Nooit meer een Gebrek aan Inhoud met de Beste Amerikaanse Koelkast

Julian Koops

Geschreven door: Julian Koops

Groot, groter, grootst!

Nooit meer een Gebrek aan Inhoud met de Beste Amerikaanse Koelkast

Op zoek naar een koelkast waarbij je je nooit zorgen hoeft te maken over te weinig opbergruimte? De koning van alle koelkasten is de beste Amerikaanse koelkast!

Deze jongens beschikken verreweg over de grootste inhoud, en bieden in veel gevallen extra functionaliteiten. In dit artikel licht ik de belangrijkste eigenschappen uit, en weet je welke Amerikaanse koelkast bij je past. Check hieronder de top 3 en duik daarna in de koopgids. 🙂

Inventum SKV0178B

Inventum SKV0178B
Geluidsniveau: 41 dB
Dispenser: Geen dispenser
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Geen platform
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

CHiQ FCD418NE4D

CHiQ FCD418NE4D
Geluidsniveau: 41 dB
Dispenser: Water
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Geen platform
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Exquisit SBS145-040FSLM

Exquisit SBS145-040FSLM
Geluidsniveau: 40 dB
Dispenser: Geen dispenser
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Niet van toepassing
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Amerikaanse koelkast koopgids: hoe maak je de beste koop?

Amerikaanse koelkasten hebben inmiddels hun plekje veroverd op de markt der koelkasten, en dat is niet geheel zonder redenen. Deze bakbeesten bieden meestal wel twee keer zoveel inhoud dan een normale koel-vriescombinatie.

Veel bekende merken zoals LG, Bosch en Samsung hebben inmiddels meerdere Amerikaanse koelkasten op de markt gebracht.

Een klassieke Amerikaanse koelkast is vrijstaand en beschikt over een koel- en vriesgedeelte die (meestal) naast elkaar geplaatst zijn. Het vriesgedeelte bevindt zich aan de linkerzijde, en het koelgedeelte aan de rechterzijde.

De grote inhoud is ideaal voor grote huishoudens, maar zijn imposante formaat moet wel binnen de opstelling van je keuken passen. Of een Amerikaanse koelkast goed bij je past, ontdek je hieronder bij de uitlichting van de belangrijkste aspecten. 👇

Side-by-side vs. French door

Een side-by-side-koelkast is de klassieke vormgeving en kenmerkend door de verticale verdeling van het koel- en vriesgedeelte. Het vriesgedeelte bevindt zich aan de linkerkant, en het koelgedeelte aan de rechterkant.

Een French-door-koelkast biedt een koelgedeelte aan de bovenkant – meestal gescheiden door twee deuren – en een vriesgedeelte aan de onderkant. Dit concept komt overeen met een standaard koel-vriescombinatie, waarbij het koel- en vriesgedeelte bovenop elkaar geplaatst zijn.

De verschillen met een side-by-side-koelkast zijn kortere en bredere compartimenten en een extra lade. Daarnaast biedt een French-door-koelkast veelal een grotere inhoud voor het koelgedeelte. Heb je nog meer vriesruimte nodig? De beste vriezer biedt in dat geval uitkomst.

Afmetingen

Amerikaanse koelkasten hebben geen standaard afmetingen, maar om je een idee te geven wat gangbaar is, heb ik het hieronder samengevat.

  • De hoogte ligt tussen de 150 en 190 cm.
  • De breedte ligt tussen de 70 en 100 cm.
  • De diepte ligt tussen de 64 en 78 cm.

Zoals je ziet zijn de afmetingen een flink stuk groter dan bij de gebruikelijke koelkast. Meet daarom vooraf of je keuken überhaupt plek biedt voor zo'n joekel. Wil je een elegantere oplossing en de koelkast mooi wegwerken binnen de rest van je keuken? Kies dan een inbouwkoelkast.

Twee, drie of vier deuren

De meeste Amerikaanse koelkasten tref je aan met twee deuren volgens het klassieke side-by-side-model. Zoals eerder benoemd, is het koel- en vriesgedeelte verticaal gesplitst door twee lange deuren.

Een French-door-koelkast komt met een koelgedeelte aan de bovenkant, gescheiden door twee deuren, en een vriesgedeelte aan de onderkant die je opent met één deur. Het brede koelgedeelte zorgt dat je grote voorwerpen, zoals een etensschaal, makkelijk opbergt. 🍲

De term 'French door' wekt wat verwarring op. Het French-door-concept kenmerkt zich door twee naar de zijkant openslaande deuren, net als side-by-side. Het verschil is de aparte vrieslade die je opent met een horizontale hendel, onderaan de koelkast.

De vreemde eend in de bijt is de Amerikaanse koelkast met vier deuren. Hoewel dit strikt genomen geen échte Amerikaanse koelkast is, wordt hij meestal als zodanig verkocht.

Het voordeel is dat je etenswaren beter organiseert door deze vier opbergruimtes. Het nadeel is dat je door het tussenschot van het vriesgedeelte netto minder opbergruimte hebt.

Inhoud

Een Amerikaanse koelkast biedt aanzienlijk meer opbergruimte dan een normale koelkast. In veel gevallen is dat wel twee keer zoveel! Of je daadwerkelijk die ruimte nodig hebt, is nog maar de vraag. Woon je alleen? Dan is het overbodige luxe. 😅

Diverse etenswaren op drie verdiepingen in een koelkast

De koelinhoud biedt gemiddeld 380 tot 410 liter. De vriesinhoud biedt gemiddeld 75 tot 270 liter. De benodigde inhoud bepaal je vooral op basis van het aantal mensen binnen je huishouden. Hierbij enkele vuistregels:

  • 150 liter voor twee à drie personen;
  • 150 tot 250 liter voor vier à vijf personen;
  • 250 liter of meer voor vijf personen of meer.

Staar je niet blind op de inhoud, maar vergeet zelf ook niet om je etenswaren efficiënt in te delen. Daarnaast kan het voorkomen dat de inhoud kleiner is dan vermeld.

Water- en ijsdispenser

Met een ingebouwde water- en ijsdispenser beschik je in een handomdraai over ijskoud water en ijsklontjes. Nóg handiger is als de dispenser de ijsklontjes automatisch vermaalt, heerlijk voor bijvoorbeeld in cocktails.

Helaas kan de dispenser ten koste gaan van de opbergruimte in de koelkast. Dit verschilt sterk per model. Sommige dispenser nemen een aanzienlijk deel in beslag; bij andere is dit minimaal en is de dispenser (bijna) volledig in de deur verwerkt.

Wateraansluiting vs. waterreservoir

Een Amerikaanse koelkast met wateraansluiting dien je aan te sluiten op de waterleiding. Hierdoor beschik je altijd over fris water, maar moet je wel een waterslang naar de waterleiding trekken.

Een handig alternatief is een koelkast met ingebouwd waterreservoir. Het reservoir vul je eenvoudig met kraanwater. Wees alert dat er een ingebouwde waterfilter of uv-verlichting aanwezig is om het water te zuiveren. 💧

Geluidsniveau en energieverbruik

Een Amerikaanse koelkast heeft een geluidsniveau tussen de 36 en 46 decibel (dB). Een koelkast wordt als 'stil' geclassificeerd vanaf 38 dB of minder. Een koelkast boven de 40 dB is alleen hoorbaar wanneer je er vlak naast staat.

Wie enigszins bekend is met Amerikaanse koelkasten, heeft vast gehoord dat ze niet bepaald energiezuinig zijn. Dit is niet helemaal waar. Ze verbruiken logischerwijs meer energie dan een normale koelkast, maar dat is gezien de inhoud niet geheel verrassend.

In veel gevallen blijkt een Amerikaanse koelkast in verhouding tot zijn grootte juist energiezuiniger te zijn dan een normale koelkast, maar het is pas 'voordelig' als je daadwerkelijk de volledige inhoud benut.

Je oefent op enkele manieren invloed uit op het energieverbruik. Stel je koelkast niet onnodig superkoud in, laat de deuren niet te lang openstaan en zet hem niet naast een warm apparaat. In dat geval moet hij harder werken op de koele temperatuur te behouden en verbruikt hij meer energie.

Hoewel veel Amerikaanse koelkasten energielabel E of F hebben, kun je besparen door een energiezuinige koelkast te kopen met label C of D. Klinkt het nog te prijzig? Overweeg dan een goede koel-vriescombinatie.

Een Amerikaanse koelkast binnen het interieur van een keuken

Overige functionaliteiten

Er zijn nog enkele extraatjes die het gebruiksgemak van een Amerikaanse koelkast vergroten.

Slimme koelkasten

Een slimme koelkast biedt – afhankelijk van het model – diverse 'slimme' functies, zoals het bijhouden van de inhoud, melden wanneer een product over datum dreigt te gaan, notities bewaren, recepten opslaan en zelfs televisie weergeven en muziek afspelen.

Of je deze luxe maar net nodig hebt, is helemaal aan jou. Je kunt je voorstellen dat je voor de functies ook flink wat geld neerlegt, maar in ruil daarvoor krijg je eenvoud en efficiëntie.

No Frost

Met een No Frost-functie voert een ventilatiesysteem vochtige lucht af. Hierdoor blijft de lucht droog en krijg je geen ijsvorming in je vriezer. Behalve dat dit behoorlijk wat schoonmaaktijd bespaart, maakt dit de koelkast ook energiezuiniger, doordat je vriezer niet extra hoeft te werken door de ijsvorming.

Snelvries- en snelkoelfunctie

Een snelvries- en snelkoelfunctie zorgen ervoor dat je boodschappen in de koel- en vriesruimte snel op de gewenste temperatuur zijn. Daarnaast is de koelkast snel weer op temperatuur na het openen ervan. 🌡️

Vriezer omzetten naar koelkast

Sommige Amerikaanse koelkasten beschikken over de functie om de vriezer te gebruiken als koelkast. Samsung maakt hier bijvoorbeeld gebruik van en noemt dit concept Smart Conversion. Het is een handig extraatje als je meer ruimte nodig hebt om te koelen.

De 5 beste Amerikaanse koelkasten onder elkaar

1. Inventum SKV0178B

1. Inventum SKV0178B
Geluidsniveau: 41 dB
Dispenser: Geen dispenser
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Geen platform

2. CHiQ FCD418NE4D

2. CHiQ FCD418NE4D
Geluidsniveau: 41 dB
Dispenser: Water
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Geen platform

3. Exquisit SBS145-040FSLM

3. Exquisit SBS145-040FSLM
Geluidsniveau: 40 dB
Dispenser: Geen dispenser
Aansluiting op waterleiding: Nee
Smart Home Platform: Niet van toepassing

4. Samsung RS50N3403BC/EF

4. Samsung RS50N3403BC/EF
Geluidsniveau: 43 dB
Dispenser: Water- en ijsdispenser
Aansluiting op waterleiding: Ja
Smart Home Platform: Geen platform

5. Samsung RS6HA8891B1 Family Hub

5. Samsung RS6HA8891B1 Family Hub
Geluidsniveau: 36 dB
Dispenser: Water- en ijsdispenser
Aansluiting op waterleiding: Ja
Smart Home Platform: SmartThings

Veelgestelde vragen over Amerikaanse koelkasten

De bekendste vragen over Amerikaanse koelkasten vind je hieronder, als kerst op de taart!

📏 Hoe breed is een Amerikaanse koelkast?

Een Amerikaanse koelkast is 70 tot 100 cm breed. Ze zijn hiermee een stuk breder dan een reguliere koelkast. Meet je keuken vooraf op om er zeker van te zijn dat de koelkast erin past en je de deuren goed kunt openen. Dit geldt dubbel als je hem in een nis wilt verwerken.

🔌 Hoe sluit je een Amerikaanse koelkast aan?

Een Amerikaanse koelkast sluit je aan op het stopcontact. Het verschilt per model of je hem moet aansluiten op de waterleiding voor de water- en ijsdispenser. Sommige modellen hebben een ingebouwd waterreservoir die je zelf regelmatig bijvult.

Hoeveel verbruikt een Amerikaanse koelkast?

Een Amerikaanse koelkast verbruikt gemiddeld 300 kWh per jaar, maar dit is sterk afhankelijk van de grootte en het energielabel. Als je een energiezuinige koelkast wil, kies dan een met energielabel C of D (of beter, als je die kunt vinden).

Welke Amerikaanse koelkast moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Amerikaanse koelkast. Zo maak jij de beste keus!

GeluidsniveauDispenserAansluiting op waterleidingSmart Home Platform
1Inventum SKV0178B41 dBGeen dispenserNeeGeen platform
2CHiQ FCD418NE4D41 dBWaterNeeGeen platform
3Exquisit SBS145-040FSLM40 dBGeen dispenserNeeNiet van toepassing
4Samsung RS50N3403BC/EF43 dBWater- en ijsdispenserJaGeen platform
5Samsung RS6HA8891B1 Family Hub36 dBWater- en ijsdispenserJaSmartThings

Inventum SKV0178B

Geluidsniveau: 41 dB

Dispenser: Geen dispenser

Aansluiting op waterleiding: Nee

Smart Home Platform: Geen platform

CHiQ FCD418NE4D

Geluidsniveau: 41 dB

Dispenser: Water

Aansluiting op waterleiding: Nee

Smart Home Platform: Geen platform

Exquisit SBS145-040FSLM

Geluidsniveau: 40 dB

Dispenser: Geen dispenser

Aansluiting op waterleiding: Nee

Smart Home Platform: Niet van toepassing

Samsung RS50N3403BC/EF

Geluidsniveau: 43 dB

Dispenser: Water- en ijsdispenser

Aansluiting op waterleiding: Ja

Smart Home Platform: Geen platform

Samsung RS6HA8891B1 Family Hub

Geluidsniveau: 36 dB

Dispenser: Water- en ijsdispenser

Aansluiting op waterleiding: Ja

Smart Home Platform: SmartThings

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel bent overtuigd van de vele voordelen van een Amerikaanse koelkast.

Door hun formaat zit je nooit met ruimtegebrek en heb je veelal extra handige functies, zoals een dispenser en smartfuncties.

Ben je er al over uit welke het wordt? Of heb je nog vragen? Laat het ons hieronder weten! 🙂

Was dit artikel behulpzaam?