De Beste powerbank: Hou al je Apparaten Up and Running!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

De Beste powerbank: Hou al je Apparaten Up and Running!

Komen je apparaten ook steeds zonder stroom te zitten op het slechtste moment? Dan heb je een powerbank nodig om alles op te laden, waar en wanneer je maar wil!

Welke de beste powerbank is voor jou, hangt af van wat je wilt opladen. Heb je een powerbank nodig om enkel je smartphone op te laden tijdens een lange dag uit? Of ga je drie dagen kamperen en wil je verschillende apparaten meer dan eens opladen? In het laatste geval is de beste solar powerbank een goed idee.

Hieronder vind je onze top vijf beste powerbanks, die variëren tussen 10.000 en 30.000 mAh. Krachtige powerbanks die je toelaten om enige tijd zonder netstroom verder te komen! ⚡

#1 Baseus Bipow 30.000 mAh
Dé beste powerbank van 2024

Onze score: 9,4

baseus bipow powerbank van voren in het zwart

De Baseus Bipow 30.000 mAh is één van de beste powerbanks van dit moment, en hij is nog betaalbaar ook – ondanks zijn enorme capaciteit, vier in- en outputs en handige led-display!

Overweeg dit model als je op zoek bent naar een krachtige powerbank om je telefoon en andere gadgets altijd en overal in leven te houden.

Capaciteit: 30.000 mAh
Snel laden functionaliteit: Ja
Gewicht: 333 g 

Aantal aansluitingen: 2
Afmetingen: 16,6 x 5,8 x 2,2 cm
Type input/output: usb, micro-usb

Check prijs op Bol.com →Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Anker PowerCore 20.100 mAh Beste koop powerbank van 2024

Onze score: 9,0

Anker Powercore Powerbank 20.100 Mah Zwart

De Anker PowerCore 20100 is één van de beste powerbanks van dit moment en hij is nog betaalbaar ook!

Overweeg dit model als je op zoek bent naar een krachtige powerbank om je telefoon en andere gadgets altijd en overal in leven te houden.

Capaciteit: 20.100 mAh
Snel laden functionaliteit: Ja
Gewicht: 354 g 

Aantal aansluitingen: 4
Afmetingen: 13 × 9 × 9 cm 
Type input/output: usb-a, usb-c, micro-usb

Check prijs op Bol.com →Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste powerbanks in een oogopslag

  1. Baseus Bipow 30.000 mAh – Dé beste powerbank voor deze prijs.
  2. Anker PowerCore 20.100 mAh – De beste prijs-kwaliteitverhouding van dit moment.
  3. GØDLY® Solar Powerbank 30.000 mAh – De beste optie voor milieubewuste power users.
  4. Xtorm Titan Powerbank 24.000 mAh – Een krachtige powerbank die zelfs je laptop oplaadt.
  5. iSetchi Powerbank 10.000 mAh – Lichtgewicht met genoeg power voor een paar tankbeurten.

De powerbank in een notendop

Powerbanks zijn gemeengoed met ons toenemend gebruik van apparatuur op batterijen: alles, van smartphones tot koptelefoons, bluetooth-speakers en mp3-spelers, is oplaadbaar met een powerbank. Het is immers een draagbare oplader.

De laatste jaren is het gebruik van powerbanks aanzienlijk toegenomen. Ze zijn zeer handig en eenvoudig om je smartphone en andere apparaten op te laden, wanneer je geen netstroom ter beschikking hebt.

Let bij je aankoop op het mAh-getal. Hoe hoger het cijfer, hoe meer lading de draagbare powerbank vasthoudt. Controleer ook hoe snel hij oplaadt, want als je er een groot apparaat als een iPad of laptop mee wilt opladen, is het lang wachten als de uitvoer traag is. Meer hierover in de koopgids, onder de top 5!

Wat betreft beschikbare merken: Anker is de huidige marktleider op het gebied van powerbanks – en voor goede reden: ze produceren oerdegelijke powerbanks. Daarom staat de de Anker Powercore 20.100 mAh ook in onze lijst.

Twee rivaliserende merken in het middensegment zijn Baseus en Xtorm. Zij komen beide heel dicht in de buurt van Anker op het gebied van kwaliteit, snelheid en functies. Sterker nog: in onze recentste update hebben we Baseus op de eerste plek gezet! Ontdek hieronder meer. 🔽

De beste powerbank, gedetailleerd.


Capaciteit: 30.000 mAh
Snelladen-functionaliteit: Ja
Gewicht: 333 g 
Aantal aansluitingen: 4
Afmetingen: 13 x 9 x 9 cm 
Type input/output: usb-a, usb-c, micro-usb

Powerbanks zijn er in alle soorten en maten, van de meer alledaagse tot de meer gepolijste en slanke.

De Bipow valt gemakkelijk in de categorie der gepolijste powerbanks, al is hij wel aan de grote en wat zware kant. In mijn broekzak zou ik hem dan ook niet snel stoppen.

baseus bipow powerbank van voren in het zwart

Toch is het een strak ogende powerbank die genoeg power heeft om je smartphone meerdere keren op te laden – zo'n 6 keer, afhankelijk van de batterijcapaciteit van je smartphone en de lading ervan.

Er zijn vier poorten aan de onderkant van deze powerbank: twee usb-a-poorten voor output, een usb-c-poort voor in- en output, en een micro-usb-poort voor input. Met die laatste laad je de powerbank dus op.

Ik hoor je denken: "Yes, usb-c!" Gelijk heb je! Gepruts met extra kabels voor je smartphone is hiermee verleden tijd, en het levert de snelste laadtijden op.

Helaas laadt de powerbank zelf enkel via micro-usb op, en dat betekent dat als je de powerbank helemaal leeg hebt getrokken, je een aardige poos moet wachten tot hij weer helemaal vol is. Laat me van alle poorten de stroomoverdracht kort aanhalen:

  • Usb-c-output: 5V/3A, 9V/2,22A, 12V/1,5A
  • Usb-c-input: 5V/3A, 9V/2A
  • Usb-a-output: 5V/3A, 9V/2A, 12V/1,5A
  • Micro-usb-input: 5V/2A, 9V/2A
V, A – waar staan al die letters voor?

De 'V' staat voor het voltage, ofwel de stroomspanning. Hieraan lees je in zekere zin af hoeveel ampère aan stroom een oplader op een veilige en constante manier kan overdragen. Het ampèrage (A) gaat om de hoeveelheid stroom die uit de powerbank wordt overgedragen. Een hoger ampèrage vraagt een hoger voltage. Als beide hoger zijn, laadt een powerbank je apparaat sneller op (indien deze fast charging ondersteunt).

Als kanttekening: het wattage (W) is de uitkomst die je krijgt als je het voltage vermenigvuldigt met het ampèrage!

Naast de poorten zit een aan/uit-knop die gemakkelijk in te drukken is, samen met een superhandig led-display. Hieraan lees je direct af hoeveel procent aan lading de powerbank nog heeft.

De Baseus Bipow is in staat tot snelladen, maar officiële ondersteuning voor technieken als Qualcomm Quick Charge (QC) ontbreekt. Desalniettemin: waar een standaardlader 2,5 watt aan stroom naar je telefoon pompt, krijg je van deze powerbank bijna tien keer meer: 20 watt!

Dit betekent – kort gezegd – dat je meer stroom onttrekt aan een traditionele usb-voeding van 5 volt, waardoor de oplaadtijd versnelt.

baseus bipow laadt drie apparaten op op een witte tabel

Een leuke bijkomstigheid is dat je meerdere apparaten in één keer kunt opladen met deze powerbank, zoals twee telefoons, of een telefoon en een kleine tablet. Doe je dit, dan laadt hij ieder apparaat apart wel langzamer op dan wanneer je slechts één eraan verbindt.

Inbegrepen in de doos is de powerbank zelf en een usb-A-naar-micro-usb-kabel van 25 centimeter lang, waarmee je de powerbank oplaadt.

Wat we goed vinden:

  • Stevige bouwkwaliteit en mooi design
  • Handig led-display aanwezig
  • De keuze tussen usb-a en usb-c is zeer welkom
  • In staat tot snelladen

Wat we minder goed vinden:

  • Laadt alleen op via micro-usb, wat trage laadsnelheden levert
  • Geen Qualcomm Quickcharge-ondersteuning

Capaciteit: 20.100 mAh
Snelladen-functionaliteit: Ja
Gewicht: 354 g 
Aantal aansluitingen: 2
Afmetingen: 16,6 × 5,8 × 2,2 cm
Type input/output: usb, micro-usb

Anker PowerCore Powerbank - 20.100 mAh - Zwart in beeld

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het merk Anker, één van de beste powerbank producenten van vandaag. De Anker PowerCore 20.100 is momenteel één van hun beste producten en heeft een enorme 20.100 mAh batterij.

Deze powerbank is dankzij zijn krachtige batterij in staat om je telefoon of tablet meerdere malen op te laden. Het is een betrouwbare en betaalbare powerbank die zeer geschikt is voor zakenreizigers en vakantiegangers, maar ook voor dagdagelijks gebruik.

Soms heb je gewoon geen stekker in de buurt. Misschien ben je op het vliegveld en zitten de stekkers vol met apparaten van medereizigers of misschien zit je in het vliegtuig en ben je vergeten je iPad op te laden voordat je aan boord ging. Of, zoals in deze Anker video hieronder, in een bus met een stervende telefoon...

Hij is snel in gebruik, in die zin dat hij snel oplaadt en ook je apparaten snel van stroom voorziet. Hij kenmerkt zich door het exclusieve PowerIQ van Anker, waarmee deze powerbank automatisch herkent wat voor apparaat je wilt opladen. Op basis van deze herkenning, laadt hij je apparaat zo snel en efficiënt mogelijk op.

Hij ondersteunt Qualcomm's QuickCharge-technologie niet helaas, maar geeft via zijn PowerIQ je apparaat wel een serieuze boost onderweg!

Qualcomm's Quick Charge

Quick Charge is een Qualcomm-technologie in veel Android-toestellen die ontworpen is om veel meer stroom te verbruiken dan eerdere standaardprotocollen, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur van de batterij. Compatibele toestellen worden in 35 minuten van 0 tot 80% opgeladen met een lader die geschikt is voor Quick Charge.

De Anker PowerCore 20100 is lang en slank en heeft twee usb-poorten, zodat je eenvoudig twee apparaten tegelijk oplaadt. Daarnaast krijg je er ook een micro-usb-kabel, reisetui om je Anker PowerCore20100 veilig in op te bergen en een gebruikersgids bij.

Hij heeft een enorme capaciteit (20.100 mAh), wat betekent dat je je smartphone tot wel zeven keer kunt opladen tijdens één reis (afhankelijk van je type smartphone), en twee iPads tegelijkertijd!

Ook nog de moeite waard om op te merken: bij het gebruik van deze powerbank geven vier blauwe lampjes op de bovenkant aan hoeveel stroom er nog in de powerbank zit. Als je een apparaat aansluit, branden de lampjes en knipperen ze, afhankelijk van hoeveel stroom je nog hebt.

Met de Anker PowerCore krijgt je waar je voor betaalt. Hij is niet zo goedkoop als sommige van zijn concurrenten, maar het is een uitblinker in elke categorie, waardoor het de beste powerbank overall is.

Wat we goed vinden:

  • Enorme batterij die je smartphone tot wel zeven keer oplaadt
  • Snel opladen gegarandeerd via de PowerIQ van Anker

Wat we minder goed vinden:

  • Ondersteunt de Quick Charge-technologie van Qualcomm niet

Capaciteit: 30.000 mAh
Snelladen-functionaliteit: Ja
Gewicht: 475 g 
Aantal aansluitingen: 2
Afmetingen: 16,5 × 8,5 × 2,1 cm
Type input/output: usb-a

Voor de avonturiers onder ons, is dit de beste optie!.

godly powerbank op witte achtergrond

Powerbanks zijn meestal een beetje saai, maar dit model van GØDLY is een ander verhaal. Welnu, hij ziet rugged uit, dus erg stylish is het ontwerp niet. Functioneel, daarentegen, wél.

Dit levert een stootbestendige behuizing op die water en stof afstoot, zoals gedemonstreerd door de IP66-certificering. Dat wilt zeggen dat deze powerbank geheel stofbestendig is en bestand is tegen waterstralen. Een uitje naar mooie watervallen mag de pret dus niet drukken, maar neem hem niet mee op een duikexcursie!1Belsimpel (n.d.). 'Dossier stof- en waterdichtheid'

godly powerbank ligt op een boomstam een telefoon op te laden

Die certificering zie je onder andere terug aan de beschermkapjes die op de usb-poorten zitten. Die houden water en stof buiten.

Wel moet je ze iedere keer aan de kant schuiven om iets op te kunnen laten, en ze ook weer goed op de poortjes zetten om ze te beschermen tegen de elementen. 💧

Verder heeft het apparaat een zaklamp en een kompas ingebouwd – handig als je 's avonds in niemandsland onderweg bent! Het meest opvallende deel van deze powerbank, alsook de reden dat we hem in deze lijst hebben opgenomen, is echter het zonnepaneeltje.

Kom je een keer ergens plots zonder elektriciteit te zitten, dan hoef je de powerbank maar in de zon te leggen om een paar extra procent aan lading te genereren. Je ziet aan de aan- of afwezigheid van een groen lampje of de powerbank aan het opladen is.

Let wel: GØDLY zelf geeft aan dat dit een ondersteunende functie is. Ik zou er dan ook niet op vertrouwen dat je hiermee snel de powerbank oplaadt. Daar heb je echt de usb-kabel en een stopcontact voor nodig.

Over snelheid gesproken: deze powerbank ondersteunt ook Quick Charge 4.0 voor iedereen die een telefoon gebruikt die QC 3.0 ondersteunt (of compatibele versies).

Quick Charge 4.0

Quick Charge 4.0 is ontworpen om al je apparaten tot vier keer sneller op te laden dan met conventioneel opladen. Het is in staat 20% sneller op te laden dan QC 3.0, en blijft daarbij ook 5 °C koeler. Nog minder tijd kwijt aan opladen dus, én minder risico op schade aan de batterij!

Deze powerbank heeft twee usb-a-poorten, waarmee je je telefoon en tablet eenvoudig tegelijkertijd oplaadt. Echter, ik had vandaag de dag graag ook een usb-c-poort gezien. Dat had degenen met moderne smartphone – die met usb-c-kabels worden geleverd – de aankoop van een usb-a-naar-usb-c-kabel gescheeld.

Wel prettig: de ingebouwde ledjes boven het zonnepaneel vertellen je hoeveel lading er nog over. Een handig extraatje!

Wat we goed vinden:

  • Enorm hoge capaciteit
  • Ondersteunt Quick Charge 4.0 
  • Zonnepaneel is handig voor noodgevallen
  • Bezit leuke extra's, zoals een zaklamp en compas
  • Water- én stofdicht

Wat we minder goed vinden:

  • Zwaar en blokkerig ontwerp
  • Een usb-c-poort was vandaag de dag mooi geweest

Capaciteit: 24.000 mAh
Snelladen-functionaliteit: Ja
Gewicht: 620 g 
Aantal aansluitingen: 3
Afmetingen: 19,2 × 9 × 2,7 cm
Type input/output: usb-c

Met zijn strak en stijlvol design en zijn gewicht van meer dan een pond, is de Xtorm Titan een buitenbeentje in deze productcategorie.

De stroomcapaciteit is hoog bij deze powerbank, maar niet zo hoog als die van de Baseus Bipow en de GØDLY solar powerbank: de Xtorm Titan houdt 24.000 mAh aan stroom vast.

Je vraagt je misschien af waarom we voor een lagere capaciteit zouden kiezen om een laptop mee op te laden, als er 30.000mAh-modellen beschikbaar zijn ...

xtorm titan powerbank met kabeltje ernaast

Dat heeft alles te maken met het wattage, ofwel de power delivery rate (snelheid van vermogensoverdracht). Ter referentie: een standaardoplader voor een smartphone heeft meestal een overdrachtssnelheid van 2,5 watt, zoals eerder gezegd, terwijl dit model 60 watt overlegt.

Een laptop vraagt veel meer – minstens 29 tot 31 watt – en dus heb je een passende powerbank als deze nodig.2Tucker Bowe, Gear Patrol (2023). 'How to KLnow If a Charger Can Charge Your Laptop' Nu is het wel zo dat je voor grote laptops met grotere batterijen, zoals een MacBook Pro van 16 inch, beter het grotere broertje van dit model kunt nemen – het 140W-model.

Toch is de 60W-versie voor de meesten genoeg. Hiermee laad je of je laptop op, en/of via de twee 30W-poorten bijvoorbeeld je tablet en je smartphone. Ik zeg 'en/of', omdat je ook alle poorten tegelijkertijd kunt gebruiken. Daar hoef je overigens geen extra usb-c-kabel voor mee te nemen: er zit al een usb-c-kabel verstopt in de zijkant van de powerbank!

Wat vind je verder nog op en rondom deze powerbank? Ten eerste een ontzettend mooi led-display, waarvan een verzameling aan ledjes aangeven hoeveel procent lading de powerbank nog in zich heeft. Dit display smelt weg in de behuizing, in plaats van achter een plastic venstertje te zitten.

Over de behuizing gesproken: de textuur ervan is opvallend prettig! Het biedt wat extra grip, maar voelt tegelijkertijd niet aan als schuurpapier. Het is een prettige middenweg die vertrouwen in me opwekt.

man haalt geïntegreerd kabeltje uit powerbank

Wat vind je verder nog op en rondom deze powerbank?

Ten eerste een ontzettend mooi led-display, waarvan een verzameling aan ledjes aangeven hoeveel procent lading de powerbank nog in zich heeft.

Dit display smelt weg in de behuizing, in plaats van achter een plastic venstertje te zitten.

Over de behuizing gesproken: de textuur ervan is opvallend prettig! Het biedt wat extra grip, maar voelt tegelijkertijd niet aan als schuurpapier.

Het is een prettige middenweg die vertrouwen in me opwekt.

Deze powerbank beschikt over drie usb-c-oplaadpoorten die je ieder via Power Delivery 3.0 je apparaten snel doen opladen. Hoewel een usb-a-poort voor de meesten onder ons wel zo prettig was geweest, wil ik me even focussen op het stukje 'Power Delivery'.

Power Delivery is een techniek die vergelijkbaar is met Qualcomm's Quickcharge-technologie, maar is specifiek nuttig voor het opladen van laptops en Apple-apparatuur.

Zo'n beetje ieder hedendaagse iPhone, MacBook en iPad zijn compatibel met Power Delivery. QC wordt door velen als nét iets handiger gezien voor Android-apparatuur, daarentegen.3TechGuru, Nerdtechy (2020). 'PD 3.0 vs QC 3.0 – What’s the Difference?'

Wat we goed vinden:

  • Supersnel laadvermogen
  • Strak, stijlvol en innovatief design
  • Drie usb-c-oplaadpoorten

Wat we minder goed vinden:

  • Een usb-a-poort had niet geheel misstaan
  • Behoorlijk zwaar model

Capaciteit: 10.000 mAh
Snelladen-functionaliteit: Ja
Gewicht: 100 g 
Aantal aansluitingen: 1
Afmetingen: 9,4 x 6,6 x 2 cm
Type input/output: usb-c 3.0

Het kleine formaat van iSetchi's 10.000mAh-powerbank is één van de grootste troeven van dit model. Dat, en het feit dat het een MagSafe-powerbank is.

iPhone 12 en nieuwer zijn compatibel met MagSafe, wat betekent dat je deze powerbank direct op de achterkant van je iPhone kunt 'plakken' middels magnetisme.

isetchi magsafe powerbank op iphone

Het leuke is echter dat ook oudere modellen deze kleine-maar-fijne powerbank kunnen gebruiken, en wel op twee manieren: middels een magnetisch schijfje dat je tussen de powerbank en je telefoon plaatst voor universeel gebruik, of via een usb-c-aansluiting.

Die eerste optie werkt alleen als je smartphone in staat is tot draadloos opladen, maar die tweede werkt voor iedere smartphone.

Daarbij krijg je toegang tot Power Delivery 2.0. Ofwel: snelladen, maar minder efficiënt dan bij Power Delivery 3.0 of 4.0. Bovendien profiteer je enkel van snelladen als je via een kabeltje je smartphone oplaadt – bij draadloos gebruik moet je het met de gebruikelijke, tragere laadtijden doen.

Op die manier kun je met de powerbank van iSetchi ook twee smartphones tegelijkertijd opladen: eentje draadloos, en de ander via een usb-c-kabel! Andersom kun je tijdens het draadloos opladen ook de powerbank al aan de stroom hangen. Dit noemen we ook wel loop charging.

iphone aan magsafe oplader met magsafe symbool in beeld

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want waarom zou je niet gewoon je smartphone inpluggen? Deze anekdote komt direct vanuit de editor van dit artikel: de oplaadpoort van zijn iPhone is kapot, en draadloos opladen is de enige manier waarop hij zijn iPhones batterijpercentage op peil kan houden. Soms vergeet hij echter op tijd zijn MagSafe-oplader op te laden ... Snap je het? 😅

Mooi! Dan kunnen we nu door naar de behuizing van de powerbank. Ik had al vermeld dat het een klein model is. Verder is hij ontzettend licht, en geeft hij via led-lampjes aan hoe vol de accu nog is.

Verder is het een heel simpel apparaatje!

Wat we goed vinden:

  • Genoeg vermogen om je smartphone twee keer volledig op te laden
  • Klein en licht genoeg om in je zak mee te nemen
  • Biedt snel opladen via Power Delivery 2.0
  • Wordt geleverd met een magnetische schijf voor universeel gebruik

Wat we minder goed vinden:

  • Je hebt weinig aan Power Delivery als je hem alleen draadloos wilt gebruiken

Koopgids

Met zo veel opties om uit te kiezen, is de kans groot dat je het kaf niet meer van het koren scheidt. Hoe weet je nu welke powerbank geschikt is voor jou? Begin met de hieronder genoemde belangrijkste punten om je keuze gemakkelijker te maken! 👇🏻

Grootte en capaciteit (mAh)

Over het algemeen geldt: hoe groter de batterij, hoe groter de capaciteit en het aantal poorten. Powerbanks die gemakkelijk in je zak passen zijn meestal geschikt voor een telefoonlading of twee, terwijl je voor alles wat ontworpen is om de hele dag mee te gaan een draagtas nodig hebt.

Op het zakvriendelijke front hebben we de meeste kleinere powerbanks met een capaciteit van 10.000 mAh en minder, wat je net genoeg lading geeft om je telefoon twee keer op te laden.

Zodra je boven de 10.000 mAh komt, neemt de grootte van de batterij toe tot het punt waar het minder waarschijnlijk is dat het in je skinny jeans past.

mAh

mAh staat voor milliampère-uur en is een eenheid die (elektrisch) vermogen in de tijd meet. Men gebruikt dit gewoonlijk om de energiecapaciteit van een batterij te meten. In het algemeen geldt: hoe meer mAh, hoe langer de batterijcapaciteit of de levensduur van de batterij.

Wil je graag je laptop van stroom voorzien onderweg, of enkele apparaten tegelijkertijd opladen, dan heb je een veel krachtigere powerbank nodig. Deze behoren tot de grootste en zwaarste powerbanks, en moet je beslist in een tas meenemen.

Let wel: er is een verschil tussen initiële stroom en de werkelijke capaciteit.4Josh Vardy, These Gadgets (2022). 'Real vs Rated Battery Capacity (For Power Banks)' Een voorbeeld: in theorie zou de batterij van de Baseus Bipow 30.000 mAh een lading van 30.000 mAh moeten geven, hoewel hij dat niet doet.

Deze batterij heeft ongeveer 18.000 mAh opgeladen, wat neerkomt op 18.000/30.000 × 100 ≈ 60%. Dit betekent dat deze specifieke powerbank een rendement heeft van 60%.

In- en uitvoerpoorten

Het type poort (of poorten) dat een powerbank heeft, bepaalt niet alleen of hij compatibel is met de apparaten die je wilt opladen, maar ook de oplaadsnelheid. De meeste powerbanks hebben minimaal een standaard usb-a-poort voor zowel het opladen van de accu (stroomingang) als het verzenden van stroom naar je apparaat (stroomuitgang).

Maar nu de meeste telefoons, tablets en laptops de usb-c-standaard aan boord hebben, tref je naast usb-a vaak ook een usb-c-poort aan.

usb-c-poorten ondersteunen doorgaans sommige, maar niet alle, snelladen voor smartphones en tablets. Meestal gebruik je de usb-c-poort voor zowel stroominvoer als stroomuitvoer. Controleer dit wel zorgvuldig, omdat sommige minder dure accu's alleen usb-c voor stroominvoer gebruiken.

Snelladen

Een andere belangrijke factor om te bekijken, is hoe snel een powerbank je telefoon oplaadt. Het vermogen van de batterij wordt gemeten in spanning en stroomsterkte. Ampèrage (of stroom) is de hoeveelheid elektriciteit die van de batterij naar het aangesloten apparaat stroomt, terwijl voltage de hoeveelheid potentiële energie (stroomspanning) is.

Smartphone in beeld met nog maar 18 procent batterij

Vermenigvuldiging van volt met ampère levert wattage op, de maatstaf voor het totale vermogen. Om een apparaat sneller op te laden, variëren de meeste fabrikanten het voltage of verhogen zij het ampèrage om de totale wattage te verhogen.

In wezen heb je voor elke vorm van snel opladen drie dingen nodig: een telefoon of ander apparaat met een oplaadcircuit dat één van de snellaadfuncties gebruikt, samen met een batterij en een kabel die dezelfde standaard ondersteunen. Als één van deze drie dingen ontbreekt, kun je enkel dromen van snel opladen.

Wat was dat over "een van de snellaadfuncties"? De twee belangrijkste snellaadfuncties die je tegenkomt, zijn Power Delivery en Quick Charge van Qualcomm. Power Delivery (PD) is een nieuwere techniek waarbij twee compatibele apparaten onderhandelen over de snelst beschikbare laadoptie.

Quick Charge daarentegen werkt door het voltage te verhogen in plaats van de stroomsterkte. Met deze standaard kun je ondersteunde telefoons in 30 minuten opladen tot 50 procent van hun capaciteit, wat vooral handig is als je in nood energie nodig hebt.

De beste powerbanks

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Baseus Bipow 30.000 mAhAllround-gebruik9,4Bekijk hem hier
Anker PowerCore 20.100 mAhPrijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
GØDLY® Solar Powerbank 30.000 mAhMilieubewusten8,9Bekijk hem hier
Xtorm Titan Powerbank 24.000 mAhLaptop opladen8,8Bekijk hem hier
iSetchi Powerbank 10.000 mAhiPhones8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

⚡ Hoelang moet een powerbank opladen?

Laat je powerbank niet langer opladen dan nodig is. Lees in de instructies van de fabrikant  hoelang het opladen duurt. De oplaadtijd van een powerbank varieert van 1 tot 12 uur, afhankelijk van zijn capaciteit! Koppel de oplader los zodra deze volledig is opgeladen om de accu te besparen.

🔋 Hoelang gaat een powerbank mee?

De duur van de powerbank hangt af van de hoeveelheid stroom (uitgedrukt in milliampère) de batterij per uur geeft. Als je meer stroom van de batterij vraagt, is de batterij sneller leeg.

Om af te leiden hoe vaak je je apparaat kunt opladen, deel je het vermogen van je powerbank door het vermogen van je apparaat. Als je powerbank bijvoorbeeld een vermogen van 5.600 mAh heeft en je sluit deze aan op je smartphone van 1.000 mA, dan is je powerbank leeg na 5,6 uur.

❓ Waar staat 'mAh' voor?

'mAh' staat voor milliampère-uur en is een eenheid die (elektrisch) vermogen in de tijd meet. Het wordt gewoonlijk gebruikt om de energiecapaciteit van een batterij te meten. In het algemeen geldt: hoe meer mAh, hoe langer de batterijcapaciteit of de levensduur van de powerbank.

Conclusie

Batterij bijna leeg? Geen paniek, de beste powerbank laat je niet in de steek en voorziet je van stroom, waar en wanneer je maar wil.

Onthoud gedurende je zoektocht vooral dat je voor grotere apparaten een hoger wattage nodig hebt, en sta stil bij waar je je powerbank wilt gebruiken – buiten in de natuur, of vooral in je broekzak? Denk vooral ook na over welke aansluitingen je nodig hebt. Is usb-a voldoende, ga je liever voor usb-c, of een combinatie van de twee?

Bedankt voor het lezen en voel je vrij al je powerbank-ervaringen hieronder te delen! 💥

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen