zit het stofreservoir verwerkt in de kruimeldief, die je op de steel klikt, of bovenop de steel bevestigt en als handvat gebruikt. Dit betekent daarom dat modellen met ingebouwde kruimeldief meestal ook een kleiner reservoir hebben.

Dweilfunctie

Een dweilfunctie is een handig extraatje: hiermee heb je twee onmisbare schoonmaaktools in één. Deze apparaten hebben een ingebouwd waterreservoir, zodat je geen emmer meer nodig hebt. Een robotstofzuiger met dweilfunctie noemt men ook wel een dweilrobot.

Dit type draadloze stofzuigers is vrij zeldzaam en je moet er – niet verrassend – dieper voor in de buidel tasten.

De 5 beste draadloze stofzuigers onder elkaar

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

1. Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)
Geluidsniveau: 65 dB
Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter
Gebruikstijd laagste stand: 30
Gebruikstijd hoogste stand: 15
Oplaadtijd: 240 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

2. Samsung VS15A6031R1

2. Samsung VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

3. Dyson V10 Motorhead

3. Dyson V10 Motorhead
Geluidsniveau: 87 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
Gebruikstijd laagste stand: 30
Oplaadtijd: 210 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

4. Samsung VS15T7031R1/EN

4. Samsung VS15T7031R1/EN
Geluidsniveau: 86 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter
Gebruikstijd laagste stand: 40
Gebruikstijd hoogste stand: 5
Oplaadtijd: 210 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

5. AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE
Geluidsniveau: 79 dB
Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
Gebruikstijd laagste stand: 60
Gebruikstijd hoogste stand: 6
Oplaadtijd: 150 minuten
Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Veelgestelde vragen over draadloze stofzuigers

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over draadloze stofzuigers. Heb je echter nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!

🔋 Hoelang gaat de accu van een draadloze stofzuiger mee?

De maximale gebruikerstijd van draadloze stofzuigers loopt sterk uiteen: van 15 minuten tot meer dan 120 minuten. Deze tijden gelden hoe dan ook enkel als je de stand gebruikt die de minste stroom vraagt. Tijdens gebruik van bijvoorbeeld een turbostand loopt de accu van een draadloze stofzuiger veel sneller leeg.

✅ Wat zijn de voor- en nadelen van een draadloze stofzuiger?

Het grote voordeel van een draadloze stofzuiger is de wendbaarheid: je hebt geen vervelend snoer meer dat overal achter blijft hangen en je reikwijdte beperkt. De voornaamste nadelen zijn dat je de stofzuiger moet opladen, dat het stofreservoir doorgaans kleiner is dan bij bedrade exemplaren, en dat de accu doorgaans ook een paar honderd gram extra weegt.

⏱️ Hoelang gaat een draadloze stofzuiger mee?

Dat hangt af van het merk, model en hoe je intensief je hem gebruikt. De gemiddelde levensduur van stofzuigers is vijf jaar.

Welke draadloze stofzuiger moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste stofzuiger. Zo maak jij de beste keus!

GeluidsniveauInhoud opvangreservoirGebruikstijd laagste standGebruikstijd hoogste standOplaadtijdInclusief geïntegreerde kruimelzuiger
1Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)65 dB1,5 liter3015240 minutenJa
2Samsung VS15A6031R186 dB0,8 liter405210 minutenJa
3Dyson V10 Motorhead87 dB0,5 liter305210 minutenJa
4Samsung VS15T7031R1/EN86 dB0,8 liter405210 minutenJa
5AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE79 dB0,4 liter606150 minutenJa

Steelstofzuiger draadloos 200Watt met 4 verschillende opzetstukken (draadloze stofzuiger) van Zedar (Moederdag cadeautje)

Geluidsniveau: 65 dB

Inhoud opvangreservoir: 1,5 liter

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 15

Oplaadtijd: 240 minuten

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Samsung VS15A6031R1

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Dyson V10 Motorhead

Geluidsniveau: 87 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter

Gebruikstijd laagste stand: 30

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Samsung VS15T7031R1/EN

Geluidsniveau: 86 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,8 liter

Gebruikstijd laagste stand: 40

Gebruikstijd hoogste stand: 5

Oplaadtijd: 210 minuten

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

AEG AP81UB25SH 8000 ULTIMATE

Geluidsniveau: 79 dB

Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter

Gebruikstijd laagste stand: 60

Gebruikstijd hoogste stand: 6

Oplaadtijd: 150 minuten

Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja

Conclusie

Bij het zoeken naar de beste draadloze stofzuiger zijn onder andere de accuduur, het geluidsniveau en de inhoud van het stofreservoir zaken om op te letten. Stel je je keuze hierop fijn, dan weet je zeker dat je een model kiest dat goed aansluit op zowel je huis als je behoeften.

Ik hoop dat dit artikel je in de goede richting heeft geholpen. Als je nog vragen hebt, laat het dan vooral weten. Vertel je ons hieronder wat je van het artikel vond? 😄

Was dit artikel behulpzaam?