ProtonVPN review

Kan het bedrijf dat achter het geweldig versleutelde ProtonMail zit ook een net zo geniale VPN-dienst leveren? Wij denken van wel – maar niet zonder de nodige obstakels te overwinnen.

Veiligheid & Privacy

5/5

De enorme nadruk op veiligheid en privacy zijn het absolute pluspunt van dit bedrijf

Snelheid

4.3/5

Snelheid is wat wisselvallig, maar kan veel slechter. Gratis servers zijn ook verrassend snel

Gebruikvriendelijkheid

4.5/5

Één of twee zinnen over de gebruiksvriendelijkheid.

Functies & Apps

4/5

Één of twee zinnen over de functies & apps (netflix en dergelijke)

Wat ProtonVPN te bieden heeft

ProtonVPN is hetzelfde Zwitserse bedrijf dat achter ProtonMail – de populaire versleutelde e-maildienst – zit. Het bedrijf heeft een relatief klein netwerk van 479 servers. (Even ter vergelijking: sommige VPN-diensten hebben er duizenden, zoals NordVPN en ExpressVPN.) De servers die ProtonVPN echter wel heeft, zijn goed verspreid over 37 landen.

Afhankelijk van het soort abonnement dat je neemt, kun je tussen de 1 en 10 verbindingen maken met de dienst. Laten we daarom ook maar meteen ingaan op welke abonnementen er zoal beschikbaar zijn.

ProtonVPN MacOS

Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

Je krijgt bij ProtonVPN de optie om apart per maand af te rekenen, maar je krijgt 20% korting als je op jaarbasis vooruit betaalt. De prijzen die we hieronder benoemen zijn dan ook gebaseerd op de jaarabonnementen. We stellen de flexibiliteit hiervan overigens wel op prijs. Dat is alvast een klein applausje waard!

We gaan in het volgende deel overigens in op wat je krijgt bij welk abonnement om dit onderdeel zo veel mogelijk to-the-point te houden. Eerst de kosten per abonnement:

 • Een gratis abonnement; dit spreekt voor zichzelf.
 • $4 (± €3,66) per maand voor een eenjarig Basic abonnement; in totaal $48 (± €43,87) per jaar
 • $8 (± €7,31) per maand voor een eenjarig Plus abonnement; in totaal $96 (± €87,74) per jaar
 • $24 (± €21,94) per maand voor een eenjarig Visionary abonnement; in totaal $288 (± €263,23) per jaar.
 
Aan keuze geen tekort, zoals je kunt zien! De betaalmethoden zijn helaas wat karig naar onze mening: je kunt betalen via creditcard, PayPal en Bitcoin. Daarnaast kun je – indien je een bestaand account hebt – ook contant betalen. De redenen waarom we dat zouden afraden mogen duidelijk zijn, hoewel dit voor degenen die hun cash flow graag anoniem willen houden dit een uitkomst kan bieden.
 
Helaas biedt ProtonVPN geen extra voordelige twee- of driejarige abonnementen zoals veel andere aanbieders doen, maar dat mag de pret niet drukken. Laten we nu even in gaan op wat je krijgt per abonnement. Wel zo handig, natuurlijk!

Waar voor je geld

Met het gratis abonnement kun je verbinding maken met servers in 3 landen (Nederland, Japan en de Verenigde Staten) met 1 apparaat. Hierbij valt de verbindingssnelheid in de zogenaamde “Medium speed”-categorie.

Met het Basic abonnement kun je verbinding maken met alle landen (maar niet alle servers!) met 2 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt in de zogenaamde “High speed”-categorie en je mag de aangewezen servers gebruiken voor P2P-verkeer (indien mogelijk – hier komen we nog op terug).

Met het Plus abonnement kun je verbinding maken met alle servers met 5 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt ook in de zogenaamde “High speed”-categorie, je mag de dienst gebruiken voor P2P-verkeer én je krijgt toegang tot Plus Servers, Tor Servers, Secure Core (een extra veiligheidsmaatregel die we zometeen bespreken) en Secure Streaming.

Ten slotte kun je met het Visionary abonnement verbinding maken alle servers met 10 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt uiteraard ook in de zogenaamde “High speed”-categorie, je krijgt toegang tot dezelfde functionaliteiten als het Plus abonnement en daarnaast kun je gebruikmaken van de meest luxe versie van ProtonMail (genaamd Visionary).

Alle abonnementen – dus ook het gratis abonnement – krijgen verder toegang tot de volgende handige features:

 • Een op een firewall gebaseerde Kill Switch voorkomt dat je IP-adres en DNS-verzoeken worden blootgesteld in het geval dat om welke reden dan ook de verbinding met je VPN-server wordt verbroken. 
 • DNS-lekpreventie. Hoe goed dit werkt, ga je straks zien. Stay tuned!
 • IJzersterke 256-bit AES-encryptie.
 
Andere VPN-diensten bieden echter nog meer aan – en soms nog voor een lagere prijs ook. Zo krijg je bij CyberGhost de optie om een dedicated IP-adres aan je abonnement toevoegen tegen een meerprijs van €5,- en bij NordVPN wordt ad-blocking en anti-malware software meegeleverd (al raden we je aan om voor dit laatste standalone software te gebruiken). Beide VPN-diensten bieden met hun abonnementen naar onze mening nog meer bang for your buck dan ProtonVPN. 💸
ProtonVPN MacOS

Privacy

Servers en locaties

ProtonVPN is gebaseerd in Genève in Zwitserland en runt zijn servers op zijn eigen netwerk. Op het moment heeft deze dienst 479 servers verspreid over 37 landen.

We zeiden eerder al dat dat een stuk minder is dan veel andere VPN-diensten die vaak ook nog goedkoper zijn, maar dit hoeft niet per definitie een slecht iets te zijn. Aangezien de servers redelijk goed verdeeld zijn, kunnen we er van uit gaan dat dit de snelheden niet al te veel beïnvloed. Wel waren nog meer locaties om uit te kiezen welkom geweest. Het gratis abonnement begrenst je toegang daarbij ook nog tot 3 landen (Nederland, Japan en de VS).

Dat is erg weinig, maar beter dan niks. Er zijn immers maar weinig VPN-diensten die een gratis abonnement hebben, laat staan met grenzeloze bandbreedte. Bij Windscribe kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot servers in 10 landen – maar wordt je wel een bandbreedtegrens van 10GB per maand opgelegd.

Je zult de de 479 servers zoals gebruikelijk met name vinden in een aantal Europese landen en Noord-Amerika. Toch kun je ook servers vinden in bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Rusland, Brazilië, Costa Rica en India. We hadden wel graag wat meer servers gezien in landen met een strenger internetbeleid, zoals Turkije en Vietnam. We durven er echter met enig optimisme van uit te gaan dat hier aan gewerkt wordt.

Je kunt met de Plus en Visionary abonnementen verbinding maken met alle servers; niet alle servers zijn namelijk beschikbaar voor het Basic abonnement (en al helemaal niet voor het gratis abonnement). De Secure Core servers zijn bijvoorbeeld exclusief beschikbaar voor Plus en Visionary abonnementen.

Secure Core servers zijn het geld meer dan waard vooral als je je in een land begeeft waar het internetverkeer sterk gereguleerd wordt of als je een Tor-achtige ervaring wilt hebben. Secure Core servers voegen namelijk nog een extra sprong toe in de VPN-tunnel: zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nederland verbinding maken met de VS via IJsland, of met Japan via India. In ProtonVPNs eigen woorden:

De unieke Secure Core architectuur van ProtonVPN stelt ons in staat om onze gebruikers te beschermen tegen netwerkaanvallen waar andere VPNs zich niet tegen kunnen verdedigen. Een klassieke VPN-opstelling houdt in dat een client dataverkeer via een VPN-server naar de eindbestemming stuurt. Als een hacker controle kan krijgen over de VPN-server, of het netwerk van de server kan bewaken, kan hij VPN-cliënten koppelen aan hun verkeer, waardoor de privacyvoordelen van de VPN teniet worden gedaan.

Secure Core stelt ons in staat ons te verdedigen tegen deze bedreiging van de VPN-privacy door gebruikersverkeer door te geven via meerdere servers. Wanneer je verbinding maakt met een server in een risicovolle jurisdictie zoals de VS, zal je verkeer eerst via onze Secure Core servers gaan. Zelfs als een aanvaller onze servers in de VS in de gaten houdt, kan hij het verkeer alleen maar volgen tot aan de rand van ons Secure Core netwerk, waardoor het veel moeilijker wordt om het echte IP-adres en de locatie van ProtonVPN-gebruikers te achterhalen.

Logbeleid

Doordat het bedrijf in Zwitserland gebaseerd is, kun je als gebruiker profiteren van de enorm sterke privacywetten die dit land heeft geïmplementeerd. Zodoende reageert ProtonVPN alleen op verzoeken om informatie van een goedgekeurd Zwitsers gerechtelijk bevel, hetgeen ook vereist dat de persoon tegen wie het onderzoek is ingesteld op de hoogte wordt gebracht. 

Dat staat in schril contrast met de praktijk van de VS waarbij nationale veiligheidsbrieven naar VPN-diensten gestuurd worden, informatie geëist wordt en verhinderd wordt dat de VPN-dienst dit verzoek openbaar maakt. Overigens: al zou ProtonVPN verplicht worden om op een verzoek te reageren, dan nog zou deze alleen login-timestamps kunnen verstrekken. Dit alles is uitstekend vanuit het oogpunt van privacy en veiligheid.

ProtonVPN schroomt niet om te pronken alle maatregelen die genomen worden om de privacy van hun klanten te waarborgen. Zo is het bedrijf ook blij om je te laten weten dat het zich aan een zero logs policy houdt. De definitie hiervan kan onderling tussen verschillende VPN-diensten variëren, dus laten we even verduidelijken wat dit inhoudt bij ProtonVPN.

Het bedrijf geeft op de website heel duidelijk aan wat zijn logbeleid is: “ProtonVPN is een VPN-dienst zonder logboeken. Wij volgen of registreren uw internetactiviteiten niet en kunnen daarom deze informatie niet aan derden doorgeven.

Session logging vindt nagenoeg niet plaats. Het bedrijf bewaart de tijdstempel van de laatste succesvolle inlogpoging, maar dat is alles. Dit wordt overschreven bij de volgende keer inloggen, dus het geeft alleen de laatste sessie weer.

ProtonVPN koppelt je account aan een e-mailadres wanneer je je aanmeldt, maar je kunt hiervoor makkelijk een e-mailadres onder een andere naam voor aanmaken. Het bedrijf stelt voor om ProtonMail te gebruiken als je liever volledig anoniem wilt blijven.

ProtonMail

In totaal worden de volgende gegevens bewaard:

 • Je e-mailadres
 • Je betaalgegevens (indien van toepassing)
 • Je laatste inlogpoging
 • Gegevens die je in support tickets deelt
 

Deze data wordt alleen onderling met Proton Technologies AG (moederbedrijf) en ProtonMail (zusterbedrijf) gedeeld. Verder wordt in het privacybeleid het volgende gezegd:

Wij zullen de beperkte gebruikersgegevens waarover wij beschikken alleen openbaar maken wanneer een Zwitserse rechtbank daarom verzoekt met het oog op het voorkomen, onderzoeken, opsporen of vervolgen van strafbare feiten of de uitvoering van strafrechtelijke sancties, inclusief de bescherming tegen en het voorkomen van bedreigingen van de openbare veiligheid.

Rechterlijke bevelen moeten worden goedgekeurd door de Kantonale Rechtbanken van Genève of het Zwitserse Federale Hooggerechtshof. Volgens de Zwitserse wetgeving is het verplicht om het doelwit van een verzoek om gegevens te melden op de hoogte te brengen, hoewel een dergelijke melding van de autoriteiten kan komen en niet van het bedrijf.

Transparency Report

Er is nog een bonus te vinden op een Transparency Report of ‘Warrant Canary‘ pagina die rapporteert over ‘opmerkelijke juridische verzoeken’ en wat hiermee gebeurd is. Op het moment dat we dit schrijven, komt het meest recente verzoek uit Januari 2019 en verklaarde ProtonVPN dat “omdat we niet over IP-informatie van klanten beschikken, we de gevraagde informatie niet konden verstrekken en dit is uitgelegd aan de verzoekende partij”.

Samengevat lijkt ProtonVPN een betere privacykeuze dan de meeste anderen, maar er is nog ruimte voor verbetering. VPNs zoals TunnelBear en VyprVPN hebben hun systemen publiekelijk laten controleren op privacyproblemen, waardoor de consumenten veel meer zekerheid hebben dat de bedrijven hun beloften nakomen, en we zouden graag zien dat ProtonVPN en de andere grote providers hetzelfde doen.

VPN-protocollen

Over VPN-protocollen kunnen we kort en bondig zijn: ProtonVPN geeft je de mogelijkheid om OpenVPN (UDP en TCP) te gebruiken op je Windows en Linux-apparaten.

Daarnaast zul je op MacOS, iOS en Android gebruik maken van IKEv2/IPSEC.

Alle clients maken daarna gebruik van AES 256-bit encryptie, 4096-bits RSA-sleuteluitwisseling, HMAC SHA384-message-authentication en Perfect Forward Secrecy. Dat wil zeggen dat een hacker 2^256 pogingen zou moeten doen om de sleutel van een versleuteld datapakket te vinden en dat áls dit al lukt, de rest van je gegevens buiten dit specifieke datapakket toch veilig blijven omdat elke sleutel slechts eenmalig wordt gebruikt.

ProtonVPN MacOS 3

IP- en DNS-leaking

Bij een IP- of DNS leak, wordt je identiteit meteen blootgelegd aan je ISP, de overheid (indien deze meekijkt) of een ander kwaadwillend individu die een oogje in het zeil houdt. Daarom is het ook niet geheel onbelangrijk dat een VPN-dienst zulke leaks weet te voorkomen.

ProtonVPN wordt dan ook geleverd met DNS Leak Prevention welke, zoals verwacht, DNS leaks voorkomt. Ook Web-RTC (Web-Real Time Communication) leaks worden hiermee voorkomen. Ten minste, dat is de bedoeling. We hebben wederom de resultaten van een aantal verschillende websites – onder andere IPleak.net en Browserleaks.com – verzameld.

Uit elk van deze tests kwam naar voren dat de DNS Leak Prevention van ProtonVPN doet wat het belooft: er zijn geen DNS-, IP- of Web-RTC leaks gevonden. Kortom: wees gerust, want ProtonVPN heeft wederom een laag beveiliging ijzersterk in elkaar gezet!

Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Up- en downloadsnelheden zijn ook niet geheel onbelangrijk. Voordat we je de gemiddelde resultaten van verschillende testpogingen gaan laten zien, is het misschien wel handing om te onthouden dat onze resultaten niet per definitie gelijk zullen zijn aan die van jou. Er zal immers waarschijnlijk veel verschil zitten tussen jouw hardware, verbindingssnelheid en andere externe omstandigheden en de onze. Neem onze resultaten dus met een (klein) korreltje zout.

Bovendien zou het gratis abonnement minder snel zijn omdat ProtonVPN verwacht dat het veel gebruikers zal hebben die zich in slechts 3 servers zullen begeven, terwijl de betaalde abonnementen sneller horen te zijn omdat ze toegang hebben tot meer servers die minder snel overbelast zullen zijn.

 • Bij gebruik van een ethernetverbinding zonder VPN kan een een gemiddelde downloadsnelheid van 99Mbps en uploadsnelheid van 53Mbps worden behaald met een ping van 7ms. 
 • Bij een verbinding met een Nederlandse server kan een een gemiddelde downloadsnelheid van ± 55Mbps en een uploadsnelheid van ± 38Mbps worden behaald met een ping van 66ms.
 • Bij een verbinding met een VS server kan een een gemiddelde downloadsnelheid van ± 30Mbps en een uploadsnelheid van ± 24Mbps worden behaald met een ping van 173ms.
 • Bij een verbinding met een Japanse server kan een een gemiddelde downloadsnelheid van ± 16Mbps en een uploadsnelheid van ± 6Mbps worden behaald met een ping van 317ms.
 

Deze specifieke servers zijn ook beschikbaar voor het gratis abonnement. Dit is dus geen al te drastische vermindering van de downloadsnelheid voor een gratis abonnement! Hoe verder weg van huis je een server zoekt, hoe langzamer de verbinding wel wordt. Dit is echter vrij normaal.

We verwachten echter wel dat snelheden bij een verbinding met een van de gratis servers snel zullen zakken op tijdstippen waar veel gratis gebruikers tegelijkertijd verbinding maken. Hoe dan ook willen we benadrukken dat het gratis abonnement tóch verrassend indrukwekkende snelheden biedt ondanks de beperkte servers.

Torrenting

ProtonVPN is er vrij duidelijk over: P2P-verkeer is toegestaan – maar wel alleen met een betaald abonnement. De reden die hiervoor gegeven wordt is dat “[…] P2P de serverlast zou verhogen als gevolg van torrenting en dit zou meer druk op [ProtonVPN] zetten, waardoor [ProtonVPN] uiteindelijk niet in staat [zou] zijn om de gratis accounts te subsidiëren met geld dat via betaalde accounts binnenkomt.” Dat is – wat ons betreft – best begrijpelijk.

Je kunt op de eerder genoemde serverlijst zien welke servers precies P2P-verkeer toestaan:

ProtonVPN P2P

Dit zijn er niet gek veel en bovendien vallen ze ook allemaal buiten de Secure Core serverlijst, maar iets is beter dan niets. Je kunt op het moment de volgende servers gebruiken voor al je P2P-behoeftes:

 • Zwitserland
 • Nederland
 • Zweden
 • Singapore
 

Daarnaast kun je de VPN in combinatie met Tor gebruiken met de volgende servers:

 • Zwitserland
 • Hongkong
 • De VS

Netflix

Dit is waar het onderscheid tussen de gratis en Basic abonnementen en de Plus en Visionary abonnementen duidelijk wordt. Met een gratis of Basic abonnement zul je namelijk niet in staat zijn om buitenlandse Netflix content te bekijken. Met een Plus of Visionary abonnement lukt dit wel – maar ook niet altijd even goed.

Uit verschillende tests blijkt dat deze servers wel werken, maar content soms (of misschien zelfs vaak) nogal langzaam laadt. Da’s natuurlijk een groot minpunt als je een VPN met name wilt gebruiken om buitenlandse Netflix content te deblokkeren. 

Daarnaast kun je met ProtonVPN alleen de Duitse, Japanse en Amerikaanse Netflix content bekijken. Als je dus zin hebt in een Spaanse dramaserie of per sé wilt gieren om Jandino’s grappen terwijl je op vakantie bent zonder 10 minuten kwijt te zijn aan laadtijden, kun je je heil beter bij een andere VPN-dienst zoeken. ☹️  

Gebruiks- en klantvriendelijkheid

PC-applicaties

ProtonVPN kan gebruikt worden op Windows, MacOS en Linux. Zoals gebruikelijk zien de Windows en MacOS versies van het programma er vrijwel hetzelfde uit, terwijl de Linux-variatie de vorm van een command centre aanneemt.

Naar onze mening zien de Windows en MacOS clients er dan ook een stuk gebruiksvriendelijker uit (maar dat was wel te verwachten). De interface is minimalistisch en simplistisch, wat iets is dat we graag zien bij een VPN-dienst. Zelf vinden we de donkergrijze achtergrond met de groene accenten ook erg fijn om naar te kijken. Loensen zodra je de app opent na zonsondergang is dus gelukkig niet nodig!

Fijne bonus: je krijgt na de eerste keer in te loggen meteen een tour door de app (indien je dat wilt). Zo weet je meteen waar je de belangrijkste functies/instellingen kunt vinden binnen de client. Je krijgt meteen te zien waar je de kill switch, DNS leak prevention en je profielen kunt instellen.

Profielen zijn vooral erg handig als je voor een bepaalde activiteit een favoriete server of protocol hebt. Deze profielfunctie werkt als een ongewoon krachtig favorietensysteem. Dit kan net zo eenvoudig zijn als het maken van een profiel dat verbinding maakt met een server in New York (bijvoorbeeld omdat die je Netflix content snel weet te laden), maar er zijn veel meer opties.

Je kunt verbinding maken met de snelste server in een land of een locatie, misschien een willekeurige server kiezen om de kans op tracking te verkleinen, de beste P2P of Tor-vriendelijke server selecteren, en optioneel kiezen voor een verbinding via TCP of UDP.

Hoewel de interface er op het eerste gezicht uitziet als die van een NASA-computer, is het eigenlijk heel simpel: alles wat je nodig hebt, is links te vinden. Zo zie je de Secure Core toggle, de Connect/Disconnect knop, server load en de optie om een profiel in te stellen. Daarnaast zou zo’n NASA-computer niet op speelse wijze de vlag van het land waarmee je verbonden bent laten zien (wat ProtonVPN dus wel doet). 

Aan de rechterhand zie je een wereldkaart waarop je kunt zien met welke locatie je verbonden bent. Ook krijg je wat extra gegevens te zien, zoals de snelheid van je verbinding, up-en download volume en hoe lang je verbonden bent. Overigens kun je dit deel van de client ook invouwen zodat je alleen het linker deel van de interface overhoudt.

Van server wisselen was een fluitje van een cent. Je vindt het land van de server waarmee je wilt verbinden in de lijst aan de linkerkant, klikt erop en je wordt automatisch verbonden met de beste server in die regio. Je kunt de lijst ook per land uitbreiden om specifieke serverlocaties te selecteren.

Mobiele apps

De mobiele Android en iOS apps volgen hetzelfde thema. De ProtonVPN Android en iOS apps zien en voelen aan als de desktop client, met een zeer vergelijkbare kaartweergave, landenlijst en favorieten-achtig profielsysteem. Zelfs de instellingen hebben vrijwel identieke opties en controles.

Het enige belangrijke verschil is dat de apps het IKEv2 protocol gebruiken in plaats van OpenVPN, maar dat is niet zo erg: IKEv2 is snel en veilig. 

Als je toch de voorkeur geeft aan OpenVPN, wees gerust: het bedrijf laat weten dat er binnenkort OpenVPN-ondersteuning voor de mobiele apps komt. Tot die tijd geeft de VPN-dienst je ook de mogelijkheid om zelf een OpenVPN protocol in te stellen – zowel voor Android en iOS.

ProtonVPN Android

Router, console en smart TV

Helaas heeft ProtonVPN vooralsnog geen toegewijde firmware voor je router of software voor je gaming console of smart TV. Wellicht gaat dit in de toekomst nog veranderen, maar het mag in ieder geval duidelijk zijn dat het aanbod van ProtonVPN voor verschillende platformen nog een beetje aangevuld mag worden.

Ter vergelijking: ExpressVPN, NordVPN en CyberGhost hebben bijvoorbeeld wél apps voor meer dan alleen PC’s en mobiele telefoons. In vergelijking met deze diensten voelt ProtonVPN – in dit opzicht – dus als een product dat nog niet helemaal af is.

Klantvriendelijkheid

Laten we bij de basis beginnen: ProtonVPN heeft net als veel andere VPN-diensten een soort databank met tutorials en andere relevante troubleshooting artikelen. Echt veel artikelen lijken echter nog niet beschikbaar te zijn, en degenen die er wel zijn geven vaak advies die alleen een totale leek binnen het computer leven zou kunnen helpen. Toch lijkt het er op dat ook hier gestaag aan gewerkt wordt.

Kun je het antwoord op je vraag dus niet vinden tussen alle artikelen? Dan zul je een supportticket aan moeten maken. Jawel, dit moderne bedrijf gebruikt deze behoorlijk verouderde methode nog steeds. Hoewel we hier geen probleem mee zouden hebben als er ook een livechat optie beschikbaar was, is dit vooralsnog niet het geval. Dat is nogal jammer, aangezien het de snelheid nogal uit de communicatie haalt.

Je kunt een supportformulier invullen en je probleem uitleggen. Dit is beperkter dan we zouden hopen: er is geen mogelijkheid om bestanden (schermafbeeldingen, logs, enzovoorts) toe te voegen, maar een testvraag leidde wel tot een nuttig antwoord binnen ongeveer 12 uur. Deze reactietijd is vergelijkbaar met veel andere diensten.

Waar ProtonVPN veel andere diensten dan weer overtreft, is het feit dat ze de gebruikelijke copy + paste of geautomatiseerde reactie achterwege laten. Je zult niet snel meteen naar een artikel in hun database gelinkt worden; je wordt meteen als gewaardeerde klant bejegend – en dat is alleen maar heel fijn!

Conclusie

ProtonVPN is duidelijk hard aan de weg aan het timmeren. Het is wellicht nog niet de beste VPN, maar de nadruk in die zin ligt dan ook op “nog”. De dienst belooft enorm veel veiligheid en biedt daarnaast een van de beste gratis abonnementen die we tot nu toe hebben gezien onder VPN-diensten. De verschillende abonnementen bieden je verder ook veel flexibiliteit; je zult niet snel te hoeven betalen voor iets dat je niet nodig hebt. Hoewel het app-aanbod en de databank nog uitgebreider kunnen, zijn onze ervaringen met wat wél beschikbaar is uitermate positief.

WiFiWijs review score

4.3/5